Това, което става в света, не е сблъсък на религии и култури, смята Ирина Бокова

Това, което става в света, не е сблъсък на религии и култури, смята Ирина Бокова

© Анелия НиколоваПродължавам да вярвам, че това, което днес става в света, не е сблъсък на цивилизациите в този смисъл, в който си мислим – сблъсък на религии, различни култури. Мисля, че в момента по-скоро имаме сблъсък между тези, които вярват в диалога между културите, толерантността и в това, че можем да живеем заедно, независимо дали са християни, мюсюлмани, будисти, които наистина смятат, че човечеството е едно в своето разнообразие и тези, които не вярват в това. Мисля, че там е сблъсъкът", така генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, коментира по Би Ти Ви сблъсъците в различни части на света, които предизвикаха мигрантската криза.


Във връзка с "Ислямска държава" Бокова съобщи, че ИДИЛ са малцинство на фона на милионите, дори милиарди, мюсюлмани, християни и други религиозни общности, които не възприемат такава идеология и подход. "Наистина т.нар. "Ислямска държава" се зароди в един период на конфликти, но мисля, че като основа на това, което се случва, има и други причини. Липсата на диалог между отделните общности в Ирак, Сирия, сектаризмът, който се появи, са до голяма степен в основата на това, заедно с неинтегрирането и социалното недоволство. И все пак смятам, че това е едно малцинство", каза още Ирина Бокова.


Спорд нея Европа трябва да бъде много по-състрадателна спрямо бежанците. "Тя трябва да участва по-активно в усилията за разрешаване на конфликта, което е в основата на тази трагедия - огромната бежанска вълна. Все пак историята на Европа също е история на бежански вълни", заяви Бокова.
Тя подчерта, че бежанците преживяват една голяма драма и това е огромна трагедия за тези хора. "Те не бягат от хубаво. Никой не би напуснал просто така дома си, семейството си. Много от тях знаят, че ги чакат трудности и големи неизвестности. Виждаме трагични кадри на деца, хора, които загиват в Средиземно море и на други места", добави Ирина Бокова. Според нея фактът, че тези хора бягат към Европа, а не към други места, показва голямата стойност на европейските ценности, на това, което Европа представлява - свобода, социална ангажираност, състрадателност, хуманно отношение, уважение над човешката личност и достойнство.


Бокова посочи още, че Стоичков ще е посланик на добра воля на ЮНЕСКО в областта на спорта. "Той е популярен сред децата, добре работи с тях", добави Бокова.


Коментирайки кабинетът Виденов, генералният секретар на ЮНЕСКО обяви, че времето е било сложно, но по-важното е че по това време е подадене молба от България за членство в ЕС и са поставени механизмите, които са направили страната член.


Попитана какво за нея е България, Бокова каза, че това е нейната майка, която е на почти 90 години и спомените от Якоруда, където е ходела като дете при бабите си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK