В Гърция тестват градски транспорт без шофьори (видео)

В Гърция тестват градски транспорт без шофьори (видео)

© Associated PressПътуването с този автобус е безплатно и ви спестява разправия с шофьора. Защото такъв няма.


Става дума за електрическите микробуси на CityMobil2 - пилотна платформа, съфинансирана от ЕС и включваща 45 партньори от няколко държави. От септември 2012г. насам за срок от 4 години иноватори, доставчици и общински власти, тестват как би изглеждала система за градски транспорт без водачи.


Целта е в следващите 30 години публичният транспорт в Европа да се раздели с превозни средства, движещи се с петрол. Централата на проекта е в Ла Рошел във Франция, но от началото на октомври миробусите се тестват за пръв път в реална среда в гръцкия крад Трикала. Изпитанията ще продължат до февруари.
В Гърция тестват градски транспорт без шофьори (видео)

© Associated Press


През последната година CityMobil2 бе тестван на полигони в Ла Рошел в Западна Франция, в университетски кампус в Лозана и край Хелзинки. Но всичко това бяха лабораторни условия и, естествено, нямаше нито един инцидент.


Сега авторите на проекта влизат в реалния живот – по тесните криволичещи гръцки улички сред бездомни кучета, велосипеди, мотопеди и нетърпеливи шофьори.Наложи се гръцкото правителство да внесе поправки в закона, за да е възможно тестването в градска среда, а общината изгради специалната бус лента, което лиши водачите от мяста за паркиране в част от центъра.


Роботизираните микробуси не приличат на нещо от научната фантастика – по-скоро наподобяват хибрид между колички за голф игрища и улична каравана за сладолед.


В Гърция тестват градски транспорт без шофьори (видео)

© Associated Press


В тях се побират не повече от 10 души, а скоростта не надхвърля 20 км/ч, но въпреки това са сензация в града.


Захранвани с 6 акумулатора, те могат да се движат единствено по строго определен маршрут и ако на него има някакво препяствие, датчиците подават команда и микробусът спира. Те са насочвани от GPS, сензори, лазери и камери, изпращащи информацията до контролен център.


В Гърция тестват градски транспорт без шофьори (видео)

© Associated Press


Там, впрочем, седят истински оператори, готови да се намесят в случай на инцидент. "Много градове от цяла Европа кандидатстваха за този проект. Предлагаха сравнително ограничена градска среда, но ние им казахме, че можем да го направим в съвсем реална обстановка в центъра на града и така спечелихме", разказва за "Асошиейтед прес" Одисеас Раптис, ръководител на отдела за дигитални проекти в общината. "Разполагаме с автобусно трасе сдължина от 2.4 км, смесено с трафик, пешеходци, коли, велосипедисти... Нищо подобно не е правено досега".


В Гърция тестват градски транспорт без шофьори (видео)

© Associated Press


Василис Каравидас, главен инженер на проекта в Гърция, е обучаван в "Робософт". Това е компанията, разработила микробуса в югозападния френски град Бидар.


Засега безпилотните машини се движат без пътници. Когато по-късно през октомври бъде изградена оптичната мрежа за по-висока скорост за обмяна на данни, те ще бъдат отворени и за желаещите да ги изпробват.


Доскоро Трикала бе известен със затвора край града, от който през последните години имаше няколко зрелищни бягства. Днес жителите му постепенно свикват да са ИТ център, защото тук се тестват финансирани от ЕС медицински програми, включително за предаване на данни за състоянието на сърцето в кабинета на личния лекар или за проследяващи устройства за страдащи от Алцхаймер.


В центъра се издига "Цифрово дърво" - конструкция със соларни панели, благодарение на която от контакти по околните пейки може да си заредите смартфона.


В Гърция тестват градски транспорт без шофьори (видео)

© Associated Press


Проектът CityMobil2 е олицетворение на политиката на ЕС за намаляване на въглеродните емисии чрез промени в градския транспорт. Част от нея са проекти за смяна на петролните двигатели с електрически и схемите за споделен превоз, които скоро може да размият границите между частен и обществен транспорт.


Филип Крист, старши анализатор в Международния транспортен форум (институт към Организацията за икономическо сътрудничество и раизвитие в Париж), казва, че тенденциите в този сектор трудно да се прогнозират, тъй като светът бързо се движи към автоматизирани системи.


"Прекалено често гледаме на технологичните промени золирано от останалите процеси. Но има много голям шанс технологиите да създадат съвършено нови способи за потребление, за които днес имаме съвсем мъглява представа. Реалността е, че всичко се променя около тези технологии и ако те позволят появата на по-добри алтернативи, не е изключено хората да изгубят интерес към притежаването на лични автомобили."


В Гърция тестват градски транспорт без шофьори (видео)

© Associated Press


Моделите, разработвани от неговия институт, показват, че градският транспорт може да бъде далеч по-ефективен. В средно голям европейски град, например, може да се наложи подобна на такси услуга за споделено пътуване по най-оптималния маршрут, която да измести дори автобусите и леките коли. "Установихме, че тези системи могат да осигурят почти същата мобилност, но с 95% по-малко превозни средства."


Безпилотните коли и автобуисите засега изглеждат лесен начин за оптимизиране на трафика. В опит да намалят вероятността за човешки грешки, изобретателите оборудват традиционните превозни средства на градския транспорт с повече автоматични функции и в същото време повишават стандартите за безпилотните коли.


В Трикала първите реакции за микробусите на CityMobile2 са смесени. Не всеки е доволен, че са намалели местата за паркиране и някои шофьори на автобуси може да си изгубят работата.


Пенсионерът Михалис Пантелис обаче казва, че е горд, че градът му е избран заедно с още 5 за тестовете. "Мисля, че е чудесно. Помислете си колко народ ще дойде в Трикала да го види. Ново е и е иновативно. Напомня на играчките на внуците ми."


В Гърция тестват градски транспорт без шофьори (видео)

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Във Франция отдавна (отпреди повече от 20 години) има метро, което се движи без машинист, но това с автобуса ме изненада... Дано да се движи без инциденти и в реална среда, не само на тестовите полигони.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Идеални са за обиколка на исторически забележителности в даден град.Успех на проекта

 3. 3 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 689 Неутрално

  "Целта е в следващите 30 години публичният транспорт в Европа да се раздели с презовни средства, движещи се с петрол."
  Страхотно! Хем по-малко вредни емисии, хем по-малка нужда от газ, демек от Русия!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  що бе, да му назначат шофьор, който ще си седи у дома и ще попива Узо и ще псува Меркел и германците

  Birds of a feather flock together.
 6. 6 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1174 Весело

  [quote#5:"rldkfl"]що бе, да му назначат шофьор, който ще си седи у дома и ще попива Узо и ще псува Меркел и германците [/quote]
  Не им бери грижа, гърците отдавна са го измислили: за всеки автобус без шофьор - шест оператора в контролния център.

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Да не би тези автобуси да са част от програмата за бюджетни съкращения на Ципрас? Реално по-малко шофьори на общинския транспорт - по-ниски разходи за заплати. това ми напомня и за автоматите за чекиране в някои западни летища, съответно и нови съкращения. А в същото време производствата се изнасят.
  Какво ли още ни чака?

 8. 8 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Още много мързеливи същества ще станат излишни.

 9. 9 Профил на gzw14434665
  gzw14434665
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Технологическите иновации започват да правят все повече професии излишни. Май и аз започвам да искам като лудитите да строшим тези дяволски машини!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на noize_le_roc
  noize_le_roc
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Само дето работа ще имат само тези с незаменими професии, всички останали ще го карат на социални помощи, които първите ще трябва да им изкарват, данъците сигурно ще скочат на 75%, а всеки 3 ще е безработен, не ми звучи добре

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  По принцип, никой не е спирал хората да си седят на село и да садят лук, пипер, домати и картофи. Не вярвам и изкусвтвения интелект да има нещо против... по приницип
  Проблемът на хората е, че искат да имат Бентлита, яхти или летящи чинии, да се излежават на плажа на тропически остров а не по няколко декара на село

  Birds of a feather flock together.
 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Весело

  [quote#11:"noize_le_roc"]Само дето работа ще имат само тези с незаменими професии,[/quote]
  Тц, те пък няма да има на кого да продават, нали останалите нямат доходи, с какво ще им плащат, а?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кой има търпение да се вози с 20 км/ч?
  Какво е практическото приложение на този транспорт и има ли някакво предимство пред този с шофьор?

 15. 15 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Всичката Мара втасала ...

 16. 16 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  бе те и бамя трябва да садят... без бамя накъде...?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 17. 17 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 825 Весело

  До коментар [#16] от "tucker case":

  А бахур?

 18. 18 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 225 Неутрално

  " В средно голям европейски град, например, може да се наложи подобна на такси услуга за споделено пътуване по най-оптималния маршрут, която да измести дори автобусите и леките коли. "

  Маршрутка му се вика... ние сме вече едни гърди напред в тази област

 19. 19 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Първо си помислих "Ей така става безработицата".
  Но всъчщност това е просто трансформация от един вид труд в друг.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 20. 20 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#17] от "tademan":

  ше им кажа да посеят и две-три бахурови дръвчета...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 21. 21 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#19] от "biss Mark":

  Споко, работа ще има за всички, ще се нарича работа по проекти финансирани от ЕС. Примерно, дронове за следене на замърсяването, или пък на всеки покрив солар! От къде ще идват парите обаче не знам!

 22. 22 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  След като толкова време тестват политика без мозък, що не ...

 23. 23 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#7] от "historama":

  Чака ни едно бекрайно местене на баланса - защото машините все повече ще изместват хората, произведеното от тях пък ще трябва да бъде продавано на хора, а тези хора няма да имат пари, след като нямат работа, от която са ги уволнили, за да използват машините...

 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#23] от "rainbou1":

  И тогава, ние бедните 99% все пак ще трябва нещо да обличаме и ядем, та част от нас ще отидат да садят картофи, а други да гледат крави и ще си разменят продукцията помежду си. Други ще почнат да шият дрехи, да варят ракия, и накрая ще почнат да си печатат пари

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#6:"Yotce"]Не им бери грижа, гърците отдавна са го измислили: за всеки автобус без шофьор - шест оператора в контролния център. [/quote]
  Ама губат бонуса за палене на кола сутрин.

 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#11:"noize_le_roc"]Само дето работа ще имат само тези с незаменими професии, всички останали ще го карат на социални помощи, които първите ще трябва да им изкарват, данъците сигурно ще скочат на 75%, а всеки 3 ще е безработен, не ми звучи добре
  [/quote]
  За тебе не е ли да се маа с мотиката, нищо не става. Верно ше е гадно, ако си прав, машината си работи за ньее си, а ората мизеруват, що она им не дава работа. Ама май само на тестовете ще е така, после машините че си работат за ората и нема да се налага учените от БАН да одат да извозват безработните с рикши.

 27. 27 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#3] от "Терорист за демокрация":

  Намаляването на използването на петрол ще доведе до намаляване на използването на природен газ? Ти да не мислиш, че публичният транспорт на Европа се ориентира към използването на магарета?

 28. 28 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ама е много грозен, прав е Михалис Пантелис, дето казал, че му прилича на играчка. Кво да се прави, това е бъдещето.

 29. 29 Профил на Георги Фурнаджиев
  Георги Фурнаджиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#14:"rurade"]Кой има търпение да се вози с 20 км/ч?[/quote]
  То и първият влак не се е движил много по-бързо, пък виж тя каква стана

 30. 30 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Проектът няма да се реализира, зашото ще отнеме работни места, а общественият сектар в Гърция е най-големият работодател.

 31. 31 Профил на Георги Фурнаджиев
  Георги Фурнаджиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едва ли някой залага на Гърция за въвеждане на идеята. Градчето е просто опитно поле.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK