Плевнелиев призова международната общност да се фокусира върху изкореняването на бедността

Росен Плевнелиев

© Анелия Николова

Росен ПлевнелиевМеждународната общност да се фокусира върху постигането на резултати по целите на устойчивото развитие, сред които са изкореняването на бедността, изграждането на устойчива икономика и развитието на мирни и стабилни общества. За това призова президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на върха за приемането на Дневния ред за развитие след 2015 г., която се проведе в централата на ООН в Ню Йорк, съобщи прессекретариатът на държавния глава.


Дневният ред на ООН е изготвен от държавите членки с подкрепата на представители на гражданското общество, на неправителствения сектор и на академичните среди. Документът е озаглавен "Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие."


В изказването си Плевнелиев подчерта, че за първи път се прави подобно глобално и всеобхватно усилие светът да се извади от бедността и да се постигне устойчиво развитие с грижа за всички живи същества на планетата, като се отчита и екологичната страна на въпроса.
Сред някои от формулираните цели на устойчивото развитие са: прекратяване на бедността във всичките й форми, постигане на хранителна сигурност, постигане на равенство на половете, устойчиво управление на водите, осигуряване на достъпна, надеждна и модерна енергия за всички, насърчаване на устойчив и включващ икономически растеж, намаляване на неравенствата в и между страните, опазване и устойчива употреба на океаните, моретата и морските ресурси.


Като цели на ООН са заложени и насърчаването на мирните и включващи общества за устойчиво развитие, предоставяне на достъп до правосъдие за всички и изграждане на ефективни и отговорни институции, както и укрепването на средствата за изпълнение и ревитализиране на глобалното партньорство за устойчиво развитие.


"България беше една от страните, които се застъпиха за приемането на нов Дневен ред за развитие на ООН, основан на защитата на човешките права", отбеляза Плевнелиев и подчерта, че за пръв път в подобен документ се поставя ударение върху благополучието на всеки отделен човек без никой да бъде пренебрегнат. "Като съ-председател на Групата на приятелите на децата и Целите за устойчиво развитие България работи усилено за интегрирането на правата на децата във всички аспекти на развитието, поставяйки децата в центъра на Дневния ред", заяви още държавният глава.


Той увери, че България ще положи всички усилия за изпълнението на новия Дневен ред и за постигане на целите за  премахване на бедността, елиминиране на неравенствата и изграждането на мирни общества. В качеството си на съпредседател на "Групата на приятелите на децата" и Целите за устойчиво развитие България работи усилено за интегрирането на човешките права на децата във всички аспекти на развитието, поставяйки децата в центъра на Дневния ред. За първи път децата и младежите бяха приети като активни участници във всички процеси, засягащи живота им.


Росен Плевнелиев настоя ОООН и нейните партньори да останат ангажирани и да осъществяват постоянен мониторинг на конкретните постижения.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Разстроено

  А пък аз призовавам Плевнелиев да изкорени бедността в България.

 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Да, международната общнст да започне с България. 100 Евро пенсия как ви се струда, дали не е предизвикателство?

 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Всички проблеми иодват от липсата на образовани и възпитание - това трябва да се оправи, а след това, то естествено ще оправи и бедността...

 4. 4 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ами спрете да крадете бе, роска!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Чутовно... какво му коства да иде да говори високопарно. Нищо. Със същия успех зависят от него промените- и у нас и по света. Та да, може да си говори на едро колкото иска. Все тая.

 6. 6 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#2:"bestbuy"]Да, международната общнст да започне с България. 100 Евро пенсия как ви се струда, дали не е предизвикателство? [/quote]
  Да, международната общнуст неприменно требва да започва с България и с нея да завърши!! Требва международната общнус не да гледа нейнити си международнуобщнусни прублеми, ми на легане и на ставане за България да мисли и за нейнити 100 евра пенция!! Даже да не лега и да става, ми да не спи, и за тва да мисли!!! Па ний, българити, за тва да мислим не требва!! Ний требва да лежими пуд ореха на сенка, па куга ни са приспи, да са приместим пуд крушата, да не прустиним пуд ореховата сенка!! Па международната общнуст ша ни сиди диван-чапраз да ни угажда и всекакси слугува, а нема тя да са опитва с хитрус, подкуп и машинации и кат ни присипва пуд сенката да ни прибери и малкото дека имами и си го употреби за свои си цели!!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Общи приказки за светлото бъдеще.Трябва,ама как ще стане.Тези дето идват в Европа в по -голямата си част също искат да им изкоренят бедността.

 8. 8 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Вместо утопия, да беше предложил нещо реално и постижимо!
  От празно дрънкане няма нужда, само се създава течение...

 9. 9 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Устойчивото развитие е възможно, ако раждаемостта е в зависимост от благосъстоянието. Ако няма между двете зависимост, ще се появяват излишни хора и мно-о-о-го бежанци.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3930 Весело

  за постигане на целите за премахване на бедността, елиминиране на неравенствата и изграждането на мирни общества.
  ____________
  Браво на президента,
  по-малко офшорковци по-малко бедност и повече устойчиво развитие !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 489 Любопитно

  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ... NO COMMENT

  ГРОЗНО! ДПС откри кампанията си с ''Песен за Райна Княгиня'', изпята на турски език


  Предизборната кампания на ДПС започна вчера с поредната провокация, която бързо разбуди общественото недоволство. В интренет се появи клип, на който се вижда как как мургав изпълнител пее първо на български, а после и на турски “Песен за Райна Княгиня”, като не пропуска ориенталските извивки и звучене на иначе българската възрожденска песен.


  От заснето виждаме как ръководството на ДПС е приседнало удобно в задната част на голям камион, имитиращ сцена, а пред него е постлан червен килим досущ като на Оскарите.

  Ръководството на партията, начело с Лютви Местан, Хасан Адемов, Камен Костадинов, Рамадан Аталай видимо се забавляват на изпълнението на изпълнителя. По реакциите им (пляскането, припяването и тактуването с ръце) съдим, че по-ориенталски вариант на българската възрожденска песен им допада. Както се казва-добре, че не щракат и с пръсти.

  За всеки случай публикуваме текста на ''Песен за Райна Княгиня''. Сега изгледайте и клипа от предизборната кампания на ДПС. Чуйте съвременната версия на тази емблематична песен. Гавра?!

  Айде провикна се
  турски апаша от Панагюрище:
  “Кой уши байрака?
  Кой му тури знака?
  Смърт или свобода?

  Кой уши байрака?
  Кой му тури знака?
  Смърт или свобода? (х2)

  Нито я колете,
  нито я бесете,
  Жива ми я доведете.
  Аз да я питам,
  питам и разпитвам
  Кой уши байрака?

  Кой уши байрака?
  Кой му тури знака?
  Смърт или свобода?

  Айде провикна се
  Райна Попгеоргиева от Панагюрище:
  “Щете ме колете, щете ме бесете
  Аз съм Райна Попгеоргиева.
  Аз уших байрака, аз му турих знака:
  "Смърт или свобода".
  Аз съм Райна Попгеоргиева.”


  https://www.youtube.com/watch?v=YRsPb322BHg

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3930 Любопитно

  [quote#9:"ck"]

  Устойчивото развитие е възможно, ако раждаемостта е в зависимост от благосъстоянието. Ако няма между двете зависимост, ще се появяват излишни хора и мно-о-о-го бежанци. [/quote]
  Световните финансови , пенсионни , енергийни , хранителни , комуникационни и т.н. корпокративни системи залагат изцяло на очакван растеж и залагат на добива на човешки ресурси от бедни държави където има война конвенционална или икономическа !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на nikass
  nikass
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#8:"marsena"]От празно дрънкане няма нужда, само се създава течение...[/quote]
  Е то да сме видели нещо повече от него, откакто "изплува" на политическата сцена ? Даже бих предложил той повече а мълчи, защото предимно вреди.

 14. 14 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Божкееее, намери се кой да призовава за изкореняване на бедността. Човека "президент" на държавата, в която месечното заплащане е най-жалко в цял ЕС. Срам!

  Да живее България и българският народ.
 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Преди 1 година, през 2014 година, Международната Общност реши да се срещне 22-26 октомври 2015 година в Ню Йорк, за да приеме мерки за изкореняване на Бедността до 2030 година!

  В петък, 25 октомври 2015 година, Международната Общност излезе с Резолюция на ООН за изкореняване на Бедността до 2030 година.

  1 ден по-късно нашият Плевнелиев призовава Международната Общност да изкорени Бедността.

  Пак се изложихме!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "Massive atack":

  Напротив!

  По днешните критериите на ООН, Бедност се дефинира при хора, които живеят с под 2 $ на ден!

  Сега неолибералите, либертарианците, пазарните фундаменталисти, монетаристи и обективистите, които са превзели развитите индустриални държави от 35 години, си викат - супер!

  Правим така, че до 2030 година да живеят с 2 $ и 1 цент на ден и всичко е Ок!
  И вълкът сит, и агнето цяло!

  Като гледам кой днес ще бори Бедността до 2030 година, то ще е върховен успех,ако постигнат и това.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "Massive atack":

  М/у другото, през 2000 година се проведе Милениум Срещата на Международната Общност в Ню Йорк! Главен пукт -

  Мерки за Борба с Бедността и Изкореняването и да 2015 грдина!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тези, които днес подписват, си викат -

  2030 година я Камилата, я Камиларът.
  Меркел тогава ще е 80 годишна

  В крайна сметка, десните - неолибералите, либертарианците, пазарните фундаменталисти, монетаристи и обективистите- ще дефинират през 2025 година, че беден е не този с род 2 $ на ден, а този с под 1$ на ден. И Бедността е изкоренена!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  [quote#18:"socialen"]ще дефинират през 2025 година, че беден е не този с род 2 $ на ден, а този с под 1$ на ден. И Бедността е изкоренена![/quote]
  Абе то е достатъчно топ 100 на банкерско милиардерските фамилии дето се правят на филантропи да споделят 50% от богатството си с бедните и над милиард души ще получи по 100 000$

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на krummen Spiegel
  krummen Spiegel
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тоя смешник, ако трябва да го коментирам то коментарът ми моментално ще бъде изтрит. Седя и мисля да кажа една хубава дума за Росенчо седя и мисля,седя и мисля,седя и мисля, когато се огледах по едно време само седя. По-лошото е, че изборите се печелят в Костинброд, а не пред урните!

 21. 21 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Г-н Плевнелиев, вие като държавен глава, имате далеч по належащи задължения и предизвикателства пред себе си, в краткото време което ви остава като президент. Първостепенно от тях е миграционната вълна. Би било хубаво, да концентрирате времето и усилията си върху това, а не връху кухи фрази. Не сте лош човек, но ако искате да имате някакъв шанс за преизбиране покажете малко кураж.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 22. 22 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Какво стана с вилата в Гърция ,още ли стои празна?
  Не може ли нещо за бедните или...?

 23. 23 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Само най-големите комплексари уж-лидери на държави, от които нищо не зависи правят такива изказвания в ООН. Призовал бил да се изкорени бедността в света. Що не говориш за проблемите на Балканите да кажем, а? Поне лидерите на африканските държави говорят за собствените си проблеми, при нас на Балканите всичко е цъфнало и затова нашите псевдолидери говорят за глобалните проблеми и правят призиви сякаш някой ги слуша. Пфу!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1184 Весело

  номенклатурчикът борещ се срещу комунизма се превърна в милионера борещ се с бедността. неделен смях с роси

 25. 25 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Общото събрание на ООН е винаги нагледен пример за истинската същтност на българските т.нар. лидери като този т.нар. президент. А тя е използването на служебното положение за лични облаги - или финансови за едни, или нарцистични с елементи на избиване на комплексарщина за други. Моделът КОЙ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Колко ли са спали в залата докато се е изказвал?

 27. 27 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Селянски кога пак ще си прави селфита на трибуната на Общото събрание? Добре изглежда! Почти толкова световен лидер, колкото и Цецка Цачева на трибуната на Общото Събрание. Да се чудиш как БГ пропада така стремглаво с такива световни лидери, дето призовават за туй и онуй.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Кой се интересува какво е прочел Роската?!?
  Всички чакат една друга реч (утре вечер, след 17 ч. българско време)

 30. 30 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Абе тази трибунка на ООН-то е като "кътчето на ораторите" в Хайд парк - всеки лидер излиза, изрецитира си написаните на листче витиевати клиширани болежки и след това се прибира спокойно в удобния си уютен и подсигурен от охрана кабинет, а света от 3000 години си е все един и същ - все още си има бедност, войни, разрушения, несправедливост.

 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абсурд. Капитализмът не може без хора, бедни и готови на всичко за малко благинки от трапезата на големците

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на jessony
  jessony
  Рейтинг: 474 Гневно

  До коментар [#11] от "tamplierr":

  Тия мазни турчуля като ги видя и направо ми се преобръща нещо отвътре.После викат ние сме българи.Българи сте колкото аз съм унгарец.Остава само химна да изпеят на турски.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  Не е ли до голяма степен манипулиране с идеята на папата, който говори за това непрекъснато, включително и в речта си пред Общото Събрание на ООН? Ех, господин Президент, знаете оценката за преписване , нали....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK