Шестте войни, от които бягат хората в Близкия изток

Шестте войни, от които бягат хората в Близкия изток

© ReutersКазват, че нещастието ражда странни партньорства. Това важи с особена сила за съвременния Близък изток.


Възходът на "Ислямска държава", която контролира обширни територии от Сирия и Ирак, стана повод за създаването на голяма международна коалиция с участието на САЩ, Турция, партньорите на Вашингтон от Персийския залив, Иран и Израел.


Едно от последствията след създаването на тази странна коалиция са действията на проирански милиции на територията на Ирак, които очевидно споделят една и съща кауза със САЩ. Редица организации алармират, че в Сирия страните от Залива подкрепят сунитски групировки, свързвани с "Ал Кайда", докато съюзници на групировката като "Джабхат ан Нусра" воюват с обучаваните от САЩ сирийски бунтовници.
Джонатан Маркъс от Би Би Си прави опит да обясни тези странни на пръв поглед коалиции. Според него разковничето е в това, че в момента в Близкия изток се водят четири войни плюс два конфликта.


Конфликт № 1: Ирак


Страни като Сирия и Ирак, чийто днешен статут е продукт на краха на империите след Втората световна война, на практика са почти провалени държави. По-рано този месец новият началник на американските сили в Ирак Реймънд Одиерно зададе логичния въпрос дали план за разделяне на страната няма да се окаже по-добрият вариант за бъдещето й. Бъдещето на Сирия е още по-сложно за предсказване.


Когато се говори за действията на международната коалиция срещу "Ислямска държава" на територията на двете страни, трябва да се отбележи че някои държави – като Великобритания – предприемат въздушни удари само в Ирак, но не и в Сирия.


От двете държави статутът на Ирак е по-ясен. Най-общо казано страната може да бъде разделена на три:


- слабо правителство в Багдад, доминирано от шиитите. То трябва да се справи както с "Ислямска държава", така и с ширещата се навсякъде корупция. Засега и в двете сфери отбелязва малък напредък. Правителството е подкрепяно от САЩ, техните съюзници и разбира се Иран – безмилостен противник на терористите;


- полуавтономен район в северен Ирак, управляван от кюрдите. Те се открояват като едни от най-ефективните бойци срещу джихадистите;


- сунитското малцинство. Мнозина от неговите представители се чувстват изключени от държавата, контролирана от шиитите,а някои от тях воюват в редиците на "Ислямска държава".


За да обобщим: В Ирак водената от САЩ коалиция атакува цели на "Ислямска държава". Тя е подпомагана от иракската армия, кюрдските бойци и проиранските милиции.


Двете сирийски войни


Въпреки сложността на политическата обстановка в Ирак, там фронтовите линии изглеждат ясни. Сирия е съвсем друг случай. Това е така, защото там се водят не един, а два въоръжени конфликта.


Тук също се наблюдават прилики с Ирак – международната коалиция нанася въздушни удари по обекти на "Ислямска държава", подпомагана от кюрдски бойци и други сили на земята. Само че така наречените умерени сили срещу джихадистите са слаби и разединени въпреки опитите на САЩ да укрепи позициите им.


Съюзниците на Вашингтон от Залива (Саудитска Арабия и Катар например) на свой ред подкрепят различни групировки в Сирия, но са далеч по-заинтересувани от втория конфликт: борбата срещу влиянието на Иран в региона, въплътена от режима на Башар Асад и неговите (и на Иран) съюзници от "Хизбула" от Ливан.


За арабските народи битката срещу Иран е също толкова, ако не и по-значима от противопоставянето на "Ислямска държава". Те отпускат пари и изпращат оръжия в Сирия в опит да подкопаят още режима на Асад. САЩ също желаят да видят края на неговото управление, но не смятат, че това може да стане чрез употреба на сила.


Фактът, че армията на Асад също воюва с "Ислямска държава", допълнително разколебава действията на Запада и обяснява защо обща стратегия за бъдещето на Ирак и Сирия ще бъде трудна за осъществяване.


Противопоставянето на Иран може да бъде видяно и в Йемен след намесата на Саудитска Арабия и нейните сътрудници. И там има подозрения, че страните от Залива подкрепят формации, определяни от САЩ като съюзници на "Ал Кайда".


Кюрдският фактор


Тук се появява кюрдският фактор. Кюрдите имат свои собствени политически и национални стремежи, но са разделени между Турция, Сирия и Ирак, както и на многобройни воюващи помежду си фракции.


Разклащането на Ирак и предстоящия крах на Сирия може да вдъхновят кюрдите за нова борба за независимост, особено като се има предвид американската подкрепа за някои кюрдски формации.Това на свой ред е тема табу за турското правителство, което се опасява, че събитията в Ирак и Сирия може да насърчат кюрдското малцинство в Турция да търси обединение със събратята си в съседните държави.


Турция е част от международната коалиция срещу "Ислямска държава" и наскоро даде зелена светлина на американците да използват базата в Инджирлик за операции срещу терористите. Анкара също се присъедини към ударите. Само че голямата част от тях са насочени не срещу мишени на "Ислямска държава", а срещу кюрдски бойци.


Така към споменатите вече три войни – между коалицията и "Ислямска държава", борбата на страните от Залива срещу Иран и конфликтът в Сирия – може да бъде добавена четвърта: между Турция и кюрдите.


Съюзите на Израел


Всъщност една пета война – най-дълго продължаващият конфликт в региона между Израел и Палестина – също се повлия от възхода на "Ислямска държава".


Групировки, близки до ДАЕШ (арабското наименование на "Ислямска държава), действат както по северната граница на Израел, така и на Синайския полуостров в Египет. Възходът на "Ислямска държава" и общите притеснения относно Иран сближиха Израел и така наречените умерените арабски страни и това е шестият конфликт, разиграващ се в района.


Най-ярката демонстрация на горното са растящите военни връзки между Израел и Йордания. През последните седмици Тел Авив продаде или изпрати на Аман както атакуващи хеликоптери, така и безпилотни самолети. Има и съобщения, че военни самолети на Израел и Йордания са излетели до САЩ за съвместни международни учения.


Докато погледите на всички анализатори са насочени към възможния колапс на две съществуващи държави – Сирия и Ирак, истинският двигател на политиката в региона е как ще бъде отговорено на възхода на две потенциално нови страни: от една страна халифатът на "Ислямска държава", от друга – възможното създаване на нова кюрдска държава.


Така че не само крахът на стария ред изгражда необичайни съюзи. Шокът от неизвестното е също толкова добра мотивация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK