Колко ще спечелят бедните, ако милиардерите раздадат богатството си

Ръсел Кроу като Робин Худ в едноименния филм от 2010 г.

© Universal Pictures

Ръсел Кроу като Робин Худ в едноименния филм от 2010 г.Ще стане ли светът едно по-справедливо място, ако най-богатите хора раздадат имуществото си на най-бедните? Агенция "Блумбърг" се опитва да отговори на този въпрос като създава т.нар. "индекс на Робин Худ". Той изчислява колко пари би получил гражданинът на една държава, ако най-богатият човек в нея раздели имуществото си поравно между най-бедната част от населението.


Методиката на "Блумбърг" е следната: взимат се произволни 42 държави с различна степен на икономическо развитие и демографски състав. След това се сравняват най-богатите хора в тях с процента от населението, който живее под линията на бедността. Любопитно е, че само в четири от изследваните държави – Чили, Холандия, Австралия и Франция – най-заможният човек е жена.


Индексът сравнява нетното богатство на най-заможния човек в дадена страна с доходите на неговите съграждани. Изчислява се каква сума (в долари) ще получи всеки беден жител на дадена държава, ако активите на най-заможния бъдат отнети и раздадени. Опорни точки са индексът на "Блумбърг" за милиардерите и т.нар. Световна книга с фактите на ЦРУ.
Оказва се, че например нетното богатство на Бил Гейтс ще се трансформира в едва 1736 долара еднократна помощ за най-бедните 15 % от населението на САЩ.


Логично, заради огромното си население, в дъното на класацията е Индия. Ако състоянието на Мукеш Амбани (президент на най-голямата индийска частна компания, Reliance Industries), възлизащо на 19.2 милиарда долара, бъде раздадено на живеещите под линията на бедността (30% от населението), то те ще получат едва 59 долара. Тази сума стига за 118 основни хранения, оценени на 35 рупии (50 цента) и включващи ориз, дал (ястие с бобови култури), два зеленчука, една кисела краставичка и три чапати (вид тънък индийски хляб).


Според класацията на "Блумбърг" най-печеливши се оказват жителите на Кипър и Швеция. Там най-бедните биха получили по 45 987 долара и 33 149 долара съответно. Все пак тук има някои уговорки. И двете страни имат малко население (това на Кипър възлиза на 1.1 милиона души) и сравнително висок стандарт на живот. По критерий БВП на глава от население, Швеция е сред най-богатите държави в света.


Любопитно е, че всъщност най-богатият жител на Кипър не е родом оттам. Става въпрос за норвежкия корабен магнат Джон Фредриксен, собственик на най-големия петролен флот в света. Очаквано най-заможният швед е собственикът на ИКЕА Ингвар Кампрад.


Определянето на ефекта от раздаването на тези суми е субективно, тъй като всеки избира по какъв начин би ги изхарчил. Освен това линията на бедността е различна за всяка нация. Въпреки това изглежда, че съвременният Робин Худ не би подобрил съществено живота на най-бедните.


Цялата класация може да видите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 757 Неутрално

  А утре от къде ще грабим?

 2. 2 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Нищо няма да спечелят, защото така бедните ще имат повече пари, което ще вдигне парите в обръщение за същите стоки, което ще вдигне цените (една хубава инфлация). В крайна сметка бедните ще си останат бедни, но и милиардерите ще останат без пари.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Нищо никой не трябва да раздава, достатъчно е робовладелците да започнат да плащат действително изработеното на хората.

 4. 4 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Тотална глупост , най богатите хора ги нямат кеш , ако тръгнат да продават акциите , цените ще се сринат , и бедните пак ще получат , да не казвам кво.

 5. 5 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  "Въпреки това изглежда, че съвременният Робин Худ не би подобрил съществено живота на най-бедните."
  Не само съвременният.Никой и никога.

 6. 6 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#2] от "alabalko":


  [quote#2:"alabalko"] В крайна сметка бедните ще си останат бедни, но и милиардерите ще останат без пари. [/quote]

  Избора винаги е бил всички еднакво бедни или бедни- богати, но никога всички богати.

 7. 7 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Никой не е длъжен да раздава своето лично богатство на никой. Освен, разбира се, българските комунисти, чието богатсво са безброй крадени милиарди от българската държава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3076 Весело

  Всички ща станат поравно бедни

  подпис
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3076 Весело

  По тази причина комунистите като дойдат на власт не раздават парите. Само ги обявяват за народни и започват да ги управляват в името на народа.

  подпис
 10. 10 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1167 Неутрално
 11. 11 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 569 Весело

  Защо само първият най-богат? Ако в САЩ "богатството" на Бил Гейтс може да се преобразува в $1700+ и приемем, че най-богатите са 1% от населението на държавата. Така се получава, че това са 300,000 души за САЩ и които ако държавата им вземе "богатството" и го раздаде ефекта ще е много по-голям от някакви си $1700 Може би ще се паднат по 40,000 - 50,000 долара на човек. Държа да уточня, че съм комунист/социалист/евразиатец или дори анархист, но просто ме дразни как са представили нещата.

  Друг е въпросът, че първо е невъзможно понеже голяма част от това "богатство" е пазарна капитализация и второ даже и "бедните" да го получат то по-голяма част от него ще се върне обратно при богатите

 12. 12 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Между другото имаме феномен ,при който всички стават сравнително заможни , това са малките петромонархии , и тогава пък трябва да се внесе работна ръка, защото няма кой да върши черната работа и пак се появят бедни.

 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Това е същото като да питаш "ще стане ли светът ПО-СПРАВЕДЛИВО място, ако богатите европейци раздадат богатството си на бедните от Близкия изток и Африка"? Ами... НЕ. Сами се сетете защо.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 14. 14 Профил на eastside
  eastside
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не знам кой какво ще спечели като е разделено на държави, но 100-те най-богати милардера във света държат финанси колкото 3.5 млрд души, или казано със други думи 100-те най-богати държат половина финанси във света.

 15. 15 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Весело

  "Ало, другарят Благоев ли е, от Бузлуджа...? "
  Айде стига глупости !

 16. 16 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Роденият беден ще си умре беден!

 17. 17 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Продвеждащ е този индекс; Робин Худ е взимал от богатИТЕ, не от 1 човек, а от горния 1%. Ако от 1 човек бедните американци биха получили по 1736 долара, от най-богатите 500 души вероятно биха получили достатъчно да изпратят децата си в колеж и да си осигурят пенсия за края на дните.

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2401 Весело

  До коментар [#11] от "Sinergy":Браво! Един умен коментар след 10 първосигнални!

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Идиотска спекулация.
  Не става дума за раздаване на парите, а за впрягане на притежаваните от богаташите ресурси да работят за общото благо, не с предимство за изгода на същите богаташи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Всички не могат да бъдат милиардери. Но може да се работи така че всички да имат висок стандарт на живот. Икономиката обаче ще трябва да се преструктурира към по устойчиво развитие и някои големи играчи ще изгубят. Затова засега нещата са главно на приказки. Блумбърг са го направили този анализ по повод откриването на ООН след дни това е една от главните теми социалното неравенство и бедността.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3295 Любопитно

  [quote#6:"takeshi303"]Избора винаги е бил всички еднакво бедни или бедни- богати, но никога всички богати.[/quote]Нищо подобно. Изборът е дал да се постави социална мрежа, за да не изпадат бедни да обикалят варелите .... а богатите нека си богатеят колкото си искат. Ако това не се направи ... периодично ще има кървави допълнения към учебника по история ...
  Нека поумнеем на време и да си го спестим.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Социалното неравенство е стимул, движещ икономиката напред.
  Не може без него.
  Ако богатите предоставят спечеленото от тях, те самите ще загубят интерес към производство и инициативи.
  Въпросът трябва да се зададе по друг начин.
  Ако всички излишни (празни) разходи се елиминират, с колко ще нарастне бюджетът за социални плащания.
  Например, ако парите за религии бяха предоставени на гражданите, Гърция нямаше да има една стотинка задължение към международни финансови институции, а в България .......

 23. 23 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Всичко казано е в сферата на фантастиката... Който не може да си прави сметката и милиони да получи, пак ще ги изгуби и в крайна сметка ще си остане беден...

 24. 24 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 458 Весело

  Ще спечелят по един обяд! Каквото им раздадат ще го изядат и изсерат! И ще настъпи комунизЪма! Всички ще са бедни, но равни! След което някои ще станат по - равни, докато се стигне до същата дилема! И историята ще се повтаря до безкрай!

 25. 25 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#11] от "Sinergy":

  задължително трябва да има отнемане на богатство и даване на това богатство на бедните, нали? отнемане и даване.

  само, че в тази статия не се споменава, че крайният ефект не просто ще бъде даване на 50 или 50 хиляди долара на тези под чертата на бедност.

  ефектут ще бъде катастрофален, защото това ще бъде директно унищожаване на богатство и просперитет в размер на милиарди долари.

  бедните просто ще похарчат парите и закупените стоки, или ще изядат и изпият, или ще занемарят поддръжката на скъпите си коли и на скъпите си къщи.

  просто защото днешните бедни не са научени как сами да решават проблемите в собствените си животи.

  и този анализ на Блумбърг е подвеждащ и невероятно неточен и комунистически аритмичен в логиката си

  по същата аритметична логика и глупаците Ленин и Сталин унищожиха цвета на Царска Русия и я превърнаха в диктаторска клоака, от която не можем да се отървем и до днес...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 26. 26 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Ами ако не ескаме стагфлация трябва да има търсене, а търсене без парични средства в наличност е невъзможно..Така чене е лоша идеята пребогатите да раздадат да речем половината си богатство за да влезе в реалната икономика, а не разни хедж фондове и офшорки.. Така те пак ще си останат хиляди пъти по-богати от обикновените хора, но ще могат и да се кефят на печалби каквито не са възможни при положение че 1% от населението държи над 50%от световното богатство..Както се казва-и вълкът сит и агнетата доволни..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Какво се цели с тази статия?Искат да ни внушат да оставим нещата такива, каквито са, защото нищо няма да се промени, ако посегнем на богатсвата на милиардерите. Не съм съгласна. Изземването на милиардите им ще има най-вече отрезвяващ и възпитателен ефект върху бъдещите грабители на чуждия труд. Ще възпре феноменалната им алчност и неистовото желание за трупане на пари на всяка цена. Ще видят, че всяко нещо на този свят се заплаща, по един илио друг начин.

 28. 28 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Парите е само една малка компонента от категорията наречена "Качество на живот ", така , че да се докопат всичките пари на богатите няма да се постигне нищо. Щастие в някакъв вид имаше про социализма, когато всички около теб са еднакво зле...тези които живеят добре не се виждаха...

 29. 29 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 458 Неутрално

  България е бедна по няколко причини:
  - мащабни кражби през банки
  - грандиозни злоупотреби в енергетиката
  - кухи европейски проекти (без принос, освен за администрацията)
  - ниско образование.
  - охраняван монопол
  - корупция
  - пасивност на институциите

  И вместо горното да бъде коригирано, се строят църкви да промиват мозъци. Нацията "ослепява" и спира да се съпротивлява.

 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#22] разсъждения в рамките на капиталистическия мироглед.
  Ти имаш ли любимо занимание? Конкуренцията и неравенството ли те мотивират да му отделяш време?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 31. 31 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Все едно не е имало болшевишки и комунистически преврати и не сме го виждали...
  .Богатите и последният си чифт чорапи да дарят ,бедните ще са пак толкова бедни..

 32. 32 Профил на Попа от Симитли
  Попа от Симитли
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "какво има да се мисли - всичко да се раздели по равно, и готово. а не някой да се ширят в осем стаи." михаил булгаков, кучешко сърце.

  ... sorry, I'm fucked up inside!
 33. 33 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Това е простотия! Въпросът не е колко ще спечелят бедните ако вземат парите на богатите. Въпросът е, че богатите без пари няма да имат възможност да корумпират системата и така ще се появят условия за демокрация от типа "един човек - един глас", а не както сега "един долар/евро/лев/рубла ... - един глас".
  Освен това класация като тази очевидно изпуска корпоративните капитали, с които тези хора боравят, и които също се използват за корумпиране на обществото.
  И накрая, защо ми липсват Рокфелер, Вандербилдт, Ротшилд и т.н. известни богаташи. Те винаги седят в сянка.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 34. 34 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  [quote#19:"Николай Теллалов"] да работят за общото благо,[/quote]
  "Ние искаме правителството да поеме задължението да осигурява на всеки гражданин адекватни възможности за работа и препитание.
  Не трябва да се позволява на действията на индивида да се сблъскват с интересите на общността,те следва да бъдат в границите на тези интереси и да допринасят за общото благо.
  Искаме дялово участие в печалбите на големите компании.
  Искаме повсеместна грижа за възрастните хора.
  Искаме..най-широкия възможен достъп на малките компании до държавни,национални или военни правителствени поръчки.
  С цел да осигури за всеки способен и трудолюбив гражданин достъп до висше образование и по този начин възможността да заеме ръководни позиции правителството трябва максимално да разшири цялата система на общественното образование...Изискваме образование на държавна издръжка за надарените деца на бедни родители.
  Ние се борим срещу материалистическия дух в себе си и около нас и сме убедени,че трайното възстановяванех на нашия народ може да произтече от възприемането на принципа:Общото благо над индивидуалното благо."
  "Новият фашизъм:управление с консенсус."

 35. 35 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  А, и разбира се, богатството им не е справедливо заслужено - още една причина да бъде отнето в полза на обществото, дали на най-бедните или за друго отделен въпрос.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 36. 36 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Има една приказка - "ако искаш да нахраниш някого, дай му една риба (както е направил Христос), ако искаш да помогнеш на някого, тогава го научи да лови риба".
  Социалистите само дават за ядене, не те учат как да правиш папото. "Парите на другите" е папото при тях. Та така. Богатият знае как да печели пари и дори да му отнемат пак би спечелил. Бедният получава едни пари и в общия случай ги опосква, накрая пак е беден. Потвърждава се често при спечелилите от тото и лотарии. При футболисти/спортисти пък се проявява в непрекъснат постоянен харч след залеза на кариерата, което често води до просешка тояга. Парите получени от спорта не са изкарани с бизнес и съответно липсва културата на управлението им.

 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#31] какво именно "сме виждали"? Как болшевиките дават всичко народу, или как просто заеха мястото на старите големци?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 38. 38 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#20:"angevins"]Всички не могат да бъдат милиардери. Но може да се работи така че всички да имат висок стандарт на живот.[/quote]

  Аха, че кой ще работи тогава?
  Доста бедни, които аз познавам, ако имат пари за ракия и кремвирши "Леки", не отиват да работят. Отиват да работят нещо само когато нямат пари.
  Да им се даде наготово е автогол за цялата икономика.

 39. 39 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#30] от "Николай Теллалов":

  Когато различни хора, с различни възможности и респективно принос, получават еднакво възнаграждение, то те се приравняват на база ленивост. Социализмът го доказа.

  Аз лично много се радвам, когато, за добре свършена работа, бъда достойно възнаградена.

  Ако настъпи "суша", предпочитам да си мързелувам.

 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#34] Бакунин и Кропоткин чудесно са обяснили при какви условия, при какъв обществен строй инересите на личността не се сблъскват с интересите на общността.
  Гугъл в помощ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 41. 41 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Бил Гейтс финансира проекти в световен мащаб, разработване на ваксини, пречистване на води, борба с бедността в третия свят и още много по-смислени неща, от колкото да си раздаде по 1000 долара на всички, които ще се изхарчат за нула време и след това нищо.
  Ако раздаде на бедните в цял свят нищо чудно да са и по 100 долара. Ще си купят всички по един телефон, ще направят по един купон и до там.

  Той дава човекът по много по-смислен начин - с научна дейност, с мисъл и изследвания как да се помогне на хората - но не по комунистически, а по интелигентен начин.
  В една или друга степен това важи и за другите в статията.

 42. 42 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 590 Весело

  Просто, ще развиваме и натрупваме материалното и духовното богатство на хората, като Обществено и на принципа "От всеки, според способностите - на всеки, според потребностите" ...

 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#39] кой социализъм? При БКП имаше държавен капитализъм.
  Каква уравниловка? Ох... Гугъл - Бакунин, Кропоткин, Рокер, Букчин - разширявайте си възгледите, че се въртите в един и същ кръгов коловоз - о, в него изводите ви са верни... но светът не се ограничава с ТОЗИ коловоз.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 44. 44 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Поредната партенка на "Блумбърг" за отвличане на вниманието. Но като вземем в предвид, кое творение е, няма защо да се чудим.
  Къде в тази "класация" са интернационалните мошеници от левитското "Братство" - т. н. "кредитори", предвождани от Ротшилдови!? Тях въобще ги няма в "класацията", най-вероятно защото са космополити, т. е. нямат род и родина. Вместо това, виждаме Бил Гейтс, който в сравнение с ТЯХ, е като ваксаджийчето на улицата!! "Опорни точки" на "Блумбърг" за милиардерите и т.нар. 'Световна книга с фактите на ЦРУ'. Да бе, да!! А шаранът кълве на гола кука!!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Любопитно

  [quote#3:"442"]Нищо никой не трябва да раздава, достатъчно е робовладелците да започнат да плащат действително изработеното на хората. [/quote]
  Кое е "действително изработеното" от хората?
  Как се определя стойността му?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#25] от "полувишис":

  Прав сте, вторичните ефекти ще са трагични и други колеги по-горе са казали същото. Просто това се подразбира за повечето във форума с малки изключения като примерно изключим г-жа Proza в коментар 27 Аз не го споменах просто защото се занимавах единствено със сметката на Блумбърг, която очевидно е крива и изопачена.

  Иначе единственото, което наистина мразя е лицемериото и изопачавеното на факти без значение кой го прави (наши, ваши и т.н.) Ако Блумбърг искаха да напишат нормална статия тогава да бяха казали колко точно пари могат да се раздадат ако се вземат от горният 1%, защо това не може да стане и какви биха били ефектите. Така както са представени нещата си е чиста манипулация от сорта "не пожелавайте имането на ближният си понеже това няма да ви оправи живота". Да, прави са, но не и по начина, по който представят нещата.

  До коментар [#18] от "patsis":

  Благодаря

 47. 47 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#27] от "proza":
  +++++++++++++++

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 48. 48 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Според официалната статистика 1% от най-богатите руснаци притежава богатство няколко пъти по-голямо от това на 10% от най-богатите американци. В коя държава социалната справедливост е по-голяма? В Русия или в Америка?

 49. 49 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#11] от "Sinergy":

  ++++++++++++++++

 50. 50 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Въпросът милиардерите да раздават богатството си е нонсенс, Агенция "Блумбърг" са подходили манипулативно. Има милиардери , които са двигатели на прогреса, спазват законите и осигуряват поминък на стотици хиляди хора, има и такива, които обществото е нарекло олигарси, които са посредствени и зависят единствено от шмекериите извършвани съвместно с държавните чиновници и политици. Дейността на тези т. нар. олигарси е порочна, увеличаваща ентропията и с тенденция в дългосрочен план към засилване на хаоса и мизерията за цялото общество.

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 51. 51 Профил на dragokz
  dragokz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Вземат се богатите, раздава се на всички по равно и след 1м богатите са богати, бедните бедни.
  Причини: има защо богатите да са богати, а бедните бедни. Едните са наследили нещо или са достатъчно умни да го спечелят.
  А бедните или са много мързеливи или доволно тъпи.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  А на кого ще завиждаме утре.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#51] ти от коя категория си?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 55. 55 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10039 Неутрално

  Много богатите не дават така лесно парите си.

 56. 56 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Е, не точно раздадат, както казва милиардерът Ник Хенауер, "Нас ни чакат вили", демек - набождат се милиардерите на вили, и богатството...

  Варианти:
  1) разграбва се, преразпределя се, пак вили и т.н.
  2) не се разграбва, а се управлява мъдро за поддържане на индекса на Джини винаги в разумни граници.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 57. 57 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#51:"dragokz"]Вземат се богатите, раздава се на всички по равно и след 1м богатите са богати, бедните бедни. [/quote]

  Парите от ден на ден се превръщат във все по-виртуално средство. Ресурсите като злато, диаманти, нефт и т.н. имат свойството да се изчерпват необратимо, а недвижимите имоти могат да се окажат в регион, който вече не е стабилен, или е екологично замърсен. Понятието богатство придобива все повече характер на размита абстракция. Единственото нещо, което винаги ще има абсолютна стойност е интелекта и знанието, две величини, корелиращи най-силно с развитието на цивилизацията.

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 58. 58 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 282 Неутрално

  И така ще се замести функцията на държавата ли? Да се грижи за социално слабите - бедните, болните и възрастните хора, както и за децата без родители? Не е това начинът, освен ако не се връщаме към едни отминали времена.

 59. 59 Профил на т
  т
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Да не би да има нещо като Асоциация на милиардерите, която да поръчва подобни подвеждащи статии?
  Истината е, че ако разликата между бедните и богатите бъде намалена, не само в рамките на държавите, а и в световен мащаб, всички биха спечелили (освен малцината милиардери). Това е единственият начин да се спре прирастът на населението, страданието, епидемии, замърсяването на околната среда и тн...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 60. 60 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2646 Весело

  Само да съобщя на ниското ниво мурзилски беднотор, налазил Дневник, че нов девети нема да има, а те ше прават като беднотора и ветъра - фиуууууу, фиууууууу

  Use your Illusion
 61. 61 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Бедните дето само стоят и чакат на помощ или на някоя мизерна заплата, няма как да станат богати никога.

  Първо трябва да се образоват и квалифицират (това по принцип може да стане и без пари), да почнат да произвеждат сами нещо ценно и чак тогава мога да очакват да мръднат нагоре.

  Мой познат от детството останал с основно образование, но сам и без чужда помощ от немай къде се начил да майстори ковано желязо.

  Преди 10 години кюташе в една рухнала плевня, сега има малък цех с 4-5 калфи и продава в Германия и Франция.

  Успехът не е толкова труден и толкова далеч, но с вайкане и лежане не става.

 62. 62 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  Време е човечеството да се замисли за "регулация" в прираста си...
  То, че няма ресурси за всички е повече от ясно, но поне там, където, те наистина липсват, раждаемостта да се сведе до "достатъчна", а не "лавинообразна"...

  Форумът е в будна кома...
 63. 63 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#62] от "Ghost":

  Ресурси има за всички, но Мада Нейча е брутална кучка с много яко чувство за хумор и подредбата е такава, че беднотора се множи по-бързо от богатите.

  Който е богат да прави неизвестни деца от несвързани Жени.

  Use your Illusion
 64. 64 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Тотална комунистически глупости!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 65. 65 Профил на Farragut West
  Farragut West
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#59] от "т":

  оххх, пак откриваме колелото, нарязания хляб и топлата вода наведнъж. Въпроса е как да се редуцира това неравенство? Аз все си мисля, че с прехвърляне на пари от нечий джоб в джоба на друг е борба със следствието, а не с причината. По тази логика, дайте да слагаме всички болни с температура във фризера, че да ги охладим.

 66. 66 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#65] от "Farragut West":

  Че що да се редуцира? Неравенството е чудесно

  Use your Illusion
 67. 67 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#1:"lordcris"] утре от къде ще грабим?[/quote]
  oписано е в нАучния труд на др. сергей дмитриевич станишеФ - "защото сме социо-глисти"

  #KOЙ номинира бокова!
 68. 68 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Аз не съм съгласен моите пари да се раздават на бедните !

 69. 69 Профил на deni4
  deni4
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#65] от "Farragut West":

  С данъци, минимална заплата и т.н. разликата може да бъде намалена. С глобализацията на света започнаха да се експлатират хора от Далечния Изток на базата на тяхата култура и брой, което направи много хора богати. Ако не беше така нямаше да го има китайското икономическо чудо. Най-богатите са не винаги най-талантливите и не те движат света напред.

 70. 70 Профил на deni4
  deni4
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#48] от "petyo9":

  Руснаците са наясно как функционира държавата им и дори и на мен също да ми се струва несправедливо, изглежда, че много от тях поддържат таза система, не всички. Благосъстоянието на САЩ е изградено върху влияние на пазарите, което води до стабилизирането на различни части на света и/или обратно. Това справедливо ли е?

 71. 71 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  [quote#69:"deni4"]Най-богатите са не винаги най-талантливите и не те движат света напред[/quote]
  Да бе! Движи го работника! Венсеремус другарю! Нали го пробвахме това! Нищо не излезе!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#71] и теб те питам: какво сте пробвали? Нима твърдиш, че по времето на бекапейския държавен капитализъм работниците управляваха?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 73. 73 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#16] от "Сиянието на Мрака":

  Поправка. Мислещият като беден, ще си живее и умре беден. А това е проблем на повечето бедни.

 74. 74 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 293 Неутрално

  [quote#69:"deni4"]Най-богатите са не винаги най-талантливите и не те движат света напред.[/quote]

  Значи за това, че най-богатите не са най-талантливите си прав, но няма правило, че талант=богатство. Също няма правило талант=движиш света напред. Талантът да правиш музика и талантът да правиш пари от нея са две много различни неща.

 75. 75 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 293 Неутрално

  [quote#69:"deni4"]Най-богатите са не винаги най-талантливите и не те движат света напред.[/quote]

  И в допълнение...живеем в 21ви век. Днес всеки, който иска и има идеи да движи света напред може да бъде и много богат (и сигурно в 99% от случаите ще бъде). Забравете тея лозунги за пролетариата дето движел света напред. Не го движи пролетариата.

 76. 76 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#29:"М.Георгиева"]И вместо горното да бъде коригирано, се строят църкви да промиват мозъци. Нацията "ослепява" и спира да се съпротивлява. [/quote]


  Точно пък църквите ли са ти проблемът на тебе?

  Вече втори пост тенденциозно риториката ти е насочена срещу Църквата. И не, не ти е тя виновна за


  [quote#29:"М.Георгиева"]- мащабни кражби през банки
  - грандиозни злоупотреби в енергетиката
  - кухи европейски проекти (без принос, освен за администрацията)
  - ниско образование.
  - охраняван монопол
  - корупция
  - пасивност на институциите
  [/quote]


  Мисли малко.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 77. 77 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1485 Весело

  Какво ще спечелят ли? Ми, една седмица аху-иху и на следващата всички пак бедни, гладни, голи и боси.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 78. 78 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#73] от "mmanchev":

  Да. Много си прав. Нямам никакви възражения++++

 79. 79 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#76] от "puhpuhan4o":

  Не, дамата не визира точно църквата, а че се спуска "димна" завеса пред проблемите на обществото. Строенето на църквата случайно попада като елемент за отвличане на вниманието. Поне така я разбрах?

 80. 80 Профил на gzw14434665
  gzw14434665
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#71:"lz2"]Да бе! Движи го работника! Венсеремус другарю! Нали го пробвахме това! Нищо не излезе!
  [/quote]
  Движат го учените, философите, интелектуалците. А те далеч не са най-богати.

 81. 81 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#79:"Сиянието на Мрака"]Не, дамата не визира точно църквата, а че се спуска "димна" завеса пред проблемите на обществото. Строенето на църквата случайно попада като елемент за отвличане на вниманието. Поне така я разбрах? [/quote]


  ... Да, нещо в тоя ред на мисли се опита да обяснява, ама много малоумно ми идва... Точно строенето на църкви и Църковната общност са тези, дето имат най-голямо влияние в държавата ни, щото...

  Една от най-атеистичните ортодоксални нации в света - нашата (за съжаление!), при нея точно Църквата е с най-голямо влияние, нали...

  Глупости на търкалета.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK