Мишел Уелбек: Вероятно съм ислямофоб

Мишел Уелбек: Вероятно съм ислямофоб

© Associated PressПлътно следван от облечен в цивилни дрехи полицай, Мишел Уелбек, най-успешният съвременен писател на Франция, се отправя към офиса на издателя си. Излъчването му на същество от друг свят се допълва от крайно небрежния му външен вид: твърде къси вълнени панталони, характерният анорак, с който почти не се разделя, удобни обувки и черна раница за цигарите, които непрекъснато държи между средния и безименния си пръст, разказва лондонският в. "Гардиън".


"Този външен вид помага да се уединиш", коментира Уелбек. След атаките срещу "Шарли ебдо" през януари писателят е охраняван денонощно.


59-годишният Уелбек е мизантроп, който прокарва писателския си скалпел по кожата на съвременна Франция с жестока прецизност, превърнала го в световен феномен. Личността му понякога е дори по-популярна от неговите книги. Всеки нов роман се превръща в събитие от национално значение: от мрачната дисекция на хипи движението в "Елементарните частици", през противоречивия секс туризъм и тероризъм в "Платформата", чак до анализа на съвременните арт среди в спечелилия наградата "Гонкур" през 2010 г. "Карта и платформа".
Преди и след "Шарли ебдо"


Нищо в скандалния репертоар на Уелбек обаче не е предизвиквало толкова шум, както последния му роман "Подчинение", издаден на английски език миналата седмица, коментира "Гардиън". Книгата описва Франция през 2022 г. След два мандата на президента социалист Франсоа Оланд страната е в такава криза, че по улиците избухват сблъсъци между крайнодесни и мюсюлмански младежи.


На финала на президентската надпревара лидерът на "Националния фронт" Марин льо Пен се изправя срещу младия и амбициозен водач на новата френска партия "Мюсюлманско братство" - Бен Абс. Той печели заради подкрепата на всички основни партии, целящи да оставят Льо Пен извън властта. С идването на Абс редът е възстановен, но шериатът влиза в сила, насърчава се полигамията, жените започват да носят забрадки, а въпросът с безработицата най-накрая е решен, след като дамите са отстранени от работните си места и пратени да си стоят вкъщи.


Всичко е разказано през погледа на Франсоа – мъж на средна възраст, който се заглежда по своите ученички, от време на време плаща за секс и обмисля дали да не приеме исляма, за да успее в живота.


Денят, в който бе публикуван романът, Франция бе сполетяна от ужас. На 7 януари сутринта Уелбек дава първото си пространно интервю за книгата, в което говори за отношението си към исляма. Няколко часа по-късно двама братя нахлуват в редакцията на седмичното сатирично издание "Шарли ебдо", известно с острите си карикатури срещу пророка Мохамед, и разстрелват 12 души. Малко по-късно нападателите убиват на улицата и полицай, който се опитва да ги задържи. По ирония на съдбата той също е мюсюлманин.


Корицата на "Подчинение".

© Jacky Naegelen, Reuters

Корицата на "Подчинение".


Още по-жестока ирония се крие във факта, че на последната корица на "Шарли ебдо" преди атентата стои Уелбек като измъчен Нострадамус, готвещ се да празнува Рамазан. Макар и да е просто съвпадение, че атаките и излизането на "Подчинение" се случват в един и същ ден, това забърква Уелбек необратимо в събитията.


На следващия ден френският министър-председател Манюел Валс, който се опитва да защити единството на нацията, казва: "Франция не е Мишел Уелбек. Страната ни не е нетолерантна, изпълнена с омраза и гняв." Писателят спира рекламата на книгата и се уединява в планината. Ден по-късно съучастник на терористите – Амеди Кулибали – убива четирима души в еврейски магазин в Париж.


За личната загуба


"Бях у дома по време на атаките. Моята издателка ми се обади и ми каза какво се е случило – беше много изплашена", разказва Уелбек. Той споделя, че първоначално не се е притеснил за приятеля си - икономистът Бернар Марис, който има собствена рубрика в "Шарли ебдо". "Той не беше карикатурист. Не мисля, че някога е споменал думата "ислям" в текстовете си...Но всеки, който е бил в редакцията, е бил мишена." Когато разбира, че Марис е сред жертвите на атентата, казва: "За пръв път някой, когото обичам, беше убит." Разплаква се по време на телевизионно интервю, преди да спре всички медийни изяви покрай "Подчинение". "Просто бях депресиран", споделя Уелбек сега.


В резултат на нападенията много известни личности, считани за потенциални мишени на терористите, получават денонощна охрана. Уелбек казва, че идеята не е била негова, а на издателите му.


Главният редактор на "Шарли ебдо" Стефан Шарбоние бе сред загиналите при атентата.

© Reuters

Главният редактор на "Шарли ебдо" Стефан Шарбоние бе сред загиналите при атентата.


Писателят е обвиняван, че с "Подчинение" подклажда и без това съществуващите във френското общество антимюсюлмански настроения. Някои интелектуалци го определят като "безотговорен". Медиите го притискат да се извини. Ако доскоро Уелбек бе възприеман като ексцентричен бунтуващ се аутсайдер, сега във Франция той има почти божествен статут – той е най-продаваният френски писател, според някои и най-добрият жив автор. Мнението му има значение. Той обаче отрича да носи някаква отговорност.


"Моята задача не е да бъда отговорен. Идеята на една книга е да забавлява читателите, а страхът е едно от най-забавните неща." Според Уелбек една от най-важните задачи на писателя е творчеството му да бъде огледало на съвременното общество. Той твърди, че броят на книгите и кориците на списанията, заиграващи се със страха на модерна Франция от исляма, е добил застрашителни размери. "Книгата ми също е част от тази тенденция. Но не смятам, че има за какво да се извинявам."


"Вероятно мога да бъда наречен ислямофоб"


Уелбек твърди, че "Подчинение" не е ислямофобски роман. Но в светлината на атаките срещу "Шарли ебдо" той настоява, че всеки трябва да има правото да напише такава книга, ако поиска.


Често го питат променил ли е възгледите си за религията след оправдателната му присъда от 2002 г. за подбуждане на расова омраза по повод изказването "Ислямът е най-глупавата религия". Уелбек заявява, че не знае. "Факт е, че четенето на Корана действа успокояващо. Когато го казах при представянето на "Подчинение", може би не обърнах достатъчно внимание на факта, че вероятността един мюсюлманин да прочете Корана е същата като един християнин да прочете Библията. Това, което има значение, е кой е този, който интерпретира тези текстове. А в случая на исляма той е доста отворен."


На въпрос дали се определя като ислямофоб Уелбек отговаря: "Да, може би. Все пак трябва да се има предвид, че думата "фобия" означава по-скоро страх, отколкото омраза. Аз лично се страхувам, че нещата за Запада ще се объркат тотално. Според някои това вече се е случило." Попитан дали има предвид тероризма, писателят кимва утвърдително. "Някои казват, че терористите са малка част от човечеството, но може би малко на брой хора могат да постигнат силен ефект. Често се случва историята да се пише от най-решителните малцинства."


Уелбек категорично отрича да е провокатор. "Провокатор е човек, който отива твърде далеч само за да си играе с нервите на хората. Добрият провокатор знае кога ще предизвика шок. Аз съм абсолютно неспособен да го предвидя. Всеки път ме изненадва."


Той смята, че, въпреки че е пришпорил развитието на събитията с описанието на една ислямистка Франция през 2022 г., възможността за издигането на мюсюлманска партия като контрапункт на Марин льо Пен е абсолютно реална. Самата Льо Пен нарече книгата "измислица, която може да се превърне в реалност". Към онези, които го обвиняват, че с "Подчинение" е направил коледен подарък на лидера на крайната десница, Уелбек отговаря: "Не смятам, че романът ще й спечели повече гласове. Във всеки случай тя не се нуждае от тях."

Ключови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  по-смело, де
  ислямофобията ще спаси света от варварите

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Че какво лошо има в това да си ислямофоб? Най-нормално състояние на духа. Ислямът е заплаха за Европа и европейската цивилизация. Ислямофобията и нетърпимостта към исляма е изходът.

 3. 3 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Има много клипове вече в нета, показващи че "Шърли Ебдо" и уж атентатите там са Постановка.
  За първи път когато го каза това Волен от трибуната на НС, се изсмях. После проверих и се оказа прав.
  Интересно ми е какво целят със създаването на този страх от "тероризма"

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  В рамана пише 2022г .Може би много по-бързо ще стане реалност.

 5. 5 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Е как няма да съм ислямофоб, след като в Европа се случва това:

  https://www.youtube.com/watch?v=3Ay0PQuIXZ4

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Един реалист, на който се гледа като утопист.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 557 Разстроено

  В следващите 2-3 месеца като станат един два атентата ще ви харева на всички толерасти, които искат нашият континент да се напълни с мюслита!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 9. 9 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В колективистичните общества като Франция няма много избор - или ще е комунизъм, или фашизъм или ислямизъм. Няма надежда да се появи партия която да е за свободата на индивида.

 10. 10 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 838 Неутрално

  докато не свърши петрола ще имаме много проблеми с мюсюлманите.

 11. 11 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#8] от "Вонин":

  Когато това се случи и настане хаос ще дойдат на власт едни хора, които се опитаха да изградят третия райх, но този път ще имат безусловната подкрепа на целокупното бяло население в Европа и всичко е въпрос на време.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 12. 12 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  ...............Денят, в който бе публикуван романът, Франция бе сполетяна от ужас. На 7 януари сутринта.............

  Ето този човек е пророк.
  Не като оня на гледащите Сатурн със задните си части.

  Историята може да бъде и друга.
  Ако сега вземем мерки може да бъде различна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 13 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Един ден хора като Оланд, Валс и Меркел трябва да бъдат изправени на съд заради заговор срещу основите на демократичните европейски общества и европейската цивилизация. Защото очевидно те се опитват да разбият тези основи, заставяйки хората да приемат техния абсурден избор. Системата в момента в Западна Европа е далеч по-лоша от комунистическата система едно време в Източна Европа. Тогава ни налагаха да живеем на едно място, в един жилищен блок или дори вход, напълно различни като интереси хора - кранисти и хамали, заедно с хирурзи и искуствоведи. В името на унифицираното социалистическо общество. Сега в Западна Европа полагат основите на унифицирано евро-азиатско-африканско общество, налагайки на една малка територия да живеят диви селяни от Близкия изток заедно с лекари и инженери от Бавария.

 14. 14 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Художествените романи като този няма как да отразят бъдещата реалност,но дразнят мюслитата ,защото се подиграват с най-съкровените им мечти за бъдещето на всяка страна на Европа,където паразитират!

 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1459 Любопитно

  Хан Тервел май и то ще се окаже ислямофоб! Казват, че наплескал дуп...цата на арабските бежанци към Европа под Константинопол. За което църквата го прави светец - Свети Тривелий Теоктист (Тервел богосъзидателен) е българският владетел хан Тервел от рода Дуло, син на хан Аспарух и внук на хан Кубрат
  "Още през 717 г., осланяйки се на договора с България, империята се обръща за помощ към Тервел, който незабавно се отзовава. Стълкновението между българи и араби пред стените на Константинопол намира отражение в значителен брой византийски, западни и източни извори. Макар и да се различават в детайли, всички са единодушни, че през 718 г. арабите претърпяват нечувано дотогава поражение от българите."

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Аз пък съм религиофоб.

  If you are going through hell... Keep going!
 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2141 Весело

  [quote#3:"jovanoty"]Интересно ми е какво целят със създаването на този страх от "тероризма"[/quote]

  Виж сега, отдавна знаем, че ислямизмът и путинизмът са двуяйчни близнаци, също както бяха национал-социализмът и болшевизмът. Няма нужда с ежедневните си коментари и позиции да го показваш непрекъснато.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Ислямофоб или не, няма значение. Уелбек е просто един от най-добрите съвременни писатели.

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 20. 20 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Вярата - сплотява, религията - разделя.

 21. 21 Профил на b
  b
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Значи може да си по убеждения антикомунист и/или антифашист, като опасни и вредни за свободата тиранични идеологии, но не може да си ислямофоб на същите основания.
  Политическата коректност на либералите и левичарите си е чиста цензура, чак и на мисълта.

 22. 22 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 409 Разстроено

  До коментар [#11] от "Consumer":

  " Когато това се случи и настане хаос ще дойдат на власт едни хора, които се опитаха да изградят третия райх, но този път ще имат безусловната подкрепа на целокупното бяло население в Европа и всичко е въпрос на време. "

  Заключителни думи изказани от Херман Гъоринг 1946 г. пред международния военен трибунал в Нюрнберг :

  "..След 50 или 60 години в цяла Германия ще има статуи на Херман Гьоринг. Малки може би, но по една във всеки немски дом."

  п.п.

  Когато научава за смъртта на Фюрера, Гьоринг казва на жена си: " Той е мъртъв, Еми ! Сега вече никога няма да мога да му кажа, че съм му бил верен докрай !"

  (

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#21] от "b":

  Фобията по принцип е патологичен страх. А ислямът няма как да не произвежда страх. И ето какво се случва, ислямът ражда ислямофобията, а крайно десни и леви националисти и фашизодни структури пък започват да трупат популярност. Точно така се започва.

 25. 25 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1151 Любопитно

  В един сбъркан свят, случайността е поредица от закономерности...

  Форумът е в будна кома...
 26. 26 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#23] от "Galata":

  Ти кое предпочиташ г...р или м...л.
  Понеже нали виждаш въпросните бежанци какви великолепни м...и са.

 27. 27 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#3:"jovanoty"]Има много клипове вече в нета, показващи че "Шърли Ебдо" и уж атентатите там са Постановка.
  За първи път когато го каза това Волен от трибуната на НС, се изсмях. После проверих и се оказа прав. [/quote]

  Ха ха. Преброяване на дивите зайци

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 28. 28 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Всяка религия е опасна и е необходимо да и бъде наложено ограничение на присъщия за религиите стремеж към експанзия и привличане да повече привърженици - често и чрез насилие. Онзи ден гледах по ТВ7 поредния опит за прокарване на идеята за въвеждането на ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обучение по вероучение в училищата. Такава словесна агресия и войнственост скоро не бях виждал - изпадаха в ярост при всеки опит да им се противоречи, а говореха за някаква уж толерантност и за възпитаване християнски ценности. Исляма е просто религия отишла много по-далече в стремежите си да се наложи, но и другите религии правят подобни напъни.

 29. 29 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#19] от "YinYang":

  Е чак най добрия, малко силно казано, но много популярен-да. Аз специално бих сложила на " Подчинение" среден, по шестобалната система. Но не там е проблемът. Уелбек е прав като казва че всеки има право да напише такъв роман, на фона на случилото се с Шарли Ебдо и всички останали терористчни актове извършени в името на исляма. Прав е и като се самоопределя като ислямофоб, защото няма как ислямът да не ражда фобия.

 30. 30 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#24:"baxter"]Фобията по принцип е патологичен страх. А ислямът няма как да не произвежда страх.[/quote]
  Патологичен, означава болестен. При ислямофобията обаче страхът е здравословен.

 31. 31 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#25:"Ghost"]случайността е поредица от закономерности...[/quote]
  Класически марксизъм.

 32. 32 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#20:"Х"]Вярата - сплотява, религията - разделя.[/quote]
  Вярата затъпява, вярата означава да приемаш като факти думи, неподкрепени с доказателства, вярата означава да се откажеш да мислиш и да подлагаш на проверка. Вярата означава незнание и несигурност. Знаещия човек казва "знам", незнаещия човек казва "вярвам", защото дори не е сигурен в съществуването на бога на когото се кланя и заменя това незнание с вяра. Вярата означава безпомощност - слабите и безпомощни, често прибягват към вярата като към последно упование и надежда. Вярата означава отказ от обясняването на света около теб и замяна на здравомислието и приемане на света, такъв какъвто е, с притчи, басни и недомислени библейски разкази, които служат на религиозния човек за обяснение на света. Вярата означава човек да спазва определени морални норми, не по свои вътрешни подбуди, а защото някой бог му е наложил спазването на божи заповеди.

 33. 33 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#30] от "teridan":

  Ако фобията предизвика малко размисъл в главите на неадекватните европейски политици, е възможно да има и здравословен ефект. Иначе не. Основната цел на джихада е да предизвиква страх, хаос и умраза, това е неговия начин да активизира правоверните и да произведе милиони камиказета. Страхът няма да ни спаси от ислямската инвазия.Нима зад псевдохуманните призиви на разните европейски политикани не стои точно този страх, стойте кротки, за да не предизвикаме дявола. Ама дявола няма да се трогне, той ще довърши започнатото. Разселвай се, размножавай се и покорявай света, казва той. 34. 34 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#33] от "baxter":

  Европейските политици действително са неадекватни. Не беше трудно да се предвиди, че определени действия в Северна Африка и Близкия Изток, които често бяха наричани "демократизиране", "арабски пролети", "нежни революции", ще доведат до ислямизиране на тези региони и ще последват религиозни репресии, логично водещи до бежански вълни. Още тогава много аналитици предупреждаваха "не пипайте диктаторите в тези страни, защото на тях се крепи светското начало и реда". Лидерите в Европа като че ли не си даваха сметка, че това е друга култура и друг начин на мислене, които са различни от начина на мислене в Европа. Преди няколко години посяхме вятър и сега жънем бури.

 35. 35 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "teridan":

  Явно влагам съвсем различен вмисъл в думата "вяра". Имам предвид мотивът да се върши добро, да се върви към прогрес, да се помага на хората, имащи нужда. Вярата, че със съвместни усилия нещата ще вървят в правилната посока.
  За мен разликата между вяра и религия е огромна. Това, което си описал ти, ето това в моите очи е религията.

 36. 36 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#35] от "Х":

  Може би, но всички сме свикнали толкова да отъждествяваме "вяра" и "религиозна вяра", че често не правим разграничение когато човек влага в понятието някакъв по-различен смисъл. От толкова религиозна употреба на думата "вяра", тя е започнала да придобива по-специфичен смисъл. Съжалявам ако съм те разбрал погрешно.

 37. 37 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 547 Неутрално

  "Да" на хуманизма! "Не" на варварството!

  Ако искаш да си в Европа, никакви джамии!

  I had a dream, Joe
 38. 38 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Ако расист е човек, на който са му плюли в лицето и той е ударил онзи, който го е заплюл, то аз съм расист.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 39. 39 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Любопитно

  А самият ислям пропагандира фобия към всичко останало ! - Това не е ли достатъчно да бъде забранен ? Скоро ?

 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#3] от "jovanoty":
  От кого е извършена тази постановка и с каква цел?

 41. 41 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#10] от "ck2013":

  А като свърши петролът, от какво ще живеят тия мързеливи и малоумни кьопеци ?

 42. 42 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бог да пази тази Европа,която доброволно "олага главата си на дръвника".1 процент са били "бежанците",но колко са европейските граждани,които имат арабски корени в ЕС,и които живеят по шериата в центъра на Европа?

 43. 43 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Човека е преди всичко мизантроп. Кво толкова има да се оправдава!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на answer_42
  answer_42
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#0:"Мишел Уелбек"]"Вероятно мога да бъда наречен ислямофоб" [/quote]
  Вероятно и аз също.

 46. 46 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тюфлекчия":

  също както бяха национал-социализмът и болшевизмът. "

  Нямат нищо общо !

  Прочети повече за национал социализма преди да пишеш глупости !

  Има купища литература за това !

  Не става само с висене пред компа и "лаене по кервана "

  Става с четене....... с много четене.

 47. 47 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2141 Весело

  До коментар [#46] от "Ерих Хартман":

  Не само съм чел, ами и това съм завършил в СУ моето момче. Айде на баня. Навремето вашият гуру Искра Баева не можа да излезе на глава с мене - нямам намерение да се занимавам с разни пенсионирани старшинки дето са прочели две диплянки на издателство "Жарава" и по цял ден гледат "Алфа" или СКАТ. И най-добре свали тоя портрет и махни тоя ник - достойни хора като Хартман не заслужават мижитурки като теб да се гаврят с паметта им. Тури си нещо Кожедуб, Покришкин или някой от другите измислени герои на сталинизма дето такива като теб ни ги навираха в очите навремето.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ЗА СВЕДЕНИЕ

  Тервел никога не е бил ХАН!

  Титлата винаги е била: КАНАСЮВИГИ и може да се прочете от по-грамотните люде върху каменните надписи: има достатъчно издадени такива надписи...

  А който иска да се ограмоти по отношение но Исляма (за който почти нищо не се знае) може да види по-долу, ако не го биоли глава когато прочете 4 стр

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 50. 50 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  И С Л Я М Ъ Т

  Материалът представлява кратко изложение посветено на основната структура и догмите на Исляма. Това, по наше мнение е информация абсолютно необходима на всеки интелигентен човек, за да може да се ориентира в една сложна материя и да осъзнае поне част от проблематиката свързана с мястото на тази световна религия в съвременното общество. Много от дебатите са свързани с особено актуални въпроси, като например: как се тълкува категорията „неверници“1 от вярващите мюсюлмани, дали Ислямът е религия на мира или на омразата2 и т. н. и т. н….
  ● Мсюлманите вярват, че Учението е достигнало до хората чрез божествено Откровение предадено (низпослано) чрез Пророка, откъдето произтича и юридическия характер на Исляма, определян преди всичко като Закон (Шериат или Шариат). Шериатът е своего рода феномен, непознат в другите две монотеистични религии. Той обединява в ЕДНО цяло религията, обществения морал и правото. - Първият извор на Шериата е Свещения Коран. В основата на Исляма, като стожер стои тази Книга – Коранът (на арабски - четиво). По същество Коранът представлява не само религиозен, но и социален и юридически кодекс, който регулира поведението на вярващия мюсюлманин от люлката до гроба. Смята се, че в него е казно всичко. Той е свещен не само като мисъл, идея и съдържание, а и като предмет – всяка книга, която съдържа Корана е свещен предмет и посегателството срещу този предмет е посегателство срещу Бог. Текстът на Корана не е установен приживе на Мохамед. След смъртта му, проповедите се разпространявали, както и дотогава - словесно и чак след няколко опити били кодифицирани през 877 г. при халифа Осман. Така установения текст на Корана е разделен на 114 глави (сури), съдържащи 6666 стихове (аяти). В основата на учението си Мохамед се базира на историята от Стария Завет, която той познава само от преразкази, тъй като се смята, че не е бил грамотен. Затова библейските истории в Корана са неточни, непълни и фрагментирани. Но пък сърцевината и догматиката на неговото учение са напълно оригинални и уникални. Редакцията от 877 г. оставя доста спорни въпроси, породени и от несъвършенството на тогавашното арабско писмо, в което не съществуват знаци за кратките гласни. То не уточнява второ и трето лице на глагола и т.н., което предизвиква съществени грешки, избягвани единствено благодарение на устната традиция за установен прочит на текстовете. Освен това в Корана има много смислови, хронологични и граматични противоречия. Като цяло представлява сбор от архаични текстове, изпълнени с мистицизъм и иносказателност и затова позволява широко поле за тълкуване. Повече от 1000 години усилията на поколения ислямски учени-богослови са съсредоточени върху изясняване на несъответствията, неяснотите и явните противоречия в текстовете3. - Вторият извор на Шериата е Сунната (Предание, араб. – ас Сунет). Това са събрани предания – Хадиси (хадис, араб.: едно предание, изречение). Свещените Хадиси са ОСНОВА НА ИСЛЯМСКОТО ПРАВО. За разлика от Корана, който е едно хаотично изложение със слаба конкретика, Сунната, като сбор от Хадиси, представлява практическото ръководство за прилагане на Закона, създава стабилните основи на ислямското право и превръща Исляма в едно монолитно цяло. Това са преразказани случки от решения, които е взел Пророка за конкретни казуси от живота на мюсюлманската общност. Появата на Хадисите е предизвикана от практическа нужда. В общността всички проблеми – религиозни, стопански, социални, граждански, военни, муниципални и т.н., трябва да се решават в пълно съответствие с Вярата. Това било лесно докато бил жив Пророка (защото той получил откровенията от Бог) – за всеки казус се допитвали до него. След смъртта му се допитвали до Сподвижниците (първите четири халифи), които били общували непрекъснато с Пророка.Те си спомняли, как е отсъждал той във всеки конкретен случай. Във времето броят на лицата препредаващи случките нараснал до 13 (степени), същевременно неимоверно нараснал и броя на самите препредадени случки (казуси). Затова по-късно, в IX век били създадени сборници (6 броя), с прочистени и одобрени Хадиси. Видно е, че Хадисът представлява нещо като съдебен прецедент създаден от Пророка или Сподвижниците и препредаден по верига от свидетели през поколенията…Естествено свещените Хадиси не могат по никакъв начин да противоречат на първия извор на Закона – свещения Коран.
  - Третият извор на Шериата са решенията на законотворците (араб. - Иджм). Те регулират цялата структура на Света на Исляма (умма). Тези решения обаче не бива да противоречат на първите два извора на Закона. Тук основа са юридическите решения на сподвижниците. Признати в Исляма са четири юридически школи: на Малик ибн Анас, на Абу Ханифа, на аш Шафии и на Ахмед ибн Ханбал. Между четирите школи няма особени догматични различия4. Всяка от школите има преимуществено влияние в отделна част на ислямския свят, но като цяло и четирите са равнопоставени. Те тълкуват Закона (Шериат), който регулира ВСИЧКИ страни на обществения живот, дейността на самата ислямска държава, както и живота на ВСЕКИ отделен мюсюлманин.
  ● Ислямът е възникнал в пясъците на Арабия преди близо 1400 г. Ислям на арабски означава „подчинение“ и най-добре предава същността на най-младата монотеистична религия. Подчинение на Бог (Аллах), който е единен, вечен и всемогъщ и определя еднолично битието, събитията и причинните връзки в света. Съдбата на всеки човек е в негови ръце. За разлика от християнството, мюсюлманинът е лишен от свободна воля и божествена душа, а пък Пророкът е един обикновен смъртен човек, който се явява само глашатай на Бог. Всъщност Мохамед е действителна историческа личност. Роден нейде в Арабия (единствената меродавна дата в неговия личен живот е тази на смъртта му) в могъщото племе на корейшитите, през 570 или 571г. от Р. Хр.. Той от малък остава сирак и е отгледан от своя дядо, а по-късно от чичо си, Абу Талиб, комуто дължи много. За да подобри материалното си положение, на 25-годишна възраст Мохамед постъпва на служба при богатата вдовица Хатиджа, за която не след дълго се жени и докато тя е жива не взема друга жена. От този момент Мохамед започва да се занимава с търговия и керванджийство, поради което няма материални грижи. Изглежда, че по време на пътуванията си се е запознал (от разкази) с основите на християнството и юдаизма. Смята се, че когато започва да проповядва, Мохамед е на 40 години…
  ● Ислямът се е разпространявал по света изключително „с огън и меч“5. Първият завоевател и халиф ( религиозен и военен водач на ВСИЧКИ мюсюлмани) е бил самият Мохамед. В ислямското право е утвърдено още по негово време, че в света съществуват ДВЕ Области - на Правоверните (дар ул ислам) и на Неверниците (дар ул харб). Главната задача на ислямската държава е да води Свещената война (джихад) срещу неверниците, докато Исляма завземе целия свят (Свещения Коран, гл./сури: 2, 4, 5, 8, 9, 16, 22, 47, 48, 58, 66)… Вътре в „умма“-та отношенията между мюсюлманите са изградени, съгласно Шериата, на базата на взаимното уважение, братството и взаимопомощта. Тези взаимоотношения, както и поддържането на самите основи на Вярата се гарантират от пет основни персонални и обществени задължения за вярващите, наречени „стълбове на вярата“, а именно:

  - Молитвата (салат).Извършва се ПЕТ пъти дневно (в Корана е записано три пъти, изискването за пет молитви произлиза от Сунната): на разсъмване (собх), веднага след пладне (зохр), около 4 ч. следобед (аср), веднага след залез (магхриб) и накрая – в произволен час от нощта (иша). В часа на всяка молитва мюезинът се изкачва на молитвената кула – минаре и оттам отправя призив, съгласно определена и неизменна формула от 13 изречения. Молитвата за вярващия се предшества от ритуално измиване и е подчинена на определени правила…

  - Постите (саум).Те са единствени и задължителни (освен за болните и за пътуващите, при известни условия) за месец Рамазан. Започват при настъпване на новолуние и стриктно се спазват от изгрев до залез слънце. През това време на вярващия е забранено да приема храна и вода, да пуши и да се отдава на плътски удоволствия. След залез слънце се разрешава вечеря и закуска преди изгрева…

  - Милостинята (закят - задължителна милостиня).Тази милостиня е задължен да отдава всеки физически и умствено здрав мюсюлманин, притежаващ някакво имущество и минимален доход. Размерът е между 1/10 и 1/20 от печалбата, реколтата или прираста. Първоначално тази задължителна милостиня е трябвало да представлява данък, който да се разпределя между бедните, пътуващите и доброволците в Свещената война. Впоследствие в ислямските държави тя се превръща в обикновен данък. В момента се практикува и в мюсюлмански общества, живеещи в неислямски страни…

  - Поклонничество (хадж).Това е основно задължение за всеки физически и умствено здрав мюсюлманин, който може да си го позволи поне един път в живота. Освободени са бедните, душевно болните и жени, без роднини мъже, които да ги придружават. Целта на поклонението е светилището в Мека, и най-вече свещената постройка Кааба, която се намира в центъра на светилището и е покрита с платно от черен брокат. В светилището се намират също „черният камък“, камъкът стъпван от Авраам и изворът Земзем. Процедурата на поклонението се практикува според строги ритуали и се извършва колективно…

  - Свещената война (джихад).За ралика от изброените дотук задължения, които са лични, Свещената война е колективно обществено задължение, дълг на самата ислямска държава, като организатор. Всеки мюсюлманин е длъжен да съдейства на тази война.Освободени са само най-бедните, жените, децата, болните. В изключителни случаи (липса на бойци, нападение на неверниците) повечето от тези ограничения може да отпаднат. Бедствията понесени в свещената война, както и получените рани се зачитат на вярващите, като особени заслуги към Исляма. Падналите във войната с неверниците се признават за мъченици за делото на Исляма и тутакси са пренесени в Рая, където стават участници в небивали наслаждения. Обявяването и воденето на Свещената война се подчинява на детайлно разписани правила. Обявяването на джихад може да се извърши само от Имама (има се предвид едноличен религиозен и светски водач) и то според определени изисквания: неверниците първо трябва да се приканят да се подчинят доброволно и да приемат исляма, а според някои школи, когато неверниците не са чували за Исляма, трябва първо да им се достави Корана, а след това да се иска подчинение… Воденето на военните действия също е детайлно описано: как се напада, как се настъпва (т.е. при какви съотношения на силите спрямо неверниците), кога се сключва примирие, как се сключват и съблюдават договорите с неверниците, как се поделя плячката, кои неверници се убиват и кои се обръщат в робство и т.н. … Свещената война против даден народ от неверници се прекратява юридически, когато той приеме исляма. Ако обаче неверниците упорстват и бъдат победени от мюсюлманите, с тях се посъпва в зависимост от това дали са езичници или хора на Завета (кафир китаби) – християни и евреи. За езичниците изборите са само два: смърт или приемане на исляма, докато за „хората на Завета“ има и трети избор – запазване на живота (в повечето случаи и имотите) и религията, при условие да се приеме своего рода робски статус с редица ограничения на правата и унижения. По такъв начин покорените получават закрила за живота и имуществото си и стават поданици на ислямската държава в категорията на т. нар.“ зимми“. Зимми са длъжни по възможност да се обособят в отделни квартали под управление на собствени старейшини и духовни ръководители. На битово и религиозно ниво те се ръководят от собствени правила, а в углавни и обществени дела, както и при сделки с мюсюлмани са подвластни на Ислямския Закон (Шериат). Бракове с вярващи жени и притежание на роби-мюсюлмани се забранява.В облеклото „зимми“ трябва да се отличава с носенето на особен пояс (зуннар) и жълта наметка (гияр). Те не могат да яздат кон, а само магарета и мулета, в обществени събрания не могат да заемат почетни места, длъжни са първи да приветстват мюсюлманина при среща и почтително да му правят път. Те не могат да строят домове, по високи от тези на вярващите. На „зимми“ се забранява да извършват публични действия, които могат да скандализират мюсюлманите: да пият вино, да бият църковни клепала (камбаните са забранени), или да четат гръмогласно свещени книги. Старите църкви и синагоги могат да останат (тези, които не са разрушени, или превърнати в джмии – в повечето случаи), като нови е забранено да се строят. Ако, след специално разрешение от най-високо място и като изключение се построи храм (църква), той не може да е по-висок от мюсюлманин, яхнал кон (така например забраната за строеж на църкви, започва да отпада в Османската империя в началото на XIX, като строеж е можело да се започне със специален султански ферман, върху основите на стара църква, при това сградата трябвало да се покрие на 40-ден от началото на строежа). Основното задължение на „зимми“ било специалният поголовен данък джизие4, плащан от всеки пълнолетен мъж в умствено здраве, като сумата е в зависимост от годишния доход. Земите на „зимми“ стават собственост на ислямската държава, като им се предоставят в наследствено владение, при условие плащането на особен поземлен данък (хараджа)…
  ● От изложеното дотук е видно е, че ненавистта към друговерците е документално обоснована във всички догматични съставки (извори) на Исляма: Свещения Коран, Сунната (Свещените Хадиси) и постановленията на Четирите юридически школи. От друга страна тези Извори представляват единният и истински Ислям. Нещо повече, тези извори, приети от основното направление в Исляма – сунизма, не се отричат от никоя от съществуващите ислямски секти, както и от най-голямата „секта“ (условно казано) - шиизма . От горното непосредствено следват изводите, че ИСЛЯМЪТ Е САМО ЕДИН (писаният, от Свещения Коран и Сунната) и че негова реформация практически не е възможна, дори и да има желание за това (въпреки, че дори мисълта за реформа е нечувано кощунство в ислямския свят). Защото това би означавало основна преработка на Трите извори: Свещения Коран, Сунната и Постановленията на Законотворците. Което, разбира се е невъзможно, защото Свещения Коран е даден (низпослан) на Пророка от Бог, а пък Сунната е вдъхновена от деянията на Пророка. Следователно при Исляма, за да се извърши Реформация с цел например очистване от ненавистта към друговерците, трябва да се предприемат действия, които биха унищожили самите основи на Вярата и биха ликвидирали самата нея. С други думи РЕФОРМАЦИЯТА НА ИСЛЯМА Е ЕДИН НОНСЕНС6. Ясно е, впрочем, че ненавистта към друговерците е вложена в самата същност на ИСЛЯМА в неговите основи. Голяма част от мюсюлманите по света (особено живеещите от поколения в страни, където не господства Шериата) изповядват една опростена разновидност на Исляма, т. нар. „битов Ислям“7, където тази ненавист е доста заглушена, а и в много случаи изобщо липсва. Това се наблюдава в случаите, когато мюсюлманите живеят в обкръжение на чужда религия (напр. християнството), а също и когато с околните друговерци ги свързват общи езикови и кръвни връзки (характерно за голяма част от помашкото население в България.
  _____________________________
  1 „неверници“ са ВСИЧКИ немюсюлмани, на първо място – езичниците (вярващите в много богове), които са най-ненавижданите, а също и „хората на Завета“ - християните и юдеите (вярващи в единния Бог); в тази категория спадат и атеистите (те се приравняват към езичниците), като за езичниците в случай на „джихад“ изборите са само два: смърт или приемане на исляма, докато за „хората на Завета“ има и трети избор – запазване на живота (в повечето случаи и имотите) и религията, при условие да се приеме своего робски статус с редица ограничения на правата и унижения, вкл. икономически – плащане на специалния поголовен данък „джизие“, вж. по-долу
  2 само в Корана (съдържащ основните и непогрешими догми на вярата) осъждането на неверниците и призивите да бъдат тероризирани, преследвани и убивани се среща на десетки места (изброени са само главите - сури, понеже често стиховете - аят не съответстват по разположение на оригинала, вследствие на превода) - виж следните сури(глави): 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 14, 16, 19, 22, 41, 42, 47, 58. 3 така например едно основно противоречие в Исляма се явява казусът със свободната воля на вярващия мюсюлманин – от една страна, Коранът НЕ разрешава на индивида свободна воля (всичко става по волята на Аллах, нищо не може да се случи извън волятя Му), а от друга страна ГО ОСЪЖДА за греховете му… 4 Така например и 4-те школи са единодушни по отношениена методиката на събиранe на данъка „джизие“ от неверниците: „...Емирът приема данъка от зимми (араб.: неверник), седнал нависоко. Зимми влиза с наведена глава и в протегнати ръце поднася данъка на емира. Емирът взема данъка, а приближените му, удряйки с тояги по главата неверния, го прогонват навън...“ 5 единственото известно изключение е т. нар. „морски ислям“, разпространяван чрез търговски отношения по островите на днешна Индонезия 6 широката публика, поради некомпетентност, се заблуждава от терминологията и смята, че терминът „реформация“ може да се приложи в контекса на ислямската теология, така като при Реформацията в католическата църква; разликата обаче е качествена, протестанската Реформация не посяга ИЗОБЩО върху основата на християнската догматика - Новия завет( както и Стария завет), а само частично – върху постановленията на някои Вселенски събори и някои трудове на Църковните отци.
  7 аналогично на „битовото християнство“ изповядвано в България, вследствие на вековните затруднения в общението на вярващите с Църквата; „битовото християнство“ е своего рода синкретизъм между християнство, стари езически вярвания и ритуали, както и заемки от исляма; негласно е насърчавано при комунизма.
  2014-2015 АТ

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 51. 51 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#47] от "Тюфлекчия":

  Не само съм чел, ами и това съм завършил в СУ моето момче. "

  Това ,че си завършил СУ нищо не означава !
  най - малкото ..че си чел изобщо..

  ))

  Измий си краката и си лягай !

 52. 52 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ОТНОСНО ИНВАЗИЯТА

  Огромната част от тези хора не идват тук за да работят. Те идват по същата причина, поради която една шепа испанци прекосяват пустини и джунгли, ядат корени и измират като мухи, за да достигнат и завладеят огромни богати империи. Те идват, за да се възползват от БЛАГАТА - в техните страни се носят легенди, как безумните неверници дават огромни суми на бежанците, за да живеят спокойно и да нямат грижа за нищо - както в мюсюлманския рай. казвам мюсюлмански, защото огромната част от бежанците СА МЮСЮЛМАНИ. На всичко отгоре те са и нискоквалифицирани, така че сметките на големия бизнес ще излязат криви (страшно е да си помисли човек, как може хората от големия германски бизнес да са толкова наивни и нискоинтелигентни). Защото тук ключовият въпросе ИНТЕГРАЦИЯТА.Интеграцияна, която вече 50 г не се състоя за 5 млн. турци - повечето родени в Германия.
  Събития като настоящата ИНВАЗИЯ могат да се оценяван САМО ОТ ПОЗИЦИЯТА на Сравнително-историческия метод, а не съгласно приумиците на даден автор...Историята знае немалко подобни примери за мирни завоевания на територии.Разбира се настоящият случай е уникален, но въпреки това можем да използваме аналогии и то от недалечното бъдеще..

  Няма значение какви са настроенията на бежанците в момента. ИМА ОБЕКТИВНИ ДАДЕНОСТИ:
  Огромният брой "бежанци" са мюсюлмани. От това следва, че в новата обстановка, те ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще се капсулират в своята общност, защото ВСИЧКО наоколо в Европа ги обижда, всичко е обидно за Исляма: и забранените образи на хора и оскъдно облечените жени, свободното им държане, музиката, рекламите..Децата им няма да се интегрират (20 000 млади "европейци" от ислямски произход се бият на страната на ИД), повечено от тях ще станат врагове на нашата цивилизация..Наскоро в Австрия, след допитване до 1 000 мюсюлмави, станали граждани на страната преди повече от 20 г., е установено, че 90% от тях се отнасят враждебно към страната , която ги е приела.
  Как ще се развият събитията в Европа, след сегашната инвазия?
  Ами така:

  Наскоро администрацията на градчето Кокедал, разположен близо до Копенхаген, с мнозинство реши да не харчат парите си за коледно дърво тази Коледа. Пет от деветте члена на градската управа - мюсюлмани, не виждали необходимост.
  Решението е широко медийно огласено, особено като се има предвид скъпите събития в чест на мюсюлманския празник на Ейд ал-Адха.
  Жителите са започнали да събират подписи за оставката на кметството,а журналисти смятат, че това може да доведе до конфликт между мюсюлмани и християни, съобщава The Copenhagen Post.
  Повечето членове на администрацията, последователи на исляма, решиха, че те не биха могли да си позволят покупката на коледна елха за 600-900 евро, въпреки факта, че е 10 пъти по-малко от сумата, те наскоро са изхарчили за края на Хадж-8000 евро.

  Не е далеч денят, когато пълчища от Мюсюлмани ще унищожат Европа, както Варварите преди 16 века. А дали същата тази Европа няма да възкръсне от разрухата, както преди 600 години?...Надали, Ислямът няма да го позволи..Горко на тези, които го доживеят.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 53. 53 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#15] от "СДС":

  Стара Велика България също се е била срещу арабите в Кавказ, помагайки на Византия. Органа, Кубрат и Аспарух са с ромейски санове, образовани и вероятно - Християни

  Истината е висша ценност
 54. 54 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  САМО НЕГРАМОТНИК може да приравнява Исляма с другите религи, най-вече с Християнството. Сам по себе си крайният атеизъм не е по-добър и от най-крайният религиозен фанатизъм - справка Комунизъм

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 55. 55 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  КАТО НЕ ЗНАЕШ ИСТОРИЯТА, не дращи симплизми

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4148 Неутрално


  Вярата - сплотява, религията - разделя.- цитат на коментар #20 от “Х”
  Вярата затъпява, вярата означава да приемаш като факти думи, неподкрепени с доказателства, вярата означава да се откажеш да мислиш и да подлагаш на проверка. Вярата означава незнание и несигурност. Знаещия човек казва "знам", незнаещия човек казва "вярвам", ÷÷÷÷÷÷÷÷÷. Вие наистина сте болен човек , господине. Писали сте точно обратното на вярното. Ако писаното от вас беше вярно , не би съществувал ни ИД , нито всичката тази анормална политическа реалност. Един симпатизант от ИД , е много , ама МНОГО по уверен и сигурен в себе си , от колкото хора като вас. До коментар [#32] от "teridan":

  Bukalemun
 57. 58 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "Х":

  а ислямът изключва съзнанието

 58. 59 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  доказателство, че пошлостта не е само бг-явление - откровено лимонаден писател, станал популярен като примерно тукашния Господинов, който даже и лимонада не е, ами си отива към боза... и ислямофобията му е последният проблем.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 59. 60 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#40] от "kermit":Задаваш въпрос на радиоточка

 60. 61 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#52] от "Уточнител":++++++++++

 61. 62 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  И аз съм чел библиата, червената шапчица, хензел и гретел и много други детски приказки. Вероятността да повярвате в тях ви прави ментално повреден...

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 62. 63 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Тъй, тъй! Прогресивните сили в съюз с мюслитата против "крайно-десните". Браво, браво! Само така ще спасим демокрацията.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 63. 64 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#17] от "dante_18":

  Да не се учудва човек, че си на 18, както подсказва ника ти(още по-лошо ако греша). Прочети книгата и ще разбелеш защо исляма побеждава. Една религия само с религия можеж да я пребориш. ама ти сугурно ще си от тези, който ще се едентифицилат с главният герой, което всъщност е жалкото.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 64. 65 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  "Вероятно мога да бъда наречен ислямофоб"

  Аз също, ама защо не се обръща никакво внимание на жертвите на "религията на мира" в Нигерия, Кения, Пакистан и в целия останал свят. Малко се споменава за жертвите на ИД и основно за няколкото убити журналисти във Франция. В останалата част на света загиват хиляди от ръцете на мюсюлмани

 65. 66 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тюфлекчия":

  "Виж сега, отдавна знаем, че ислямизмът и путинизмът са двуяйчни близнаци"

  Кои сте тези, които го знаете това ?

 66. 67 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  До коментар [#66] от "daam":


  [quote#66:"daam"]Кои сте тези, които го знаете това ? [/quote]
  Умните хора.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 68 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#66] от "daam":

  Ислямът,както и путиновата диктатура са крайнорадикални,агресивни,незачитащи човешкия живот системи.

 68. 69 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#50] от "Уточнител":

  По-скоро ислямът е правил заемки то пристиянството,защото е създаден 700 одини след него,копирайки структурата на легендата за Бога,апостолите,дори ангелите е заел от Библията.За разлика от християнството ислямът проповядвя смърт за този,който се отрече от него,което не е така при християнството.То е отворено за всеки,който се покае...Смърт е отредена и за немюсюлманите-неверниците,както ги наричат.

 69. 70 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Скандала е готин ,но книгата е посредствена!

 70. 71 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Има една мрачна, неизечена истина, която всички отказват да видят. А тя е, че феминистки и гей-движения превръщат западните общества в несъвместими не само с радикалния ислям, но и с умерения ислям. Разберете, няма вариант в който да живеем заедно! Или те ще трябва да се откажат от ислямската религия, или ние трябва да се откажем от гей-правата и свободите и да покажем пътя на мъжките лесбийки, онези, които оглавяват феминистките движения, които се правят на мъже и играят мъжката рола в лесбийската двойка, които дори в лесбийския секс имитират мъжа и чиято главна цел е да разбият нормалните отношения между мъже и жени.
  Никаква нужда няма от романи като на този френски запъртък. Въпрос на здрав разум е да се разбере какво ще последва. Много скоро в Европа ще гледаме мача- Педали срещу Мангали. Много скоро ще започнем да четем новини за хвърлени гейове от високите етажи на блоковете. Много скоро ще бъдем изправени пред бунтове и терористични актове, с искания за забрана на гей-паради, гей-филми, списания, телевизионни канали, за отмяна на гей-браковете и всякакви гей-привилегии, за забрана на порнографията, за затваряне на индустрията, произвеждаща богата гама от секс пособия и всичко, което ти е необходимо за самозадоволяване. И за още много други неща. Лошото е, че покрай този боклук ще изгорят и маса хубави достижения на нашата цивилизация. Но това е наш избор, след като сами не можем да се оправим, идва друг, който ни оправя по начин, по който на него му харесва, а не както на теб ти се иска.

 71. 72 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#5:"Бежанци --> Patriot Act в ЕС (order out of chaos)"]Е как няма да съм ислямофоб, след като в Европа се случва това:

  https://www.youtube.com/watch?v=3Ay0PQuIXZ4 [/quote]

  Господи- какво се е случило в Европа?

  Хора- слепи ли сте? Брюкселските хрантутници- СЛЕПИ ЛИ СТЕ?!?!?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 72. 73 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  [quote#10:"ck2013"]докато не свърши петрола ще имаме много проблеми с мюсюлманите.[/quote]

  До коментар [#10] от "ck2013":

  Като свърши ще имаме повече. Какво мислиш че ще стане? Ще си седят в скъпите западни коли, пред скъпите ненужни небостъргачи и ще чакат да умрат от глад? Аз мисля че тогава бежанците няма да са по 30,000 на ден а по 300,000. Те са му намерили цаката. Ако ни нападнат с оръжие ще ги избием. Ако дойдат с вдигнати ръце обаче .... не знаем какво да правим и по закон трябва да ги храним.

  California Über Alles
 73. 74 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Геополитическите прогнози от 1980 г. (а може би и от по-рано) за това развитие на нещата в Европа са факт. Към 2050 се предвижда масово оглупяване поради напредъка на технологиите. Като се замисли човек едни смартфони и таблети колко допринесоха за ширещата се безмозъчност не искам и да си представя какво ще е след 30 години.

  Всичко върви по план. Хората са стадо дори в Западна Европа. След като знаеха, че населението им ще застарее и няма да има кой да работи какво направиха? Продължиха да вземат заплати по 5000 евро, само защото са бели германци и французи. Лакомията няма край, а Гърция е само черешката на тортата.

  Толкоз беше, ордите идат.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 74. 75 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#32] от "teridan":

  е, хайде, много велики умове на този свят са били искрено вярващи.

  искам да поздравя дневник за отклонението от направо задушаващата редакционна политика. независимо какво мисли човек за уелбек и неговите мнения, текстът е свеж въздух на различие от другите материали.

 75. 76 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#15] от "СДС": "Макар и да се различават в детайли, всички са единодушни, че през 718 г. арабите претърпяват нечувано дотогава поражение от българите."

  Точно така! Тогава Константинопол е обсаден от 200000 арабска армия и флота. Българите, без помощ от страна на обсадените, в жестока битка разгромяват 100000-ната сухопътна армия на арабите, като убитите при битката араби са според една версия 22, а според друга - 32 хиляди. И са принудени да снемат обсадата.

  След тая битка арабите, които до тогава се опитват да ислямизират Европа през Балканите, променят посоката на своята експанзия и се насочват през Северна Африка и Пиринейския полуостров към Европа. Къдто, около век по-късно, са спрени от Карл Велики при Ронсевал.

 76. 77 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4979 Неутрално

  [quote#69:"demos"]По-скоро ислямът е правил заемки то пристиянството,защото е създаден 700 одини след него[/quote]
  Ислямът,както и християнството са правели заемки
  и са се структурирали като религии
  на основите на ЮДАИЗМА - религията на ЕВРЕИТЕ
  Самият Иисус Христос е бил
  ВЯРВАЩ ЮДАИСТ

  [quote#69:"demos"]копирайки структурата на легендата за Бога,апостолите,дори ангелите е заел от Библията.[/quote]
  Богът в смисъла,който има в християнството и исляма
  е копиран от ЮДАИЗМА
  Заемките на исляма НЕ СА ОТ БИБЛИЯТА
  А ОТ ЕВРЕИСКОТО ПЕТОКНИЖИЕ - ТОРАТА
  Ангелите в християнството и исляма
  са заемки от ТОРАТА и ЮДАИЗМА

  АПОСТОЛИ В ИСЛЯМА НЯМА
  Има ПРОРОЦИ
  Иисус Христос за исляма НЕ Е БОГ
  А ПРОРОК
  По-точно ЕДИН ОТ ПРОРОЦИТЕ
  Както са Авраам, Моисей.....
  Мохамед е последният и най-важният
  пророк,според исляма.
  В исляма БОГ НЯМА ИМЕ И ОБРАЗ
  Също както е в ЮДАИЗМА

 77. 78 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4979 Неутрално

  [quote#69:"demos"]Смърт е отредена и за немюсюлманите-неверниците,както ги наричат. [/quote]
  Това категорично не е така.
  Ислямът има различно отношение към немюсюлманите.
  За исляма,немюсюлманите се делят на категории,спрямо които исляма има различно отношение.
  Например към ЮДЕИТЕ И ХРИСТИЯНИТЕ ислямът има по-голяма верска търпимост и донякъде респект.
  ЮДЕИТЕ и ХРИСТИЯНИТЕ за исляма са ХОРА НА СТАРАТА ВЯРА
  В смисъл,че ислямът отчита принадлежността им към религии основани на Тората и Юдаизма.
  Такива дължат съответните данъци,като немюсюлмани,но и към тях има верска търпимост от страна на исляма.
  Всъщност това,а и други неща са важни
  и за тях може да се говори с дни.
  Лошото е,че в България не се намери един
  специалист по религия и специално-ислям човек
  който по човешки да заговори за исляма,
  и за това,че сегашните радикални ислямисти
  имат точно толкова общо с исляма,
  колкото комунистите с християнството.....

 78. 79 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  [quote#78:"Hawaii"]сегашните радикални ислямисти
  имат точно толкова общо с исляма,
  колкото комунистите с християнството..... [/quote]

  Няма файда вече! Обществата, които са възприели идеята, че е нормално дори ако всеки един е гей, те не могат да съществуват съвместно с нито един ислям. Не само с радикалния, но и с най- умерения и с най-толерантния. Европа скоро ще разбере в какъв капан са я вкарали европейските ултралиберали и толерасти.

 79. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 925 Весело

  Въобще не е добре да си "ФОБ"..... събитията го показват!
  Откачалка, иди дойди, ама фоб, не!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 80. 81 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#28] от "teridan": "Всяка религия е опасна ...."

  Това не е съвсем вярно. Но прекалените светци в религиите, които искат да наложат своята религия на всички, са наистина опасни. В християнството това са преди всичко католиците и различните протестантски секти.

  Но има една свръхагресивна религия, която налага на своите последователи те да я наложат, ако трябва - с оръжие в ръка, на целия свят, и това е ислямът. В Корана на поне стотина места от вярващите ислямисти се иска да водят свещенна война срещу неверниците (християните), като на тези, които водят такава война и особено които загинат в нея, се опрощават всички грехове и им се осигурява най-престижно същестувана в ислямския рай.

  Но съм съгласен, че религията не трябва косвено да се налага на хората, като се убеждават още в ранна възраст да повярват в догмите на една или друга религия още преди да са интелектуално развити, така че да могат да вземат самостоятелно решение дали да изберат някаква религия или да си останат невярващи (невярващ, това не означава да си атеист и да отричаш правото на другите, ако искат, да бъдат религиозни). А ако искат да са религиозни, коя религия избират. Нещо, което те могат наистина съзнателно да направят само след като навършат пълнолтие.

  Следователно, религиозното образование и въобще всяко външно религиозно въздействие, независимо за коя религия става дума, трябва да се забрани до навършване на тази възраст.

 81. 82 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#23] от "Galata":

  ислямът превръща човекът в кьопек за всички неислямисти

 82. 83 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4979 Неутрално

  [quote#23:"Galata"]ИслямоФОБ и ислямо алергичен си, Мишел!
  Демек, там ''гя..р'' дето се вика...[/quote]
  Ефенди,
  Ти си точно толкова мюсюлманин,
  колкото Ленин е бил "християнин"
  Ако имаш и грам понятие от ислям
  би трябвало да знаеш,че за исляма
  ГЯУР не е равнозначно на ИслямоФОБ
  както си го изписал
  Дори ГЯУРИТЕ ЗА ИСЛЯМА се делят
  на категории
  ГЯУРИ ОТ СТАРАТА ВЯРА
  Сиреч - ХРИСТИЯНИ И ЮДЕИ
  И всички останали "ГЯУРИ"
  Ограмотете се най-после,
  преди да се правите на религиозни
  или на турци,или на каквито и да е

 83. 84 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  и аз съм ислямофоб.

  като всеки човек с всичкия си, който не е имал нещастието да се роди в тамошната "култура".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 84. 85 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "вероятността един мюсюлманин да прочете Корана е същата като един християнин да прочете Библията"

  Well , това изречение е изключително и невероятно точно! По-вероятно е атеист да ги прочете , отколкото някое рели , те слушат гнусните си попове и ВЯРВАТ , грамотността пречи на вярата , поражда въпроси.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 85. 86 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#85:"Карла"]"вероятността един мюсюлманин да прочете Корана е същата като един християнин да прочете Библията" [/quote]

  напълно невярно. съдим по хората около нас за другите. повечето мюсюлмани, особено араби, си познават корана и сунната. наш е проблемът, че ги смятаме за глупави. много е показателно като отидете в някое предимно мюсюлманско предградие на лондон и питате мюсюлманите защо не искат да има показно празнуване на коледа и коледни украси. отговорът ще е непременно с позоваване на корана и сунната.

  а вие си ги смятайте за недочели...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 86. 87 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#78:"Hawaii"]и за това,че сегашните радикални ислямисти
  имат точно толкова общо с исляма,
  колкото комунистите с християнството..[/quote]

  ми няма кой да заговори така, както Ви се иска, просто защото горното не е вярно. ако са "радикални" и "фундаментални", значи се връщат към "фундамента" на исляма, който е коранът и сунната, сиреч няма как да не са мюсюлмани.

  но явно знаете какво е "истинският ислям", това разбирам поне от казаното от Вас - тъй че дерзайте. все някоя медия ще Ви даде мегдан "да разсеете "некои предразсъдъци".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 87. 88 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Иронията и шегата са толкова финни, че не може да не ги приемеш!

 88. 89 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 805 Неутрално

  С исляма идва краят на нудизма, на миниджупа, на операта и балета, на театъра и изкуствата, на свободата и демокрацията. Мюсюлманите не са толерантни. Те се налагат! Те командват и диктуват! Те въвеждат реда и правилата! Денят започва по мръкнало и воя на джамиите и така до залез слънце. Те наказват по техния си начин: убийство с камъни, рязане на глави и т.н. Те смятат, че са праведни. Ти, Християнинът, европеецът, никога не можеш да бъдеш прав; нямаш право на мнение, нито на щастие, нито на собствен живот!

 89. 90 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#71] от "gozambo":

  За много праведни ги смятате мюсюлманите. Много малко от тях наистина вършат това, което говорят. При тях има една показност. Когато са заедно се надпреварват кой по-добър мюсюлманин, а когато няма външни хора обръщат обратния лист. Заради обществения натиск, всичко им е скрито и покрито.

  В Турция има един град Кония, известен като крайно религиозен. На обществени места алкохол не пият, ама на глава от населението потребяват най-много алкохол. Преди години пишеше във пресата, че сексшоп имал най-добри продажби пак там. Колкото повече натиск, толкова повече извратеност.

 90. 91 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#90] от "maria_":

  Абсолютно вярно. Всяка млада туркиня гледа да се направи на такава каквато не е . Надпреварват се една друга коя повече ще се забради за да изглежда по-праведна, но както става ясно от самите тях това е поведение за пред приятелки и е въпрос на чест да се изкараш по праведна от приятелката си...

  Отново някакъв вид суета
  Нямайте вяра на рязаните.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 91. 92 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#89] от "bobhunter":

  Иди в Дубай да видиш как няма мисюлманска култура. Верно всичко е изпълнено от европейци, но ако се заслушаш по телевизиите им ще видиш богатите (мъже и жени араби), които са облечени супер шик (макар и забрадени жените), гримирани и дискутиращи с мъжете най-различни неща. Е, предимно се обръща внимание на семейството, хвърлят си игриви погледи един на друг, но всичко премерено максимално.
  Но все пак да не забравяме, че това са богатите, които промиват мозъците на бедните.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 92. 93 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#92] от "zethron":

  Местните в Дубаи всичките са богати. Бедни са работниците мюсюлмани дошли отвън и изключително бедни са работниците, които не са мюсюлмани ( заплащането е според това). Пред закона също не са равни. При всичкия лукс в който живеят местните и предлагат на туристите, в страната има много бедни чужди работници и страхотна проституция.

  Мюсюлманската култура си я пазят и "разкрасяват" като туристичеса атракция.

 93. 94 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#93] от "maria_":

  Точно! Но все пак от има нещо.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 94. 95 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 517 Неутрално

  [quote#86:"abdelhaqq"]отговорът ще е непременно с позоваване на корана и сунната[/quote]

  От което ти съдиш , че са го чели , а не че са наизустили само удобни и полезни фрази , с които да отговарят на неверниците защо трябва "да ги уважават"?

  п.п. Била съм на гости в семейство пакис и от опит знам , че повечето лондонски мюслита НЕ четат арабски , макар да могат да ти рецитират наизустени извадки от корана.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 95. 96 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alkizeer":

  според мен тъпотата е по-голяма заплаха. И това да вярваш, че след като човек е мюсюлманин, значи е терорист.

 96. 97 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Стига с тая омраза. Уелбек според мене е болен човек. Писал, утре ще се забрави. Както много други. Стига с тая омраза. Не виждате ли, че това е целта, да се вдигне човек срещу човека. Има добри и лоши и при едните и при другите, няма бяло и черно, то го имаше при комунизма, но нас начинът на мислене е останал. Тая омраза, която леете от страниците, говори за вашето собствено душевно състояние. Но и това влиза в целите на Целта. Да се убием едни други, в името на някаква размахване заплаха, дивидентите ще теглят други!

 97. 98 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ерих Хартман":

  Изверг, на теб мъчно ли ти е фюрер?!

  freedom is another word for nothing else to lose
 98. 99 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#95:"Карла"]От което ти съдиш , че са го чели , а не че са наизустили само удобни и полезни фрази , с които да отговарят на неверниците защо трябва "да ги уважават"? [/quote]

  ами ок. все ми е тая дали са го "чели" или са го "наизустили". важното е, че много добре знаят какво пише в него. да не намеквате, че в корана има някакво скрито съдържание, убягнало на милиардите мюсюлмани по света?

  чудесно за пакитата, добър пример за "аз познавам един човек". аз познавам пък десет в доказателства на моята теза. и? допуснете възможността обаче текстовете на корана и сунната да са достъпни на всички разпространени човешки езици. и да - религиозните мюсюлмани да ги интересува какво пише в тях. явно за Вас това е неразбираемо. за мен пък е дори безинтересно да го обсъждам. само неграмотните секуларни хора мога да допуснат, че едни религиозни хора не познават добре текстовете на религията си, т.е че "религиозните са глупави и не знаят кое за какво го правят". още малко ще ми кажете и че мюсюлманите не знаят защо се молят пет пъти на ден.

  ето затова ни се смеят. и с право, в такива случаи.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 99. 100 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "Consumer":

  и вашето, ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK