Ксенофобията расте в Германия още преди да е дошла бежанската вълна

Ксенофобията расте в Германия още преди да е дошла бежанската вълна

© ReutersРастящата враждебност и насилие срещу имигранти и бежанци в Германия, включително сблъсъците през уикенда в град Хайденау край Дрезден, където днес на посещение е канцлерът Ангела Меркел, кара мнозина германци да се питат какво означава всичко това и какво говори то за състоянието на обществото им.


Политологът Вернер Патцелт предупреждава, че с увеличаването на търсещите убежище ще расте и омразата срещу чужденците, разказва агенция ДПА.


Обикновено вината се хвърля върху крайно десни и антиимигрантски настроени организации като движението Pegida. Миналата година то организира протести всяка седмица именно в тази част на Германия – източните провинции, където бе бившата ГДР и където традиционно национализмът и ксенофобията са по-силни в сравнение с провинциите от бившата Западна Германия.
Патцелт, който е преподавател в Дрезденския технологичен университет, казва, че структури като Pegida са симптом, а не първопричина за проблема.


Според него Pegida е израз на несигурността в едно променящо се общество. "Pegida демонстрира тлеещите под видимата повърхност тревоги и гнева на хората по въпроса с имиграцията." Мнозина германци – и особено тези в бившата ГДР – смятат имиграцията за нещо, от което страната им губи, "а това означава, че хем си в родината си, хем си очевидец на промени, каращи те все повече да се чувстваш бездомен".


По повод политиците и поддръжниците на приемането на бежанци и имигранти той допълва: "Това ядосва хората и особено онези от тях, които казват, че никой не ги е питал на референдум или избори дали искат такава промяна, и гневът им се насочва и срещу пристигащите, и срещу всички, допуснали тази промяна в обществото да се случи".


Ксенофобията расте в Германия още преди да е дошла бежанската вълна

© Reuters


Меркел, както и редица високопоставени политици, наричат сблъсъците и палежите "безобразия", "срамота", "дело на престъпници, които не могат да се наричат германци", и че на всеки ксенофоб се падат поне по 20 души, помагащи и симпатизиращи на бежанците.


Патцелт обяснява, че консервативните християндемократи на канцлера "са отговорни за дясното политическо пространство, но са сторили твърде малко, за да трансформират крайната десница в по-нормална политическа партия".


Йошка Фишер, бившият външен министър на страната, обвинява за положението ЕС и разнобоя между членовете му относно справянето с бежанската и имиграционна вълна. В статия за "Судетише цайтунг" той написа, че богатите европейски държави започват да усещат натиска на бежанската криза и, "изглежда, се оказаха политически, морални и административно неподготвени".


"Този недостиг на капацитет представлява и сериозен политически риск за целия ЕС", допълва Фишер. Според него е необходима единна стратегия, но мнозина страни членки отхвърлят подобен подход. "Това заплашва да засили вече съществуващата тенденция на разнобой и дезинтеграция в ЕС, задвижена от финансовата и икономическа криза от 2009 г. и застрашаваща сътрудничеството в цялата общност."


Ксенофобията расте в Германия още преди да е дошла бежанската вълна

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK