Австрия може да използва сила по границите си заради бежанската криза

Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер.

© Reuters

Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер.Австрия предупреди, че може да се наложи да използва сила, за да се справи със струпването на бежанци, ако Германия спре да пропуска имигранти през общата им граница. В същото време Виена потвърди намерението си да работи в тясно сътрудничество с Берлин, за да ускори процеса по приемане на имигранти, съобщи правителството, цитирано от "Ройтерс".


Преди седмици Германия въведе отново контрол по австрийската граница и наложи някои ограничения в жп транспорта между двете страни. Австрия, напротив, продължи да пропуска бежанци от Унгария и да ги пренасочва към Германия.


На въпрос какво би станало, ако Германия реши да "запечата" границата си, австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер отговори: "Това ще доведе до значително нарастване на броя на бежанците в страната и ето защо ние се нуждаем от бърз отговор от Европа. В противен случай остават две възможности: или да караме както досега, или да има строг контрол по границите. При подобно развитие обаче трябва да имаме предвид, че употребата на сила ще стане наложителна."
Спирането на влаковете между Германия и Австрия принуди мнозина имигранти да търсят други начини, за да стигнат до Берлин. На пропускателния пункт близо до Залцбург всекидневно се нареждат стотици чакащи да преминат.


Австрийският канцлер Вернер Файман подчерта значението на сътрудничеството с Германия, въпреки че двете страни невинаги действат в унисон в разгара на безпрецедентната бежанска вълна, заляла Европа.


На пресконференция във вторник Файман се противопостави на използването на изрази като "запечатване на граници". По думите му Германия извършва пограничен контрол и Австрия трябва да се справи с хилядите бежанци, които остават на нейна територия, докато се опитват да стигнат до Берлин.


Германия, към която са отправени надеждите на повечето от имигрантите на австрийска територия, очаква да края на годината да приеме 800 000. Днес Берлин заяви, че все пак има ограничения на броя хора, които страната може да приеме.


Австрия ще трябва да покаже на Германия, че приема достатъчно много мигранти, обясни Файман. Страната бе сред държавите с най-висок процент подадени молби за убежище в Европа преди кризата.


"У германците не трябва да се създава впечатлението, че Австрия постъпва като Унгария – просто позволява на бежанците да преминат през територията й", заяви Файман, намеквайки за политиката на Будапеща да пренасочва бързо десетки хиляди имигранти към австрийската граница.


От началото на септември 167 000 имигранти са пристигнали в Австрия. 90% от тях са продължили към Германия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK