Бавария поиска помощ за овладяване на вълната имигранти

Централната гара в Мюнхен

© Reuters

Централната гара в МюнхенЮжната германска провинция Бавария поиска помощ от останалата част на страната, за да се справи с приемането на бежанци от Близкия изток и Северна Африка, съобщи ДПА.


Мигрантите, които са успели да стигнат до Гърция и са поели по т.нар. Балкански маршрут, вече започват да пристигат в Германия – крайната дестинация, към която мнозина се стремят.


Въпреки че това се очакваше и въпреки че Берлин се готви да приеме 800 000 души тази година, пристигащите хора понякога създават трудности на властите. "Бавария не може да се справи сама", заяви министърът на социалната политика в провинцията Емилия Мюлер.
По думите й провинцията вече е свикнала с около 2000 новопристигащи хора всеки ден. Само в столицата Мюнхен е имало случаи на пристигащи по 1500 души на ден. Започнали са усилия за разпределението на бежанците в цялата провинция, за да се разпределят и разходите.


Друга провинция – Баден-Вюртемберг – вече обеща да помогне на Бавария. Водят се и преговори с представители на железниците, за да се проучват възможностите за пътуване и до други части на Германия.


Във вторник федералният министър на труда Андреа Налес заяви, че притокът на имигранти създава нужда от повече средства за социални разходи и от програми за интеграция. Налес поиска допълнителни между 1.8 и 3.3 милиарда евро. Според нея до 2019 г. ще са необходими около 7 милиарда евро.


Налес прогнозира, че през 2016 г. ще има допълнителни между 240 и 460 хил. души в Германия, които ще имат нужда от социални помощи. До 2019 г. този брой може да нарасне до 1 милион души. През 2016 г. се очаква около 335 000 души да не могат да си намерят работа или да са нетрудоспособни.


"Ще имаме полза от това", каза Налес. "Хората, които идват при нас като бежанци, трябва бързо да се превърнат в наши съседи и колеги", допълва тя. "Не всички са обучени, за да се включат веднага в трудовия пазар, но са много мотивирани и имат нужда от работа", казва още Налес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK