Папата ще позволи да се дава опрощение на жените, извършили аборти

Папата ще позволи да се дава опрощение на жените, извършили аборти

© ReutersПапа Франциск ще разреши на всички свещеници на католическата църква да дават опрощение на жените, които са имали аборт.


Според принципите на християнството абортът е толкова тежък грях, че който се подлага на него или го извършва, автоматично подлежи на отлъчване от църквата.


С новия си ход, който ще е в сила в предстоящата Свята година на милосърдието между 8 декември 2015 г. и 26 ноември 2016 г., Франциск продължава политиката си на отваряне на католическата църква към реалностите на съвременния свят и привличането на хора, които са изолирани от учението ѝ, коментира "Ройтерс".
Сега папата дава на всички свещеници формално право за опрощение, с което обикновено разполагат ограничен кръг високопоставени служители от йерархията на църквата.


В официалното писмо на Франциск, публикувано във вторник, той казва, че жените, които са прекратили бременност, са преминали през "екзистенциално и морално страдание" и че "съм срещал толкова жени, носещи в сърцето си белег от това мъчително и болезнено решение". В текста няма и дума за тези, които извършват абортите.


Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди каза на репортерите, че "това в никакъв случай не е опит да се омаловажи тежестта на този грях, а по-скоро се разширява възможността да се покаже мислосърдие".


Святата година се организира от Светия престол веднъж на 25 години, освен ако папата не обяви извънредна с цел да привлече вниманието към някакъв особено належащ проблем.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK