Неграмотността ще струва 1.2 трилиона долара на световната икономика през 2015 г.

Неграмотността ще струва 1.2 трилиона долара на световната икономика през 2015 г.

© Цветелина Белутова, КапиталНеграмотността е "световна криза", която ще струва на световната икономика 1.2 трилиона долара през 2015 г., гласи доклад на World LIteracy Foundation, предаде вестник "Гардиън".


Повече от 796 милиона души са или напълно неграмотни, което означава, че не могат да четат или пишат, или функционално неграмотни, което означава, че не могат да изпълняват основни задачи, като например да прочетат етикет на храни.


Хората в богати и бедни страни са "в капана на един цикъл на бедността с ограничени възможности за трудова заетост или генериране на доходи" поради неграмотност, се казва в доклада.
Докладът използва формула, разработена от ЮНЕСКО, която взема предвид размера и структурите на икономиките на различните страни. Формулата изчислява, че цената на неграмотността в развиващите се страни ще възлезе на около 0.5% от техния брутен вътрешен продукт. В страни като Китай и Индия сумата ще е около 1.2% от БВП, докато в развитите страни разходите се оценяват на около 2% от БВП.


Тези оценки отразяват по-ниското ниво на разходите за социални услуги като социални грижи, здравеопазване и съдебна система в по-слабо развитите страни, се казва в доклада.


Това означава, че страните с най-голямо БВП ще понесат най-много загуби заради нивата на неграмотност. Богатите страни губят около 898 милиарда долара всяка година заради неграмотност, която може да доведе до спад в производителността на бизнеса, докато развиващите се икономики губят около 294 милиарда долара.


Загубите в САЩ се очаква да възлязат на 362.49 милиарда долара тази година, следвани от Китай с 134.54 милиарда и Япония с 84.21 милиарда. В развиващите се страни най-много загуби се очакват в Бангладеш (1 милиард) и Ангола (530 милиона).


"Има доказателства, че лица, което са или напълно неграмотни или имат функционална неграмотност ... това има въздействие върху тях и тяхната заетост, както и способността им да печелят, през целия им живот. Това е вярно за всички страни и всички икономики ", каза Андрю Kay, главен изпълнителен директор на WLF.


В доклада се казва, че неграмотните хора печелят с до 42% по-малко от тези, които могат да четат. Задачи, които неграмотните хора не могат да изпълняват, включват обикновени неща, прочитане на етикетите на лекарства и храни, попълване на молба за работа или за кредит, четене и отговаряне на кореспонденцията на работното място, сравнение на цената на два продукта и други.


Неграмотността може да доведе до влошаване на здравето, хигиената и храненето, висока степен на рисково сексуално поведение поради липса на информираност и повече злополуки на работното място, гласи докладът.


Уменията на децата за четене трябва да бъдат подобрени още в ранна възраст, се казва в доклада на WLF. Тези, които имат родители, които имат постоянна работа, са чували повече от 33 милиона думи до момента, когато започват училище. Деца в неравностойно положение са чували само 10 милиона през същия период.


"Трябва да създадем по-голяма осведоменост и образование около неграмотността, особено за значението на четенето на децата от техните родителите в тези ранни години... В настоящото общество има много начини за отвличане на вниманието... и в резултат родителите четат все по-малко на децата си."


Около 57 милиона ​​деца нямат достъп до начално образование, което е подобрение от 2000 г., когато близо 100 милиона деца не са посещавали училище, според доклад на ООН.


Нивото на грамотност сред младите хора на възраст между 15 и 24 години в световен мащаб се е увеличило от 83% през 1990 г. на 91% през тази година, се казва в доклада.


Усилията децата да бъдат записани в училище, трябва да се комбинират със стратегии те да останат в училище и да завършат образованието си, смятат от WLF. Организацията предлага и да се създаде световен орган, който да управлява международните инициативи за ограмотяване.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално
 2. 2 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Тоя сладур на снимката изглежда бая грамотен, щом може да работи със ПъЦъ.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 3. 3 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Грамотните сега са повече отколкото са били (в процентно съотношение) когато и да било в историята на планетата.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Неграмотността е огромен бич, а за съжаление беше издигната в култ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Някъде пак толкова.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да ама ще излезе без пари на изборите. Нали затова ги държат прости, стимулират Пайнерки и насърчават гледането на мачлета.

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#6] от "gogo2011":

  Мислиш ли, че Пайнер и мачовете са проблем в случая?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  Добре е да се прецизира за каква неграмотност става дума? Първичната неграмотност от непосещаване на учебно заведение е едно. Функционалната неграмотност, т.е. неспособността на един гражданин да попълни необходимите документи за работа или разбере смисъла на прост административен документ е също масово явление днес, дори със завършено средно образование. Информационната неграмотност е следващият тип. Нека се прецизира за какво говорим и дискутираме и кое е нужно на България например в рамките на една обща образователна стратегия на трудовите ресурси.

 9. 9 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  За сметка на това пък неграмотните се размножават с бързи темпове.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Весело

  което означава, че не могат да изпълняват основни задачи, като например да прочетат етикет на храни.
  ___________
  Такива и изискванията на либерастите търговци за образованието - потребителите да могат да разчитат малките букви на етикетите но хабер да си нямат какво е съдържанието !

  А САЩ и ЕС като са по-образовани защо изхвърлят до 50% от храната си ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darth Plagueis":

  Пайнер и мачовете са солта и пипера към ястието, засилват вкуса и ускоряват процеса на изпростяването.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Весело

  [quote#8:"daskal1"]неспособността на един гражданин да попълни необходимите документи за работа или разбере смисъла на прост административен документ е също масово явление днес, дори със завършено средно образование. [/quote]
  Да ама и това е доста спорно защото ако си джагал и ясно кажеш на чиновниците ,че си неграмотен - те са длъжни да ти ти напишат формулярите и веднага ще скокнат (защото 200 НПО по ромовете им дишат във врата) да те обслужат като VIP инвеститор "Клас А" съгласно ЗНИ Чл.2. 1.
  Ако си обикновен българин с вишУ то няма да ти помогне да се ориентираш в чиновнически лабиринт и процедури за обхождане на етажи,кабинети и прехвърляне към други институции!

  Така ,че света продължава да понася най-големи щети в трилиони от стипендиантите образовани по програми на Дарк Сорос !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#11] от "gogo2011":

  Интересно твърдение, което нямам идея на каква база го градиш. От позицията си на твърд чалгомразец, ще ти споделя едно свое наблюдение. ТВ Планета има няколко канала. Единият от тях е този, познатият явно на всички с идиотските чалгаджийки. Има и друг канал, който е насочен единствено към родния фолклор, като освен, че го излъчва и го развива - като организира различни концерти, събития, фестивали и подпомага местни певци със записи, излъчвания и тн. Този, вторият канал не генерира никакви приходи, напротив. А се издържа от онзи с чалгаджийките.

  Лоши хора...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  "В доклада се казва, че неграмотните хора печелят с до 42% по-малко от тези, които могат да четат"
  Не можах да разбера как "неграмотните печелят", а пък икономиките, за които работят, реализират загуби?

  "Богатите страни губят около 898 милиарда долара всяка година заради неграмотност" Как ги губят? Харчат за образование, харчат за грамотна работна сила или има "срив на акциите на грамотността"?

 15. 15 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "Никола Георгиев":

  Гениално, дрогар! Кога те осени всичкото това?!

  freedom is another word for nothing else to lose
 16. 16 Профил на TYUIOP
  TYUIOP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Да си прост, е като да си мъртъв. Ти не знаеш че си мъртъв, а на всички около теб им е трудно."

 17. 17 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 722 Любопитно

  До коментар [#13] от "Darth Plagueis":
  Изненада ме с този коментар! Честно.
  Браво.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 18. 18 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darth Plagueis":

  Пайнер е олицетворение на едно нещо. Трудно се гради имидж.

 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#11:"gogo2011"]Пайнер и мачовете са солта и пипера към ястието[/quote]
  Това сам ли го измисли или някой ти го подсказа?Аз и моите приятели гледаме футболни мачове от поне 20-30 години,но това не ни е попречило да се образоваме и да завършим висше образование.Това ,че не гледаш футболни мачове си е лично твой проблем.

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#18] от "gogo2011":

  Все тая е за имиджа, на кой му пука? На кой му пука, ако това е помогнало (а то е) за много хора, творци, певци, да съхранят нещо от традициите и музиката ни? Дреме ти за имижда...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Това американците ВСИЧКО пресмятат в ПАРИ..

  За тях няма никакво значение как живеят "неблагословените" чуждоземци..

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4641 Любопитно

  В Българияе ясно коя част от населението е неграмотно.............най-вече тази част с по-мургав отенък!

 23. 23 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darth Plagueis":

  Помогнали на едни, а вредата за други?
  Сигурно и Шиши, Доан се правят също на душици с разни благотворителни акции, но това повод за радост ли е?

 24. 24 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#8] от "daskal1":

  Прав сте - трябват и детайли! Но изследването е по определени критерии и не можем да очакваме да даде отговор на всички въпроси , които поражда! За България разговора би бил много дълъг и тревожен.Една от важните причини за пълната неграмотност е незнанието на българския език, на който се извършва обучението от над 1 един милион цигани и турци.Нека статистиците от НСИ и МОН не се въздържат да направят публично достояние оценката, че последните години от децата в училищна възраст от 7-16 г. всяко 6 е циганче, а до 2050 г. ще е всяко 4.Образованието е в упадък: КОИ( комбинирания образователен индекс) се влошил драстично, за разлика от БВП и продължителността на живота, като елементи на ИЧР. През 1990 г. България е била на 26 място в света , а 2011-2014г. варира от 61 до 57 място.Дотук стига!

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#23] от "gogo2011":

  Те го правят с държавни пари, или такива, усвоени от държавата. Има лека разлика. А вреда не видях. Никой не е виновен, че матряла харесва чалга и голотии.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#24] от "glaxo":

  Напълно съгласен, време е да се идентифицира и дискутира публично проблемът в българския език и грамотността на малцинствата в България.

 27. 27 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Защото в САЩ пълнят кошниците си с ненужни продукти. А защо ? Защото имат и пари и предлагане на стоки в изобилие. И не забравяй, че само 11% от БВП на американската икономика е генериран от експорта. Останалото е от вътрешното потребление. Пожелавам ти да имаш възможност да отидеш на място, за да видиш колко са по-различни от нас. После като се върнеш тук София ще ти се вижда като едно долнопробно село.

 28. 28 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#27:"Симо"]Пожелавам ти да имаш възможност да отидеш на място, за да видиш колко са по-различни от нас. [/quote]
  не, не, не

  имаме си достатъчно мурзилки инфилтрирани в Америка, не ни трябват още

  #KOЙ номинира бокова!
 29. 29 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3479 Весело

  [quote#24:"glaxo"]През 1990 г. България е била на 26 място в света[/quote]
  Това са лъжи на комунистическите статистици.

 30. 30 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darth Plagueis":
  Ти си пример за това

 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3479 Весело

  [quote#28:"Emergen-C"]имаме си достатъчно мурзилки инфилтрирани в Америка, не ни трябват още[/quote]
  Ама и много зеленооки си имаме, та не губим надежда за справяне с.. " проблема".

 32. 32 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darth Plagueis":
  Ти си пример за това

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  [quote#27:"Симо"]. И не забравяй, че само 11% от БВП на американската икономика е генериран от експорта. [/quote]
  То глупости ги разправяй на ранобудните защото те искрено вярват ,че в Америка всички са умни ! Аз не мога да коментирам лични преживявания с американци по разбираеми причини !
  Ама ти си гледай в гуглето какво е качеството на образованието е Китай или Корея примерно ! Невежеството на безхарактерните народи и илюзиите вменявани от либерастите допълнително усилват загубите в много държави под финансова обсада!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Още едно фундаментално изследване, което няма да промени нищо. Но парите по програмата са усвоени...
  Иначе компютъра и интернета, са най-голямото достижение на изминалия век. За съжаление обаче, компютрите няма особено да помогнат за преодоляване на неграмотността. По-скоро точно обратното, което означава, че неграмотността ще расте...

  Stupid people make me sick
 36. 36 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 524 Весело

  Стига с тези глупостиииииии))) Направо не мога да ги разбера тези които дават пари за изчисляването на такива имагинерни милиарди....

  Ivanski
 37. 37 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  "Неграмотността е "световна криза"..."

  Бях се притеснила за нас, щото депутатите ни и те такива...но сега вече съм спокойна...

  Форумът е в будна кома...
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#32] от "shileto":

  Напиши го още няколко пъти... Колко е жалко, когато гербав говори за неграмотност, пише два пъти едно и също мнение, и двата пъти то е граматически неправилно.

  Господи...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Сетих се за един филм с Роберт Дениро, където играеше неграмотен...
  Вече няма такива умни неграмотни.

 40. 40 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#38] от "Darth Plagueis":

  Нема нужда. То в овчарника граматика не треба...муш с рогцата и пръв на яслата.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  [quote#24:"glaxo"]последните години от децата в училищна възраст от 7-16 г. всяко 6 е циганче[/quote]
  Това е с отпадналите от училище или са включени? Защото при живородени 77712 през 2008 г. броят на първолаците е 63199 за 2015 г.. Това е по-малко с 1500 в сравнение с 2014 г., когато първолаците са били 65677 при живородени през 2007 г. 75349 на брой.

 42. 42 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Неграмотните са силата на новите политици. Две кебапчета и ти дават нов мандат за още 4 милиарда опс години.

  Too much цензура Баце.
 43. 43 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "kermit":

  Гледам. Почти всичките ми приятели гледат също. Не и мачове от българското първенство. Не и на български стадион. На нашите стадиони от години се събират предимно каймакът на простаците, за които да ядеш семки и трупаш в речника си нови псувни се е превърнало в спорт. Че даже и децата си водят на такива "културни" изяви.

 44. 44 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Истина е ,че на футболни мачове ходят много простаци.Но не всички са такива-просто простаците са по-гръмогласни и създават впечатление за многобройност.Аз като дете и юноша съм посетил десетки футболни мачове и съм се наслушал на простотии.Но това не ме е направило мен простак.
  Същото е и с чалгата-аз самият не понасям чалга,но познавам много възпитани и образовани хора,които слушат такава музика.Най-важно е домашното възпитание-естествено и средата оказва влияние,но семейството е най-важно за възпитанието на хората.
  От друга страна как ще обясните факта,че най-просташки на пътя се държат шофьорите на скъпи автомобили.Присветват с фарове,изпреварват на непозволени места,превишават скоростта,пререждат другите шофьори на кръстовища,спират на места за инвалиди.От 10 скъпи автомобила 1-2 да спазват правилата.

 45. 45 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В България социалните помощи трябва да се свържат директно с ходенето на училище и да се контролира постоянно. Училищата да спрат да "избутват" неграмотните от клас в клас, тука контролът е още по важен.

  chavo64
 46. 46 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1027 Весело

  [quote#28:"Emergen-C"]имаме си достатъчно мурзилки инфилтрирани в Америка, не ни трябват още [/quote]

  А мурзилките ли са проблема на Америка? Те все пак могат да четат и пишат, даже и на чужди езици (като руски например, той е задължителен).


  [quote#31:"тулса"]Ама и много зеленооки си имаме, та не губим надежда за справяне с.. " проблема". [/quote]

  Много точно казано, те са надеждата.
  Виж с многобройните нелегални от Латинска Америка е малко по-сложен проблем, поне ако се съди от сегашната пред-предизборна кампания.

  heruvim
 47. 47 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#41] от "wanderer":

  Впечатляваща статистика, но може да има и едно просто, макар и нежелателно обяснение - детска смъртност.
  Не дай боже да е така!

  heruvim
 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  [quote#47:"херувим"]детска смъртност.[/quote]
  Висока е, най-високата в Европа, но не това е причината.
  Подозирам, че е резултат на една "мургава" етническа миграция в посока "Социала" на Европа. Защото за седем години, за първите седем има свиване от 10 хил. деца, а за следващите 10-11 години свиването пак е същото - подлежащите на матура са 52-54 хил. деца.
  Има и още една причина - "нормалната" миграция, което е по-лошото. "Мургавите" ни ги връщат, последните, децата при нормално мигрирали родители не се връщат. След 20 години "качеството и количеството" на работната сила ще бъде "изненадващо".

 49. 49 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 631 Разстроено

  По тази проста логика бедна България няма да спечели кой знае колко от ограмотяване на неуките. Иди че работи за 400-600 лв (бруто)!
  Учител по ИТ примерно с 25 години стаж с 600 лв брутна заплата!!! Голям келепир, няма що! И то в бранш в който иновациите валят като из ведро всяка година, и стандартите/езиците за програмиране остаряват след 5-10 години!!! Къде е BASIC? А Assembler? А Pascal? DOS все още мърда, пожален по чудо от Microsoft... Виж, ако си учил за програмист, там заплатите стигат до 2-3 хиляди (в България).

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK