Черните дупки водят към други вселени, смята Стивън Хокинг

Кадър от филма "Интерстелар", в който авторите са се опитали да пресъздадат максимално автентичен образ на черна дупка.

Кадър от филма "Интерстелар", в който авторите са се опитали да пресъздадат максимално автентичен образ на черна дупка.Избори 2022

Информацията, "всмукана" от космическото явление, известно като черна дупка, може да се появи в друга вселена. Това смята световно известният физик Стивън Хокинг в нова своя теория.


Британската агенция "Прес асосиейшън" цитира думите му от реч в Стокхолм: "Ако попаднете в черна дупка, не се предавайте. Има начин за измъкване". След това той обясни, че е открил механизъм", чрез който информацията се връща от черната дупка".


Конференцията "Радиацията на Хокинг" в Кралския технологичен институт е посветена на мистерията на "информационния парадокс", опитващ да обясни какво става с всичко, което поглъща огромната гравитация на черните дупки.
На пръв поглед нищо не може да излезе от нея, но по логиката на вселената нищо не изчезва и би трябвало да се появи някъде другаде. Според Хокинг точно това се случва по два начина - или се превръща в своеобразна "холограма" на ръба на черната дупка, или излиза от нея, но в алтернативна вселена.


В негов цитат в блога на института се казва: "Съществуването на алтернативни истории и черни дупки предполага, че това е възможно. Дупката трябва да бъде обширна и ако се върти, възможно е да има преход към друга вселена. Но няма как да се върнете в собствената вселена. Така че, ако планирам космически полет, не бих пробвал точно това."


"Посланието на тази лекция е, че черните дупки не са чак толкова черни, колкото ги представят. Те не са някакви "вечни затвори", както някога се смяташе. Нещата могат да излизат от тях и е вероятно това да става в друга вселена."


Стивън Хокинг е директор на научните изследвания във Факултета по приложна математика и теоретична физика в университета в Кеймбридж.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK