Бан Ки-мун: Унгария трябва да спазва човешките права на мигрантите

Бан Ки-мун: Унгария трябва да спазва човешките права на мигрантите

© Mike Segar, ReutersУнгария трябва да спазва човешките права на мигрантите, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на двустранна среща с унгарския президент Янош Адер в събота, съобщи ДПА, цитиртана от БТА.


Унгария беше подложена на критики за отношението си към мигрантите, много от които са сирийски бежанци. Страната издигна ограда на южната си граница, за да спре потока от мигранти.


Бан Ки-мун заяви пред Адер, че "разбира предизвикателството, пред което е изправена Унгария" поради придвижването на мигрантите. Въпреки това е важно да се спазват човешките права и да се зачита достойнството им, подчертал е генералният секретар на ООН.
Балканите като транзит за мигрантите


Весна Пусич, първи заместник министър-председател и министър на външните работи и европейските въпроси на Хърватия, заяви пред ТАСС, че Хърватия и другите страни от Балканите имат само ролята на транзитен пункт за хилядите бежанци от Близкия изток и Африка. Според нея след затварянето на унгарските граници бежанците са избрали хърватската територия за главен транзитен път към Западна Европа. През последните 10 дни в страната с население 4,3 милиона души са пристигнали над 63 000 бежанци.


"Всички те бързат на Запад", подчерта тя. "Върху нас се стовари мощна миграционна вълна, ние искрено се стараем да помогнем възможно най-много на нещастните хора, много от които са преживели ужасите на войната", добави Пусич. Въпреки това само една жена с деца е поискала убежище в Хърватия, подчерта тя.


ЕС трябва да сключи договор за регулиране на миграционния поток с Турция, смята Пусич. Според нея Анкара трябва да получи помощ за организирането на система на ефективно работещи центрове за бежанците. Турция трябва да получи от ЕС и финансова, и всякаква друга помощ, за да се справи с този проблем, добави тя.


Пусич добави, че Русия остава един от най-перспективните партньори за Хърватия в икономическата, научната и културната сфера. Основен приоритет е икономиката, като трябва да се наблегне на развитието на преките връзки, подчертава първият заместник министър-председател на Хърватия.


Хърватското правителство реши да издигне кандидатурата на Пусич за следващ генерален секретар на ОО.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK