Украйна договори опрощаване на $4 млрд. от дълговете си

Украйна получава 4 години гратисен период в плащанията, а премиерът Арсений Яценюк заяви, че няма да предлага на Русия по-добра сделка от тази с останалите кредитори.

© Reuters

Украйна получава 4 години гратисен период в плащанията, а премиерът Арсений Яценюк заяви, че няма да предлага на Русия по-добра сделка от тази с останалите кредитори.Финансовият министър на Украйна съобщи, че е постигната сделка с най-голямата група кредитори на страната за преструктуриране на 18 млрд. долара задължения, включително опрощаване на 20% от главницата.


Така страната може да избегне изпадането във фалит, няма да връща около 4 млрд. долара кредити и отлага с 4 години плащанията по заеми. Кредиторите приеха в замяна малко по-висока доходност по заемите, както и облигации, обвързани с растежа на икономиката в периода 2021 - 2040 г.


След обявяването на сделката централната банка в Киев понижи лихвения процент с 3 пункта до 27%. Мярката влиза в сила от петък на фона на инфлация на потребителските стоки през юли, достигнала 55%.
Ако договореното се реализира, има възможност Украйна да се върне на свободния финансов пазар към края на 2016 г.


Русия не е част от сделката и няма да се включи в нея, съобщи в Москва министърът на финансите Антон Силуанов. През декември Киев трябва да преведе на Русия задължения за 3 млрд. долара и по-рано през годината министърът предупреди, че ако страната не си получи парите, ще си потърси правата през международен съд.


Държавният дълг на Украйна е 72 млрд. долара. Само екипът, представлявал кредиторите, с които има споразумение, контролира около 9 млрд. долара от него.


Покрити са изискванията на МВФ


Условията отговарят на всички изисквания на Международния валутен фонд за програмата за финансово подпомагане на Украйна, каза министър Наталия Яреско. Фондът има 4-годишна програма за страната в размер на 17.5 млрд. долара. Коментарът ѝ бе направен още в сряда, но имаше ембарго до четвъртък за разпространяване на изявлението.


"Всички излизат печеливши от тази сделка. Затова тя е резултат на сътрудничество на всички страни в нея. Не става дума да печели едната от страните. Сега продължаваме напред, без да застрашаваме стойността на дълговите облигации."


Според нея е "много невероятно" останалите кредитори на страната да отхвърлят сделката, и прогнозира, че всичко по одобряването ѝ ще приключи до края на октомври.


След като споразумението влезе за одобрение в украинския парламент – вероятно след около 3 седмици, ще бъде публикуван проспектът и собствениците на облигации ще започнат да го гласуват. Предстоящото погасяване на 500 млн. долара на 23 септември вероятно ще бъде замразено.


Кредиторите, сред които американската Franklin Templeton и бразилската инвестиционна банка BTG Pactual, ще получат в замяна и облигации, обвързани със състоянието на БВП на Украйна. Ако икономиката нараства, от 2021 г. те ще получават процент от този растеж. По изискванията на МВФ властите в Киев трябва да свалят до 2020 г. дълговете си под 71% от БВП. Въпросът е дали за тези четири години конфликтът със сепаратистите и Русия ще бъде уреден до степен да започне нормализация.


Родената в САЩ финансов министър Наталия Яруско успя да приключи преговорите в кратките срокове, поставени от МВФ, които за мнозина изглеждаха невъзможни.

Родената в САЩ финансов министър Наталия Яруско успя да приключи преговорите в кратките срокове, поставени от МВФ, които за мнозина изглеждаха невъзможни.


Трудни преговори


Преговорите продължиха близо половин година и понякога атмосферата бе доста напрегната, коментира "Ройтерс". Целта бе да се запълни дупката от 15 млрд. долара в украинските финанси, страдащи от години на лошо управление, корупция и сраженията в Източна Украйна.


"Започнахме от различни изходни позиции, защото комитетът на кредиторите не вярваше, че имаме истински проблем с платежоспособността. Не съм настоявала на конкретно число за опрощаване на дълга, а само гледах да отговоря на изискванията на МВФ", допълни Яреско. Според "Файненшъл таймс" украинците са тръгнали с искане за отписване на 40%. През август се наложи украинска делегация, включително родената в САЩ министър Яреско, да посетят Сан Франциско, където е централата на Franklin Templeton.


Кредиторите са настоявали, че състоянието на Украйна не е толкова отчайващо, както го описват украинците, и че проблемите ѝ могат да се уредят със замразяване на плащанията, докато се успокои политическата и икономическата обстановка. Междувременно Върховната рада направи необичайна стъпка като позволи на правителството да не погасява някои дългове в чужбина, което веднага бе описано от кредиторите като "по-възпитан начин да кажеш, че фалираш". В началото на август МВФ зае страната на Украйна с изявление, че ще продължи да ѝ помага, дори ако преговорите с кредиторите се провалят и се наложи мораториум върху плащанията към тях.


Шанс и проблем


След официалното потвърждение цените на облигациите от украинския дълг веднага поскъпнаха, включително и тези от плащания, попаднали в схемата за преструктуриране.


Според "Ройтерс" споразумението трябва да бъде одобрено и от кредитори извън групата. Тя предвижда лихвата да бъде 7.75% (вместо досегашните средно 7.2%) и удължаване с 4 години на всяко плащане по дълговете, за да се даде на страната време да се съвземе икономиката ѝ. Националната валута получава шанс да се стабилизира и така да се увеличат както помощта за социално слабите, така и разходите за отбрана за операциите в Източна Украйна, допълва агенцията.


Проблемът на Киев е, че заемите са взимани съгласно английското законодателство и съдържат клауза, обвързваща ги помежду им, т.е. пропуснато плащане по един кредит автоматично означава фалит и по всички останали и техните притежатели групово могат да си поискат веднага парите с всички произтичащи от това последици за украинската икономика и банкова система.

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  Арсений Яценюк е типичния либерален ентусиаст, Украйна върви към пропаст и 25 години да им дадат гратис нищо няма да се случи защото икономиката им е насочена към източните пазари им трябват над 1 трилион безвъзмездно финансиране за да изградят икономика която да покрива европейските стандарти ...без да говорим за конкурентоспособност !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Браво на украинската финансова министърка! Украйна не само опрости $4 милиарда дълг, но и ще плаща с $11 милиарда по- малко на година!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Всяко опрощаване на дългове има ПОЛИТИЧЕСКА цена!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Весело

  защо само 4 можеше повече да им опростите вземете работливите гърци.Вие им опростих те десетки млрд-и

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 5. 5 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  В статията има няколко любопитни подробности. Че Русия не ще и да чуе за разни отписвания и отлагания си е ясно.
  Сделката трябва да бъде одобрена и от кредитори извън групата, участвала в преговорите. А те какво мислят по въпроса?
  Според финансовата министърка "отхвърлянето е много невероятно" и дано да е така, ама ако пък стане вероятно?

  Мътни финансови изгледи пред Украйна.

  heruvim
 6. 6 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 564 Неутрално
 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3595 Весело

  Една лоша новина за рубладжиите. И да фалира Украйна си остава на картата...

 8. 8 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3201 Весело

  Договорката е станала и е много важна, да попаря злорадството на разни пребоядисани комунета над мене! Двата индикатора са, че цените за препродажба на украинските ценни книжа скочиха, а застраховката срещу неплащане падна!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 9. 9 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1931 Весело

  "преструктуриране на 18 млрд. долара задължения" - слушкай или ще те сменим! Преди цАлувките само бяха достатъчни, но сега мизата е съвсем, съвсем друга.

  Коментиране на анализираното, вече...
 10. 10 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Озверялата мечка хем ги млати и бие до стената хем вика давайте парите. Много са хуманни и ,,православни''.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 11. 11 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Весело

  "Украйна получава 4 години гратисен период в плащанията, а премиерът Арсений Яценюк заяви, че няма да предлага на Русия по-добра сделка от тази с останалите кредитори."
  .............................................................
  Чакай сега - кредитополучателя е взел примерно 100 лева.
  Сега казва на кредитора: "ще ти върна 80 лева.....но след 4 години, хайде целувай ръка, по-добра сделка не си правил в живота си."
  Сделка?!??
  Брех.....жив да не бЕх! ЛОЛ

 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Пък Путин щеше да им даде 10 милиарда ей така - като на приятелчета" - тъй да внушавате тролчета!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Любопитно

  [quote#2:"Realist"]Украйна не само опрости $4 милиарда дълг, но и ще плаща с $11 милиарда по- малко на година! [/quote]

  Това с 11 милиарда долара по-малко на година къде го прочете?


  heruvim
 14. 14 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  [quote#13:"херувим"]Това с 11 милиарда долара по-малко на година къде го прочете? [/quote]

  Ройтерс, не е на година, за 4 години е, 11.5 милиарда:

  "Ukraine said the deal, announced on Thursday, would reduce the payments due over the next four years by $11.5 billion."

  http://www.reuters.com/article/2015/08/27/ukraine-crisis-debt-idUSL5N1122AP20150827

  http://finance.yahoo.com/news/ukraine-wont-russia-better-debt-104007661.html

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 15. 15 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#8:"Realist"]Договорката е станала и е много важна, да попаря злорадството на разни пребоядисани комунета над мене! [/quote]

  Нададе ли вече вик "Ела вълко, изяж ме".
  Или пусна дежурен лаф за отчитане на коментар!

  heruvim
 16. 16 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Сделката с украинските облигаций които Русия купува е регистрирана съгласно английското законодателство.Засега РУСИЯ иска 3 МИЛИАРДА долара да и се върнат в началото на декември когато изтича падежа, защото нямат пари и са, във финансова криза.Пък при това плюене по Русия от страна на Киев някой прави ли си илюзията че руснаците ще отстъпят нещо

 17. 17 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#7:"palav_nik"]Една лоша новина за рубладжиите.[/quote]
  И защо да е лоша - всяка стотинка, опростена от западните кредитори на Украйна, повишава шанса Русия да си получи парите по украинските дългове...

 18. 18 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Трите милиарда дето ги дължат на Русия са най-малкия проблем на украинците. От първи Януари влиза в сила (вече отложеното с 1 година) споразумение с Европа. Т.е. - Украйна отваря границите за европейските стоки, а Русия затваря границата за украинските. Значи Украйна ще трябва да изнася към Европа, което не че е невъзможно, но е малко вероятно. При положение, че има още икономика, която да произвежда нещо.
  Ще видим - ей го къде е, 4 месеца.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 19. 19 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#14] от "Realist":

  Благодаря, това е друго. Аз го четох, ама съгласи се, че 11 милиарда на година си беше преувеличено.


  heruvim
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Ох,горкия.На гърците опростиха 100 млрд. и сега са на път да им опротят още толкова,ама вие сте скромни.

 21. 21 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#17] от "nenad":

  Така е, РФ ще си получи парите. Само дето имам съмнение, че тези 3 млрд. $ Украйна ще ги преведе за неустойки по дела спечелени срещу РФ. Не сте забравили "Юкос", нали? Та РФ накрая ще си е "получила" парите и още ще дължи.

 22. 22 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Абе като гледам условията на България и бяха нужни 26 години да се върне на равнище 1989-та година,а на Украйна ще са и нужни 56 за да се върне на равнище 2012-та.. Но от гледна точка на кредеторите си е успех-отписват нещо което няма как да получат следващите 4 години,увеличават процента на лихвите-тоест ще си го вземат след това, ако пък нещата не щеш ли потръгнат с Украйна си оплитат кошницата да го вземат чрез облигациите.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3584 Весело

  [quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Всяко опрощаване на дългове има ПОЛИТИЧЕСКА цена! [/quote]
  Икономическите убийства винаги изглеждат като "спасителен план" , "опрощаване" , "финансова дисциплина" и други на вид безобидни техники за прехвърляне на собствеността към еквилибристите с финансовите инструменти !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 854 Неутрално

  И аз мисля, че Русия ще си получи парите. Ако четете внимателно, с тази сделка Украйна изпълнява изискванията на МВФ и ще получи транш от 17 милиарда - ще има и за Русия, и за армията, и за крадене.
  Още повече, че путин обвърза отстъпките в цената на газа с плащането на този кредит. Лятото беше лесно да се правят ербап, ама идва зима. Пък и въглища нямат, май и тока дето го купуват от Русия ще е повече. А цената още не е договорена - според зависи....едни 3 милиарда.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 25. 25 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Всяко опрощаване на дългове има ПОЛИТИЧЕСКА цена![/quote]
  безплатно е само сиренцето в капана за мишки


  [quote#17:"nenad"]И защо да е лоша - всяка стотинка, опростена от западните кредитори на Украйна, повишава шанса Русия да си получи парите по украинските дългове...[/quote]
  със сигурност ще си ги получи...
  иначе Газ нет


  [quote#21:"mizo"]Така е, РФ ще си получи парите. Само дето имам съмнение, че тези 3 млрд. $ Украйна ще ги преведе за неустойки по дела спечелени срещу РФ. Не сте забравили "Юкос", нали? Та РФ накрая ще си е "получила" парите и още ще дължи.[/quote]

  надеждите умират Последни

  Юкос...един заминал влак..в миналото

 26. 26 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Кредиторите, сред които американската Franklin Templeton и бразилската инвестиционна банка BTG Pactual, ще получат в замяна и облигации, обвързани със състоянието на БВП на Украйна.
  =================================
  Кредиторите дали пари а получили в замяна хартийки от "проамерканска" Украйна. Така се поддържа и разпространява демокрацията.

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  [quote#7:"palav_nik"]Една лоша новина за рубладжиите. И да фалира Украйна си остава на картата... [/quote]
  Ама тя карата се смалява , няколко автономии се очертават , Крим си отиде към РФ а хохлите от северозапада си харесват Полша и при референдум биха се присъединили към поляците !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "Саранди Говедаров":

  Русия няма да получи нищо!Украина има въглища,вече договарят съвсем малко газ,а с вноса на електричество от Русия смятат да приключат!И ще се правят на ербап колкото си искат!Имат да получават стотици милиарди заради бандитското нападение,за разрушената инфраструктура,за окупацията на Крим!Защо да не са ербап!?Нали миналата зима щяха да умират?Да ама не,руската измършавяла мечка,се изпързаля на украинското сало!

 29. 29 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#27] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Нещо си много неосведомен!Там са най чистите украинци и националисти!Ще се разпадне....ама Раша,не Украина!

 30. 30 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Украйна върви необратимо по правилният път - "На Запад". Да му мислят неандерталците.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 31. 31 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2480 Весело

  До коментар [#2] от "Realist":

  даже направо почва да печели от дълга си
  Заради показаните морално волеви качества с/у Русия ще ги наградят с отрицателна лихва по дълговете им

  гошо
 32. 32 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#25] от "стефанов":

  Заминал,колко да е заминал?Само дето сега Раша плаща като стой та гледай!А има да плаща много милиарди за Боинга и окупацията и войната в Украина!

 33. 33 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#32:"Plamen Shopov"]Заминал,колко да е заминал?Само дето сега Раша плаща като стой та гледай!А има да плаща много милиарди за Боинга и окупацията и войната в Украина![/quote]

  вероятно си млад... за това ги пишеш такива

 34. 34 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Не знам Пламка. Ще видим, малко остана.
  Аз лично се надявам народа ви да не стои на тъмно и студено.

  Между другото, там у вас казаха ли ви, че газа, който получавате от Словакия ви излиза между 8-15 долара по-скъпо, отколкото според действащия договор, дето го имате с Русия. От падането на цените на петрола е дошло, ама на вас май не са ви го казали. Така е вече няколко месеца.
  Жив и здрав.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 35. 35 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално


  До коментар [#18] от "Саранди Говедаров":

  Ще останеш учуден с колко неща е конкурентна в Европа !А и те повече от година изнасят безмитно стоки!Не се притеснявай!

 36. 36 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#21:"mizo"]Така е, РФ ще си получи парите. Само дето имам съмнение, че тези 3 млрд. $ Украйна ще ги преведе за неустойки по дела спечелени срещу РФ. [/quote]
  Предполагам, че това, което сте предположили, е обичайна практика при погасяване на подобен тип заеми?

 37. 37 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "...Кредиторите приеха в замяна малко по-висока доходност по заемите, както и облигации, обвързани с растежа на икономиката в периода 2021 - 2040 г.

  Русия не е част от сделката и няма да се включи в нея, съобщи в Москва министърът на финансите..."
  ==============================
  И аз да бях кредитор, и аз нямаше да се включа в такава сделка.
  Доходност от растежа на Украйна 2021-2040 г. ?
  Не,не, мерси.

 38. 38 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#34] от "Саранди Говедаров":

  Народа ми е български,а не примерно руски и се гордея с това!Ами Саранди,колко е газта в БГ.,който твоя народ продава на българския?Има ли разлика от словашкия?

 39. 39 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Бахти русницаите кви гадни нещастници са.До вчера уж братски народи, заробиха ги хубаво, върнаха ги хиляда години назад и сега си искат милиардите.И нас така ни пре*баха не веднъж, да се надяваме тоя път да успеем да се изскубнем и руските агенти да умрат от естествена смърт.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 40. 40 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Украинците добре осчетоводиха своето послушание, но ние нищо не направихме. Хем слушкахме, хем нищо не получихме.

 41. 41 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Колониалната схема е в ход.

  1. Унищожаване на националната икономика.
  2. Вкарване в дълговата спирала на МВФ /оттам жив никой не се е завърнал/
  3. Валутен борд.
  4. Загуба на традиционните пазари/с обещание за достъп до нови/
  5. Нахлуване във вътрешния пазар на чуждестранни търговски вериги, банки, телекомуникационни оператори, енергоразпределителни дружества.
  6. Марионетно правителство.
  7. Изтичане на млади и образовани кадри.

 42. 42 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 994 Неутрално

  [quote#2:"Realist"]

  Браво на украинската финансова министърка! Украйна не само опрости $4 милиарда дълг, но и ще плаща с $11 милиарда по- малко на година! [/quote]
  А тябва ли тогава да кажем Браво и на Ципрас ?

  Stupid people make me sick
 43. 43 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#41] от "Слав":

  ++++++++++++++++++++++++++
  !
  Това е, но промитите мозъци не го разумяват ...

  Stupid people make me sick
 44. 44 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 994 Неутрално

  [quote#30:"iak"]Украйна върви необратимо по правилният път - "На Запад". Да му мислят неандерталците. [/quote]
  Не си сам, наивниците сте много в този форум...

  Stupid people make me sick
 45. 45 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално


  До коментар [#41] от "Слав":

  Нещо си много неосведомен!Чужди инвеститори и компании има много отдавна на пазара в Украина!Второ,валутния борд е неприложим по много причини!Трето,традиционните пазари не могат да се заместят защото са без аналог?Четвърто,с малко повече дисциплина,и добро управление,Украина само за 5 години ще дръпне напред!Шесто,за разлика от младите български кадри,украинските изявиха желание да помогнат на държавата си!!Седмо,нима у нас няма проруско марионетно правителство?И осмо,що плачете на чужд гроб?

 46. 46 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#33] от "стефанов":

  Млад...колко да съм млад?Има ,няма 54 лазарника!Хаааххх

 47. 47 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Весело

  Мечтите на късия в Кремъл за фалирала и разпаднала се Украйна се отлагат за......неопределено време. Същевременно пропагандата на Пут*ин за "ползите" за Расея от ембаргото на стоки и технологии издиша все повече, за "поскъпването" на нефта и "стабилната" рубла да не говорим....

 48. 48 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#46:"Plamen Shopov"]Млад...колко да съм млад?Има ,няма 54 лазарника!Хаааххх[/quote]

  физическата възраст не е гаранция

  има хора , които на 80 год умират "млади"

 49. 49 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#44:"Хакуна Матата !"]Не си сам, наивниците сте много в този форум..[/quote]
  не ги осъждай ,

  нищо не става на този свят без оптимисти

  а оптимизмът е Недостиг на информация и разум

 50. 50 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#2] от "Realist":

  Браво е силно казано, сметките и финансовите модели бяха направени от Темпълтън в Сан Матео...нищо общо с Киев. Украинците искат да отърват малко от дълга, само че такива номера не минават.

 51. 51 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#41:"Слав"]Колониалната схема е в ход.

  1. Унищожаване на националната икономика.
  2. Вкарване в дълговата спирала на МВФ /оттам жив никой не се е завърнал/ [/quote]
  Точно, както дилърите на дрога и сутеньорите зарибяват поредната жертва, лишавайки я първо от самостоятелна воля и способност да оцелее без тяхна помощ,
  така и лихварчетата налапват поредния донор във финансовата си пирамида.

  [quote#45:"Plamen Shopov"]Украина само за 5 години ще дръпне напред![/quote]
  Украйна ще "дръпне" на куково лято.
  Точно, колкото "дръпна" България за 25 години.
  Ще дръпне единствено поредния заем, а те ще им дръпнат красивите украинки
  Ще дърпа заем след заем, подобно на гръцко, докато накрая лихварите им приберат плодородните ниви.
  Това е съдбата на всеки, оплетен в паяжината на лихварската чума.

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2131 Весело

  [quote#11:"manu_chao"]Сега казва на кредитора: "ще ти върна 80 лева.....но след 4 години, хайде целувай ръка, по-добра сделка не си правил в живота си."
  Сделка?!?? [/quote]
  Изпуснал си две изречения:
  - "Кредиторите приеха в замяна малко по-висока доходност по заемите, както и облигации"
  - "Тя предвижда лихвата да бъде 7.75% (вместо досегашните средно 7.2%) "
  Та сделката звучи така: Дал съм ти сто лева и сега ми плащаш 14.4 лв. (които МВФ ще даде), опрощавам ти 20 лв., но плащаш по 6 лв. годишно лихва и след четири години ми връщаш 60 лв. (Ukraine said the deal, announced on Thursday, would reduce the payments due over the next four years by $11.5 billion) и започваш да се издължаваш с по 21 лв. годишно ($14х 7.75% billion лихва+$ 4 billion главница) за следващите пет години.
  И за облигациите да ми дадеш читави предприятия за приватизация, че тия облигации не се търгуват на нито една борса.
  Без облигациите става: дадени 100 лв. и получени в края на деветата година 180 лв. Сиреч ефективен лихвен процент 6.8% при почти нулева пазарна лихва (допускаме, че ЕЦБ ще спре с имагинерните лихви).

 53. 53 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Яценюк е юдей.
  Валцман - какъв е?
  Финансовият министър? Шефката на Централната банка?

  Какви украинци, какви пет лева?
  На кой му пука за славянска Украйна?

 54. 54 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#2:"Realist"]Браво на украинската финансова министърка! Украйна не само опрости $4 милиарда дълг, но и ще плаща с $11 милиарда по- малко на година! [/quote]

  [quote#42:"Хакуна Матата !"]А тябва ли тогава да кажем Браво и на Ципрас ?[/quote]

  Виж сега, ти не разбираш от държавен дълг. Вероятно защото си мурзилка.
  Оказаха се 11 милиарда за 4 години, ама това е дребна грешка, поне за специалисти.
  А къде си тръгнал да сравняваш комуниста Ципрас с украинските ... е, хайде да си ги наречем както ни се иска, демократи.
  Форумното братство мрази мързеливите гърци, наши съседи и важни търговски партньори и им се подиграва, ама обича и защитава със зъби и нокти украинската мафиотско-комунистическа върхушка. Зер те се борят със злото.
  Логика не търси!
  С такива коментари тук можеш само да почервенееш от минуси.


  heruvim
 55. 55 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#5] от "херувим":

  Ф. Темпълтън менажират големи суми 401к планове, откъдето политически са много зависими от Вашингтон. Останалите кредитори не искат нищо да отписват, ами предпочитат да си вземат парите от предоставените от МВФ средства, които обаче Вашингтон не иска да предостави...Параграф 22, в който Украйна няма много общо. Украйна има общо, само ако икономиката й е супер и си плаща борчовете. В настоящата ситуация частни инвеститори се опитват да се бейл-нат аут с държавни пари, това е. Същото като Гърция.

 56. 56 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#51] от "Слав":

  Не сравнявай Украина със малки държави като нашата!Украина е огромна държава,и ще стои като буфер между ЕС и Русия!Ако още не си забелязал ,Запада няма интерес от слаба Украина,иначе бежанците от Арабския свят,ще изглеждат лека занимавка от нахлуването на десетки милиони украинци!

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2131 Весело

  [quote#8:"Realist"]цените за препродажба на украинските ценни книжа скочиха[/quote]
  То при 27% основен лихвен процент всичко скача, а застраховките стават безмислени в гривни.
  Да припомня, че БНБ имаше лихвен процент от 34% на 1.01.1996 и стигна до 300% за периода 24.09.1996 -17.10.1996.
  Ей тук http://bnb.bg/FinancialMarkets/FMBaseInterestRate/index.htm?firstDays=01&firstMonths=01&firstYear=1995&lastDays=01&lastMonths=12&lastYear=1997&searchAction=true&type=MS-Excel

 58. 58 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#57] от "wanderer":

  В БГ ли си или извън ? Много рядко виждам някой из тези форуми да има даже базисна икономическа грамотност...

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#37:"Слав"]И аз да бях кредитор, и аз нямаше да се включа в такава сделка. [/quote]

  Цялата статия е ураджийска, ама няма кой да чете. Не само Русия не се е включила в сделката. Уж от сделката са засегнати 18 милиарда долара дълг, ама в преговорите са участвали представители на инвеститори, държащи 9 милиарда. Другите според госпожа министърката "много вероятно" ще се съгласят. А общият дълг е 72 милиарда долара.
  Който може да мисли и да смята, да го направи.
  Държателите на украински дълг са предимно американски инвеститори. Те не са много известни с благотворителна дейност.

  heruvim
 61. 61 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#58:"mirohero"]Много рядко виждам някой из тези форуми да има даже базисна икономическа грамотност... [/quote]

  всичко зависи от Базата

  за джуджето човек с ръст 1.60 м е Великан

 62. 62 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4914 Весело

  по-рано през годината министърът предупреди, че ако страната не си получи парите, ще си потърси правата през международен съд.
  ------------------------------------------------------------------
  Да,де,
  Но трябва да припомним на съветските другари,
  че по-рано през годината самият Батюшка-Царь
  предупреди,че Русия няма да признава решенията
  на МЕЖДУНАРОДНИТЕ СЪДИЛИЩА !!!!
  Щото и УКРАИНА така може ДА НЕ ГИ ПРИЗНАВА
  Каквото повикало,такова ще се обади
  Ха-хааааааа

 63. 63 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#56] от "Plamen Shopov":

  Толкова сте наивни и романтични в БГ, понякога направо не мога да повярвам.

  1. "Запада" в случая САЩ, искаше кримските военни бази, защото са единствена и стратегическа локация за логистична поддръжка на военни действия в черноморския басейн и Близкия Изток. Бързото и ефективно "присъединяване" от руснаците изненада всички тук. Тази кауза изглежда загубена.
  2. "Запада" т.е. няколко европейски и американски компании искаха да купят украинската държавна газопроводна компания. Изненадващо за тях Радата гласува против тази приватизация. Тази кауза изглежда загубена.
  3. "Запада" т.е.. няколко големи и много влиятелни инвестиционни компании искат да си вземат дълговете по украински ценни книжа, с подобен номер като бейл-аут-а на токсичните ипотечни деривати. За целта те се набълбукаха преди година с украински дълг и започнаха преговори с МВФ...
  4. Точка 1. и 2. вече за никого нямат практическо значение...
  Точка 3 е кофти, щот ако ти изкарваш 100 лева и ти трябват за оживяване 50, кредиторите ще ти вземат 50. Икономиката потръгва, ти изкарваш 150 лева, и кредиторите ти вземат 100, понеже за оцеляване 50 са ти достатъчно. И така вовеки, на оцеляване, вземанията са обвързани с икономическия ръст, не са фиксирани, че да се надяваш да ти остане нещо екстра.

 64. 64 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#42:"Хакуна Матата !"]А тябва ли тогава да кажем Браво и на Ципрас ? [/quote]

  Задаваш му труден въпрос. Той се възмущаваше много активно във форума от комунето Ципрас.
  Ама това е друга работа. Ципрас дължи пари на Европа, а тук става въпрос за дълг към американски инвеститори.
  Когато е за пари, американците не се интересуват от политически убеждения, а той както знаеш е американец.

  heruvim
 65. 65 Профил на slovenia
  slovenia
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Защо украинците не обичат българите.В Италия украинките наричаха българките боклуци..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2127 Весело

  [quote#18:"Саранди Говедаров"]Т.е. - Украйна отваря границите за европейските стоки, а Русия затваря границата за украинските. Значи Украйна ще трябва да изнася към Европа, [/quote]
  Мдааа, украинците ще започнат износ на самолети "Ан" за Франция, сланина за Италия и водка за Испания.
  И разбира се цяла Европа чака с нетърпение да започне да хруска бонбони "Кръц-Кръц" на По-"Рошен"-ко.

 67. 67 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално


  До коментар [#48] от "стефанов":

  Това да не би да е лошо?Да се чустваш млад?И да не си обременен с комунисторусофилско самосъзнание?Благодаря,не искам да се чувствам като кална валенка!А от живота съм видял много повече от теб!Уверявам те.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1832 Весело

  До коментар [#11] от "manu_chao":

  А хич?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 70. 70 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Любопитно

  До коментар [#41] от "Слав":

  Ти да не би да си успял вече да прочетеш новата книга на Ернст Волф "Световната сила МВФ". В нея си е описана баш така схемата на работа на тази институция.
  Аз само я прехвърлих, но още не съм имал време да я прочета от кора до кора.


  heruvim
 71. 71 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2127 Весело

  [quote#56:"Plamen Shopov"]Запада няма интерес от слаба Украина,иначе бежанците от Арабския свят,ще изглеждат лека занимавка от нахлуването на десетки милиони украинци! [/quote]
  Запада (USA) това не го интересува. F.ck EU.
  ЕU пък тича след събитията, реално проспа каква попара му надробиха американци, поляци и прибалтийци с Майдана, не разбра и в каква авантюра бе вкаран в Косово, Либия, Ирак, Сирия ...
  Днес се карат на малка Сърбия че не задържала eмигрантите, защото ЕС не можел да ги поеме ....
  Добре че са USA, че да приемат цели 2 000 емигранти от Сирия ...

 72. 72 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#55:"mirohero"] В настоящата ситуация частни инвеститори се опитват да се бейл-нат аут с държавни пари, това е. Същото като Гърция. [/quote]

  Ама ни се представя в статията като голям успех. Е, за кого, няма значение. Във форума цари радост от успеха на братския украински ... народ? Или нещо се объркахме!

  heruvim
 73. 73 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#63] от "mirohero":

  Омбре,пак разстягаш локуми от типа,вижте ме колко знам!За твое сведение ,американците имат база много отдавна и много по близо до горещите точки в Азия!Освен това Америка е страна от един договор,който трябваше да защити суверенитета на Украина,който беше нарушен от друга страна по договора,а именно Русия!Ако го беше направила със военни действия,щеше да стане трета световна!Американците избраха по хитрия,и по безболезнен начин!Да унищожат финансово изгнилата империя!Трябвал им Крим за бази!?Голем смех...ти бил си някога там,за да ръсиш простотии!?И гледай рублата след няколко дена,къде ще е!

 74. 74 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2455 Весело

  До коментар [#58] от "mirohero":

  А пък тъдява често се виждат подценяващи аудиторията мурзилки дето си мислят, че не им лъщят червените позитански прашки. Или да го кажа директно?

  Use your Illusion
 75. 75 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#65] от "slovenia":

  Ами питай българките,защо ги наричат така!Със сигурност има причина!

 76. 76 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#69] от "Алф":


  [quote#69:"Алф"]А хич?[/quote]

  Ама то и Ципурата задаваше същия въпрос на Тройката, пък накрая изяде дървото.
  Беден ли си дядо попе......знаеш приказката.

 77. 77 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Любопитно

  [quote#73:"Plamen Shopov"]Освен това Америка е страна от един договор,който трябваше да защити суверенитета на Украина,който беше нарушен от друга страна по договора,а именно Русия![/quote]

  А би ли ни открехнал кой е този "договор"? Да не би да имаш пред вид Будапещенския МЕМОРАНДУМ?
  Защото ако е така, да те информирам: един меморандум няма договорна сила в смисъла на международното право. Просто защото не е обвързващ за подписалите го. Прочети ако не другаде в Уикипедия статията за този меморандум и дори текста му.
  Това е казано вече на украинците от Държавния департамент на въпроса им защо САЩ и Великобритания не изпълняват задълженията си като гаранти по меморандума. Прост отговор им е даден: защото не сме обвързани със задължения. Същото важи и за Русия. Украинците бяха прекарани тогава по всички правила на дипломатическото изкуство. Ама това беше 1994 година. 10 години след това е друго, ама кой се минал, минал се.
  И преди да започнеш да спориш, споразумението в Будапеща е подписано по искане на САЩ точно в такава форма - меморандум без обвързване. Тогава САЩ искаха украинските ядрени оръжия да се предадат на Русия просто защото вярваха повече на руската върхушка, а не на украинската мафиотска държава.

  heruvim
 78. 78 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#63] от "mirohero":

  Всъщност има ли опрощаване на дълга или по високата доходност на по късен етап премахва етапа на опрощение.
  Ако Украйна продължавата така(с войни и висока задлъжнялост-и оттам бендост),ще оцелее ли като държава или сепаратизма ще вземе връх ?

 79. 79 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#73:"Plamen Shopov"]Американците избраха по хитрия,и по безболезнен начин!Да унищожат финансово изгнилата империя![/quote]

  Е тука може и да си прав. Само с една малка подробност: изгнилата империя така може да попадне в лапите на китайския дракон като неизчерпаем източник на суровини. А на американците това никак не им влиза в сметките. Та сега нещо се почесаха по главите и решиха да позамълчат за Крим. А що се отнася до санкциите, те въобще не са кой знае какъв проблем за Русия, защото нито са ефективни, нито се спазват най-паче от САЩ. По-ефективна е играта с цената на петрола защото тя наистина удря здравата Русия във финансово отношение. Ама и там покрай Русия май губят и други, та не се знае колко ще продължи играта.

  heruvim
 80. 80 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2127 Весело

  До коментар [#68] от "Plamen Shopov":
  Добре де, анчетата могат да се продадат и в други страни, не само във Франция.
  Ето, България също може да си припомни времената на СССР и НРБ и да купи ...найсет самолета.

 81. 81 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#53:"Слав"]Какви украинци, какви пет лева?
  На кой му пука за славянска Украйна? [/quote]

  На форумните украинофили - русофоби.
  Горещи защитници на демокрацията и на Европа.
  А ти говориш за пари. Не те е срам!
  Ти да не си американец, бе? Пардон, исках да напиша Путинец!

  heruvim
 82. 82 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Украинците се отделиха от гадната Русия и сега могат да се хванат за палците и да разтворят бузи защото са в ръцете на международните лихвари сам сами.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 83. 83 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#80] от "Richard":

  Омръзна ми да чета простотии от самовари!Ушанка,украинците са от водещите в космичните технологии!!А самолетите на рашките 70% са оборудвани с украински технологии,както между впрочем,и балистичните им ракети!Ама плямпай си,но първо погледни на последното авиоизложение,какви АН-чета са направили!

 84. 84 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#82] от "townboy":

  А в гадната Русия ще си разтворят само халките,щото няма да имат бузи от глад!Хааахх

 85. 85 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#79] от "херувим":

  Ако не знаеш ,половината Сибир е вече отдаден под наем на Китай за 50г!Така че,Путин си го мести,а на американците им дреме!

 86. 86 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#77] от "херувим":

  Прочети хубаво този меморандум,и тогава се изхождай че няма обвързващи клаузи!Има и още как.Иначе,Украина с нейните 2400 атомни ракети,щяха да пръснат тутурутката на жужето,преди да помисли да си го премести!

 87. 87 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#85:"Plamen Shopov"]Ако не знаеш ,половината Сибир е вече отдаден под наем на Китай за 50г![/quote]

  Не знам наистина. А по кой договор е станало това?
  Да не е като оня от твой коментар 73 за гаранции към Украйна?

  heruvim
 88. 88 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#86] от "Plamen Shopov":

  Аз съм го чел, ама ти нещо не схващаш. Един меморандум няма обвързваща сила. Разбра ли това? Той не е договор.

  А забележката ти за Украйна и атомните ракети е, с извинение, не особено интелигентна. Нещо като "щях да му покажа аз на тоя".

  heruvim
 89. 89 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2127 Весело

  [quote#83:"Plamen Shopov"]краинците са от водещите в космичните технологии!!А самолетите на рашките 70% са оборудвани с украински технологии,както между впрочем,и балистичните им ракети[/quote]
  Хубаво де, сега ще изнасяте космически технологии за Ариана и Space X и няма да изнасяте за руснаците.
  Едните веднага ще минат на украинските технологии а другите няма да има скакво да си изстрелят ракетите.
  Чудесно!
  [quote#83:"Plamen Shopov"]първо погледни на последното авиоизложение,какви АН-чета са направили[/quote]
  Да ти кажа веднага - видях.
  Бях на авиосалона в Бурже и се спрях пред Ан-178.
  Това ми даде възможност да си почина добре, тъй като беше може би най-пустото място на салона.

 90. 90 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#72] от "херувим":

  Договорът е голям успех за Ф. Темпълтън, те купиха облигации преди година, две точно с тази цел. Не по фейс валю естествено, ми с над 50% дискаунт, сега ще "отпишат" 20% по главницата, но вдигат доходността , гарантират събираемост с МВФ, и ще могат да шътнат книжата на пазара с над 100% възвръщаемост от това цялото упражнение отнело им около 18 месеца и екип от 10-ина човека. Това е МНОГО добър удар, ще изкарат 4-5 милиарда сигурно. Трябва да мине през одобрение на останалите кредитори обаче...
  Украинците ще имат да дължат по-малко, ще платят повече, но отложено и обвързано с икономическия им ръст. Просто МВФ ще ги натисне да приватизират и да се разплатят, което отдавна трябваше да стане, мам те се правят на тарикати. Предполагам е добре и за тях, искат не искат ще станат пазарна икономика.

 91. 91 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#53:"Слав"]Яценюк е юдей.
  Валцман - какъв е?
  Финансовият министър? Шефката на Централната банка?
  [/quote]

  Не си споменал още двама министри, на икономиката и здравеопазването, които буквално часове преди одобрението на правителството от парламента получиха украинско гражданство с декрет на Порошенко.
  Безспорно по желание на украинския народ понеже са изключително умни и признати специалисти, каквито в Украйна няма.

  heruvim
 92. 92 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#90] от "mirohero":
  Благодаря за коментара, но все пак щом Темпълтън са закупили с такъв дискаунт, значи някой се е простил с част от парите си. Това е едното. Второто е, че и другите инвеститори трябва да одобрят сделката, а те може да се дръпнат.
  Иначе схемата ще работи с МВФ и Украйна безспорно ще трябва да се разпродава държавни дялове във фирми, но в една мафиотска държава има голям риск и инвеститорите ще искат отстъпки в цените.
  Ще видим, може и да заработи схемата.

  heruvim
 93. 93 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  "Дневник", оправете си името на финансовата госпожа под снимката. В статията е правилно написано Яреско, а там е Яруско.

  heruvim
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#88] от "херувим":

  Не е до показването....страх,лозе пази!

 96. 96 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#63] от "mirohero":
  Имаш интересни коментари и явно си финансово грамотен,но пропускаш някои неща.
  1. Не четеш цялото инфо: доходността на кредиторите ще бъде зависима от украинския растеж "само" за 20 години/2021-2040/. Все пак не е "вечно. Не е перфектно за кредиторите,но донякъде е ок за Украйна,която в момента се нуждае от доверие и пари.
  2. По твоята точка 1 си прав донякъде. За руската изненада и за значението в Черноморския регион. Точка 2 - абсолютно.
  3. Понататъшните траншове и помощ от страна на МВФ са обвързани с определени условия в цифри: до 2020 дългът трябва да бъде под 71% от БВП. Това означава коренни и структурни реформи. "Жертви" от страна и на украинската олигархия. Ако могат да смятат, едва ли имат голям избор - при опити да изцедят народа и с паралелна руска агресия, едва ли ще посмеят да се "ебав*т" много с хората / не че няма да има призиви за "търпение в името на родината",попътни простотии и далавери...
  4. Досега не може да се каже,че Коломойски,Порошенко,Яценюк или дори Ахметов не са наясно с математиката - финансова и геополитическа. Не че им харесва сега повече,отколкото при Янукович / е, може би малко /.....

 97. 97 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2127 Весело

  [quote#94:"Plamen Shopov"]А в Дубай беше ли?[/quote]
  E ти нали ме прати на последното изложение.
  А то беше в Париж. Дубайското е есента.
  Виж, яд ме е че изтървах МАКС 2015, но след 2 години непременно ще съм в Москва.
  С което смятам че съм отговорил и на останалите ти въпроси

 98. 98 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#96] от "thepirineagle":

  Не ти ли е хрумвало, че " цялото Инфо " е български превод на непълен с всичката информация абзац от Ройтерс...Не съм чел тази статия даже, коментирам по спомени.
  След като минат годините промо период, има твърда доходност, която е по-висока от книжата в момента...
  Както и да е, в тези преговори единственото участие на Украйна е че трябва да плаща, всъщност истинските преговори бяха между частните кредитори и МВФ.

 99. 99 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  НА 27 Авг. след решението за реструктуризацията на 20-те процента от външния дълг, на Украйна, рейтинговата агенция Fitch поредно понижи кредитния рейтинг по чужда валута на Украйна от преддефолтнотното ниво СС
  на ниво С - "неизбежен дефолт"
  Според Fitch Украйна ще бъде в банкрут, в случай на изпълнение на дълговите си задължения, които от своя страна няма как да не изпълнява, защото са условия за нови кредити от МВФ, а освен това според Fitch отсъстват признаци, които биха повлияли положително на рейтинга на Украйна.
  ---
  Освен това Украйна за пореден път призова агресора, който я напада катадневно с хиляди-мелеони бурятски конници и стотици монголски подводници да им отпише
  3-милиардния дълг ... и е получила поредния (трудно преводимо) ... ще го заместим с "отказ"
  ---
  Радваща новина е, че в една Киевска авто-морга, партизанските отряди на "десен сектор" са разузнали че има в задния двор складирани стотици стари гуми.
  Новия майдан е осигурен.
  Като се извие пак гъст мазен пушек на центъра на Киев, просто нема начин кредиторите да не отложат още некое плащане - за некой ден в светлото бъдеще на победилия майданизъм.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 100. 100 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Назначените от САЩ, "управници" в Киев били договорили нещо !
  Не те нищо не са договорили, работодателите им в Белия дом са договорили какво да става в Украйна, а тези просто изпълняват. Пионки договаряли... пак шеги пускате.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK