"Ройтерс": Бежанската криза показва как Германия се променя

"Ройтерс": Бежанската криза показва как Германия се променя

© ReutersБежанската криза разкрива променящата се Германия. През 2010 г. канцлерът Ангела Меркел обяви, че мултикултурализмът в страната се е променил. Днес Германия отваря врати за стотици хиляди бежанци, мнозина от тях мюсюлмани от Сирия, Ирак и Афганистан, разказва агенция "Ройтерс".


Също през 2010 г. социалдемократът Тило Зарацин публикува книгата "Германия се самоунищожава" (Deutschland schafft sich ab), в която предупреждава, че мюсюлманските имигранти провалят германското общество. Книгата стана бестселър.


През последните няколко седмици тълпи германци поздравяваха бежанци, пристигащи в страната. "Това е моментът, в който Германия призна, че има глобална роля", казва Харолд Джеймс от университета в Принстън. "Страната се променя много, много бързо", допълва той.
Властите в Берлин очакват 800 000 души да поискат убежище тази година в Германия. Меркел, позната със своята предпазливост, предприе рискованата стъпка да отвори вратите на Германия и даде пример за останалите си партньори в Европа.


Само миналата седмица в страната пристигнаха десетки хиляди души, като мнозина предприеха рисковани пътувания от Близкия изток през Турция, Егейско море до Гърция и след това през балканските държави, Унгария и Австрия.


Според съветниците на канцлера тя е заела лидерска позиция, за да избегне хуманитарна катастрофа, и германското общество засега изглежда готово да я подкрепи.


"Ройтерс": Бежанската криза показва как Германия се променя

© Reuters


За някои е трудно да разберат щедрия подход на Меркел към бежанците и същевременно твърдолинейната позиция за помощта за Гърция например, където понякога изглежда, че тя поставя германските интереси над всичко. За други подходът й към бежанците е изненадващо решение, каквото беше решението да се откаже от ядрената енергетика през 2011 г. - завой на 180 градуса.


"Преди няколко години тя обяви срива на мултикултурализма. За мен това е противоречие", казва Рита Чин, експерт по германска имиграция от университета в Мичиган.


Ако Германия не беше в толкова стабилна икономическа позиция, Меркел вероятно щеше добре да помисли, преди да приветства бежанците в страната. Общественото мнение вероятно също нямаше да бъде толкова положително, ако страната имаше същите проблеми като държавите в периферията на еврозоната.


"Щедростта е въпрос на просперитет, който Франция, Италия или Испания нямат", заяви Йозеф Йофе от германския седмичник "Ди Цайт".


Ако бежанците се интегрират успешно, германското общество може да реши проблема си със застаряващото население и ниската раждаемост.


"Ройтерс": Бежанската криза показва как Германия се променя

© Reuters


"Ройтерс" припомня, че след Втората световна война над 12 милиона германци са изгонени от територии, които днес са в Източна Европа, и този опит вероятно влияе на общественото мнение много повече отколкото нацисткото минало.


Както сирийците пристигат днес в Германия, мнозина от германците тогава е трябвало да напуснат домовете си. "Със сигурност има общо с миналото – семейни спомени, разкази за бомбардировки", казва Фриц Щерн, историк от Колумбийския университет в Ню Йорк.


Следвоенният опит с бежанците и желанието за изкупление след нацисткото минало формират принципите в конституцията на тогавашната Западна Германия. Тя гарантира защита за хората, преследвани заради политическите си убеждения. На практика обаче интегрирането на имигранти не винаги е било безпроблемно.


През десетилетията след войната Западна Германия насърчава имиграцията, за да се справи с недостига на работна ръка. Мнозинството от гастарбайтерите обаче така и не се връщат в Турция, Италия или Гърция.


Щедрите закони за предоставяне на убежище се сблъскват с първото си голямо предизвикателство през 90-те години, когато стотици хиляди бежанци бягат от Югославия. Тогава германската икономика се справя с последиците от обединението. В бившите източни провинции бежанците стават обект на крайнодесни атаки.


В отговор на това германските политици настояват за затягане на правилата за предоставяне на убежище. Така се стига до Дъблинското споразумение, което предвижда документите на бежанци да се обработват в първата страна от ЕС, в която те пристигат. Предполагало се, че така Германия ще бъде защитена, но този мит беше развенчан през последните няколко седмици. Бежанците отказаха да останат в хаотичните и често мизерни условия в Гърция или Унгария.


Сега Меркел предстои да управлява интеграцията вътре в страната и да убеди останалите държави в ЕС да споделят част от тежестта.


Според Йозеф Йофе от "Ди Цайт" германците се движат към американски модел, при който гражданство се получава, когато се демонстрира воля.


Според източници на "Ройтерс", близки до Меркел, решаващ ще бъде начинът, по който правителството ще реши проблема с жилищата за бежанци, когато дойде зимата. Освен това важно ще бъде дали бежанците ще научат немски и как ще се интегрират на трудовия пазар.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK