Шестте войни, от които бягат хората в Близкия изток

Шестте войни, от които бягат хората в Близкия изток

© ReutersКазват, че нещастието ражда странни партньорства. Това важи с особена сила за съвременния Близък изток.


Възходът на "Ислямска държава", която контролира обширни територии от Сирия и Ирак, стана повод за създаването на голяма международна коалиция с участието на САЩ, Турция, партньорите на Вашингтон от Персийския залив, Иран и Израел.


Едно от последствията след създаването на тази странна коалиция са действията на проирански милиции на територията на Ирак, които очевидно споделят една и съща кауза със САЩ. Редица организации алармират, че в Сирия страните от Залива подкрепят сунитски групировки, свързвани с "Ал Кайда", докато съюзници на групировката като "Джабхат ан Нусра" воюват с обучаваните от САЩ сирийски бунтовници.
Джонатан Маркъс от Би Би Си прави опит да обясни тези странни на пръв поглед коалиции. Според него разковничето е в това, че в момента в Близкия изток се водят четири войни плюс два конфликта.


Конфликт № 1: Ирак


Страни като Сирия и Ирак, чийто днешен статут е продукт на краха на империите след Втората световна война, на практика са почти провалени държави. По-рано този месец новият началник на американските сили в Ирак Реймънд Одиерно зададе логичния въпрос дали план за разделяне на страната няма да се окаже по-добрият вариант за бъдещето й. Бъдещето на Сирия е още по-сложно за предсказване.


Когато се говори за действията на международната коалиция срещу "Ислямска държава" на територията на двете страни, трябва да се отбележи че някои държави – като Великобритания – предприемат въздушни удари само в Ирак, но не и в Сирия.


От двете държави статутът на Ирак е по-ясен. Най-общо казано страната може да бъде разделена на три:


- слабо правителство в Багдад, доминирано от шиитите. То трябва да се справи както с "Ислямска държава", така и с ширещата се навсякъде корупция. Засега и в двете сфери отбелязва малък напредък. Правителството е подкрепяно от САЩ, техните съюзници и разбира се Иран – безмилостен противник на терористите;


- полуавтономен район в северен Ирак, управляван от кюрдите. Те се открояват като едни от най-ефективните бойци срещу джихадистите;


- сунитското малцинство. Мнозина от неговите представители се чувстват изключени от държавата, контролирана от шиитите,а някои от тях воюват в редиците на "Ислямска държава".


За да обобщим: В Ирак водената от САЩ коалиция атакува цели на "Ислямска държава". Тя е подпомагана от иракската армия, кюрдските бойци и проиранските милиции.


Двете сирийски войни


Въпреки сложността на политическата обстановка в Ирак, там фронтовите линии изглеждат ясни. Сирия е съвсем друг случай. Това е така, защото там се водят не един, а два въоръжени конфликта.


Тук също се наблюдават прилики с Ирак – международната коалиция нанася въздушни удари по обекти на "Ислямска държава", подпомагана от кюрдски бойци и други сили на земята. Само че така наречените умерени сили срещу джихадистите са слаби и разединени въпреки опитите на САЩ да укрепи позициите им.


Съюзниците на Вашингтон от Залива (Саудитска Арабия и Катар например) на свой ред подкрепят различни групировки в Сирия, но са далеч по-заинтересувани от втория конфликт: борбата срещу влиянието на Иран в региона, въплътена от режима на Башар Асад и неговите (и на Иран) съюзници от "Хизбула" от Ливан.


За арабските народи битката срещу Иран е също толкова, ако не и по-значима от противопоставянето на "Ислямска държава". Те отпускат пари и изпращат оръжия в Сирия в опит да подкопаят още режима на Асад. САЩ също желаят да видят края на неговото управление, но не смятат, че това може да стане чрез употреба на сила.


Фактът, че армията на Асад също воюва с "Ислямска държава", допълнително разколебава действията на Запада и обяснява защо обща стратегия за бъдещето на Ирак и Сирия ще бъде трудна за осъществяване.


Противопоставянето на Иран може да бъде видяно и в Йемен след намесата на Саудитска Арабия и нейните сътрудници. И там има подозрения, че страните от Залива подкрепят формации, определяни от САЩ като съюзници на "Ал Кайда".


Кюрдският фактор


Тук се появява кюрдският фактор. Кюрдите имат свои собствени политически и национални стремежи, но са разделени между Турция, Сирия и Ирак, както и на многобройни воюващи помежду си фракции.


Разклащането на Ирак и предстоящия крах на Сирия може да вдъхновят кюрдите за нова борба за независимост, особено като се има предвид американската подкрепа за някои кюрдски формации.Това на свой ред е тема табу за турското правителство, което се опасява, че събитията в Ирак и Сирия може да насърчат кюрдското малцинство в Турция да търси обединение със събратята си в съседните държави.


Турция е част от международната коалиция срещу "Ислямска държава" и наскоро даде зелена светлина на американците да използват базата в Инджирлик за операции срещу терористите. Анкара също се присъедини към ударите. Само че голямата част от тях са насочени не срещу мишени на "Ислямска държава", а срещу кюрдски бойци.


Така към споменатите вече три войни – между коалицията и "Ислямска държава", борбата на страните от Залива срещу Иран и конфликтът в Сирия – може да бъде добавена четвърта: между Турция и кюрдите.


Съюзите на Израел


Всъщност една пета война – най-дълго продължаващият конфликт в региона между Израел и Палестина – също се повлия от възхода на "Ислямска държава".


Групировки, близки до ДАЕШ (арабското наименование на "Ислямска държава), действат както по северната граница на Израел, така и на Синайския полуостров в Египет. Възходът на "Ислямска държава" и общите притеснения относно Иран сближиха Израел и така наречените умерените арабски страни и това е шестият конфликт, разиграващ се в района.


Най-ярката демонстрация на горното са растящите военни връзки между Израел и Йордания. През последните седмици Тел Авив продаде или изпрати на Аман както атакуващи хеликоптери, така и безпилотни самолети. Има и съобщения, че военни самолети на Израел и Йордания са излетели до САЩ за съвместни международни учения.


Докато погледите на всички анализатори са насочени към възможния колапс на две съществуващи държави – Сирия и Ирак, истинският двигател на политиката в региона е как ще бъде отговорено на възхода на две потенциално нови страни: от една страна халифатът на "Ислямска държава", от друга – възможното създаване на нова кюрдска държава.


Така че не само крахът на стария ред изгражда необичайни съюзи. Шокът от неизвестното е също толкова добра мотивация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  От тамошните племена трудно може да се направят държави...

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Каша от всички продукти които имаме.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  Точно! Там няма нации ,а племена и религиозни общности.Само кюрдите имат шанс за държава .Другите племена ще воюват дълго.

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  "Възходът на "Ислямска държава", която контролира обширни територии от Сирия и Ирак, стана повод за създаването на голяма международна коалиция с участието на САЩ, Турция, партньорите на Вашингтон от Персийския залив, Иран и Израел."
  ----------------------
  Първата лъжа- Израел и Иран в коалиция? И небето да падне това няма да се случи!! Няма да чета по нататък.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Вината за 5 от описаните 6 случая е на САЩ. В статията се казва, че от Вашингтон изразявали загриженост. Е то какво искате да показват видимо задоволство, как отрочетата им от Ислямска Държава , се справят чудесно с поставените задачи, да съсипят Сирия, да контролират и продават нефта на Ирак, на "правилните" хора, и да създадат сериозен проблем на Европа, за да може после да се правят на спасители.
  Да Последствията от тези войни ги виждаме. А Причината за тях е само една, САЩ и тяхната геополитика.
  Добре е да се замислим, в геополитически план, кой се явява най големия враг на Европа.
  А последствията.... то последствията ще си ги търпим, докато ЕС не намери някакво трайно решение за отношенията и независимостта си от САЩ.

 6. 6 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#1:"palav_nik"]От тамошните племена трудно може да се направят държави...[/quote]
  От "тамошните племена", които в миналото вечно воюваха, Кадафи беше направил една социална държава, градината на Северна Африка- Либия. Така беше докато не пожела да спре да търгува с доларите и изведнъж стана ужасен "диктатор".
  В Ирак същата песен, предишния им съюзник Садам, добър лош, строг, държеше нещата в пълен контрол. Когато и той каза че не желае да търгува с долари и да храни американците, изведнъж рязко стана световен "диктатор". Американците Излъгаха, че имал Химическо Оръжие, и нападнаха Ирак(даже и България имаше участие, за което ме е срам).
  А в Сирия пак същите изиграха една още по сложна игра, което ще е на гърба на ЕС.
  Та така с племената.

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Истината е, че направиха пари заради скъпия петрол, и почнаха много да си позволяват, като се възползваха от желанието на Русия за решаваща роля в региона, вследствие на което имаше противопоставяне в ООН на желанието да се потушават конфликтите още в зародиш. Иран и Хизбула получаваха всякаква подкрепа и оръжия, Сирия също, от там тръгнаха огромната част от проблемите в региона. В Сирия започнаха бунтовете срещу правителството (подкрепяно от Путя) и изведнъж се появи ИД, след което бунтовниците бяха принудени да се бият на два фронта. Странно, а? Прилича на една друга война в региона, възникнала директно под диктовката на тогавашния СССР.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  ". голяма международна коалиция с участието на САЩ, Турция, партньорите на Вашингтон от Персийския залив, Иран и Израел..."

  И къде са тия от "голямата" коалиция в приемането на имигрнтите, които задръстват Европа???

  Форумът е в будна кома...
 9. 9 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Така ми се ще кюрдите да направят държава! Тяхната история е много сходна с възстановяването на разпокъсаната българска държава! Съчуствам им.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 10. 10 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Има един конфликт -между Уол Стрийт и Ситито в лондон. Иисламси държави и прочие войни са следствие от този конфлит. А соро това идва на Балканите таа че и нашия прост матрял ще му поотрежат главиците. После да видим дали ще са таива фенове на САЩ.

 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Това да не би да е наш проблем?
  Мъжете са длъжни да защитават родината и семействата си, а не да бягат. И то на хубавото. От патки няма нужда в Европа.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  "Дневник" е или назад с новините или подхожда много избирателно към тях. Вече има съобщения за военна намеса на Русия в сирийската гражданска война. Ето и новините:
  - в сирийско въздушно пространство са засечени Су-34, щурмови бомбардировачи,
  - говорител на американския президент (цитиран поименно) е потвърдил съобщения за руски самолети и пилоти в Сирия и е казал, че това е дестабилизиращо развитие,
  - правителствен говорител на САЩ (не цитиран поименно) е потвърдил получено от Русия искане за разрешение на руски военни полети в Сирия,
  - Асад покани умерената опозиция да подели властта, явно под натиск на Путин.

  Най-интересно ще бъде ако сега руснаците започнат да бъхтят ИДИЛ и се справят с тях за нула време, ама едва ли е възможно. Защото САЩ уж ги бомбардират вече повече от година без видим успех. А още по-интересно ще стане, ако ИДИЛ изведнъж започнат да свалят руските самолети с модерни американски ракети.
  Ще видим накъде върви.

  heruvim
 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  САЩ създадоха невероятен хаос в този регион! Европа ще го обере пак!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В тези райони кога ли не е имало война?

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Анкара също се присъедини към ударите. Само че голямата част от тях са насочени не срещу мишени на "Ислямска държава", а срещу кюрдски бойци."
  ==========================
  Кюрдските бойци се бият с "Ислямска държава", а Турция извършва въздушни удари срещу тях.
  Като добавим и публичната тайна, че купува и петрол от "Ислямска държава".............На човек би му минала логичната мисъл:
  Не финансира ли Турция "Ислямска държава" (чрез петрола) и не воюват ли рамо до рамо с джихадистите (чрез въздушните удари)?

 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  [quote#6:"jovanoty"]В Ирак същата песен, предишния им съюзник Садам, добър лош, строг, държеше нещата в пълен контрол.[/quote]
  Според иракските кюрди е много лош. Извършвал е системен геноцид срещу тях, включително с химически оръжия...

 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Европа сама си е виновна, особено Източна Европа, защото нейните Елити продължават да правят всичко, което им диктуват САЩ, и са също виновни за тоталния хаос, причинен и от тях под ръководството на САЩ.

  Нашият сегашен външен министър Даниел Митов, например, 10 години "демократизираше" в Ирак като работник в мозъчен тръст, финансиран от САЩ.

  Наши войски "демократизираха" в Ирак и Афганистан.

  Резултатът от всичко това се вижда!

  Успяха да отворят Преселението на Народите!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Никога преди САЩ да започнат с "демократизацията".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#7:"today"]Истината е, че направиха пари заради скъпия петрол,[/quote]
  Що не коментираш на кой го продават тоя петрол ИДИЛ ? Всички знаем, че петрола не се превозва с кофи и магарета, а с танкери. Как така САЩ при цялата тая техника която я имат не са забелязали тези танкери.
  Чеснто да ти кажа, ми трябва сателитните данни за танкерите и един изтребител,за да видя икономически сметката на ИДИЛ. Но защо не са го направили до сега американосите? Ами защото са в играта с петрола, защото са в играта с ИДИЛ, ами защото това е един от основните методи да си поддържат "силната" икономика. Като ограбват останалия свят.

  [quote#7:"today"]като се възползваха от желанието на Русия [/quote]
  За кое намесваш пак Русия ? Ами Русия като не се намеси и да защити Либия и Кадафи, каква е разликата ? Там да не мина по мед и масло "демократизирането" ?
  Решат ли американосите да съсипят една държава и причини ще намерят и "доказателства" ще извадят и никой не може да ги спре. Поне за сега и се надявам това да се промени.

 20. 20 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Ок, изброихме военните конфликти и резюмирахме ситуацията

  Пак ще задам въпроса - защо богатите арабски държави не приемат бежанци и не помогнат на милиони прокудени хора в критично положение, а си мълчат?

  Има няколко възможни отговора и нито единият не прави чест на тези държави. Те просто подпомагат процеса на насочване на бежанците към Европа и са готови да жертват живота на милиони мюсюлмани, само и само да постигнат каквито там социопатски цели са си поставили. И с нищо не се отличават от Русия и от САЩ с тези си действия.

  Политическата олигархия, по цял свят, вече хвърли цели народи във война, ужас и дивашки изтребления, само и само да остане да управлява. Отвратително. Нима тезата на Маргарет Тачър за вечните интереси придоби такъв нечовешки смисъл и явно избиване на хиляди?

 21. 21 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#12:"херувим"]Вече има съобщения за военна намеса на Русия в сирийската гражданска война. [/quote]
  Интересно защо само в дневник още не съм видял още нито една статия за това, а от 3 дни вече навсякъде има подробности.
  Защо се премълчава тук, че пак Русия, ще спасява ЕС от бедствията които предизвиква "съюзника" САЩ, а всеки ден се приветства откриването на някой команден център за тия същите, за да им е по-удобно да си правят белите.
  Не е ли време Европа да преосмисли кои са и съюзниците и какви са и интересите и да обърне внимание на продажните политици които я "самоубиват"

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Но никой от тези държави не приема бежанци.

 23. 23 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Така че не само крахът на стария ред изгражда необичайни съюзи. Шокът от неизвестното е също толкова добра мотивация....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Хайде стига глупости!
  тези войни не са от вчера! Защо точно преди месец избухна с такъв интензитет мигрантския проблем??
  Защо не като се "деморкатизираха" Афганистан и Ирак?Или Либия?

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#21:"jovanoty"]Интересно защо само в дневник още не съм видял още нито една статия за това, а от 3 дни вече навсякъде има подробности. [/quote]

  Ами защо ли? Много просто - Путин е дал "шах" на американците. Сега обмислят ходовете си.
  Зер може руските самолети да се справят по-бързо с ИДИЛ. А какво ще правим тогава? Как да обясняваме на света, че ние не можахме толкоз време?

  heruvim
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  [quote#12:"херувим"]Най-интересно ще бъде ако сега руснаците започнат да бъхтят ИДИЛ и се справят с тях за нула време, ама едва ли е възможно.[/quote]
  Ами! Как да не може! Там е пустиня и всичко се вижда като на длан! Веднага може да се улови всяка доставка на оръжие за ИД!
  Всичко се вижда от сателита. Вие да не мислите, че ИД има заводи за оръжия или боеприпаси!

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  [quote#11:"СДС"]Това да не би да е наш проблем?
  Мъжете са длъжни да защитават родината и семействата си, а не да бягат. [/quote]

  Както виждаш тази война стана и наш европейски проблем. Защото бежанските вълни, които заливат ЕС днес в по-голямата си част са в следствие на войната в Сирия и Ирак. Ти като човек живеещ в Германия виждаш, че това вече е проблем и на Германия. Относно втората част от коментара ти. Представи си за минутка, че ти си сириец.... на коя страна ще застанеш във гражданската война, която бушува там!? На страната на режима на Башар ал Асад, на страната на ИД, на страната на фронта Ал Нусра, на страната на "умерената" сирийска опозиция (ССА или каквото е останало от нея)!? Коя от тези страни би защитил?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не знам кой е писал тази статия, но така е смесвал на места нещата че от близкоизточната каша е направил направо бъркоч. Първо в началото се казва че ИД е подкрепяна от Ал Каида, а Ал Нусра били умерените. Че нали официално Ал Нусра се обяви за официален представител на Ал Каида и раздора между ИД и Ал Каида е борбата за надмощие и за поделяне на заграбената плячка. Ал Каида, чиито ръководители са мюсюлмански братя явно в момента за САЩ са добрите и умерените и залагат на тях.Не напразно и разбира се че в Доха, Ал Каида има и официално представителство, дори се нарича Посолство. Не напразно и мюсюлманския брат Ердоган подкрепя и официалните представители на Ал Каида Ал Нусра. Всъщност нещата са от ясни по ясни. Оказа се че сериозно беше поценен исляма и силата на Мюсюлманското братство, които всъщност бяха подготвени да окупират властта в Сирия, Ирак, Йемен, Либия, Египет и Тунис. Не бяха предвидени силния отпор на Иран,интересите на Китай тясно свързани с Иран и ината на Путя, който пък няма да изпусне базата си в Сирия, единствения начин да поддържа присъствие на Средиземно море. Сега явно ще предстои ново преразпределение на региона. Както вървят нещата скоро няма да се разберат големите началници, както се изрази наш Боко. Но приемането на сирийските имигранти, цялата тази дандания и лицемерие, което разбира се е много далече от добрите намерения ми подсказва че вече е предвидено какво ще случи със Сирия. Тази държава ще изчезне от картата и на нейно място ще видим какво ще се появи.

 29. 29 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#17:"socialen"] Източна Европа, защото нейните Елити продължават да правят всичко, което им диктуват САЩ,[/quote]
  Човек, ти какво се правиш на неразбрал ? Ние отдавна нямаме собствени политици ! Завладени сме, превзети сме, подчинени сме, колонизирани сме. Нашите политици са длъжни да се подчиняват на това което им кажат "отвън", иначе ще бъдат обявени незабавно за "диктатор", "спонтанен" протест(неплатен), етническо сблъсъче, и непослушния политик, я в затвора я в Хага.
  Ти самия го казваш :
  [quote#17:"socialen"]Нашият сегашен външен министър Даниел Митов, например, 10 години "демократизираше" в Ирак като работник в мозъчен тръст, финансиран от САЩ. [/quote]
  Ние тези не ги избираме, те ни ги "спускат", за да бъдем послушни и да изпълняваме безропотно нареждания, прокарващи чужди интереси.

  [quote#17:"socialen"]Наши войски "демократизираха" в Ирак и Афганистан. [/quote]
  Ето това е срамното. Загърбихме наия си интерес, Ирак да ни върне 2 милиарда(които после всички забравиха) и отидохме да подпомагаме САЩ, да им съсипва държавата. Тогавашната пропаганда ни убеждаваше колко е правилно това.
  Е виждаме колко било правилно !

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  [quote#16:"palav_nik"]Според иракските кюрди е много лош. Извършвал е системен геноцид срещу тях, включително с химически оръжия... [/quote]

  Според иракските шиити също.... Саддам беше престъпен и жесток диктатор и по време на своя репресивен режим е избил стотици хиляди кюрди и шиити.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Нито демокрацията, нито върховенството на закона могат да проработят в този регион (още по-малко наложени отвън), поради простата причина, че още преди хиляда години ислямът, като доминираща идеология е бил "оголен" от всякакви наченки на рационален светоглед, свободна интерпретация и историческа приемственост. Как може цели народи, закърмени с невежият буквализъм на религиозната догма от векове насам, изведнъж да се пробудят в средата на европейското просвещение, чиито достижения са отнели векове в революции, епидемии, войни, религиозни, племенни и национални брожения, за да може всичко това да кристализира бавно и естествено в най-впечатляващите достижения на науката, философията, изкуствата и технологиите? Не става.
  Всеки приемник на благата на цивилизацията да достигне тези висини по силата на своята воля, а най-голямото усилие за всяка личност е да открие и признае собствените си недостатъци и заблуди, за да може да изгради моралните си устои на непокварена основа. Цивилизационният избор не се назубря в класната стая (или медресето), а се кове с пот и кръв през поколенията.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 32. 32 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  трябва да се изгонят търговците и куповачите на оръжие от териториите на светите земи

 33. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Война е нещо друго, идил са партизани.
  Все едно българите до 1944 г да бяха се разбягали по света заради шумкарските зулуми...
  Вместо това, шмайзера в ръка, жандармерията на крак и до последният гнусен копелдак се правят откоси с шмайзера, когато не са се изпокрили през девет землянки в десетата - тия смелчаци!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 34 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  [quote#28:"baxter"]Не напразно и разбира се че в Доха, Ал Каида има и официално представителство, дори се нарича Посолство[/quote]
  Нещо санкции, това онова?

  В Русия съм! В Русия съм!
 35. 35 Профил на hoi_poloi
  hoi_poloi
  Рейтинг: 8 Весело

  "Има и съобщения, че военни самолети на Израел и Йордания са излетели до САЩ за съвместни международни учения"

  Как може да излетът до САЩ, това да не са няколкостотин километра?!

 36. 36 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#16:"palav_nik"]Според иракските кюрди е много лош. Извършвал е системен геноцид срещу тях, включително с химически оръжия..[/quote]

  [quote#30:"Иво"]Според иракските шиити също.... Саддам беше престъпен и жесток диктатор и по време на своя репресивен режим е избил стотици хиляди кюрди и шиити.[/quote]
  Съвсем прави сте и двамата. И на ум не ми е идвало да защитавам Садам Хюсеин. Да обаче скам да отбележа, че докато беше послушен съюзник на САЩ, те си го оставяха да си извършва споменатите от вас геноциди. Никой дума не обелваше за това. Обаче откакто изведнъж реши да пре да подхранва американската икономика и заяви, че не иска да търгува с долари, много бързо намериха "доказателство" за химически оръжия и го нападнаха. Да не забравяме, че после доказателствата излязоха фалшиви, но никой не потърси сметка на САЩ за стореното.

 37. 37 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#35:"hoi_poloi"]Има и съобщения, че военни самолети на Израел и Йордания са излетели до САЩ за съвместни международни учения[/quote]

  Какви ли ще са тези съобщения? По-скоро преводачът Гугъл си е изиграл поредната шега с редакцията.  heruvim
 38. 38 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 764 Неутрално

  От неграмотни австралопитеци, които живеят заедно с козите и кочовете в обща колиба, и които са готови да са камикадзета срещу обещания да онождат девици...., нищо добро не бихме могли да очакваме.
  НЕГРАМОТНОСТТА УБИВА!

 39. 39 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Център за близко източни изследвания.

  Седем самолета “Джъмбо”, които принадлежат на Военновъздушните сили на Саудитска Арабия, натоварени с над 500 тона БЪЛГАРСКО ОРЪЖИЕ, излетяха за тази дестинация, по-точно летище Табук в Саудитска Арабия, близо до йорданската граница.
  Скандалът сега е политически, защото ние знаем, че нашето оръжие отива при терористите и допускаме това. Саудитска Арабия е „енд юзер” или краен потребител, а тя не е ембаргова страна, за там не е забранено да се изнася оръжие. Известно е, че оръжието на въоръжените сили на Саудитска Арабия е американско и западно. Беше съобщено, че миналата година Саудитска Арабия е купила от САЩ оръжие за 65 млрд. долара. Така че за какво може да им е нашето леко и средно тежко руско оръжие, повечето от което е старо? Но Саудитска Арабия е един от основните спонсори на ислямистите в Сирия и не крие, че праща оръжие за там. Някои източници до тези среди твърдят, че българското оръжие е заминало за Южна Сирия при “Ал Кайда” и Фронта “Ал Нусра” - официалният клон на “Ал Кайда” в Сирия. Това, че Саудитска Арабия въоръжава тези сили, изобщо не е тайна.

  Също така САЩ имат програма да въоръжават 10 000 бунтовници в Сирия, а по-голямата част от тях принадлежат към ислямистки организации или т. нар. умерена опозиция. Дефакто в Сирия умерена въоръжена опозиция няма. Апелирам някой от експертите да каже къде в Сирия воюва умерената опозиция, какво контролира! В Сирия две основни сили воюват срещу режима – “Ислямска държава”, “Ал Нусра” - клон на “Ал Кайда”, и техните по-малки съюзници.

  “Свободна армия” и “умерена опозиция” са измислици на САЩ и техните съюзници от Запада, Катар, Саудитска Арабия и Турция, за да оправдават изпращането на оръжие на тези сили и тази страна да бъде разрушена.

  Според доклада на американски център, който изследва конфликтите в Близкия изток, по боеприпасите, които се използват от “Ислямска държава”, произведени от 2010 г. насам, България е на първо място. В предишния период е била на второ или на трето място. Това потвърждава моята информация, че от три години насам ние чрез лицензирани фирми изнасяме оръжие за Сирия - било директно, било през американски, било през американо-катарски, което отива в ръцете на терористите! Винаги в документите може да присъства като краен потребител Саудитска Арабия или Катар, или друга неембаргова държава, а дефакто тези държави изпращат нашето оръжие на терористите. И това е ясно, защото тези богати държави нямат нужда от нашето старо оръжие, те купуват оръжие от американците и Запада. Ясно е за къде отива нашето оръжие.

  http://www.mesbg.org/index.php/interview353589897868/693-576302js8472ah2727ws7w82

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 40. 40 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Пропуснали сте да споменете подкрепата на Русия за Башар Асад. Руснаците няма току-така да оставят Щатите да са единствените, които упражняват влияние, колкото и контролирано да е то.
  http://aranews.net/2015/08/russia-and-iran-beyond-loyal-syrias-assad/
  https://www.facebook.com/vladimir.chukov.7/posts/1793450517548272

 41. 41 Профил на hoi_poloi
  hoi_poloi
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#7:"today"]изведнъж се появи ИД, след което бунтовниците бяха принудени да се бият на два фронта. Странно, а? Прилича на една друга война в региона, възникнала директно под диктовката на тогавашния СССР[/quote]За коя война намекваш?

 42. 42 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#9] от "barel":
  Те вече имат държава на територията на Ирак. А от тук натам вече може да се очаква разширяване. Гащите на мюсюлманския брат Ердиган се пълнят само при тази мисъл. От страх удари кюрдите в Сирия, но това ще му изиграе много лоша шега. Кюрдите забавят, но не забравят.

 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Войната м/у Ирак и Иран беше м/у 2 суверени държави със самосознание то, че живеещите във всяка една са единен народ, с общи цели.

  Сегашното са граждански войни м/у многочислени кланове в територията на тези изпаднали в анархия страни след "демократизирвнето" им от САЩ.

  Има огромна разлика!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#29] от "jovanoty":

  Напротив! И понеже сме част от тази "демократизираща" с евроатлантически ценостти този регион общност, то имаме вина за това, което става!
  Затова трябва да признаем тази вина и да приемем бежанците и да им помогнем!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 45 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#40] от "herbaltea":
  Влиянието на американците е всичко друго,но не и контролирано.То пося хаос в Близкия изток,изби милиони и инспирира нечувано преселение на народите към Европа,което е на път да я премаже и измете цивилизационно.
  САЩ и тяхната безмерна алчност за ресурси,власт и влияние са главните виновници за бедата на Европа,но никой от европейските лидери,с изключение на Орбан не смеят да го изрекат на глас.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 46. 46 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#39:"ба'Йван"] защото ние знаем, че нашето оръжие отива при терористите и допускаме това.[/quote]
  Ти нали се сещаш, че това да се изпрати българско оръжие не е решение взето от българския парламент и изобщо от България. Нали се сещаш, е това е наредено от "съюзника"ни САЩ, за да може после не тях, а България да бъде обвинявана като контрабандист на оръжия за терористични групировки.
  Нали се сещаш, че това няма да е единственото нещо за което ще бъдем "употребени" от САЩ. Т.е. ние ще въшим мръсната работа и ще носим негативите, а те ще си въртят игрите и ще диплят пачките, с чисти ръце. Доста ядове ще има да берем с тези. Но последствията ще се виждат на по-късен етап, ето като бежанците за сега. За Сега !

 47. 47 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#25] от "херувим":

  Ако Русия се ангажира - то е заради Сирия и присъствието си в Северна Африка (особено в нефтените региони и около съюзника си Иран), от които отстъпи през последното десетилетие. Но ако Путин се справи с ИД и част от основните проблеми (все пак главно военни и икономически), Европа ще трябва да му издигне паметник. Нашествието на беженци през последните две седмици показа, че проблемите нарастват експонентно и половинчати решения ("голяма коалиция", която не върши и малка работа) нямат смисъл. Но и Европа да си направи сметката - до сега само Германия ( чрез външния си министър) ясно посочи Щатите като причинител на кашата в региона.

 48. 48 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#29] от "jovanoty":

  Ето, Даниел Митов го направиха външен министър и го възхваляват до небесата заради огромния му, по техните думи, принос към "демократизирането" на Ирак като служител на американско NGO, финансирано от правителството на САЩ. Митов беше предложен от американците.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 49. 49 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Руснаците са подпукали ИДИЛ,интересно ще е ако позачистят ислямиджикската сган и дадат глътка въздух на нещастната Европа.Интересно е какво ще плещят троШляците -грантоваци, ако рушняците намалят напрежението върху Европа и какви опорни греди ще крепят из форумите.
  Далеееч съм от мисълта,че рушняците ще окажат помощ на Европа от алтруизъм и братска любов,вероятно ще наредят шахматната дъска, както е изгодно за тях, но честно казано,въобще не ме вълнува какви са им целите,ако успеят да изчистят Идилите и резултата от ходовете им е едно рамо на европейците и потушаването на натиска към Европа.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 50. 50 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Благодаря на "Дневник" за много добрия и коректен анализ на сложната плетеница от икономически и геополитически интереси, религиозни и етнически противоречия, борба за нефт, влияние и териториално разделение. Извода , който правя за себе си поне е, че скоро изход от този хаос и войни няма да има. Под скоро визирам близките 50 години!
  И отново си задавам въпроса- защо се унищожиха автократичните, диктаторски режими в района , които макар и с груби и недемократични средства, крепяха цялостта на държавите.Сега по-добре ли стана? И за кого?

 51. 51 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#45] от "Cherrie-Върнете Sion":

  [quote#45:"Cherrie-Върнете Sion"]САЩ и тяхната безмерна алчност за ресурси,власт и влияние[/quote]

  Много е лесно да се хвърля вината към най-големият. На практика нещата не стоят толкова черно-бели. Ако жителите там не бяха така фрагментирани според това кой им е небесният приятел едва ли щеше да можеш да го твърдиш.
  Надявам се знаеш разликата между сунити и шиити.

 52. 52 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#39] от "ба'Йван":

  Бае Иване, такова нещо сме си, миризливо и огънато... За жълти стотинки бонзите ни се подлагат на Големия брат, а отговорността ще я носим ние, не само в Бг но и в Европа. Както се види, Нобелистът от Белия замък се престара с мира и продължава борбата за него - докато камък върху камък не остане от североафриканските държави и конкурентната му Европа. Слава Богу, виждам че все повече хора започват да осъзнават какво става, какви са целите и кой го инициира.

 53. 53 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#50] от "glaxo":

  все пак да не забравяме: "Джонатан Маркъс от Би Би Си прави опит да обясни тези странни на пръв поглед коалиции".


  т.е. заслугата на "дневник" е по-скоро "преводаческа", нежели "анализаторска". жалкото е, че в българия няма кой да предложи подобни анализи. никой.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 54. 54 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 469 Весело

  [quote#5:"jovanoty"]Причината за тях е само една, САЩ и тяхната геополитика. [/quote]

  Като гледам плюсовете повече от минусите и виждам галфонизация на цяла една нация.

 55. 55 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#25:"херувим"]Зер може руските самолети да се справят по-бързо с ИДИЛ. [/quote]
  Ще се справят, това е много ясно. Просто като за начало да треснат веднага 2-3 танкера с които ИДИЛ си изнася петрола. Тогава да ги видя САЩ, как ще писнат.
  Само се чудя Европа как ще обясни после, че не се е включила да помага на Русия, а гледа разсеяно, как друг и спасява задните части от ислямското цунами.
  А съм почти сигурен, че на Европа няма да и бъде разрешено да се включи, защото руснаците няма да пускат заблудени бомби по кюрдите или да убива с 20 бомбандировки 1(словом един) джихадист, като "Натовските", ами ще праска здраво и ще попилее американските отрочета. Надявам се поне да не и бъде наредено да пречи за спасяването си, защото като гледам самоубийственото поведение на някои лидери от ЕС и това е възможен сценарий.

 56. 56 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Изумителна наглост е да се приема за нормално САЩ да въоръжават и свалят правителства, да се месят във вътрешните работи на суверенни държави,както е със Сирия(Асад е светски диктатор,вкарал насила ислямските диваци в светски порядки), в същото време американците да квичат и да налагат санкции,когато Русия прави същото като тях,въоръжавайки бутовници в Украйна.
  Значи американците въоръжават армии,инспирират граждански войни и разпарчетосват държави без проблем и това е демократично,когато руснаците правят абсолютно същото,това е недемократично и се налагат санкции.
  Това е шизофрения и двоен аршин.Или всички спират да го правят,или всички го правят.По - добре първото.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 57. 57 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#51] от "herbaltea":
  Асад е светски диктатор,преди да го демократизират нямаше бежанци.
  Кадафито държеше цялата пасмина племена здраво,нямаше бежанци преди да го демократизират.
  Ирак беше цяла държава,преди да я освободят от лошия Саддам,нямаше бежанци.
  КОЙ разбута тия държави?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 58. 58 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 469 Любопитно

  [quote#50:"glaxo"]И отново си задавам въпроса- защо се унищожиха автократичните, диктаторски режими в района , които макар и с груби и недемократични средства, крепяха цялостта на държавите.Сега по-добре ли стана? И за кого?
  [/quote]

  В дългосрочен аспект вярваш ли, че подобни режими са стабилни? Аз мисля, че режимите се разпаднаха по обективни причини. Част от тях колабираха икономичаски въпреки подкрепата на САЩ, Русия и Иран. Примери са Египет и Сирия. От друга страна властови вакуум в Ирак. Малко ли бунтове и войни имаше и при Садам? И всички бяха подкрепяни от някакви външни сили. Просто там няма национално единство и няма толерантност. Няма как да очакваме всички да са на страната на един режим, следователно при провал винаги ще има кървав конфликт.

 59. 59 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 469 Любопитно

  [quote#56:"Cherrie-Върнете Sion"]Изумителна наглост е да се приема за нормално САЩ да въоръжават и свалят правителства, да се месят във вътрешните работи на суверенни държави,както е със Сирия(Асад е светски диктатор,вкарал насила ислямските диваци в светски порядки)[/quote]

  Да не искаш да кажеш, че когато Иран и Русия правят същото за да подкрепят диктатора е дело достойно за Майка Тереза?

 60. 60 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#51] от "herbaltea":
  Престанете сляпо да защитавате САЩ,те са виновни за бедата на Европа.
  Лошото е сторено. Трябва да насочим усилия,за да се справим с проблема,вместо да пилеем сили в градеж на въздушни кули и отказ да видим истината.
  Американците що бомби изсипаха по Идил,и ония още мърдат.Не си ли задавате въпроса как е възможно държавата с най голям военен бюджет, технологии и ресурси да не е способна да унищожи Идил? САЩ могат да анихилират Идил за две седмици,ако го поискат.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 61. 61 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#60] от "Cherrie-Върнете Sion":

  Пич, къде видя да защитавам Щатите? Опитвам се да ти кажа, че нещата не са толкова прости, че да се хвърля вината само върху Щатите. Ако прочетеш също и постовете на
  puknatastotinka под теб, по някакъв начин си извадиш главата от задника и започнеш да я ползваш по предназначение (за мислене) може и да схванеш нещо.
  Ако ли пък не продължавай да викаш, на мен не ми пречиш. Обърках се просто че имам насреща си нещо повече от обикновен атакист.

 62. 62 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#59] от "puknatastotinka":
  Ти прочете ли какво написах?
  Или всички го правят,или всички спират да го правят.
  По добре второто.
  И не ми измествай темата, поста ми е пределно ясен.
  Ти предпочиташ ислямизация на Европа, само и само американците да са добрите в твоите очи?
  Мисли първо за себе си,вместо как да оправдаеш другия.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 63. 63 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  ...когато видите ерусалим обсаден от воиски да знаете близо е запустяването му...

 64. 64 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#61] от "herbaltea":
  О,козяшки активист грантовак
  Чугуна ще се разтопи,но той няма да се промени.
  Прости са нещата.Много прости,по резултата съдя.А резултата е,че аз и всички европейци сме на пангара.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 65. 65 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#53] от "abdelhaqq":

  Благодаря за уточнението! Просто съм пропуснал този анонс.

 66. 66 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#60:"Cherrie-Върнете Sion"]Престанете сляпо да защитавате САЩ,те са виновни за бедата на Европа.[/quote]
  Виж наистина има доста неща за които САЩ и особено народа им има за какво да бъдат хвалени и ако политиците им и върхушката не нанасяше нонстоп проблеми и беди на останалия свят, а сега и на Европа, имаше много хубави неща върху които да обсъждаме Америка.

  [quote#60:"Cherrie-Върнете Sion"]Не си ли задавате въпроса как е възможно държавата с най голям военен бюджет, технологии и ресурси да не е способна да унищожи Идил? САЩ могат да анихилират Идил за две седмици,ако го поискат.[/quote]
  Задавахме си го отдавна и вече знаем отговора. Могат ! Не Искат !
  И как ще го искат, като това е част от играта им на геополитика в оня район. Та ИДИЛ са им нещо като наемна армия, как да стрелят по своите ?
  Лошото е че и една от жертвите на американската геополитика Европа също си трае и безучастно очаква съдбата си.

 67. 67 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#62] от "Cherrie-Върнете Sion":

  Къде видя да предпочитам ислямизация на Европа!? Добре е да си даваме сметка, че това е реалния свят. Когато има реализъм и познаваме процесите можем да ги управляваме.

  В Европа, пък и по света, се живее повече с вяра и убеждения отколкото с реализъм. Затова и се стига до подобни ситуации като последната миграция.

 68. 68 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  По-рано този месец новият началник на американските сили в Ирак Реймънд Одиерно зададе логичния въпрос дали план за разделяне на страната няма да се окаже по-добрият вариант за бъдещето й. Бъдещето на Сирия е още по-сложно за предсказване.
  __________
  Момента е удобен за създаване на кюрдска автономия,ако се чака още с идването на ИД в Турция ще трябва да делят и Турция.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 69. 69 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Докато се вадят пари от продажбата на оръжие, всеки ще е готов да се съюзи с всеки.
  Няма трайни приятелства и съюзи, има само временни такива, родени от финансови интереси.

 70. 70 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#62:"Cherrie-Върнете Sion"]Ти предпочиташ ислямизация на Европа, само и само американците да са добрите в твоите очи? [/quote]
  Ами само като им виждаш нелогичните разсъждения и се сети за чии интереси работят. Всеки случай не са за твоите, моите и неговите. Като се увлекат, ужасно много почва да им личи.
  То Европа още малко ще си замине, подир тях ще пострадаме и ние, арабския свят гори, а тези като са заопъвали едни лозунги, ме връщат във времето с комунистическите манифистации.

 71. 71 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 469 Весело

  До коментар [#66] от "jovanoty":

  Има една приказка "с чужда пита помен прави" и ти така, с чужди войници война.

  Разбира се, че няма да искат да сложат сили на земята? От какъв зор, като в момента в който ги сложат ще се появят още 10 племена за врагове.

  Обзалагам се, че и ти ще си смениш мнението във форума от подкрепа за интервенцията в пълно отрицание...

 72. 72 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ghost":

  Странно ИД коля язиди,копти и православни сирийци ,на мен не ми е известно да имат дейност срещу евреи и мериканци.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 73. 74 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#44:"socialen"]Затова трябва да признаем тази вина и да приемем бежанците и да им помогнем! [/quote]

  Очакваме да дадеш личен пример и да приютиш няколко амуджи у вас !

 74. 75 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Разстроено

  [quote#1:"palav_nik"]От тамошните племена трудно може да се направят държави... [/quote]
  Хайде де, забравихте ли светската държава при Садам и как държеше екстремистите здраво в ъгъла? Забравихте ли как Асад мачкаше фанатиците в Сирия? Имам доста приятели работили в тези страни и пропагандата за фалшивата ви демокрация няма ефект! Слушкахте ли САЩ пък сега ревете от арабска инвазия?
  До като мечтаехте за гей-паради в Русия , както казват албанците, со курец ще ви завладеят.

 75. 76 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#71:"puknatastotinka"]Обзалагам се, че и ти ще си смениш мнението във форума от подкрепа за интервенцията в пълно отрицание...[/quote]
  Разбира се че е възможно да го променя. Само глупака знае всичко, умните хора се учат цял живот. И тъй като не се смятам за глупак, като видя че едно нещо е неправилно, ще променя мнението си по този въпрос. И ако някой ми го припомни, че преди не съм бил прав, ще се извиня. Не съм съвършен.

 76. 77 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Гневно

  [quote#50:"glaxo"]И отново си задавам въпроса- защо се унищожиха автократичните, диктаторски режими в района , които макар и с груби и недемократични средства, крепяха цялостта на държавите.Сега по-добре ли стана? И за кого? [/quote]
  За брато Мириканеца. Хем петролец цуца ефтинко /дори и от ИДИЛ-врага/, хем спирачка и проблеми на конкурента Европа, хем и оръжия продава като посредник в Иганово.

 77. 78 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#72:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Странно ИД коля язиди,копти и православни сирийци ,на мен не ми е известно да имат дейност срещу евреи и мериканци. [/quote]
  Ееее, че как ще колят този дето дава парите и изкупува петрола им?

 78. 79 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#56] от "Cherrie-Върнете Sion":

  ''Световното турне на армията на САЩ'':

  http://ih0.redbubble.net/image.46844601.6735/fc,550x550,black.jpg

 79. 80 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#73:"matematika"]Дойче веле не мисли катко Вас[/quote]
  Интересна статия, но все пак потвърждава моето становище..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 80. 81 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#74] от "cannibal666":

  Предлагам да приемем толкова бежанци, колкото минути е "демократизирал" Даниел Митов!

  Даниел Митов е "демократизирал" като служител в Националния Демократичен Институт в Ирак, Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис , да речем, 5 години.

  Това прави 5*365*24*60=2.7 милиона минути = 2.7 милиона бежанци.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 81. 82 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#76:"jovanoty"]И тъй като не се смятам за глупак, като видя че едно нещо е неправилно, ще променя мнението си по този въпрос.[/quote]
  Така казал и оня дето скочил от Айфеловата кула.

 82. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  [quote#36:"jovanoty"] И на ум не ми е идвало да защитавам Садам Хюсеин. Да обаче скам да отбележа, че докато беше послушен съюзник на САЩ, те си го оставяха да си извършва споменатите от вас геноциди. [/quote]

  Съгласен съм с теб за това. Докато Саддам не засягаше интересите на САЩ те бяха ОКЕЙ с неговия режим и не го закачаха. Даже САЩ го подкрепяха през ирано-иракската война. САЩ и сега поддържат един куп престъпни диктаторски режими в района на Персийския залив. Най-добрия пример за това е СА. Голямата грешка на Саддам беше, че нападна Кувейт и то без да получи разрешение за това от САЩ. Ето защо след това американците тръгнаха срещу него. Всъщност не само те, всички страни осъдиха агресията на Ирак в Кувейт, даже Русия и затова имаше и обща резолюция на ООН приета от всички, която даде зелена светлина за операцията Пустинна буря.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 84 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Израел и Иран в коалиция ....хахахахахах

  Капитал, разбирам, че ви финансират Амеирика за България и пишете каквото ви се каже, но за толкова тъпи ли имате читателите си.

  Много сте зле по темата.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 84. 85 Профил на mike76
  mike76
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#12:"херувим"]Най-интересно ще бъде ако сега руснаците започнат да бъхтят ИДИЛ и се справят с тях за нула време, ама едва ли е възможно.[/quote]

  и какво викаш? каквото и да стане, опорната точка вече е спусната - американците са ви виновни за всичко...

  големи анализатори...

  no better friend....no worse enemy
 85. 86 Профил на mike76
  mike76
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#19:"jovanoty"]Що не коментираш на кой го продават тоя петрол ИДИЛ ? Всички знаем, че петрола не се превозва с кофи и магарета, а с танкери. Как така САЩ при цялата тая техника която я имат не са забелязали тези танкери. [/quote]

  има два варианта -или не ти се чете, или разчиташ, че останалите ще ти повярват само защото говориш с патос. Айде малко материал за прочит тогава:

  A lack of expertise in extracting and refining oil means that most of ISIL's revenues come from direct sales to local businessmen, smugglers and profiteers and oil traders.
  They resell the mainly light crude to refiners across rebel held parts of Syria and have won a variety of customers by selling it at an average of $18 per barrel.
  Some of the crude is sold to fuel smugglers that take it into Turkey, but the amounts are small because of tight border controls, Syrian border traders said.
  Instead a local market has developed with a multi-million-dollar refinery business, run on an ad hoc basis. Local investors bring in Chinese and Turkish-made makeshift refineries, some of which process 500-1,000 bpd.
  These then sell to wholesalers and retailers in oil trading hubs across several towns in rebel-held parts of northwest and eastern Syria. Prices for the refined oil range from $50-$60 per barrel, nearly three times the price of the crude.

  no better friend....no worse enemy
 86. 87 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#83:"Иво"]Голямата грешка на Саддам беше, че нападна Кувейт и то без да получи разрешение за това от САЩ. Ето защо след това американците тръгнаха срещу него.[/quote]
  Искам все пак да ти направя известни корекции.
  Садам нападна Кувейт съвсем съгласувано със САЩ. Послужи им да си извъртят играта за "необходимия защитник". Всъщност от цялата уж война, жертвите са само 6 полицая, които са се залостили в една двуетажна къща и са стреляли. Бил съм там, после(проявих интерес) в тази къща, сега е музей, портретите им са на първия етаж.
  Проблема със Садам със САЩ стана когато реши да не продава петрола в долари, защото това си е нещо като целия свят да плаща данък на американците, защото търгува с наложените от силната им армия хартийки.
  Същата песен и с "приятеля" Кадафи, който след тказа от долара стана изненадващо бързо "диктатор".
  2012 г Путин след изявлението си че САЩ с петродоларите ограбват света и това няма да продължи, забързо стана "диктатор". Още в онзи клип оттогава той каза, "това без война няма да стане, няма да ни оставят да се измъкнем от това по мирен път"
  Бедата на арабския свят е петрола, а палача всички го знаем.

 87. 88 Профил на mike76
  mike76
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#60:"Cherrie-Върнете Sion"]Американците що бомби изсипаха по Идил,и ония още мърдат.Не си ли задавате въпроса как е възможно държавата с най голям военен бюджет, технологии и ресурси да не е способна да унищожи Идил?[/quote]

  една въздушна операция никога не може да допринесе за решителен обрат... тя само намалява силите на противника. Рядко е довеждала до капитулация.. За справка стратегическото бомбардиране на Германия и Япония през ВСВ - 3-4 години. Ирак - 1991 и т.н.
  американците не могат да си позволят да ползват сухопътни части, защото и през това крехката подкрепа която имат със различни държави и племена в региона ще изчезне. Различните бунтовнически групи не биха си позволили да се бият рамо до рамо с американците, защото ще бъдат отритнати веднага...
  в същото време тези групи които се бият срещу ИД получават доста оръжие и боеприпаси отвън - но също така те самите не са напълно обединени срещу заплахата, а все още си имат вражди и помежду си. Затова и сухопътния отпор засега е толкова слаб.
  Но и това ще стане - рано или късно европейските държави, американците и арабските държави ще трябва да организират мащабна сухопътна операция за да спрат заплахата. Може и да не бяха узрели доскоро, но със усложняване на обстановката в Европа това ще стане по-скоро.. вече има подобни индикации. Няма да се учудя ако и Русия бъде поканена да участва в подобна операция срещу някаква сделка за украйна.

  no better friend....no worse enemy
 88. 89 Профил на mike76
  mike76
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#87:"jovanoty"]Садам нападна Кувейт съвсем съгласувано със САЩ. Послужи им да си извъртят играта за "необходимия защитник".[/quote]

  уменията ви да извъртите исторически факти са невероятни. Да ви напомня ли, че основния стратегически съюзник на Ирак при садам е СССР? или и за тук искате цитат?

  no better friend....no worse enemy
 89. 90 Профил на mike76
  mike76
  Рейтинг: 409 Любопитно

  [quote#87:"jovanoty"]Всъщност от цялата уж война, жертвите са само 6 полицая, които са се залостили в една двуетажна къща и са стреляли. Бил съм там, после(проявих интерес) в тази къща, сега е музей, портретите им са на първия етаж. [/quote]

  не разбрахме.. къде си бил?

  no better friend....no worse enemy
 90. 91 Профил на mike76
  mike76
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#87:"jovanoty"]Проблема със Садам със САЩ стана когато реши да не продава петрола в долари, защото това си е нещо като целия свят да плаща данък на [/quote]
  ???

  може ли източник по изказаното мнение.. ама да не завършва на .ру

  защото аз други работи чета :

  By the time the Iran–Iraq War ended, Iraq was not in a financial position to repay the US$14 billion it borrowed from Kuwait to finance its war and requested that Kuwait forgive the debt.[9] Iraq argued that the war had prevented the rise of Iranian hegemony in Kuwait. However, Kuwait's reluctance to pardon the debt created strains in the relationship between the two countries. During late 1989, several official meetings were held between the Kuwaiti and Iraqi leaders but they were unable to break the deadlock between the two.

  According to former Iraqi Foreign Minister Tariq Aziz, "every US$1 drop in the price of a barrel of oil caused a US$1 billion drop in Iraq's annual revenues triggering an acute financial crisis in Baghdad".[20] It was estimated that between 1985 and 1989, Iraq lost US$14 billion a year due to Kuwait's oil price strategy.[24] Kuwait's refusal to decrease its oil production was viewed by Iraq as an act of aggression against it

  no better friend....no worse enemy
 91. 92 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#86] от "mike76":
  Защо ме измъчваш да чета на английски ? За да изглежда малко по-достоверно поста ти ли ?
  В общи линии си обяснил, по твой си начин на кой и къде продавал ИДИЛ, ограбения петрол. Е, и ?
  Аз още в пост 19 съм го обяснил.
  [quote#19:"jovanoty"]Чеснто да ти кажа, ми трябва сателитните данни за танкерите и един изтребител,за да видя икономически сметката на ИДИЛ.[/quote]
  А ти искаш да ме убедиш, че САЩ невинните , не са видели миниатюрните танкерчета с които се изнася петрола ?

  [quote#88:"mike76"]Няма да се учудя ако и Русия бъде поканена да участва в подобна операция[/quote]
  Какво има да се чудиш ? Русия няма да чака да ви играе втора цигулка на цирка в Сирия. Тя вече се е самопоканила и сега ще видиш колко бързо ще подпукат американските отрочета там.
  Лошото е, че САЩ правят големите безобразия, Европа страда, а Русия ще им оправя бъкиите там и ще трупа девиденти, да може после мурзилажа да ви натрива носовете, как за сетен път тия алкохолизирани мужици, ни спасяват от поредната беда.

 92. 93 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Хората не бягаха като имаха диктатура. Хубаво, лошо, погледнато отвън е едно, отвътре - друго. То и в кошера на пчелите има една пчела майка, ама никой не отива да бърка вътре да ги демократизира. А и мюсюлманството не предполага власт на народа.

 93. 94 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#90:"mike76"]не разбрахме.. къде си бил?[/quote]
  Във въпросната къща в Кувейт съм бил, кое толкова не разбра !

  [quote#89:"mike76"] Да ви напомня ли, че основния стратегически съюзник на Ирак при садам е СССР?[/quote]
  Виж сега, това ти го казваш и не значи че си коректен, та да вземем да ти повярваме.

  [quote#91:"mike76"]може ли източник по изказаното мнение.. ама да не завършва на .ру [/quote]
  Хайде сега и претенции ! Виж сега повече няма да ти отговарям на лементарните въпроси(ама наиситна ли в онази къща си бил ?) защото така се оспамва форума и хората се дразнят.
  И се научи да пишеш на Български, макар че ти се струва, че на английски е по-престижно.

 94. 95 Профил на mike76
  mike76
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#92:"jovanoty"]Защо ме измъчваш да чета на английски ? За да изглежда малко по-достоверно поста ти ли ? [/quote]

  разсмя ме. Другият път обещавам да публикувам само от руски източници там са още по-достоверни... ама някои не са достъпни от руски Ай-Пи... защото малко противоречат на партийната линия...  [quote#92:"jovanoty"]САЩ невинните , не са видели миниатюрните танкерчета с които се изнася петрола[/quote]

  "по моя си начин" съм ти показал, че някои четем... и за да те заливам повече със "английски текстове" може сам да си го гугълнеш. И преди да ми излезеш със поредната "англо-саксонска" конспирация да ти кажа че контрабандата на петрол в световен мащаб има доста сериозни размери - и не я правят със танкери, а с варели, цистерни и прочее. Прочети за загубите от контрабанда на петрол в Нигерия - над 1 млн на седмица. Контрабандистите са всякакви - от обикновени престъпници -до сподвижници на боко харам. Същото е и в сирия и ирак - от дълги години си има добре изградена мрежа за контранбанда.

  no better friend....no worse enemy
 95. 96 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#47] от "ИванКар":

  Само дето не разбрах какво общо имат Сирия и Иран със Северна Африка ама карай да върви.

 96. 97 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#92:"jovanoty"]мурзилажа да ви натрива носовете,[/quote]
  Защо мурзилажа да ги натрива, те от постоянно падане или пък от много пълзене сами си ги протриват!

 97. 98 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#88] от "mike76":

  mike76, този трудно ще те разбере.
  Атакиста в него се вижда от километри. Иначе поздравления за стегнатото мнение. И аз се опитах да му обясня, че нещата не са толкова черно бели както той си ги представя но ударих на камък.

 98. 99 Профил на mike76
  mike76
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#94:"jovanoty"]Във въпросната къща в Кувейт съм бил, кое толкова не разбра ! [/quote]

  и гида ти разказа тази история? че само 6 полицаи са загинали? да ти кажа даже и на руската википедия (упс - тя май вече е под роскомнадзор) има по-достоверна информация..

  и не, не ти вярвам.


  [quote#94:"jovanoty"]Да ви напомня ли, че основния стратегически съюзник на Ирак при садам е СССР?- цитат на коментар #89 от “mike76”
  Виж сега, това ти го казваш и не значи че си коректен, та да вземем да ти повярваме.[/quote]
  ама сериозно ? този път без цитати - обещавам, а ти иди прочети малко за съветската стратегия в близкия изток - малко помощ- и ние участвахме активно в тези мероприятия.

  [quote#94:"jovanoty"]Виж сега повече няма да ти отговарям на лементарните въпроси(ама наиситна ли в онази къща си бил ?) защото така се оспамва форума и хората се дразнят.
  И се научи да пишеш на Български, макар че ти се струва, че на английски е по-престижно.[/quote]

  честна пионерска

  no better friend....no worse enemy
 99. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK