Седмица на хаос и печал - пътят на бежанците през Европа

На гарата Бичке западно от Будапеща

© Reuters

На гарата Бичке западно от БудапещаСлед шока от трагедията със загиналите 71 души в камион в Австрия, бежанската криза в Европа продължи да се задълбочава и тази седмица. Мнозина от имигрантите, преминали по т.нар. Балкански маршрут, вече стигнаха в Унгария, където създалият се хаос показа, че системата за приемане на бежанци в ЕС е съвсем близо до предела си. В понеделник германският канцлер Ангела Меркел призова населението да прояви гъвкавост и определи кризата с имигрантите като по-голямо предизвикателство пред Европа от гръцките икономически проблеми. "Дневник" подбра ключовите събития от изминалата седмица:


- В понеделник беше лятната пресконференция на Ангела Меркел – канцлер на една от най-желаните страни от бежанците. Редица журналисти отбелязаха решителността в тона й, когато Меркел призова населението за гъвкавост. "Изправени сме пред голямо национално предизвикателство. Това ще бъде основно предизвикателство не само за дни или месеци, а за много дълъг период от време", подчерта Меркел. "Германската предпазливост е супер, но сега трябва германска гъвкавост", каза тя.


- Българската прокуратура официално обяви имената на българите, арестувани за нелегален трафик на мигранти в Австрия и Унгария. Това са Хасан Хасан Салех, Методи Иванов Георгиев, Цветан Георгиев Цветанов, Венцислав Борисов Тодоров, Ивайло Нелиев Стоянов. Според информация на ДАНС, цитирана от телевизията, петимата са участвали в схемата за незаконно прехвърляне на мигранти в страни от ЕС като шофьори или като организатори на канали за трафик. Превозът е ставал с товарни автомобили, купени в България или наети в Унгария. Всички задържани петима българи са с криминални досиета предимно за кражби, един от тях е арестуван и в друга европейска страна. И петимата са с присъди, но не става известно до момента дали са ги излежали.
- Снимката на 3-годишния Айлан Кюрди, удавил се в опит да стигне до гръцкия остров Кос, се превърна в печална илюстрация на трагедията на бежанците и безсилието и безотговорността на Европейския съюз. В опита им да стигнат до Канада при свои роднини са загинали братчето и майката на Айлан, единственият оцелял е бащата Абдула. Двете сирийчета - Айлан и Галип, и майка им Рехан, бяха погребани в петък в родния им град Кобани, съобщи "Ройтерс".


Седмица на хаос и печал - пътят на бежанците през Европа

© Reuters


- Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд излязоха с общо изявление в четвъртък, в което призовават за "по-справедливо" разпределение на бежанците в Европейския съюз. В документа се казва, че двете страни имат намерение да синхронизират стандартите си, за да подсилят европейската система за предоставяне на убежище, да гарантират връщането на нелегалните имигранти обратно в страните им и да гарантират необходимата подкрепа на държавите, от които имигрантите идват и преминават.


По-рано в четвъртък от изтекъл документ на Европейската комисия стана ясно, че Брюксел има намерение да предложи механизъм за разпределени на още 160 000 бежанци от страните, приели най-много хора – Гърция, Италия и Унгария. В документа са посочени намеренията на ЕС да организира бежански лагери извън територията на ЕС, около районите, засегнати от конфликти.


- След като голяма част от бежанците преминаха през т.нар. балкански маршрут – Македония и Сърбия – мнозина от тях пристигнаха в Унгария, където в края на седмицата по жп гарите настана хаос.


Агенция "Ройтерс" описа как в септемврийската жега хора са лягали със семействата си по релсите, стотици са отказвали да слязат от влаковете, а полицията е използвала сила, за да принуди десетки да напуснат вагоните и да влязат в центрове за чужденци. Всичко беше илюстрация на това, че европейската система за приемане и настаняване на имигранти и бежанци е доведена до предела на възможностите си.


Седмица на хаос и печал - пътят на бежанците през Европа

© Reuters


В петък стотици имигранти, както от гарите в Будапеща, така и от центъра Роске близо до сръбската граница, са тръгнали пеша към Австрия и Унгария. Още много са заплашили също да напуснат лагерите. Полицията е прибегнала до затваряне на основен път близо до сръбската граница в опита си да настигне и залови избягалите бежанци.


Междувременно в парламента в Будапеща депутатите промениха имиграционните закони и ефективно затвориха южната граница, като създадоха "транзитни зони". Там имигрантите ще бъдат държани, докато молбите им бъдат обработени и съответно ще бъдат депортирани, ако кандидатурите им не получат одобрение.


- Заради натиска Великобритания леко смекчи позицията си по за имигрантската криза. Макар че по-рано премиерът Дейвид Камерън беше казвал, че приемът на повече имигранти няма да реши проблема, в петък той обяви, че страната ще приеме 4000 допълнително, освен вече договорените 5000 души по създадена европейска схема за презаселване от Италия и Гърция. Премиерът се очаква да даде подробности следващата седмица. Камерън обеща допълнителни 100 милиона паунда хуманитарна помощ, отбелязва "Гардиън".   


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Общо взето - трагедия, и за едните, и за другите. Трябва да се работи за изкореняването - и то бързо - на причините.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно


  Бежанската вълна и неизменно съпътващите я нелегални мигранти е само следствие от продължителната кървава война в Сирия.

  Назидателен урок за
  Германия и Франция-на-Оланд
  какво може да ги сполети
  като си зариват главата в пясъка
  за такива кървави конфликти.

  Сладко отмъщение с трагични човешки драми.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Благодаря на "Дневник" подбра ключовите събития от изминалата седмица" /цитат/.
  А "Дневник" би ли ни припомнил га победоносната уса арми запали пожара в Ирак, Афганистан, Тунис, Либия, Египет, Сирия...
  Вчера Канада, потресена от снимката /и аз плаках, като дете/, заяви, че ще приеме "хиляди" бежанци. Канада, дето нищо не е сторила и не я засяга. А САЩ?

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#3] от "stokn":

  САЩ не искат никой от тези, които заливат Европа. Те си имат други приоритети, пък и проблеми с южната граница. Неслучайно Тръмп повдига темата в кампанията си.

  Колкото до темата - много е благодатна за наш "Дневник". Добре ще се облажат с грантове.

 5. 5 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Това си е жива мюсюлманско арабска инвазия в Европа без оръжие под маската на съпричастност и демокрация.

 6. 6 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Мой добър познат - чиновник в европеските структури в Брюксел ми довери, че САЩ са се съгласили да приемат определен брой мигранти, намиращи се в момента в Европа - в израз на евроаталнтическа солидарност и благодарност за участието на ЕС в определени блокадни дейност
  В момента се водели разговори за техническите подробности и скоро щял да бъде даден старта на ПР акцията, която щяла да бъде проведена от новото звено за информация и борба срешу информацията и некои фондации и свързаните с тях СМИ.
  Това е похвално

 7. 7 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 999 Неутрално

  създалият се хаос показа, че системата за приемане на бежанци в ЕС е съвсем близо до предела си


  Дневник, то няма система, че да има предел...
  Просто, имаме механично събрани определен брой страни и съответно, всяка страна си има финансови министри, всяка страна има премиери,президенти и т.н. и става една голяма говорилня. Това по отношение на ЕС. Просто, никаква координация няма на наднационално ниво и ето какво става. Ситуацията с Гърцияпоказа, че когато има толковам много хора, от които зависи едно решение, това създава много шум в системата. Сега, отново повторение, но втози случай е още по-драматично положението, защото още повече излизат на повърхността различията между отделните страни в рамките на ЕС.
  Но, както и вчера писах, трябва да се гледат причините за това, което се случва и там да се търсят решения, а не да се търсят решения на последствията от тези решения. Тоест, това е хубаво, човешко и т.н. , но може ли едни континент да поеме всички онеправдани от целият свят?
  Някой правят паралели с това, което е било вАмерика през20-30 те години. Но, къде са днес корабите пълни с хора, отппавящи се към САЩ. Или към Канада. Или към Австралия. Дори към Китай или Русия. Нали, това е световен проблем, трябват и световни решения. Добре, може сега вечеи да е със самолети, да не с кораби. Но, най-важното, трябва да се търси решение на проблема, защото всички тези потоци от хора са просто трагично следствие.

 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Поредното лицемерие на "политкоректното" говорене.

  Европейската система за приемане на бежанците не е "доведена до предела на възможностите си", тя е неработоспособна ПО ПРИНЦИП.

  Това не се виждаше досега защото просто Европа не беше атакувана от масивни групи бежанци /колко са бежанци друг въпрос/. При бежанци групите са именно масивни, следствие е от мащаба на явлението.

  Досега европейската система си имаше работа с малки групи икономически емигранти и макар и със скърцане се справяше. Е, сега икономическите емигранти приеха мащабите на бедствие, количества като при бежанците. И балонът имитиция на "система за бежанците" се пукна.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Впрочем, оказва се, че страните от Персийския залив не приемат нито един бежанец от Сирия - http://www.dnes.bg/blizak-iztok/2015/09/05/bejanskata-kriza-a-kyde-sa-stranite-ot-persiiskiia-zaliv.275562 .

 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  [quote#8:"Fred"]Поредното лицемерие на "политкоректното" говорене. [/quote]

  Докато европейските политици не се откажат от "политкоректното" говорене, докато не започнат да наричат нещата с истинските им имена все така ще е. Защото грешното дефиниране на проблемите означава и грешни мерки, стрелба в грешната посока.

  Орбан затова е толкова популярен, защото нарича нещата с истинското им име. А Меркел и Оланд са точно в стила на евробюрократа, много красиви приказки и нито една истина, нищо полезно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  [quote#6:"ПРОРОК ИЛИЯ"]САЩ са се съгласили да приемат определен брой мигранти[/quote]
  Искаш да кажеш символичен брой.

  [quote#6:"ПРОРОК ИЛИЯ"]ПР акцията, която щяла да бъде проведена от новото звено за информация и борба срешу информацията и некои фондации и свързаните с тях СМИ. [/quote]
  Това обяснява всичко.

  Отнасям се с крайно подозрение към всякакви системи на квоти. Направо 100% съм сигурен, че те ще бъдат съпроводени със грижлив подбор на качественото а за нас остава боклука.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на Говори Блиц
  Говори Блиц
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вчера един от съфорумец показа едно видео, на което ясно се виждаше как бежанците най-нагло отказват вода и храна, раздавана им от унгарската полиция, като я хвърлят на релсите. Жалко, че не си го запазих. Вече е ясно - тези хора не бягат от война, жажда, глад.

 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Ако направят лагери в конфликтните зони със сигурност само няколко мижави процента от тази маса ще се възползват от тях т.е. истинските бежанци, останалото е нелегална паплач драпаща за охолен живот на чужд гръб..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на hoi_poloi
  hoi_poloi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#6:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Това е похвално[/quote]Да, 2-3000 май бяха. За население 330 млн., наистина е похвално.

 15. 15 Профил на Говори Блиц
  Говори Блиц
  Рейтинг: 237 Неутрално
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  [quote#13:"venci4"]Ако направят лагери в конфликтните зони със сигурност само няколко мижави процента от тази маса ще се възползват от тях т.е. истинските бежанци, останалото е нелегална паплач драпаща за охолен живот на чужд гръб.. [/quote]
  Затова първото което трябва да се направи е автоматичен отказ за обработване на документи за всички които не са минали през лагер организиран от ЕС в собствената си страна. Или в одобрени и организирани от ЕС лагери в граничните страни.

  Включително отказ за миналите по море, транспорта само в организирани от ЕС средства, режат каналджиите от корен. Естествено режат социалните помощи за бежанците от корен, да си изкарват прехраната. Това ще редуцира броя минимум с 95%.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 581 Любопитно

  нещо не е наред в цялата картинка колеги. арабският свят не е приел нито един бежанец, бягащите са 70% млади мъже. посоката е само в разитите държави...

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  [quote#7:"Додо"]Някой правят паралели с това, което е било вАмерика през20-30 те години.[/quote]
  Америка ги е приела доброволно защото е имала нужда от тях. Тези идват без да са канени, нарушавайки граници, брутални нашественици. Америка е била огромна почти ненаселена територия при нас са малки държави вече доста населени. В Америка са отивали сами да си изкарват прехраната, при нас идват за да получават помощи и лежат на гърбът на другите. По времето на заселването на Америка не е съществувало понятието джихад сега всеки ден атентати някъде.

  И дума не може да става за сравняване с Америка, да престанат с тази манипулация.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  [quote#17:"Butman"]бягащите са 70% млади мъже[/quote]
  Много агресивни при това, готови терористи. И това още преди да са се заселили, в относително малки групи. Представям си какво ще стане когато се заселят и съберат с вече наличните там.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Трагедията на бежанците е несъизмеримо по-голяма от тази,която преживява Европа.И това надали ще спре скоро - има поток от бежанци от Азия.Просто мигрантите искат не само да бъдат живи,а и да имат някаква степен на сигурност.

  Tony
 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Трагедията на бежанците е несъизмеримо по-голяма от тази,която преживява Европа.И това надали ще спре скоро - има поток от бежанци от Азия.Просто мигрантите искат не само да бъдат живи,а и да имат някаква степен на сигурност.

  Tony
 22. 22 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Добре е да се знае кой какви ги и вършил:

  "Цветанов натопил България пред Европа, че спира бежанци„
  Труд
  29.01.2014 22:19 | България
  При три срещи в Брюксел от ноември насам бившият вътрешен министър Цветан Цветанов натопил правителството за мерките, ограничили потока от бежанци през българо-турската граница. Това съобщи вчера агенция БГНЕС.
  На 15 януари еврокомисарят по вътрешните Сесилия Малмстрьом изпратила писмо, в което заплашва да предприеме наказателни процедури срещу България. Мерките били заради неспазване на европейското законодателство в три области - недопускане на лица да търсят закрила на наша територия, условията за настаняване, забавяне на регистрациите по Евродак (система за пръстови отпечатъци - б.р.), потвърдиха източници на "Труд".

 23. 23 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#17:"Butman"]нещо не е наред в цялата картинка колеги. арабският свят не е приел нито един бежанец[/quote]
  Щот си ги знаят що за стока са, на кой му трябва таралеж в гащите!? Арабите по между си си се познават най- добре, само глупавите европейци могат да бъдат излъгани по този брутален начин!!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  [quote#17:"Butman"]нещо не е наред в цялата картинка колеги. арабският свят не е приел нито един бежанец, бягащите са 70% млади мъже[/quote]
  То нищо не е наред.
  Заливат ни нелегални имигранти МЮСЮЛМАНИ. От тях, над 80% мъже

 25. 25 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Германската предпазливост е супер, но сега трябва германска гъвкавост", каза тя."
  - а научната фантастика е на другия етаж.

  В Европа вече няма място, защото не може и не иска да изхвърли нелегалните икономически имигранти. Затова истински нуждаещите се ще останат без помощ, както обикновено става.

 26. 26 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#6] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  И как ще стане тази работа , аз не съм чул сириец да иска да ходи в САЩ , на зорлян ли ще ги товарят в самолетите , в САЩ ги пускат на тръстиката още от самолета , айде да не е направо от самолета , но в рамките на месец два ги изритват на пътя да се оправят сами , ако сгафят и не ги застреля полицията ги изритват моментално. За туй всички драпат към Германия и Швеция .

 27. 27 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Меркел и Оланд - сладки приказки за лека нощ, които на теория са много красиви, но на практика са неприложими. Защото в практиката нещата много зависят от количествата. Всеки нормален човек ще приюти закъсал, бездомен поне за една нощ, но никой нормален човек няма да иска да прибере такъв за постоянно или пък да настани 10 бездомни за една нощ.
  Да не гововим, че в случая говорим за хора, с които ни разделят огромни цивилизационни разлики, което още повече усложнява нещата и прави приказките на Меркел безтегловни.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 28. 28 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fred":

  Съгласен съм с Вас! В този смисъл нека и "Дневник" направи една правилна стъпка.В следващите материали по темата да замества термина"бежанци" с по-точните "преселници" или в някои очевидни случаи "икономически емигранти". Огромната част от тези хора( при цялото ми съчувствие към тях) имат всички характеристики на такива!

 29. 29 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#21:"Free person"]Трагедията на бежанците е несъизмеримо по-голяма от тази,която преживява Европа.[/quote]
  Защото мястото им се заема от псевдобежанци. Млади, здрави мъже - къде са възрастните им майки и бащи? Къде са жените и децата, които несъмнено имат много по-голяма нужда от закрила?
  В момента гледаме театро, но не знаем как ще завърши пиесата.

 30. 30 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fred":
  [quote#10:"Fred"]Докато европейските политици не се откажат от "политкоректното" говорене, докато не започнат да наричат нещата с истинските им имена все така ще е. Защото грешното дефиниране на проблемите означава и грешни мерки, стрелба в грешната посока. [/quote]
  +++++++++++++++

 31. 31 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Не са бежанци,нелегални имигранти са.
  Защо идват в Европа?
  Саудитска Арабия и Катар колко сирийски нелегални имигранти са приели?Ще ви кажа-николко.
  САЩ да престанат с интервенциите си в Сирия,щото преместиха половината Арабски свят в Европа.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 32. 32 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  [quote#29:"fatoumata"]къде са възрастните им майки и бащи? [/quote]

  А къде са нашите баби и дядовци, майки и бащи. С 200 лв пенсия, тях въобще ги няма в картинката, никой не се е загрижил за тях.
  А за Хасан и Махмуд, които си хвърлят храната, която им подават или се бунтуват, ако не ги пуснат пред едикоя си граници, всички са се загрижили

 33. 33 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#19:"Fred"]Много агресивни при това, готови терористи.[/quote]
  Дори и да не са терористи , ще станат или те или техните деца , защото първоначлно е кеф , не бачкаш получаваш социал , не гладуваш имаш покрив , стандарта ти е по добър отколкото В Сирия , но след година две , като го приемеш за даденост и осъзнаеш, че са на най ниското стъпало в обществото и това започва да те дразни , защото хората те гледат като отпадък , колкото и лицемерни маски да сложат , жените не те поглеждат , защото нямаш пари за сносна къща , кола и социален живот и в този момент някой ходжа дори не е нужно да се мори много за да ти даде отговорите на въпросите , които мъчат бедната изстрадала душа на имигранта бежанец. И така Европа се сдобива с милиони хора , които са потенциални терористи без значение какви са били мотивите им , когато са се преселили.

 34. 34 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#12] от "Том Улфи":

  " Вече е ясно - тези хора не бягат от война, жажда, глад . "


  Преди малко постнах коментар, който, кой знае защо - не излезна ?!
  Вчера в " Комерцбанк " в Мюнхен, арабки бяха окупирали апарата за теглене на пари и ... гледай какво става ... Други ползваха Ай-Фони ... Ама никак нямаха вид на хора, изпаднали в беда !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 35. 35 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "stokn":

  Защо минусчетата? Когато въпросът е напълно логичен. Но хората не са свикнали да си задават въпроси, да търсят отговори извън поднесената им от платените медии помия, която е и затова помия, за да им промива съзнанието. Дори снимката на удавеното дете е средство за медиина и друга цел, защото от месеци загиват масово хора, но точно тая снимка накарала Меркел и Оланд да си променят мнението! Наистина ни смятат за идиоти. Защото може и да сме такива , щом паметта ни е толкова къса. Забравихме , че социалистът милиардер философ Бернар Анри Леви се хваляше по телевизията, че съветвал Саркози да отиде на война със Сирия. и Саркози го послушал. Ето резултатът. Но и зад тия войни, от които хората бягат, се крие нещо друго. Започвам много да се съмнявам като гледам как някои бежанци въртят джиесеми, които предполагат заплащане тоест парични средства , как говорят бойствено, как са облечени, започвам да си задавам и аз въпроси. Защо в Германия, когато, ако аз бягам от бомбите, ще ми е напълно безразлично къде ще отида, само да няма бомби и да има мир, защо тая насоченост, тя откъде идва, започвам да си задвам въпроси... Защо Америка не поеме тия хора, щом постоянно тя решава съдбите на света... Защо? Защо? И защо минусчетата на твоя постинг?...

 36. 36 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#34] от "niksan1":

  Потвърждаваш и моите съмнения! Кои са всъщност тия борбени хора?

 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#17] от "Butman":

  " Нещо не е наред в цялата картинка ..."


  Абсолютно вярно ! Защо богатите арабски държави, не помагат на събратята си ? И още един въпрос : След като войната в Сирия не е от вчера КАК ТАКА ИЗВЕДНЪЖ, стотици хиляди,като цунами, заляха Европа, и всички са устремени най-вече към Германия ?
  Преди няколко дни постнах коментар, че това има вид на заговор за дестабилизация на ЕС, но получих повече минуси ... Днес продължавам да мисля същото !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#33] от "takeshi303":

  Не е необходимо да си доктор на науките, за да направиш това логично заключение. Но тогава се питам аз, като знаят много добре това, защо властимащите го допускат? Притиснати от какво и от кого? Виждаме колко са неспособни да се справят с положението. Неспособни или направени неспособни или съучастници на целта? Сложен въпрос! И не ми отгваряйте , че било съдба! Вярвахме дълго в това, но трябва да дойде ден, когато и децата проглеждат. Наистина, някои остават слепи за цял живот.

 39. 39 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "stenli1":

  Това показва, че истината не е там, където ни карат да я търсим и видим. Тя е надругаде. Но докато масата не разбере това, медийната помия и крокодилските сълзи ще се сипят ли сипят... А нашите майки и бащи, те не интересуват никого, защото не влизат в Големия план. Боже, пази България!

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Някой може ли да обясни,след като са стъпили в Гърция,Италия,Турция,Македония ,все мирни държави,защо продължаваме да казваме,че те бягат от войната.Те вече не бягат,те искат да им се осигури добър живот и някой да поеме разноските.Не искат парвила,не искат закони,вчера на плакатите им пишеше "свобода",понеже не ги пускаха без документи ,без регистрация да си пътуват ,за където искат.Това вече е прекалено.Съжалявам само децата,защото от тях нищо не зависи.

 41. 41 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Европа да се събуди и да започне да ги връща, нагли са от сега настанят ли ги и да почнат да вземат помощите ще стане чудо..
  Не са желани в селото , а те с претенции в коя къща да се вмъкват

 42. 42 Профил на lev36472706
  lev36472706
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#17] от "Butman":

  Това истината! Очевидна ислямска инвазия, но не е ясно дали е предизвикана от ислямския свят или от ДРУГАДЕ.

 43. 44 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Четох някъде, че в Германия вече уволнявали от работа за антиемигрантски изказвания, дори и за статуси във ФБ. Ако е вярно, това си е жив фашизъм. И може би е вярно, защото с моя позната от Германия се опитах по телефона да обсъдим въпроса, но тя отказа и смени темата. Като че ли я беше страх да говори, дори на български.

 44. 45 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Сега е момента да си зададем въпроса защо богатите арабски страни оставят това да се случи? Докога ще се правят на неразбрали за трагедията на милиони мюсюлмани?
  Нали била единствено правата религия, нали били по-хора от нас.

  Ако сега не помогнат на своите, така да се каже, кога?
  Е, понеже не помагат, ситуацията е ясна. Те "подпират" от другата страна, за да бъде залята Европа с бежанци от всякъде.

 45. 46 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#43] от "herbaltea":

  Само на мен ли ми се стори, че този, който изхвърляше водата, се държеше като командир на войскова част, а другите безропотно го слушаха!?

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 46. 47 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#45] от "tily_lily":

  [quote#45:"tily_lily"]Е, понеже не помагат, ситуацията е ясна. Те "подпират" от другата страна, за да бъде залята Европа с бежанци от всякъде. [/quote]
  +++++
  Изглежда, като че направо ги насочват насам! А навярно "помагат" с пари и наставления от ходжите....

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 47. 48 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Много добре знаем всички каква е причината за сегашното бедствие. Това е намерението на САЩ, да създаде най-разнообразни проблеми на Европа, с цел отслабването и . Сега заедно с съюзниците си от арабския свят са организирали едно голямо кърваво преселение на запад. Каква им е крайната идея и цел не знам, но виждам, че САЩ не само не са "приятели" на ЕС, а за момента се очертават като най-големият му враг.
  Всички сме се съсредоточили да коментираме Последствията, от действията на САЩ, и забравяме да разглеждаме Причината за всичко това.
  Неадекватните чиновници от Брюксел, трябва да си извадят главата от пясъка, или да бъдат заменени с такива които ще работят за благото на съюза и да вземат мерки за ограничаването на влиянието на САЩ. Иначе след бежанската лавина, ще последват и още и още подобни бедствия, които ще се струпат върху ЕС, докато не бъде съсипан.

 48. 49 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#29] от "fatoumata":

  Те са в лагерите, в момента в който мъжът получи документи, ще ги издърпа при себе си. Това означава, че бройката мигранти ще набъбне двойно. Така че в момента активно ни лъжат че са САМО милион, докато всъщност са поне два. Нищо работа, само два милиона... колко му е да ги приемем.

 49. 50 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#40] от "rosiraycheva50._":

  Ооо, скъпа, наивен въпрос. Те са стъпили първо в Турция, която е мирна държава. ЧАК след това са стъпили в Гърция, Италия и т.н. Но там не им харесва, щото били бедни страни, а те искат в богатите Германия, Швеция, УК... Е, в последната не ги искат въобще, ама...

 50. 51 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Срамота за Европа!

  Европейците трябва да протестират пред финансовия сектор, банките и глобалните корпорации, и техните правителства, а не против изстрадалите бежанци, които имат право на достоен живот, защото европейската политика в техните страни ги срина!

  Европейците трябва да протестират за изгонването на Кристалина Георгиева от ЕК, защото Кристалина Георгиева беше 5 години отговорен комисар на ЕС по имиграционната политика, бежанците и хуманитарната помощ!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#50] от "luda_krava":

  Затова големите началници ще направят най-правилното!
  Ще въведят задължителни квоти за всички европейски страни, по които да ги разпределят. Дано за нас да сложат 2.5 милиона бежанци, защото за 26 години дяснолиберален англосаксонски капитализъм по американски образец, познат още повече като Неолиберализъм, Либертарианство и Пазарен Фундаментализъм, и сляпа вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила, България загуби 2.5 милиона българи!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 52. 53 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fred":

  "Отнасям се с крайно подозрение към всякакви системи на квоти. Направо 100% съм сигурен, че те ще бъдат съпроводени със грижлив подбор на качественото а за нас остава боклука. "

  Аз не се отнасям с подозрение, аз съм убеден.
  Същото е положението и със европейските субсидии, и европрограмите.
  Лицемерие и подигравка е някой да получава помощ от 90-100 евро на декар, а други - по 15-20
  Има цели отрасли, в които парите от проекти в програмите се връщат при донорите до 70% от общата сума.
  а какво да кажем за т.н. "зелена карта"?
  Тези които , в продължение на 200 или 300 години просто изнасяха коприната, слоновата кост, златото дори - даже и безплатно, сега просто засмукват най-ценното от човешкия ресурс....

 53. 54 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#51] от "socialen":

  ++++++++++++++++++++++

 54. 55 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#52] от "socialen":

  Превъзходна идея! България изгуби/изгони 2,5 млн от най-активните и свестните си граждани, които не желаеха да седят в тинята и да ги управляват алчни, неграмотни, нагли и безсъвестни типове. На тяхно място ще дойдат 2,5 млн не особено грамотни и нагли. Е между тях първоначално може и да е имало и свестни хора, но големите началници, няма да допуснат да не оберат каймака. Новите ни съграждани таман ще са си лика-прилика с управляващите.

 55. 56 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Вие журналистите неграмотни ли сте или сте платени слуги на ислямистите? Това са си чиста проба окупатори! Да чакаш добро от исляма е все едно да молиш дявола да ти осигури място в рая! Това, че изкуфялата баб Меркел е решила да затрие Германия не значи, че ислямисите са добри! Европа спешно се нуждае от един нов Адолф Хитлер, който би сложил на мястото им всички ислямски изверги, приемани радушно от някои европейски олигофрени...

 56. 57 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Днес чета, че бащата удавеното дете заявил пред СНН, че били тръгнали към Швеция и всички вестници в шведско излизат с мелодраматични материали за семейството. Първо каза за Канада, оттам му били предложили, ама той не се съгласил, после се разбра, че в действителност КАНАДЦИТЕ са му отказали, сега опъва локуми за Швеция... Абеее... да не казвам какво си мисля за този баща... че ще си заслужа съвсем справедливо банване!

 57. 58 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има едно правило при потъващите кораби- следвайте посоката на мишките и ще излезете на сушата...та в контекста - следвайте посоката на бежанците и правете сметка за бъдещето...ако не полза то поне няма да си навредите...

 58. 59 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 428 Неутрално

  - Снимката на 3-годишния Айлан Кюрди, удавил се в опит да стигне до гръцкия остров Кос, се превърна в печална илюстрация на трагедията на бежанците и безсилието и безотговорността на Европейския съюз.

  Моля?! Безотговорността на ЕС?! Това пък какво е?!
  Е, безсилието, да, то е очевидно, но защо ЕС трябва да носи отговорност за всички граждани извън пределите си, били те бежанци или имигранти - честно, не разбирам.
  Защо не се говори за безсилието на Африка и Азия, например? Някой? И ако може да не въртим изтърканата лента с колониализма и участието в сирийската война.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 59. 60 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Бежанците са нещастници. Щатите, англичани и французи избомбиха либия, щатите сами с коалицията на желаещите ирак и афганистан. Съсипаха им държавите, прогониха ги. Но сега гледам видеа от гарата в будапеща и ми настръхва косата. Това са млади мъже, добре организирани. Хвърлят на земята храна и вода, която им дават доброволците , протестират организирано. Това не са бежанци. Това не са икономически емигранти. Това е....аскер. Какво става? Кой ги организира? Кой ги докарва? Къде са същинските бежанци? В турция ли, в ливан ли?

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 60. 61 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Целенасочеността на кампанията на някои среди и сили, е очевидна! Шок бил случаят със 71 задушени, ужас била смъртта на детето от Кобане, Айлян му беше името, нали? И цяла Европа се прехласва и рони сълзи на скръб и съчувствие! Което е ДОБРО И ПРАВИЛНО! Но къде са всички тези хуманисти, правещи световна трагедия от тези инциденти, когато биват жестоко преследвани и избивани други хора, много повече на брой - християните, язидите и курдите в Ирак, Сирия и в Африка? Кой ИНИЦИИРА И ПЛАЩА КАМПАНИЯТА? Само които имат интерес! Това са тези, които организираха "мирния" джихадиски поход за завладяване на Европа и на първо място - най-развитите страни! Един милион тази година, два - следващата - и т.н. След 10-20 години ще се наплодят десетократно и тогава не само етнически ще се промени Европа!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 61. 62 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#60] от "Ния":
  Много правилно разсъждавате! Мнозинството, особено ръководителите на Европа, не виждат и не мислят! Това си е форма на джихад! Те нахлуват насилствено и ще се заселят където искат. След тях идват милиони. След едно-две поколения ще са голяма мохамеданска сила, защото жените им раждат всяка година, ако могат. Косовският случай е показателен, но тъпите политици на Европа не мислят и не правят нищо. Нашествениците са здрави, добре хранени и облечени, пътуванията им са обезпечени с пари и организирани идеално! Те не бягат, а завоюват територии за Ислама.
  И за арабите и халифата! А може би за Турция? А Европа се е отказала от суверенитета си върху собствената си територия в името на абсурдни идеологически предпоставки, построени въпху умозрителни философски учения, а не върху реализма и практичността на предходните поколения! И казва: "Ела вълко, изяж ме!".

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 62. 63 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#55] от "luda_krava":

  Тези нови съграждани ще им...разкажат играта, да не се изразявам по-така, разбирате... И това ще е историческото възмездие за ония, от които се възмущавате! И историята ще се повтори - защото точно това е станало с турското нашествие и народът така си е мислел, като не е имал представа, че чуждото иго е по-тежко! България е пред две потенциално възможни окупации - едната руска, другата - исламистка.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 63. 64 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#56] от "himler":

  Че стават все по-неграмотни, е факт неоспорим, но по-съществено е, че перото се продава и купува!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 64. 65 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Печал ще настане, когато ония си покажат рогата.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 65. 66 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#59] от "frisky":
  Когато през 2003 Буш-младши реши да търси оръжия за масово поразяване в Ирак Тони Блеър беше активно подкрепяща го дружка. Колебливата реакция на Франция и Германия също подпомогна войната-мисля, че при един по-твърд европейски отговор даже Буш можеше да се спре. ОМП не намериха, но съсипаха държавата Ирак-верно, Садам вече го няма , но Ирак вече не е държава. Европейските държави също имат голяма част от вината за 2003,2011 години и сега ще трябва да си поемат тази част. То някой път и малко акъл трябва

 66. 67 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  от където и да го погледнеш на дневен ред глобалния свят си има нови лидери и ново преразпределение на приоритети и сили и то за дълго....

 67. 68 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какви бежанци, какви пет лева бе???
  Струвало му $4500 да стигне до Германия (от друга статия). От къде толкова пари, ако бяга от война - от банката ли ги е изтеглил , докато ИСИС са я взривявали? Колко българи в 'европейска' България могат да съберат толкова пари (8000лв) за да тръгнат по широкия свят? Че даже има такива, които отиват до Архангелск и от там в Норвегия (?!), това пък колко пари струва не ми се мисли... Бежанците са по лагери в Ливан, Йордания и тук-таме Турция, останалото си е нелегални имигранти, тръгнали друг да ги храни (за какво иначе искат само Германия и Швеция).

 68. 69 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#62] от "ЮРЕЙЖА":
  Да. Но движещата сила май е друга. Зад океана. Две държави - ирак и либия - пробваха да продават петрола си за евра, а не за долари. Пробваха д0и да прехвърлят валутните си резерви от долари в евра. И ги удариха и двете. За ирак и афганистан не знам, тези данни трудно се намират, може и те да са пробвали. Загине ли петродоларът, край с безплатния гювеч за големия брат, а такъв кокал кой пуска доброволно и без бой? Дано да не е така, че иначе лошо!

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 69. 70 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#66] от "vvy":
  германия отказа да участва и такава криза й спретнаха, че меркел и щайнмайер (тогава беше фин.министър) се държаха за ръка по телевизията и молеха едва ли не хората да не си теглят парите от банките! А след това наляха трилиони, за да ги закрепят, защото всичките до една се разклатиха! Нечисти игри....

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 70. 71 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Така ли ще се произнесат началниците на безгръбначните плазмодии, които ни управляват!
  5 Септември 2015 | 21:19 | Агенция "Фокус"
  Париж. Бившият президент на Франция Никола Саркози се обяви за създаването на „центрове за задържане“ на мигрантите в Северна Африка, Сърбия или България, където да бъде решавано дали да им се даде статут на политически бежанци, преди да бъдат допуснати в Шенгенското пространство, предаде AFP.
  Саркози обясни, че статут на политически бежанец трябва да бъде даван или отказван на мигрантите още преди прекосяването на Средиземно море. „След това е твърде късно“, заяви той и препоръча създаването на „центрове за задържане в страните от Северна Африка, Сърбия или България – страни, които не са в Шенген“.
  Саркози призова и за повторно основаване на свободната за движение зона. „Не вярвам в реформирането на Шенген. Трябва да преосновем Шенген и Европа“, заяви председателят на партия „Републиканците“. Той посочи и че всички страни членки трябва да имат еднаква миграционна политика.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 71. 72 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Чудя се ние какво търсихме в Ирак и Афганистан за да изпращаме там наши войници. Малко кощунствено ще прозвучи, че намерихме само ковчези - ама с какво ни заплашваха двете страни за да има там наши контингенти. Или с какво заплашваха другите държави от НАТО за да покажем солидарност с тях. За мене Северна Корея е много по-опасна диктатура, ама даже и САЩ не смеят да започнат нещо там.

 72. 73 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Така е, даже по-лошо, това е това война за разпределение на жизнени ресурси. Войната в Сирия е само повод, а не причина. Вижте главоломното увеличение на населението в Сирия, Египет, Етиопия и т. н. Водата по крайбрежието в Сирия отдавна недостига, а например древния град Палмира практически е вече без вода. В тази част на света липсата на вода означава липса на храна. Населението на Египет и на Етиопия, вече надхвърля 85 милиона и бързо расте. Водата от Нил вече недостига и между тези страни расте напрежението заради разпределението на водата от голямата река. Така е и в другите страни по течението на Нил. В този регион расте огромно, младо, чудовищно необразовано, религиозно манипулирано и гладно младо население. Петродоларите отдавна работят за идеите на уахабизма и салафитизма. Вижте какво става с циганите в Пазарджик. Войната иде?

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 73. 74 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 446 Разстроено

  Аз лично съм много печален...

  Сън не ме лови - по цяла нощ мисля за бежанците !

  Онази вечер си легнах с чорапите от мислене.

  Забравих да ги събуя.

  )))))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK