Великобритания отхвърли евтаназията

Великобритания отхвърли евтаназията

© Николай ДойчиновБританските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство законопроект, който щеше да разреши на болните в терминален стадий възрастни да изберат да сложат край на живота си под медицински надзор, съобщиха Ройтерс и Франс прес.


Общо 330 депутати гласуваха против предложението, внесено от лейбъриста Роб Марис. Обществената кампания да се разреши на болните да слагат край на живота си беше подкрепена от различни обществени фигури, от покойния фентъзи автор Тери Пратчет до милиардера Ричард Брансън.


Противниците на проекта заявиха, че приемането му може да доведе до ситуация, при която на хора в уязвимо положение да се оказва натиск да отнемат живота си, за да не тежат на семействата си.
Премиерът Дейвид Камерън от Консервативната партия е против всички проекти, улесняващи болните да сложат край на живота си.


Законът предвиждаше да се разреши на болни, на които остава по-малко от половин година живот, да получат предписание за смъртоносна доза лекарства. Те обаче трябваше да са в състояние да ги вземат сами.


Поддръжниците на закона обявиха решението на парламента за възмутително. Сара Утън, главен изпълнителен директор на неправителствената организация "Дигнити ин дайин" ("Достойнство в смъртта"), която пропагандира "правото да се умре", заяви че решението показва до каква степен правителството се е откъснало от обществото. Проучване на на социологическия институт "Популус" по-рано тази година показа, че 82 на сто от британците подкрепят подобен закон.


"На всеки две седмици един британец отива в чужбина, за да умре. Всяка година над 300 души в терминален стадий на болестта отнемат живота си у дома, обикновено сами и по опасни начини", заяви тя.
Религиозните среди, напротив, приветстваха решението. Епископът на Карлайл Джеймс Нюкъм, глава на католическата църква на Англия, заяви че решението на парламента изпраща "силен сигнал, че правилният начин е да се подкрепят хората в терминален стадий на болестта и да им се покажат състрадание и подкрепа чрез по-добри мерки за облекчаване на страданията им".


Преди гласуването главата на англиканската църква - Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби и други религиозни лица изпратиха съвместно писмо до депутатите, призовавайки ги да отхвърлят текста. Те подчертаха, че макар във Великобритания самоубийството да не е престъпление, то остава трагедия и трябва да се направи всичко възможно, за да му се попречи.


В Швейцария, Холандия, Белгия и Люксембург болните имат правото да получат помощ, за да сложат край на живота си.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мисля,че по въпроса за евтаназията е по-правилно да се направи референдум.

  Дневник-токсичният сайт
 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  "Всяка година над 300 души в терминален стадий на болестта отнемат живота си у дома, обикновено сами и по опасни начини." - еманацията на левичарската простотия. Вероятно само в изгнил левичарски мозък може да съществува идеята за отнемане на живот по "безопасен" начин.

  Браво на консерваторите във Великобритания - последната що-годе наистина дясна партия в Европа, която се опитва да следва здравия разум, а не животинските нагони както правят всички "прогресивни" леви елементи, независимо от названието си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Идиоти. Само карат болни хора да се мъчат. Нямат никакъв морал.
  Всеки трябва да е господар на живота си и следователно на смъртта си.

 4. 4 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "На чужд гръб и сто тояги са малко"
  Здравите които нищо не ги боли, решават за болните, като ги обричат на продължителна агония.

 5. 5 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  [quote#3:"lordcris"]Всеки трябва да е господар на живота си и следователно на смъртта си.[/quote]

  Ами че той е. Тук става въпрос за закон, който ще позволи законно някой друг да отнеме живота на човек, под презумпцията че първият така иска. Това е. Историите за "неизлечими заболявания", "страдания" и т.н. са само незначителни подробности и абсолютни формалности, но хората свикнаха да се съсредоточават върху целта на дадено действие, която обикновено звучи хубаво (да отървем от мъките им страдащите, да нахраним гладните, да облечем голите, да ощастливим нещастните), и въобще да не мислят върху резултатите които реално ще се постигнат. В Белгия вече е разрешена и евтаназия заради хронична депресия. Колко време ще отнеме да се стигне до там, че да се разреши медицинското лице да "предписва" убийство (или "евтаназия" - както искате го наричайте) като "лечение", под презумпцията за неизбежен терминален край и "нетърпими" страдания? Замислете се малко над този въпрос. Иначе всеки може да се самоубие ако иска - не е особено сложно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  Тържество на мракобесието над разума

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  [#1] здравите и правите да решават какво да правят болните и отчаяните?
  Въпрасът е етичен иима единствено решение: щом обществото не може да УБЕДИ потенциален самоубиец да не слага край на живота си, като му предложи или смисъл в живота, или ефективна терапия, значи обществото е задължено да НЕ ПРЕЧИ на хората да си отиват по свое решение и без мъки, а дори трябва да предостави условия и средства за безболезнено самоубийство.

  Иначе всяко друго решение е ЖЕСТОКО, нарочно удължава агонията, и то с лакърдии за хуманизъм и тинтири минтири.

  Референдум се прави по ОБЩ ПРОБЛЕМ. А този проблем засяга само болните и техните близки, следователно САМО ТЕ имат нравственото право да решават.
  Останалите нито страдат, нито са ощетени (ако не броим материално заинтересованите да поддържат нечие съществуване, и то небезплатно). Накърнените им предразсъдъци не струват страданията на безнадеждно болните.

  Много, много мизантропско решение. Ще им се върне на някои, тогава ще вият да бяха взели правилното решение.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Който иска да не разчита на държавата в случай, че се окаже тежко болен, трябва сам да си подготви необходимото още докато е здрав и комуникативен.

  подпис
 9. 9 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тюфлекчия":

  Харесах коментара ти. Защото принципно един закон за евтаназия днес утре може да стане повод за легитимиране на убийството на нежелани от обществото. От друга страна темата е деликатна тъй като наистина има хора които страдат много няма лек за тях и е по добре да почиват в мир.

  Не ми хареса последното ти изречение. Не е лесно да се самоубиеш. Колкото и да си депресиран си остава инстинкта за самосъхранение и надеждата за подобрение.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 10. 10 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Бих живяла много по-спокойно, ако знаех, че един ден, в случай на невъзможност да се излекувам, няма да легна на ръцете на децата си, да водя съществувание на зеленчук или да прекарам последните си дни в ужасяващи мъки. 77-годишният ми баща ми също е на това мнение и се надява у нас да приемат закон за евтаназията. Но не вярваме това да се случи скоро.

 11. 11 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#5:"Тюфлекчия"]Иначе всеки може да се самоубие ако иска - не е особено сложно. [/quote]
  Не всеки има достъп до пистолет ,а медикаментите подходящи за самоубийство са труднодостъпни.Та опита може да е неуспешен или твърде болезнен

 12. 12 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 432 Неутрално

  "и смъртта й там мила усмивка,
  а хладен гроб сладка почивка!"

  Някои форми на живот са по-лоши от смъртта.

 13. 13 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Живота ни е дар. Колкото и примамлив изход от живота да изглежда самоубийството не е решение. То е най-големият грях. За всеки друг грях човек може да се покае пред Бога. Страданието може да бъде път за духовно очистване и възрастване. Това важи в еднаква мяра и за болния и за този който се грижи за него.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  [quote#9:"angevins"]Защото принципно един закон за евтаназия днес утре може да стане повод за легитимиране на убийството на нежелани от обществото.[/quote]

  Абсолютно точно. За съжаление трябва да се добави и "прозрение", защото се оказва, че мнозинството от хората са така зомбирани от налаганата норма да не се мисли разумно, а да се подават на някакви чувства и пориви, че отказват да видят за какво точно става дума. Убеден съм, че повечето които са ми сложили минуси даже мислят, че искам хората да страдат и за това съм против разрешаването на евтаназията. Вече така се действа - показва се някаква гадна картинка (примерно човек в терминална фаза на рак) и се обявява решението, а именно "Да го убием по негово желание, че да не страда! Нищо лошо не правим - той сам така пожела!". Ами то такъв е принципът и на вземането на самопризнания чрез мъчения. Изтезават някого до там, че накрая си признава че е слон и е агент на марсианците. Никога не бих поставил под съмнение правото на човек сам да сложи край на живота си ако сметне че така е най-добре, но това тук е като отваряне на кутията на Пандора. Ако веднъж разрешим да се отнема човешки живот напълно легално заради някакво медицинско решение (в случая - че няма шанс за живот и че страда много), сваляме една психологическа преграда, след падането на която вече "убийствата от милосърдие" стават приемливи, а самата формулировка кога са позволени и кога не е просто подробност, която подлежи на промяна и "осъвременяване". Така де, както винаги ни се дава като пример при подобни кардинални изменения на обществените норми "едно време жените не са имали право да гласуват - времената се променят и обществото се развива". Както вече написах, в някои държави е възможна евтаназия и заради депресия, след време ще решат и че евтаназия се полага и по лекарско предписание и ходи обяснявай, че не е правилно. Нали ще те изядат, че "виж хората колко страдат, а ти предлагаш нечовешки да ги оставим да се мъчат". Не знаех, че милосърдието включва отношение към хората като към кучета и коне, които се застрелват, "за да не се мъчат"... Всъщност въобще не очаквам да срещна подържници на моята теза. В днешно време на хората им стига някой да направи достатъчно добра снимка на нещо, най-добре включваща мъртво дете, страдащ болен или друг тип кръв и черва, да я постне във Фейсбук изписана с някаква теза от типа "Дори животните не дават на малките си желирани бонбони", да я шернат достатъчно хора и вече всички имат ясно изградена позиция, че Човечеството се е провалило заради това, че не забранява продажбите на желирани бонбони. Следват съответните законодателни промени и който се осмели да е против тях бива остракизиран мигновенно от много милостивата, прогресивна, човеколюбива и възвишена тълпа.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  Да не говорим, че повечето защитници на евтаназията го правят само защото така ще им е по-лесно. Повечето тежко болни ще изберат този изход вместо да "товарят" роднините си. Особено след някое и друго подмятане или поглед. Виждал съм го с очите си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Разбира се, че ще отхвърлят подобен античовешки законопроект...

  "любящите" роднини само това чакат...

  "Мамо, тате - защо да се мъчите (а и на нас да тежите) ... я, тук каква възможност предлага хуманната медицина... една банка "благ" разтвор и се пренасяте в отвъдното...  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Любопитно

  [quote#13:"barel"]Живота ни е дар.[/quote]
  Животът ни е избор, а избора си върви с последиците. Проблема идва от страха от последиците и тук идват религиите и ограничаването на избора — егото остава невинно щото друг взема решенията, а за него остава само последствията... Сега дали е умно да оставиш избора на друг, при условие, че ти, а не той ще носи последиците, вече всеки сам си решава. Опс, пак стигнахме до личен избор и пак ще има страх от последиците от избраното...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 18. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Теллалов":

  на теория така стоят нещата. на практика, а аз за жалост съм я изживяла, има толкова много моменти, които позволяват злоупотреба с болния от стрнаа на роднини и медицински персонал, че някак станах против. въпреки че разбирам подтика и въпреки че не по принцип не съм против - просто ме е страх от злоупетреби с беззащитни, каквито са болните от рак, защото за тях става въпрос. освен това в българия можете да сложите край на живота си относително лесно, понеже системата ви отписва - дават ви морфина и ви оставят да се оправяте. едно добро предозиране в началото на края и въпросът е решен.

 19. 19 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тюфлекчия":

  много добре сте го изложили. аз по принцип съм съгласна с вас, но съм склонна да мисля и че хора в терминална фаза на рак наистина искат да умрат - не защото искат смъртта, а заради болките. признавам си, в тази ситуация съм против легализиране само заради безкрайните възможности, фини и не толкова, за злоупотреби.

 20. 20 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 556 Неутрално

  На Великобритания евтаназия не и трябва. Държавата нито я боли, нито е изпаднала да я хранят с тръбички и да си изхожда нуждите с други тръбички, но не без участието на други хора, които общо взето не е обичайно да щъкат из тоалетната докато се облекчаваме. Ако не го пожелавам на себе си, не го пожелавам и на другите. Който е бил в положение да реши такъв въпрос за любимо животинче, знае колко е мъчително такова решение. Но когато става дума за хора, законът предвижда те да решат сами за себе си. Злоупотреба е възможна и без закон за евтаназията. "Любящи" близки със същия успех могат да те накарат да избереш смъртта пред "топлите" им грижи и скоро четохме за такъв случай в Благоевград.
  Във филма на Тери Пратчет за евтаназията имаше разговори с пациетни и работещи в една швейцарска клиника. Силно ме впечатли един факт. Много хора, след като уредят всичко по закон, за да знаят че могат да умрат ако пожелаят, след това изобщо не се връщат там. Добиват сила от самата мисъл, че изцяло в тяхна власт е да свършат - ако и когато решат.
  Впрочем издишащите социални системи ще направят евтаназията толкова законно и универсално решение, че ще се чудим как така скоро са се променили вековни нагласи. Но... никога няма да стане нещо добро, дори и да е съвсем законно. Просто изход от болката и унижението, тогава, когато друг изход няма.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  " Проучване на на социологическия институт "Популус" по-рано тази година показа, че 82 на сто от британците подкрепят подобен закон."
  При такова разминаване между желанието на избирателите и решенията на депутатите говорим за липса на какъвто и да е контакт между тях. Това е абсолютно откъсване от проблемите на хората, това е далеч от демокрация.

 22. 22 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Ми нашите лекари си го правят - за терминално раковите, но и за други. Предписва се болкоуспокоителното с репликата - внимавай, това е толкова силно, че само ... (н-брой дози) може да те убият. Който иска ще се сети.
  Лошото беше в ранните години на прехода, когато нямаше силни успокоителни за никой почти.

 23. 23 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Държавата няма какво да ми се бърка в решенията дали да живея или не. Роднините също! Ако на някой роднините му подсказват че трябва да се самоубие ... явно е доста късно за този човек да възпитава децата си, просто му е време да приеме последиците от това което е направил с тях.
  Но и това не е валиден аргумент. Закона за самоубийство регулира и уточнява точно тази тъмна област на човешкото поведение. За да се пристъпи към такова нещо си има процедура която не се решава от един човек за 5 минути. В Орегон, САЩ има такъв закон. Първо лекуващия лекар трябва да потвърди че няма лечение или начин да се намалят болките ти. И това не може да бъде някое полуграмотно ДжиПи а специалист. Неговото мнение трябва да се потвърди от друг специалист който е независим - нито взима пари от тебе нито губи. След като те одобрят решениети ти за което носят пълна отговорност като лекари, трябва да те види психиатър, който да потвърди че си нормален, че можеш да взимаш решение сам и че никой не ти влияе! Чак след това ти си избираш кога и къде - слгата ти система с химикал който те приспива и след това ти спира сърцето. До тебе има лаптоп на който отговаряш на два, три въпроса - кой си, че сам си решил да си отнемеш живота и чак тогава ти сам натискаш бутона който стартира системата.
  При тази система е доста трудно някой да те накара "насила" да се самоубиеш или ти да си политически противник на някой и той да те "самоубие".
  А на изявлението че било лесно да се самоубиеш - пълна глупуст! Как? Как се самоубиват хората в България? Колко % имат имат пистолети и знаят как да се гръмнат? Какъв е % на хората които успешно се самоубиват с лекарства?
  Аз пък си мисля че държавта трябва да регулира тази малко страшна процедура и да остави решението в ръцете на тези които искат да сложат край на живота си. Ние взимаме решението не държавата и още по-малко искам разни Тюфлеци и други форумци да ми пречат ако аз искам или ми се наложи така да завърша живота си.
  FYI - В Калифорния токущо Конгреса гласува за такъв закон, сега остава само Губернатора да го подпише. Да се надяваме че Джери "муунбиййм" Браун няма да се направи на интересен и да го спре по някакъв начин.
  Има и друг факт който хората трябва да знаят - 80% от разходите за медицински нужди на хората се изразходват в последните 2 месеца от живота им в безкрайни, скъпи тестове, процедури и операции.

  California Über Alles
 24. 24 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 646 Неутрално
 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Те докторите и без това една трета от работата им са евтаназии.

 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#13:"barel"]То е най-големият грях. За всеки друг грях човек може да се покае пред Бога. [/quote]
  Сигурен ли си ,че бог съществува?Ако съществуваше нямаше да допуска такива заболявания,заради които хората да искат да умрат.Нямаше да допусне да има войни и да загиват милиони хора заради прищевките на някои диктатори.Единственото извинение за жестокостта му е това,че не съществува.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  [quote#26:"kermit"]Сигурен ли си ,че бог съществува?[/quote]

  Вселената е толкова голяма и толкова съвършена, че няма как да се е създала от хаоса. Тя самата е божествена. Най-вероятно висши цивилизации са я развивали и усъвършенствали. И сега правят същото. Земният човек е също създаден по божий образ. Но е още малък, примитивен и несръчен. Затова му е трудно, има неприятности и страда.

 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "Поддръжниците на закона обявиха решението на парламента за възмутително"

  Аз го намирам за съвсем разумно

 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  [quote#23:"Pontif А"]Ние взимаме решението не държавата и още по-малко искам разни Тюфлеци и други форумци да ми пречат ако аз искам или ми се наложи така да завърша живота си. [/quote]

  Ама аз въобще не искам да ти преча. Защо пък реши, че въобще ми пука дали си жив или не? Ти или който и да било от другите борци за евтаназията. Специално в САЩ не виждам какво ти пречи да се гръмнеш още днес. Това срещу което съм против е да се пуска духа от бутилката и да се институционализира убийството "по медицински причини". Или викаш добрата Държава така хубаво ще го регулира и за напред, че няма от какво да се притесняваме, а? А това за парите е просто връх на цинизма. Между другото Хитлер преди да подпука евреите е започнал точно с неизлечимо болни, психично болни и т.н. - пак така, да не се мъчат и да не харчат пари. Трудно било да се самоубиеш. За страхливци с две леви ръце забити отзад сигурно е трудно - не знам. Няколкото души, които искаха да сложат край на живота си които познавам нямаха проблем от първи опит. Е - вярно че те бяха достойни хора, които нямаха нужда някой друг да свърши вместо тях тази работа и не мога да смятам, че цялото население е на това ниво...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  [quote#23:"Pontif А"]Държавата няма какво да ми се бърка в решенията дали да живея или не.[/quote]

  А да - щях да забравя. Тук въобще не става дума за това - нещо не си разбрал. Май въобще не ти е ясно какво точно е евтаназията. Не е правото да се самоубиеш, нещо друго е - прочети малко преди да се пенявиш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#26] от "kermit":

  Тъпанар.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 32. 32 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Бог ти дава живота и той и единствено той може да ти го отнеме...
  Решението е правилно!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 33. 33 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Практически у нас няма контрол на това кой от терминално болните как приключва живота си. Стават известни само фрапантни случаи - като онзи ден самозастрелялия се 90 годишен, който първо убил 60 годишната си лежащо болна снаха - дали тя е била съгласна - не става ясно, вероятно по-скоро не.
  Сигурна съм че в много от случаите има преждевременно прекратяване на живота и в голяма част това е с помощта на родните. Дори лично съм убедена, че ако можеше да се види в каква степен действията на близките по отношение на възрастни и болни хора подпомагат идването на краят им това би обърнало представите ни за морал и етика.
  Но това е много интимна сфера - нещата в нея остават само между участниците.

 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  [#31] може да е всякакъв, но не и тъпанар.
  Докато ти си едно име нарицателно, и то не от похвалните.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Любопитно

  До коментар [#20] от "metalogy":
  ++++++++++++++
  Правилно, трябва да знаеш, че имаш цял списък с възможности за избор. Само страхливите пискат, че имали повече варианти, което е валидно и за религиите. Една силна религия, може да си позволи да гледа с насмешка на евтаназията, защото ще е сигурна, че нейните последователи няма да изберът този изход, дори да е обществено приет. И обратното — една слаба религия, ще забранява такъв изход за да не губи последователи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK