Путин: Ситуацията в света е нетърпима, нужен ни е вариант на антихитлеристката коалиция (обновена)

Путин: Ситуацията в света е нетърпима, нужен ни е вариант на антихитлеристката коалиция (обновена)

© ReutersНевъзможно е да се търпи създаващото се в момента положение в света, заяви в първата си от повече от 10 години реч пред Общото събрание на ООН руският президент Владимир Путин.


Говорейки за ситуацията в Близкия изток, той потвърди, че страната му оказва военно-техническа помощ на Ирак и на режима на Башар ал Асад в Сирия.


"Подходът ни се използва като предлог да ни обвиняват в нарастващи амбиции. Въпросът не е в амбициите ни. Невъзможно е да се търпи създаващото се положение", цитират думите му руските медии.
Путин предложи всички да се ръководят от общи интереси на основата на международното право и да се създаде широка международна антитерористична коалиция по примера на антихитлеристката коалиция, победила преди 70 години.


"Тя може да сплоти най-различни сили", добави той и посочи, че ключови участници трябва да бъдат мюсюлмански държави.


Путин: Ситуацията в света е нетърпима, нужен ни е вариант на антихитлеристката коалиция (обновена)

© Reuters


Разсъждавайки за положението в Близкия изток, Путин подчерта, че продължавал износът на демократични революции, което на практика довело до насилие и мизерия. "Искам да попитам онези, които създадоха всичко това – осъзнавате ли какво свършихте?"


Вакуумът във властта доведе до зони на анархия, които се запълват от екстремисти и терористи, продължи да обяснява руският президент. Под знамената им воюват иракски военни, които бяха изхвърлени на улицата, а доставчик на бойци стана и Либия, чиято държавност беше унищожена в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Сега и умерените сирийци, въоръжавани отвън, преминават на страната на "Ислямска държава", добави той.


"В лагерите на терористите се подготвят бойци от много държави, включително eвропейски. Русия не е изключение. Не бива да се допуска тези главорези, надушили кръв, да се върнат у дома и да продължат черното си дело."


"Ислямска държава" е не само пряка заплаха, но и с кървавите си престъпления осквернява великата световна религия ислям. Идеолози на бойците издевателстват над исляма, извращават истинските му хуманни ценности", каза още президентът, който преди броени дни откри в Москва най-голямата джамия в Европа.


Делегацията на Украйна демонстративно напусна залата по време на изказването на руския президент.

© Reuters

Делегацията на Украйна демонстративно напусна залата по време на изказването на руския президент.


По повод Сирия президентът каза, че "най-после трябва да признаем, че никой друг, освен армията на Башар ал Асад и кюрдските милиции не се сражава реално срещу "Ислямска държава" и другите терористични организации в страната."


Затова той предложи Съветът за сигурност да подготви резолюция за координиране на всички сили, борещи се с "Ислямска държава". 


Като временен председател на Съвета в следващите дни Русия ще свика министерско заседание на страните членки за комплексен анализ на заплахите в Близкия изток и за обсъждане на въпросната резолюция, съобщи Путин.


След това той изрази надежда, че ще бъде изработена всеобхватна стратегия за политическо стабилизиране и социално-икономическо възстановяване на района "и няма да се наложи да се строят повече лагери за бежанци".


Путин: Ситуацията в света е нетърпима, нужен ни е вариант на антихитлеристката коалиция (обновена)

© Reuters


Още цитати от речта на Владимир Путин:


За санкциите и търговските преговори


"Днес едва ли не стана норма въвеждането на едностранни санкции, които заобикалят устава на ООН – те не само преследват политически цели, но и служат за отстраняване на конкуренти от пазарите."


"Ще отбележа още един симптом на растящия икономически егоизъм. Редица страни тръгнаха по пътя на затворените, ексклузивните икономически обединения, при това преговорите за създаването им вървят по кулоарите, тайно не само от собствените граждани, от собствените делови среди и обществеността, но и от другите държави."


"Вероятно искат да ни поставят пред свършен факт, че правилата на играта са пренаписани и ще се пренаписват в угода на тесен кръг избрани без участието на Световната търговска организация. Това заплашва с пълно разбалансиране на търговската система, раздробяване на глобалното икономическо пространство."


За бежанците


"Бежанците се нуждаят от състрадание, но глобално решението на проблема е да се възстанови държавността там, където беше унищожена, каза още президентът. "Това трябва да стане чрез укрепване институтите на властта там, където те все още се съхранени или се изграждат наново, чрез оказване на всестранна помощ: военна, икономическа, материална на попадналите в трудно положение държави и, разбира се, на хората, които въпреки всички изпитания не напускат родните си места."


За Украйна


"Първо продължиха линията на разширяване на НАТО... За какво, питаме? След това поставиха постсъветските страни пред избор – със Запада или с Изтока? Рано или късно тази конфронтационна логика трябваше да доведе до сериозна геополитическа криза. Така и стана в Украйна, където използваха недоволството от действащата власт на значителна част от населението и отвън провокираха въоръжен преврат. В крайна сметка избухна гражданска война. (...)


Със заплахи, със силата на оръжието цялостта на Украйна не може да се осигури. А това трябва да се направи. Нужно е реално отчитане интересите и правата на хората в Донбас, уважение към техния избор, съгласуване с нас - както е предвидено от спораменията от Минск – на ключовите елементи на политическото устройство на тази държава."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK