Санкциите ще съсипят не руската икономика, а стандарта на живот

Санкциите ще съсипят не руската икономика, а стандарта на живот

© ReutersРусия се опитва да свикне с новия си режим на ограничения: вместо западни капитали, тя търси пари в Китай. Вместо френски сирена, рафтовете на магазините се пълнят с руска продукция. Но как да излъжеш руския потребител, казва Сергей Алексашенко, старши научен сътрудник в американския изследователски институт Brookings Institution, в разговор с "Дойче веле".


Адаптира ли се руската икономика към режима на санкции?


- Икономиката е адаптивно същество и може да се приспособи към всякакви санкции. Финансовите вече оказаха влияние. Сега те започват да влияят и върху бюджета. Технологическите санкции обаче са много по-силни. След няколко години ще видим ефекта от тяхното въздействие.
Има и един смешен пример за това как се приспособява икономиката, но той е свързан с руските контрасанкции. Заради наложената забрана за внос на западни хранителни стоки, рафтовете на руските магазини се напълниха вместо с европейски сирена с родна руска продукция, която обаче не съдържа никакви животински мазнини.


В този случай адаптирането към новия режим означава по-лошо качество на живот. Санкциите обаче няма да съсипят икономиката.


Как оценявате концепцията за заместване на вноса? Може ли нейната реализация да доведе до рязко понижаване на качеството на производство?

- Навремето цялата икономика на Съветския съюз беше построена на този принцип. Така че ние сме натрупали опит в "заместването на вноса" в продължение на 70 години. Този опит обаче доведе до колапса на икономиката и рязко влошаване на качеството на живота. Сега руските власти ще изхарчат много пари за реализацията на тази идея и няма да постигнат нищо.


Нека вземем за примeр заместването на вноса във военната промишленост. Може би руските спътници ще бъдат най-големите в света, но от икономическа гледна точка разходите за военната промишленост са безсмислени.


А що се отнася до гражданските отрасли, то има един критерий, който функционира безотказно по цял свят: ако си в състояние да произведеш конкурентоспособен продукт за външния пазар, то той ще се наложи и на вътрешния. Този критерий обаче не функционира в обратната посока. Можеш да затвориш пазарите си, казвайки, че родното сирене е по-качествено от френските и италианските сирена, но не можеш да излъжеш потребителя.


Може ли Русия да замести западния капитал и западните технологии за сметка на Азия?


- Опитите на руските власти да привлекат капитал от Китай са обречени на неуспех по две причини. В Китай са в сила много строги валутни ограничения и износът на капитал се контролира от властите. Местните китайски компании още могат да вземат заеми в юани. Теоретично и руските фирми могат да получат заеми в юани, но не могат да ги конвертират в долари.


Освен това мисля, че руските власти хранят големи илюзии по отношение на политико-икономическия режим в Китай. Те смятат, че там живеят алтруисти, които с всички сили искат да помогнат за успешното развитие на руската икономика. Нищо подобно! Цялата китайска икономическа политика е построена на базата на китайските интереси и всички действия на властите са насочени към тяхната реализация.


В дългосрочна перспектива Китай има нужда от осигуряване на природни ресурси. И в лицето на Русия китайците виждат доставчик на петрол, който е съвсем близо до тях.


Има ли вече оценки на загубите, които понася Русия от западните санкции?


- Всички опити за оценка на ефекта от санкциите са относителни. През ноември и декември 2014 година, когато рублата падаше с катастрофална скорост, имаше три фактора с приблизително следните пропорции: 50 процента загуби от финансовите санкции, 30 процента загуби от падащата цена на петрола и 20 процента загуби, вследствие на грешки на Централната банка на Руската федерация. Ако разгледаме периода между октомври 2014 и април 2015 година съотношението вече е друго, а именно 40- 40- 20 процента. А ако вземем второто тримесечие на 2015 година съотношението вече е в полза на петрола.


Косвеният ефект от западните санкции е в това, че руското министерство на финансите не може да излезе на капиталовия пазар и да заеме достатъчно пари, за да покрие дефицита. А това усложнява планирането на бюджета. При тези условия цялата надежда е в Резервния фонд, но средствата в него са ограничени. Затова трябва да бъдат съкратени разходите и инвестициите. Трябва да бъде прекратено индексирането на заплатите и пенсиите, което от своя страна води до задълбочаване на икономическия спад. Според мен, ефектът от западните санкции днес е много по-силен, отколкото очаквахме преди половин година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (390)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 392 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Така че ние сме натрупали опит в "заместването на вноса" в продължение на 70 години. Този опит обаче доведе до колапса на икономиката и рязко влошаване на качеството на живота. Сега руските власти ще изхарчат много пари за реализацията на тази идея и няма да постигнат нищо.[/quote]
  И сега - ще пострада ли икономиката или не?
  Това ми звучи нещо като параграф 22.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 787 Неутрално

  "Технологическите санкции обаче са много по-силни."

  Точно това обяснявам и аз още от началото на санкциите, ефектът от тях е най-сериозен и дългосрочен. Докато лошия Запад прави скапани мерцедеси и беемвета, добрия Путин ще юрка народа да си купува страхотните ЗАЗ-ки, и ще им пуска химна на плажа в Крим всеки ден в 12 часа на обяд
  Тия газови и нефтени находища се изчерпват, а Русия не разполага с технологии за икономически обоснован добив на дълбоките находища, при ниски цени на нефта е само въпрос на време да глътнат вода.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Можеш да затвориш пазарите си, казвайки, че родното сирене е по-качествено от френските и италианските сирена, но не можеш да излъжеш потребителя."Това Путин не го интересува.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нищо подобно! Цялата китайска икономическа политика е построена на базата на китайските интереси и всички действия на властите са насочени към тяхната реализация.
  -------

  Невероятно откритие !
  Този "експерт" ми отвори очите за света !!!

 9. 9 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 226 Неутрално

  [quote#5:"ЕвразиецЪТ"]вместо с европейски сирена с родна руска продукция[/quote]
  Аз лично не виждам нещо лошо в това. Работни места, парите остават в Русия и т.н. А качеството ще се подобрява/

  ПУТИН АКБАР
 10. 10 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 226 Неутрално

  [quote#3:"today"]Тия газови и нефтени находища се изчерпват, а Русия не разполага с технологии за икономически обоснован добив на дълбоките находища, при ниски цени на нефта е само въпрос на време да глътнат вода.[/quote]
  Ти виждал ли си Русия на картата. Те сигурно и руснаците не знаят колко нефт имат, кеф ти дълбоки, кеф ти плитки находища.

  ПУТИН АКБАР
 11. 11 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#5:"ЕвразиецЪТ"].........[/quote]

  Истината боли, дори и ти знаеш колко жалка икономика е руската. И ще става все по-жалка.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 12. 12 Профил на euromaidan
  euromaidan
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Проблемите на Руската икономика започнаха много преди въвеждането на санкците заради Украйна.Просто икономиката на Русия е изградена на олигархичен принцип,където пари печелят тези който са близо до власта,а не на принципа на свободната конкуренция,а историята на страни с такъв тип икономика винаги е една и съща накрая всичко завършва с фалит на цялата икономика.За жалост след идването на Симеон в България и нашата икономика функционира на същия принцит и затова продължаваме да сме най бедната страна в Европа.

 13. 13 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  вследствие на грешки на Централната банка на Руската федерация.
  ------

  Това трябва да е следващата цел на русняците - да ударат "независимата" Центрлна Банка и да я вкарат под контрола на държавата.

  Англо-саксонския модел на "независими" Централни Банки е много хитър начин за точене на по-бедните държави от САЩ-ФЕД , сега и от Англииската Централна Банка в миналото.
  Както и за контрол на колониите.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#1] от "ЕвразиецЪТ":

  какво значение има кой дава мнение колко дълбока ще е катастрофата в Русия? дали хората ще ядат по 10 шепи гречка на седмица, или по 9 шепи?

  важното е, че крепостните селяни ще гладуват, докато им дойде акъла в главата, че Путин е главната причина за техните беди.

  а ако не го разберат... е, явно не са го разбрали.
  всекиму според умствените възможности. ако не могат да мислят, продължават с 9 шепи гречка на седмица. ако продължават да не мислят, количеството гречка на седмица ще спада.

  човешко е да се греЧи.

  п.п. Евразийчо, едно не разбрах, комунистически Китай кога ще започне да помага на Русия?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Весело

  [quote#13:"ЕвразиецЪТ"]Това трябва да е следващата цел на русняците - да ударат "независимата" Центрлна Банка и да я вкарат под контрола на държавата. [/quote]

  В Русия няма нищо "независимо" - всичко е на хана. Останалите просто крадат. Когато някой много се ос...ре и прекали с кражбите, ханът използва евфемизма "поставям под държавен контрол" за да оправдае че най-после взима мерки след години нехайство. Така и простите евроазиатци допълнително се убеждават, че "независимото" и "частното" са лоши, а държавното е най-хубаво. Явно и ти така мислиш. Що не ходиш там на хубавото - тука мислим да правим реформи и либерализация, така че много ще страдаш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 478 Весело

  [quote#0:"Сергей Алексашенко, старши научен сътрудник в американския изследователски институт Brookings Institution"]но от икономическа гледна точка разходите за военната промишленост са безсмислени[/quote]
  Тогава не е ясно, как това светило на икон. мисъл, Сергей Алексашенко, старши научен сътрудник в американския изследователски институт Brookings Institution, не забелязва пагубната роля на американското правителство, което всяка година си гласува половин трилион дефицит , тоест печатат се половин трилион долара допълниелно, за да ги пренасочат във военния сектор за нови превъоражаване, въпреки техния колосален вътрешен дълг от 118 процента към американския GDP
  http://www.usgovernmentspending.com/federal_deficit_chart.html

  ПС:Обяснявам за хора без икон. образование, какво представлява термина "дефицит". При приемане на даден бюджет се изчислява сумата на проектите, които правителството трябва да осъществи в период от една година. Сумата на проектите може да съвпада с набраните средтсва от данъци, или може да е по-малка или по-голяма от набраните от налози средтсва. Когато сумата от проектите е по-малка от сумата на събраните данъци, се говори за бюджетен излишък, а когато проектите сумарно набират сума, надвитаваща сумата от налози-имаме дефицит, който трябва да се попълни със събиране на следващите данъци. Ако сумата на следващите данъци не покрият сумата на приетия дефицит, то го прехвърлят в графа вутрешен дълг, който в УСА конкретно надхвърля с 20% брутния вътрешен продукт

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 20. 20 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 383 Весело

  До коментар [#1] от "ЕвразиецЪТ":

  Напротив, мислим логично, повтарям МИСЛИМ.

  Няма как комбинацията от ниски цени на горивата (т.е. лесни кинти в бюджета), ограниченията на санкциите (финансови и технологични) и хищническата политика на Китай да доведе до нещо различно от това описано в интервюто.

  Ао разровиш форумите тука сигурно под всяка статия по въпроса поне 5 човека са написали какво точно ще се случи и сме близо до истината.

  И то не защото сме разни Ванги и гениални икономисти, а защото (потретвам) мислим вместо да слушаме Раша Тудей, а нещата са толкова очевидни.

 21. 21 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ето новата къщурка на един обикновен руски чиновник - пресаташето на Путин, Песков, която той е закупил за новата си съпруга (трета по ред) - Татяна Навка:

  https://navalny.com/p/4455/

  The best way out is always through Robert Frost
 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#14] от "voltron":

  Банват те без да си обиждал защото много хора ти докладват коментарите. И на мен ми се е случвало - много е досадно, знам. Ама нали искахте да се чува "гласа на народа" - ей ви глас народен. Само не мрънкайте, когато мнозинството (или "болшинството", както обичате да се изразявате българите с руско самосъзнание) реши да гласува да ви баннат. Така е и в живота.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#10] от "voltron":

  Знаят знаят ама нямат технологии да ги извадят, без лошите капиталисти не става

 25. 25 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Подчинен на масмедиите Запада окончателно се премести в имагинерната вселена.
  Хубаво е, че е намерен някой, който да каже исканото, лошо е когато вярваш на думите му.
  Ефектът на санкциите е, че за година Русия и големите руски фирми върнаха над 150 млрд. външен дълг (на практика държавата изкупи дяловете от тези фирми), а от 7 седем месеца валутния резерв и фондовете растат, като в момента са за около 540 млрд. долара., като в евро са на нивата от най-голямото си натрупване.
  Това става при над 50% спад на цените на петрола. Ефект от санкциите има, големите руски фирми намалиха безумните си проекти, намаляха покупките на луксозни стоки и коли, произведени основно в ЕС, а изнесеният капитал тази година ще е с 40-50 млрд. долара по-малко от миналата. Въпросът е за кого са загубите? от това, че някой селски бакалин от Магадан си е купил Мерцесес 220 вместо 500СЕЛ?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 26. 26 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 478 Весело

  [quote#19:"«Eхo»"]Ако сумата на следващите данъци не покрият сумата на приетия дефицит, то го прехвърлят в графа вутрешен дълг, който в УСА конкретно надхвърля с 20% брутния вътрешен продукт[/quote]
  С 120% вътрешният дълг на УСА надхвърля US-GDP
  Извинете за грешката

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 27. 27 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За да изясним въпроса с крепостните селяни ще спомена, че в Европа те са такива от края на римската империя, като преди това са били роби, а в Русия до средата на 17 век са били свободни и стават крепостни за 200 години, а не за 2000, като колегите си на Запад.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 28. 28 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#10] от "voltron":

  Тц, тц, тц. А ти случайно да си виждал на живо местата, където се добиват подобни ресурси? Много обичам да ми дава акъл за Русия някой, който я е опознавал само по карта.

  No Pain No Gain
 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#21] от "Realistka":

  Ама и всичките около Путин (като изключим може би Медведев, който прилича на човек) с едни интелигентни и одухотворени евроазиатски физиономии, малииии.... Имам чувството, че последните години руснаците се опитват твърдо да докажат чрез официалните си лица факта, че не са никакви "истински славяни", а обикновен сбирщайн от мелези между угро-фини, хазари, тюрки, монголи, кумани, татари и малко анти (източни славяни) за цвят...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 478 Весело

  Що се отнася до това, че руснаците не могат да ядат плесента на фреснките сирена - това е глупаво да се дискутира, защото патриотите не измерват родолюбието си в ядене или пиене на дадени западняшки продукти
  Болезнено е единствено рефинансирането на бизнеса и банките от цялата тая агресивна американска политика против Русия

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 31. 31 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#12:"euromaidan"]а историята на страни с такъв тип икономика винаги е една и съща накрая всичко завършва с фалит на цялата икономика[/quote]
  Венецуела !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#27] от "др. Иванов":

  Това в руската Википедия ли го прочете? Щото е пълна глупост - за това питам. А и да беше вярно, само би показало колко назад е Русия от Европа - тепърва да кодифицира крепостничеството, след като в цяла Европа вече отмира. Да не говорим, че до ХVІ век в земите на съвременна Русия все още има компактни маси езическо население, до което покръстването не е стигнало, камо ли закрепостяването. Обикновено са живеели в дупки в земята, наричани в славянско-православната историография нежно "землянки"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  чучхе му е майката, и да има голяма армия, и ориз за армията

  Birds of a feather flock together.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Весело

  [quote#30:"«Eхo»"]защото патриотите не измерват родолюбието си в ядене или пиене на дадени западняшки продукти[/quote]

  Ами то патриотите не би трябвало да измерват родолюбието си и в любов и вяра в непогрешимостта на хан Путя, ама в Русия точно това е случаят. Ако изразиш съмнение в правилността на курса на государя веднага те обявяват за чужд агент и накрая обикновено те отстрелват. Евроазиатски прочит на ценностите, кво да правиш...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Вестникът публикува статии, представящи Русия единствено в негативна светлина, настоящата е поредното доказателство.

  Затова редно е хората, които се интересуват повече, да информират останалите.

  Ясно е, че санкциите не могат да въздействат позитивно върху икономиката, поне първоначално, докато не се открият нови външни пазари, които да заместят старите.

  Напоследък Русия бележи огромен ръст в износ на продукти на хранително-вкусовата промишленост. Така например през 2014г. той вече е 20 милиарда щатски долара. За сравнение, само преди 7-8 години е бил 3 милиарда долара. Това показва, че Русия разполага с огромни резерви в тази насока и е в състояние да изхранва не само собственото си население, но и това на други държави.

  Алексашенко твърди една огромна глупост - Русия напразно хвърля пари за превъоръжаване. Какво излиза? САЩ могат да се превъоръжават, да хвърлят по 600 милиарда долара годишно за тази цел, а за Русия тази политика била вредна!?!? Смешно!! Което доказва, че за някои "анализатори" по-важни са премиите, които получават за написаните от тях "анализи", отколкото верните неща.

 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#25] от "др. Иванов":

  Аз пък като гледам цифрите, за тая една година дългът като процент от БВП се е вдигнал с към 50%, ама щом казваш...

  http://www.tradingeconomics.com/russia/government-debt-to-gdp

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Т.е. , потъването е сигурно и стабилно..::))))
  Минава се на елда, най- големите спътници, най- хубавите леки коли и телевизори- съветски,
  най-ниски цени на родния нефт и не само на него , най- скоро - суровинен придатък на Китай , много изселващи се руснаци - млади ,
  най- добрият цар- Путин , най- бързо изчерпващите се запаси на държавата - Резервния фонд,
  най- добрите олигарси в сета -- руските , най- доброто КГБ , най- великата пабеда- КРИМ - гълтащ милиарди ,
  най- бързо нарастващите ЦЕНИ на стоките потребителски, най- великата "демокрация" - на путин , и т.н. ...и т. н. )))

  BIG AL
 40. 40 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Дреме ми как точно ще духат кваса в страната на джуджетобогатирите.
  Нас ни вълнува само сравнително бързото стабилизиране на Украйна и откъсването на остатъчните еврозони Беларус, Молдова и Кьонигсберг. За Кремъл ще остане да доставя каквото-където му кажем.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#26] от "«Eхo»":

  С 120% вътрешният дълг на УСА надхвърля US-GDP :)))
  ...............
  Америка, скъпо руско тролче , ПРОИЗВЕЖДА и се купува по цял свят ..) Например 'Катърпилър"- тежките строителни машини "рият" и нашите "боково" магистрали:)
  Да не изброявам КАКВО произвежда Америка ...
  И ценните и книжа се купуват от цял свят ..))
  Но , виж Расия - КОЙ купува руска стока , освен нефта уралскии- с примес на много сяра ??? :)
  Не я мисли Америка , виж "опъването" на кагебейците ...))

  BIG AL
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#10:"voltron"]руснаците не знаят колко нефт имат, кеф ти дълбоки, кеф ти плитки находища. [/quote]
  Имаше едно време една карикатура в България: поле засято със соя и бригадира обяснява на журналист: "Виждаш ли - кеф ти месо, кеф ти шоколад"

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#33] от "the....canadian":

  [quote#33:"the....canadian"]Много е смешно като гледаш отстрани как слугите на Тиквата, говорят как другите народи щели да гладуват. [/quote]

  В България има хора, които изкарват прилични заплати и живеят много по-добре от средния руснак. Не мога да разбера защо автоматично реши, че някои от пишещите тук не са именно измежду тези хора.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  "... родна руска продукция, която обаче не съдържа никакви животински мазнини..."

  Хаха, това влиза довякъде в противоречие с опорните точки на форумния лумпенпролетариат, според които ЗАПАДНАТА храна е фалшименто, ГМО, ерзац и боклук, а РУСКАТА е натурална, органична, качествена ... изобщо старообредно православна.


  Ще видят мужиците какво е да набиваш руски шоколад, да си миеш зъбите с руска паста (научиха ли се да я правят? ) или да си разпориш задника с руска туалетная бумага.


  Руснак да не си в днешно време...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "др. Иванов":

  [quote#25:"др. Иванов"]Подчинен на масмедиите Запада окончателно се премести в имагинерната вселена. [/quote]

  Иванов, като видиш недалечното минало, краха на СССР и разкритията за хилядите тиражирани лъжи от онова време, като видиш тоталитарната власт, която Путя има над медиите в Русия, като видиш потока на хора от Русия към Запад, със стотици хиляди руснаци, които си налягат парцалите в САЩ само и само да не се приберат обратно в руската кочина, кой мислиш е по-вроятно да живее в имагинерна вселена, бе душко? Ние или ти?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 49. 49 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#5:"ЕвразиецЪТ"]рафтовете на руските магазини се напълниха вместо с европейски сирена с родна руска продукция, която обаче не съдържа никакви животински мазнини. [/quote]
  вероятно се е объркал... Искал е да каже, че "родната руска продукция не съдържа никакви растителни мазнини от рода на палмовото масло", което е много льошо...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  "Косвеният ефект от западните санкции е в това, че руското министерство на финансите не може да излезе на капиталовия пазар и да заеме достатъчно пари, за да покрие дефицита. А това усложнява планирането на бюджета. При тези условия цялата надежда е в Резервния фонд, но средствата в него са ограничени. "

  Де го др. Иванов да обори тези нагли лъжи на световния ционистки заговор?

  Както е известно, кайметата са в Русия, а останалият свят е беден като църковна мишка.


  Ооооох, комунета, колко сте жалки...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#49] от "Ze Roberto":

  Напротив - точно това е имал предвид. Ти да не мислиш, че кашкавалът без мляко и колбасите без месо се появиха от Запада? Още по соца ги измислиха - питай който си поискаш технолог от хранително-вкусовата промишленост. Родителите ни не купуваха кайма а мелеха месо (когато има) още тогава...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 52. 52 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 413 Любопитно

  Нека вземем за примeр заместването на вноса във военната промишленост. Може би руските спътници ще бъдат най-големите в света, но от икономическа гледна точка разходите за военната промишленост са безсмислени.
  ----
  Мда... само западните разходи за военната промишленост са смислени?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#37] от "faraon":
  САЩ могат да си позволят да хвърлят пари за въоръжаване,защото са най-богатата държава в света.Освен това цял свят търгува с долари и ако поискат винаги могат да отворят печатницата за долари.Докато Русия е много по-бедна от САЩ,а и руската рубла никой не я брои за жива.Ако напечатат повече рубли това ще доведе до инфлация.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#49:"Ze Roberto"]вероятно се е объркал...[/quote]

  Как тече логиката на русофила при сблъсък с неудобната действителност...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 56. 56 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тюфлекчия":

  да, не знаем дали точно соцът е измислил долнопробните храни, но охотно се възползва. и това, за разлика от запада, е идеологическо натоварено - културата на "готовите храни", за да може домакините да бачкат като мъже, да не се "въртят в кухнята", "оттласкването от буржоазното", за да не се стига до морална развала, "заведенията за обществено хранене", в които, пак по силата на горното, мъже и жени еднакво да се хранят, бързо, ефективно, без да прекарват ненужно време в отдаването на удоволствието от храната. естествено, докато за другариата има западнообразни манджи, пури и уискита.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#51:"Тюфлекчия"] Ти да не мислиш, че кашкавалът без мляко и колбасите без месо се появиха от Запада? [/quote]
  Ами разбира се... Социализмът нямаше такива технологии, че да може от растителни продукти да произведе ерзаци приличащи на месни продукти. В кланиците на ДСО "Родопа" се колеха истински телета и се правеха истински салами (от месо)... То затова бившия министър Миро Мършата пусна стандарт "Стара планина" - за да може българинът да си припомни, че кремвирши могат да се правят и от месо, както беше едно време.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 59. 59 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 903 Неутрално

  [quote#53:"robocop1"]САЩ могат да си позволят да хвърлят пари за въоръжаване,защото са най-богатата държава в света.[/quote]

  Русия е достатъчно голяма държава, за да е независима, суверенна, да решава самостоятелно съдбините си. Колкото до въоръженията, не се съмнявайте, че в това отношение Русия е по-напред от САЩ, прави го със значително по-малко средства. Но изоставането би било пагубно за най-голямата държава, защото ще бъде подчинена на чужди интереси.

  Изходът е един - щатите да прекратят с амбициите си за световно господство и да спрат да нареждат на другите как да живеят.

 60. 60 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#53:"robocop1"]Освен това цял свят търгува с долари и ако поискат винаги могат да отворят печатницата за долари.Докато Русия е много по-бедна от САЩ,а и руската рубла никой не я брои за жива[/quote]
  И доларът и рублата са хартийки удостоверяващи нещо. Засега светът има повече вяра на зелените хартийки, но нещата са променливи. Не, че рублата ще измести долара. Ще дойде момент да се спука модела помпан с долари.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 61. 61 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Много е ясно, че няма да привлечат капитали защото пари се влагат там където:
  1. Икономическите правила са по свободни и има малко позволителни режими.
  2. Където има евтина и квалифицирана работна ръка.
  3. Където няма голяма корупция.
  4. Където печалбата може да се изнесе.
  5. Където има предвидимост и политическа стабилност.
  Русия има само в част от от точка 2 ( А България ни една ), така че нещата са ясни

 62. 62 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ze Roberto":

  Да бе, затва имаше салам, наричан от народа "кучешка радост", а хората, които работиха по консервни заводи не си купуваха лютеница от магазина.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Кремълските психопати трябва да бъдат спрени, дори с цената на международно ембарго на руски нефт и газ. Нацисткото джуде Путя не трябва да има пари за войни! Да се въведат нови санкции - например да се забрани износа на оборудване за газовата и нефтената индустрия! Да се блокират руските банки с изтеглянето на западната система за бързи преводи - да си носят кървавите рубли с шейни и каляски като през 18-ти век! Русия се готви за световна война и светът трябва да я спре, та ако ще да ядат само цаца и кримски водорасли!

 65. 65 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#52] от "Ze Roberto":

  Мда... само западните разходи за военната промишленост са смислени? ..))
  ..............
  Ами , ДА , смислени са :)
  Защото НЕ искам да живея в Крим , или КГБ- да ми слага Тошо за 40 години, не искам и руската "Демокрация", Путиновата държава , преса , Права на човека,...квас и Москвичи, манифестациите и руска телевизия, НЕ искам руски агенти да ни управляват ВЕЧНО
  и ....толкова МНОГО РУСКИ НЕЩА НЕ искам - за България, че не мога да ги изброя...)
  Затова Западът изразходва СМИСЛЕНО разходите си за военна промишленост ..
  Има си ХАС и там да бяха влезли сталиновите танкове ...))

  BIG AL
 66. 66 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#58] от "Ze Roberto":

  Сега, понеже за разлика от теб разбирам от такива неща, да те светна нещо - технологията за правене на кашкавал от растителни мазнини е безкрайно проста. Можеш да си я намериш даже в интернет. Такива като теб обикновено твърдите колко напред е бил соца във всичко - да не искаш да кажеш, че в нещо толкова жизненоважно като хранителните технологии е бил назад? Въпросът е риторичен, защото аз не споря с теб, по простата причина че отлично знам какво и как се е произвеждало навремето, просто защото три години съм работил в бранша и съм се срещал с всякакви ветерани - и от "Родопа", и от "Сердика" и от къде ли не. Те тия хора да не са се изпарили, че да трябва да съдим за храните от онова време по писанията на комуноидите, а не по разказите на тия дето са ги правили? Щото всичко беше перфектно, за това който можеше (дядо ми например) правеше суджуци, компоти и какво ли не, а не купуваше каквото има в магазина (доколкото го има). Айде пък малко поспрете с лъжите - като почнете с Иванов и не знаете никаква мярка егати.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 226 Неутрално

  [quote#62:"stupid_american"]хората, които работиха по консервни заводи не си купуваха лютеница от магазина.[/quote]
  Взимали са си от завода ест. оставаше и да си купуват.

  ПУТИН АКБАР
 70. 70 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#62] от "stupid_american":

  Понякога си мисля, че путинофилската групичка във форума мисли останалите за някакви кръгли идиоти. Нямам друго обяснение защо си позволяват да пишат откровени лъжи и пълни глупости на килограм без да им мигне окото дори. Бих разбрал да ги говорят такива на внучетата си - децата не знаят. Ама във форума има хора не просто видели онова време, ами и прекарали най-активната част от живота си тогава - на такъв да му обясняваш как в магазините имало всичко и било супер-качествено, докато той ясно помни колко е трябвало да се унижава за да се докопа до вратни пържоли за Нова година, просто нямам думи.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 71. 71 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  [quote#9:"voltron"]Аз лично не виждам нещо лошо в това. Работни места, парите остават в Русия и т.н. А качеството ще се подобряв[/quote]
  При ниският курс на рублата, който се дължи най-вече на цената на петрола и антируската политика на РЦБ, е естествено руските хранителни стоки да са конкурентни на западните. Обаче западните са субсидирани, и логистично подкрепени, и най-вече финансирани от западни банки с ниска лихва, а руските са смазани от лихвите на РЦБ и още много вътрешни фактори.
  Санкциите фактически са благодат и шанс на руският производител да си стъпи на крака, но тоя шанс е в голяма степен опорочен от РЦБ, която фактически гони рублата от пазара и го доларизира. Защото заем в долари, евро, юани е по силите на едно производство с цикъл 1-2 години, каквото примерно е селското стопанство, ама заем в рубли - не.

 72. 72 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#66:"Тюфлекчия"]бранша и съм се срещал с всякакви ветерани - и от "Родопа", и от "Сердика" и от къде ли не. Те тия хора да не са се изпарили, че да трябва да съдим за храните от онова време по писанията на комуноидите[/quote]
  А бе аз съдя по вкуса си... Сега салами тип "Народен" купувам само за кучето и котките... Но и те му се мръщят.... А едно време имаше салам тип "Кучешка радост" Ставаше и за хора, ама беше деликатес за кучетата.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 73. 73 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Весело

  [quote#69:"voltron"]Взимали са си от завода ест. оставаше и да си купуват.[/quote]

  Айде започнахме с лафчетата от детската градина. Не си взимаха дори, щото знаеха какво има в нея и как е произведена. Като и помня вкуса и ме втриса между другото...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 74. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#58] от "Ze Roberto":

  В кланиците на ДСО "Родопа" се колеха истински телета и се правеха истински салами (от месо)..:)))))
  .................
  И склагаш и много чесън и става :)
  Хахахаха..Лично съм го виждал в кланицата - на Орландовци : Стари дръгливи магарета , болни коне, крави едва мърдащи - и циганите с едни пистолето електрически или с шипове - ти предлагаха 'чистото ' месо ...))
  И зелето и морковите- до Кремиковци - посолени обилно от него - на софийския пазар ного други неща :) за да има по 2- вида продукти от ..."родов вид ...))
  И камарилата около Тошо, която не ядеше български храни - заради Чернобил и т.н.....

  BIG AL
 75. 75 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#66] от "Тюфлекчия":

  [quote#66:"Тюфлекчия"]Айде пък малко поспрете с лъжите - като почнете с Иванов и не знаете никаква мярка егати.[/quote]

  Забрави да споменеш и последният член на своебразната лъжлива комунистическа "света троица": Таню Танев, по прякор Даркстар. Той май е и най-напред с материала. Според него, България била на девето място по промишлена продукция в света, а откакто го каза, вече я и добута даже до пето. Хайванът даже не помни точно лъжата, та всеки път я повтаря под нова форма.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 76. 76 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Весело

  [quote#68:"voltron"]ХАХАХА поне се е харевал на кучетата, дай на улично куче кремвирш сега и гледай как бърчи нос хаха[/quote]

  Давал съм. Яде и ушите му плющят. Друга някоя лъжа или глупост да споделиш? Я кажи как автомобилите тогава бяха по-хубави и евтини и всеки имаше, да избиеш рибата окончателно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 77. 77 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#70] от "Тюфлекчия":

  па за агнешка плешчица кво висене беше. кошмар.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 78. 78 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Очевидно имаме нужда от здравна пътека "кремлиногенна кремълопатия". Няма да е скъпо , но ще облекчи остро оредялата маса от страдащи и гаснещи.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  [quote#58:"Ze Roberto"]В кланиците на ДСО "Родопа" се колеха истински телета и се правеха истински салами (от месо)... [/quote]

  Подобни лъжи е просто гнусно да се слушат.

  Аз съм работил като студент-бригадир в консервен завод и знам от какво се правеха лютеници, нектари и пр. - да го кажем кратко: от боклук.

  Познат, работил във въпросната Родопа, ми е разправял, че последната смяна в петък, като се напиели, си правели "шегички" - хвърлали цели живи прасета и агнета в огромната мелачна машина и тя ги смилала на кайма с все копита, черва и пр.

  От него съм чувал: Влезеш ли в цех на Родопа, ставаш вегетарианец.

  Разбира се, вие комунистите сте професионални лъжци и сте готови да изкарате комунизма рай на земята.

  Сигурно затова комунизъм вече никъде няма, а там, където по чудо се е задържал (във Венецуела, Куба), е нечовешка мизерия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#75] от "stupid_american":

  Мдааа - незаслужено го пропуснах. Нещо се е изгубил бай Таню - да не е свалял пак знаме на ЕС от някъде и тоя път да са го набили?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 81. 81 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#66:"Тюфлекчия"]Сега, понеже за разлика от теб разбирам от такива неща, да те светна нещо - технологията за правене на кашкавал от растителни мазнини е безкрайно проста.[/quote]
  Проста, проста, ама при ниските изкупни цени на млекото, нямаше смисъл едно време да се прави кашкавал от растително масло. В саламите може и да са слагали соя, ама в кашкавалите - най-много сухо мляко.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 82. 82 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#69] от "voltron":
  [quote#69:"voltron"]Взимали са си от завода ест. оставаше и да си купуват[/quote]

  Ха ха - ама как само си издаде крадливата комунистическа душичка, а? Как така няма да краднат от завода, викаш.

  Но не, нямах това предвид. Просто НЕ ЯДЯХА лютеница. Защото бяха виждали състоянието на казаните, в които се вари.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 83. 83 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#50] от "Norman Granz":

  А ти защо вярваш на това, а не на мен?
  Някаква смислена причина може ли да кажеш, като започнем от това, че руското МФ не ходи по капиталови пазари, то разполага с 540 млрд. долара резерв и фондове? На капиталовите пазари ходят руските фирми или административни единици, губернии, уезди, кметства или каквото имат, но очевидно човекът си е взел парите и няма нужда да мисли като говори. Руското правителство не само не ходи, но и плаща дълговете на компаниите, придобивайки дялове от тях, на практика ги национализира.

  И въпрос към всички, някоя глупост ще стане ли истина, защото ви харесва?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 84. 84 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#79] от "Norman Granz":Аз съм бил на бригада в колхоз, и ме наказаха за това, че съм изхвърлял умрелите пилета заедно с тора. "Това не е мърша, това е пиле второ качество!", ме изруга комунистът-шеф на бригадата. Така, че всички, които са яли второ качество тогава да знаят, че са яли мърша. Първото беше за износ за великата съветска страна....

 85. 85 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Любопитно

  [quote#72:"Ze Roberto"]Сега салами тип "Народен" купувам само за кучето и котките... [/quote]

  Ти по-евтин и гнусен продукт не можа ли да дадеш за сравнение? Що не каза направо Clever? Аз "Народен" в живота си не съм купувал. Има други марки, не много по-скъпи, които са перфектни. Няма да ги пиша, щото ще излезе като реклама. Всички ги знаят. Сега има избор и някой си купуват боклуци, за да спестят пари да ходят всеки уикенд в Гърция. Други се хранят добре и не ходят в Гърция. Трети правят и двете. Навремето избор нямаше - кучешка радост и това е. Освен ако не си от червената аристокрация.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  [quote#82:"stupid_american"]Ха ха - ама как само си издаде крадливата комунистическа душичка, а?[/quote]

  Аз съм СВИДЕТЕЛ (като наблюдател на първите "честни" избори през 1990 г., спечелени с фалшификация от червените) как техни активисти агитираха селяните в Северна България да гласуват за тях, цащото "като дойдат ония с брадите, няма да може да се краде от ТКЗС-то".

  За какво изобщо говорим?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2017 Весело

  [quote#81:"Ze Roberto"]В саламите може и да са слагали соя, ама в кашкавалите - най-много сухо мляко.[/quote]

  Ами то сухо мляко се слага именно заедно с растителните мазнини бе братле - така става "кашкавал". Като не разбираш не се опитвай да се упражняваш в софистика. Питай някой дето е работил в млекоцентрала по онова време.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 89. 89 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#58] от "Ze Roberto":

  В нрб колеха само хърбави крави, недаващи вече мляко. Телешко е само срещу омразните долари, марки и гулдени.
  Няма лошо да си мечтаете за минало, което никога няма да настъпи. Не се втренчвайте чак толкова. Глупостта е човешко качество. Проблемът е в размера й.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 90. 90 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#48] от "stupid_american":

  От краха на СССР западът си нямаше хабер! Крахът беше по други причини и затова изненада всички, най-много запада.
  Като контра въпрос мога да попитам какво стана с краха на Австро-Унгарската, Немската, Френската империи и Великобритания, над която слънцето не залязваше? В момента в същият крах е Американската политическо империя, която по времето на СССР обхващаше целият свят, без десетина соц.страни, а сега си събра багажа от цели континенти.

  Преди да говорим за крах на нещо да помислим!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 91. 91 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#74:"BIG AL"]Лично съм го виждал в кланицата - на Орландовци : Стари дръгливи магарета , болни коне, крави едва мърдащи - и циганите с едни пистолето електрически или с шипове - ти предлагаха 'чистото ' месо ...))
  И зелето и морковите- до Кремиковци - посолени обилно от него - на софийския пазар[/quote]
  Гледам, (и си личи) че сте увредени от тази соц. продукция. А ние на село всичко си правехме, от доматите на двора, до прасето в кочината и виното в бъчвите. И сега три месеца карам със собствена продукция домати и краставици.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 92. 92 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#89:"Bulgerman"]В нрб колеха само хърбави крави, недаващи вече мляко.[/quote]
  В средата на 90-те години един италиански бизнесмен в Пазарджик изкупуваше всякакви дръгливи коне и ги изнасяше в Италия. Вероятно ни ги въщаше като първокачествен и екологичен италиански месен продукт.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 93. 93 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#85:"Тюфлекчия"]Ти по-евтин и гнусен продукт не можа ли да дадеш за сравнение? Що не каза направо Clever? Аз "Народен" в живота си не съм купувал. [/quote]
  Ми той ми е най-евтин за кучето и двете ми котки... Има и по-евтин продукт (няма да цитирам името на производителя) който дори кучето и котките не поглеждат.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 94. 94 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#91] от "Ze Roberto":

  Браво за пасторалното усърдие на "вилата".
  Очевидно Енгелс е грешал. Не трудът е превърнал маймуната в човек.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 95. 95 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#90] от "др. Иванов":

  Иванов, не се опитвай да разводниш темата със скалъпени исторически паралели. Чети с разбиране бе, човек. Говоря ти за краха на СССР не в контекста на това кой го е предизвикал, а че след него излязоха факти в какви заблуди сме живяли. Понеже говореше за имагинерна вселена, та ти казеам просто малко да се поосъзнаеш.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 96. 96 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Много обективен анализ на ситуацията който бърка в здравето на мурзилките. Едно време партийните секретари плюеха всичко западно но всеки се стремеше да се сдобие със западна техника, кола, продукти.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 97. 97 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#59] от "faraon":

  Хахаха.И с кои оръжия е по-напред Русия?Да не би със самолетите-руснаците тепърва ще вкарват на въоръжение стелт изтребител ПАК-ФА,а американците имат стотици такива.Руснаците нямат нищо равностойно на стелт бомбадировача В 2,а планират чак през 2022г евентуално да произведат такъв самолет ПАК-ДА.Американците имат 12 самолетоносача,а руснаците само единДа не говорим за останалият флот.Руснаците нямат нищо равностойно на американският противоракетен щит.Американските танкове превъзхождат руските.Единствено при ПВО са горе долу равностойни.

 98. 98 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1952 Весело

  [quote#4:"chicago514"]Това Путин не го интересува.[/quote]

  Сетих се за една песен на "Братя Мангасарян".

  В интерпретация - на бай путин не му пука за света и на света не му пука за бай путин!, та да видим кой ще е по-губещ...

 99. 99 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#1:"ЕвразиецЪТ"]Фондация "Америка за България" даде ли субсидията за Икономедия за тази година?[/quote]
  Не си ли личи?

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK