Унгария: ЕС не може да опази границите си, ще се оправяме сами

Унгарски полицаи задържат сирийско семейство, след като то е влязло нелегално от Сърбия.

© Reuters

Унгарски полицаи задържат сирийско семейство, след като то е влязло нелегално от Сърбия.Европейският съюз е неспособен да опази собствените си граници. Той е толкова слаб, че не успява да охранява дори шенгенските граници. Затова Унгария ще се оправя сама със ситуацията.


Това заяви Янош Лазар, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан, на пресконференция в Будапеща. Според него последните дни от бежанската криза са потвърдили, че позицията на унгарското правителство по този въпрос е правилна.


Като пример как страната опитва да овладее бежанската вълна, Лазар посочи дългата 175 км ограда от бодлива тел, която те довършва по границата със Сърбия. Друг пример са планираните промени в Наказателния кодекс, според които незаконното преминаване на границата ще се наказва с до 4 години затвор. Трета мярка е разполагането на допълнителни сили на гранична полиция и планираната корекция в закона за използване като крайна мярка на армията.
Унгария: ЕС не може да опази границите си, ще се оправяме сами

© Reuters


Най-важен е не имигрантският проблем, а способността на държавата да защити границите си, добави Лазар.


Но Унгария има проблем не само на южната си граница, а и на тази с Австрия заради трагедията с камиона, пълен с телата на 71 души, вероятно имигранти и бежанци от Сирия и други държави. По случая в страната са арестувани трима български граждани и един афганистанец.


Лазар коментира, че този случай разкрива и защо не може да се толерира масовата миграция на хора.
Унгария искрено съжалява, че Европейската комисия практически не предлага никаква помощ за защита на шенгенските граници, добави той. Според него на практика Унгария се е оказала изключена от групата страни от ЕС, на които се помага. "Това е срамна процедура, задвижена от част от Еврокомисията", смята Лазар.


Унгария поиска спешно 8 млн. евро за посрещане на бежанската вълна, достигнала в пика си 3000 души на ден и Брюксел спешно разглежда молбата ѝ.


Унгария: ЕС не може да опази границите си, ще се оправяме сами

© Reuters


Канцлерът Ангела Меркел заяви днес, че лидерите на ЕС са готови да сесъберат на извънредна среща за най-тежката имиграционна и бежанска криза от Втората световна война насам.  Според нея вътрешните министри на страните членки работят активно по пролема, но, ако се наложи, следващата седмица може да бъде свикана и среща на върха.


Говорителят ѝЩефен Зиберт каза, че трагедията с камиона в Австрия е показала нуждата да се води борба с трафикантите на хора по Балканския път, превърнал се в най-популярният канал за навлизане в Европа. "За тези хора човешкият живот не струва и пукната пара и само печелят и печелят от страданието", добави той.


"Затова беше правилно през май ЕС да поведе борба с трафика на хора. Тогава се бяхме фокусирали върху Средиземноморието. Сега колективно трябва да обсъдим как да се справим с контрабандата на хора по суша, по Балканския път."


ЕС създаде военна мисия през май среку трафикантите по море - от събиране на разузнавателна информация до абордаж на морски съдове и потопяването им. НАТО още веднъж заяви тази седмица, че е готова да помогне, ако ЕС се обърне с искане към атлантическия пакт.


Унгария: ЕС не може да опази границите си, ще се оправяме сами

© Reuters


В Унгария проблемът с бежанците е особено видим на столичната гара "Келети". Стотици хора спят там с надежда да продължат с влак към Австрия, но властите не им позволяват да се качат на влаковете, потеглящи на запад. Вместо това имигрантите са принудени да използват таксита, автомобили и камиони, за да продължат пътуването си.


Данни от имиграционната служба, съобщени в петък, показват, че досега през август убежище в страната са поискали почти 39 хиляди души. Месец по-рано техният брой бе 16 600.


"Транзитните зони" за обработка на документите преди навлизането в Унгария и лагерите за бежанци се разрастват, особено по границата със Сърбия.


Депутатът Дюла Гергели от управляващата партия "Фидес" съобщи на пресконференция, че предстоят поправки в 13 закона, някои от които изискват конституционно мнозинство от две трети. Ако бъдат одобрени, те ще влязат в сила от средата на септември.


Според тях имигранти ще бъдат експулсирани и заради това, че са прескочили или пропълзяли под телената ограда.


"Европа е неспособна да предприеме адекватни мерки за имиграционната вълна", а политиките на ЕС безотговорно стимулират притока на имигранти, допълни Гергели.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK