ООН алармира, че сегашната криза с бежанците е "само върхът на айсберга"

ООН алармира, че сегашната криза с бежанците е "само върхът на айсберга"

© David W Cerny, ReutersООН предупреди, че не очаква намаляване на бежанския поток към Европа и че проблемите, пред които са изправени в момента националните правителства, могат да се окажат само "върхът на айсберга", съобщава "Ройтерс". В момента средно по 8000 души пристигат всеки ден на Стария континент.


Амин Ауад, регионален координатор от Върховния комисариат по бежанците на ООН (ВКБООН), заяви пред журналисти в Женева, че предупрежденията на организацията не са били взети насериозно.


Според Доминик Барш, зам.-координатор по хуманитарните въпроси в Ирак, коментира, че към края на годината 10 милиона иракчани ще се нуждаят от хуманитарна помощ,  като вече 3.2 милиона души са били принудително разселени.
Той заяви, че ООН планира да разсели близо половин милион души от Мосул, ако Дамаск реши да предприеме действия, с които да си върне контрола над превзетия от "Ислямска държава" град.


На срещата на върха миналата сряда лидерите на ЕС обещаха най-малко 1 милиард евро помощ за сирийските бежанци в Близкия изток и по-тясно сътрудничество за ограничаване на бежанския наплив.


Голяма част от бежанците, пристигащи в Европа, са от Сирия и Ирак. Други идват от Афганистан, Пакистан и африкански държави като Судан, Еритрея и Сомалия. Много от тях са прекарали по три или повече години в бежански лагери в Ливан, Турция и Йордания.


Според германския вътрешен министър около една трета от бежанците в страната, представящи се за сирийци, вероятно идват от други страни.


Огромният поток от хора - най-голямата хуманитарна криза в Европа след Втората световна война -  доведе до големи разногласия между страните - членки на ЕС, относно това как да се процедира. Докато страни като Германия се показват като по-гостоприемни, държавите от Източна Европа се противопоставят остро на плановете за въвеждане на квоти за мигранти, отбелязва "Ройтерс".


В края на миналата седмица унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че след завършването на металната ограда по границата със Сърбия имигрантите са променили маршрута си и влизат през Гърция и Хърватия. Според Орбан напливът от хора няма да спре и остава въпросът как да се подсигури хърватската граница.


Миналия четвъртък група от 30-40 души нападна с камъни и фойерверки автобус с бежанци във Финландия.

© Lehtikuva, Reuters

Миналия четвъртък група от 30-40 души нападна с камъни и фойерверки автобус с бежанци във Финландия.


Не всички бежанци избират да минат през Източна Европа. През последните дни близо 500 имигранти на ден пресичат Финландия през граничния град Торнио, близо до Северния полярен кръг, след дълго пътуване през Централна Европа и Швеция. В четвъртък група от 30-40 демонстранти замеряше с камъни и фойерверки автбус с бежанци, пристигащи в приемния център в Лахти в южната част на страната. По данни на местни медии активистите са носели бели роби, подобни на тези на Ку-клукс-клан в САЩ, развявали са финландското знаме и са скандирали обиди.


"Правителството на Финландия категорично осъжда расистките протести срещу търсещите убежище в нашата страна", заявиха управляващите в официална позиция. "Насилието или заплахата за употреба на насилие винаги ще бъдат осъждани."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK