Макс Шремс - упоритият студент, който пребори Facebook

Макс Шремс - упоритият студент, който пребори Facebook

© ReutersСъдебната битка на студента по право Макс Шремс срещу Facebook започва с 22 жалби, подадени към ирландския Комисар за защита на личните данни през 2011 г. Всичките са отхвърлени.


Четири години по-късно най-висшият съд на ЕС взе историческо решение, което обяви за невалидно споразумението за трансфер на лични данни от Европа към САЩ Safe Harbour, стресна хиляди компании и се превърна в грандиозна победа за защитниците на неприкосновеността.


Това обаче не е краят.
Шремс е страна по още едно дело – групов иск, този път директно насочен срещу компанията Facebook, който в момента се разглежда от апелативен съд в Австрия. Междувременно Шремс учи право във Виенския университет и няма големи планове за бъдещето. "Първо трябва да си завърша доктората", казва той пред "Ройтерс". "Ще продължа да върша моята си работа".


А работата му очевидно е да създава главоболия на властите и фирмите, които нарушават неприкосновеността на обикновените хора. "Изобщо не би трябвало доказвам защо искам да запазя личната си информация, защото това е основно човешко право. По същия начин не би трябвало да обосновавам защо искам да гласувам. Аз просто имам това право и държа на него", казва той.


Убеждението на Шремс е толкова силно, че тормози ирландските институции от години. 22-те му жалби, с които започва цялата сага, са насочени срещу редица скандални действия на социалната мрежа Facebook -  че пази информация дори за изтритите постове, съобщения, тагове и сръчквания; че функцията за "разпознаване на лица" нарушава правата на потребителите; че чрез бутона "харесвам", прикачен в редица сайтове, Facebook следи дейността на хора в целия интернет; че снимките, качени в социалната мрежа, са достъпни за всекиго, благодарение на url-адреса си, независимо от това колко е скрит профилът на качилия ги потребител; че не уведомява ползвателите за промени в политиките си и че споделя информация с Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ.


След две години без резултат, Шремс оттегля всички жалби и дава ход на 23-тата, според която Facebook няма право да прехвърля личните данни на потребителите си в САЩ, въпреки разрешеното от ЕК споразумение Safe Harbour.


Люксембург реши, че то е невалидно и забрани дейностите, извършвани под шапката му. Това създаде правен вакуум, който сега регулаторите, компаниите и адвокатите се опитват да запълнят възможно най-бързо. А националните институции тепърва ще започнат да решават поотделно дали данните на граждани да се пращат към американските компании.


Важно е да отбележим, че решението на съда не засяга директно Facebook – все още. Може би заради това фирмата дискретно избягва да коментира темата. Сега ирландският Комисар за защита на личните данни ще трябва да вземе ново решение по жалбата на Шремс срещу социалната мрежа.


Подобни правни битки обикновено се влачат с години. Докторантът по право обаче е увлякъл в следващата си офанзива 25 000 души, които водят дело срещу Facebook във Виена.


В него те се позовават на същите оплаквания, които Шремс е подавал и в Ирландия. Искът бе подаден през 2014 г. и отхвърлен от виенски съд с мотива, че той няма юрисдикция в подобни дела. Ищците обжалваха и сега чакат решението на апелативния съдия. Всеки от тях настоява за 500 долара обезщетение - "главната ни цел е да осигурим коректно събиране на данни", пише в сайта на инициативата.


Разходите по делото се поемат от фирмата ROLAND ProzessFinanz AG, която финансира съдебни искове, разчитайки на процент от печалбата. При победа, тя ще получи 20% от спечелената сума. Междувременно Белгия също води дело срещу Facebook, именно заради проследяването чрез бутоните за "харесване" и "споделяне", вградени в други сайтове.


Шремс обаче твърди, че няма нищо лично срещу американската социална мрежа. Той е активен потребител на Twitter и Facebook и просто иска да направи онлайн комуникацията по-сигурна. Facebook бе по-скоро случайност, коментира той в интервю пред австрийската телевизия ORF, цитирано от "Ройтерс", и обяснява, че е трябвало да се съсредоточи върху една компания, за да си изгради силни доводи.


Шремс се надява, че сегашното решение ще бъде "крайъгълен камък" за потенциални дела срещу държави и компании в Европа, които биха си позволили да събират данни по този начин.


"Цялостното решение, така да се каже, е да минеш изцяло офлайн. Но тогава ще имаме едно общество, в което всеки си седи в черупката и с никого не говори. Не искаме това".

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  който иска неприкосновеност на личните си данни просто не ги споделя във Фейсбук или друга социална мрежа, аман вече от простотии

  twitter.com/voxybg
 2. 2 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 579 Неутрално

  "постове, съобщения, тагове и сръчквания"

  Ха-ха, а така, сръчкай го
  Пък тоя шматарок, да му имам проблемите ...
  Ми недей да ползваш фейсбук, бе льольо.
  Никога не съм имал акаунт там и ме боли фара ...

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Браво на човека! Аз на мегово място подходих егоистично - просто спрях да ползвам Фейсбук, но не си изтрих профила, защото няма смисъл - познайте, данните от изтритите профили се съхраняват на сървърите на компанията.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 579 Неутрално

  А, да, забравих.
  Имам едно предложение:
  За маймуняци като тоя, австрийчето де, трябва се направи един алтернативен фейсбук - платен.
  Си цака там 20 евро на месец и никой нищо няма да му събира и пази. Само да видим колко като него ш'се навият да ползват платена услуга.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 5. 5 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Браво пич, с теб съм!!

  Fail with honour then succeed by fraud
 6. 6 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1049 Весело

  До коментар [#2] от "Ebeneezer Goode":

  Ми като те боли фара, що се хабиш да коментираш, само не разбрах?

  Fail with honour then succeed by fraud
 7. 7 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  Всичко хубаво - ама защо например за
  "че чрез бутона "харесвам", прикачен в редица сайтове, Facebook следи дейността на хора в целия интернет"
  съди фейсбук - не съм чул на някой да са му опряли пистолет в главата и да го карат да сложи бутона на сайт?

 8. 8 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Отдавна няма нищо скрито-покрито в интернет.

 9. 9 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако си чел Terms & Conditions, знаеш, че снимките ти стават собственост на FB и те могат да ги ползват в рекламни клипове и други цели.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 10. 10 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Търси су начин да изкара някой милион от фейсбук. Ако му се получи, ок, ако не му се получи, пак ок.

 11. 11 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 983 Неутрално

  FB е кошара за овце, където те сами си влизат. Особено тези от ж.род. А после се сърдят, че. ...
  Простотията убива!

 12. 12 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Това е идиотщина. Който използва ФБ съгласява информацията му да е на техните сървъри. А този Макс Шремс е един професионален разрушител който се възползва от малоумни закони. Жалко че на такива им се обръща внимание.

 13. 13 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#3:"majorman"]познайте, данните от изтритите профили се съхраняват на сървърите на компанията.[/quote]
  Това е основно правило в програмирането - нищо не се трие от базата, а само се flag-ва като изтрито.

 14. 14 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Един еврейн иска да ощипе друг Безценно..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 15. 15 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  [quote#1:"voxy"]който иска неприкосновеност на личните си данни просто не ги споделя във Фейсбук или друга социална мрежа, аман вече от простотии [/quote]
  Поддържам!
  Когато не се разгологъзваш, няма да ти гледат задника.

 16. 16 Профил на 01414
  01414
  Рейтинг: 225 Весело

  [quote#4:"Ebeneezer Goode"]За маймуняци като тоя, австрийчето де, трябва се направи един алтернативен фейсбук - платен.
  Си цака там 20 евро на месец и никой нищо няма да му събира и пази. Само да видим колко като него ш'се навият да ползват платена услуга.[/quote]

  Имаше един друг "Сайт" за женени "маймуняци", където се плащаше и за регистрация и за изтриване. Резултата накрая беше очакван и смешен. Преди да стане смешно същият се самоопредели като "остров на сигурността".

 17. 17 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 618 Любопитно

  Нямам лицевакнига, нямам проблем

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM
 18. 18 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз пък го подкрепям. Социалните мрежи не служат само да се гологъзиш, а и да споделиш примерно снимки от някое събитие с хора, които не могат да присъстват, защото са възпрепятствани... Някой път е по-лесно да ги пуснеш във фейса (с уговорката, че контактите ти са хора, които наистина познаваш). Защо да трябва да ги споделяш с целия свят?

 19. 19 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1579 Весело

  "Цялостното решение, така да се каже, е да минеш изцяло офлайн. Но тогава ще имаме едно общество, в което всеки си седи в черупката и с никого не говори. Не искаме това".

  Какво лицемерие! Добра реклама си е направил и хайде, няма нужда да се грижи за моите лични данни

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 20. 20 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#12] от "lordcris":
  До коментар [#13] от "Никола Николов":

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 21. 21 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хуаво е, че е имал смелостта да доведе нещата докрай, но мисля, че всеки, които е в социалната мрежа осъзнава негативите от просъствието си. Така че не знам колко основателна може да бъде жалбата му.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3375 Весело

  Влезеш ли в клюкарника ,се подчиняваш на правилата му.Т.Е. клюка до край!

 23. 23 Профил на svetopolk
  svetopolk
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Цялостното решение, така да се каже, е да минеш изцяло офлайн. Но тогава ще имаме едно общество, в което всеки си седи в черупката и с никого не говори. "

  Аха, те едно време преди интернет, хората само са си мълчали...

 24. 24 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "ООН: Анонимността в интернет е човешко право

  Да не се ограничават обикновените хора, заради престъпниците

  Съветът по човешки права към ООН разглежда въпроси, които стават все по-актуални в обществото – анонимността и кодирането на информацията в интернет. В хода на дискусиите експертите са стигнали до извода, че запазването на тайните на личността в мрежата е неотменно човешко право, предаде Fortune.
  ООН счита, че във времето на цифровите технологии анонимността се явява гаранция за сигурността на потребителите и им позволява свободно да изразяват своето мнение в интернет пространството.

  Едновременно с това, ООН не изключва проблемите с тероризма и престъпността в мрежата, които системно се използват като оправдание от службите за достъп до лична информация. Това обаче не може да бъде причина за ограничаване на правата на обикновените граждани, заключава организацията.
  Престъпниците могат да използват различни технологии, вкл. кодиране и инструменти за анонимност, за да планират терористични атаки през интернет, но със същия успех те могат да използват и други канали за връзка. Заради ограничен брой престъпници, не бива да се ограничават естествените права на хората, отбелязва ООН."

 25. 25 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ebeneezer Goode":

  Сиренето е безплатно само в капана за мишки.

 26. 26 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#12] от "lordcris":

  Тук трябва да се намесят комисиите по защита на конкуренцията, защото ФБ има огромен пазарен дял и така налага условия, които не са добри за обществото.

 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#12] от "lordcris":

  ако в нечии сайт пише, че маркирайки дадено чекбоксче, се съгласяваш да се продадеш в робство, ще се учудя, ако това има някаква юридическа стойност

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#13] от "Никола Николов":

  Е*ати програмистите!

  Аз също съм се занимавал с това, но такива долни неща не бих правил.

 29. 29 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#11] от "tolex":

  Същото е и с наркотиците. Щом те са забранени, значи и такива сайтове могат да бъдат ограничавани и регулирани.

 30. 30 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "Разходите по делото се поемат от фирмата ROLAND ProzessFinanz AG, която финансира съдебни искове, разчитайки на процент от печалбата."

  Какво стана с демокрацията, която дава достъп до правосъдие за всеки?

 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#28] от "Anonymous":

  това не са долни неща а оптимизация триенето отнема повече време
  Освен това ако има някакъв бекъп, там всичко си остава докат не се скапе носителят, общо взето.
  това което имаше №3 предвид, предполагам е, че данните не просто не само не са изтрити физически, ами и логически са си живи и здрави и се използват за подмолни цели

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#31] от "rldkfl":

  Значи, имат неограничено време да записват неограничен брой постове и снимки за неограничено дълго време, но нямат време за триене?

  А може и да се запълват записите с нули и празни символи преди да се маркират като изтрити.

  За бекъпа също трябва да има регулации, както за съхраняването на финансови данни и СРС - в някакъв срок трябва да се унищожат. А вместо това не бих се учудил ако бекъпа е не просто съхранен в кашони, а е достъпен онлайн във вътрешната мрежа.

  Ние имаме форуми, в които информацията, която потребителите и други трият, физически се трие. Има и опция да се пазят старите постове и редакции, но тя никога не е включена, защото е против интереса на потребителите и обществото като цяло.

 33. 33 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Вече 2:0 за Путин и службите му. ЧервеноРуската агентура изпадна в екстаз.
  А пък нози Макс Шремс просто трябва да го пратят в Русия, за да си използва правата там

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 34. 34 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Браво на тоз човек.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 35. 35 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#27:"rldkfl"]ако в нечии сайт пише, че маркирайки дадено чекбоксче, се съгласяваш да се продадеш в робство, ще се учудя, ако това има някаква юридическа стойност [/quote]

  Кво робство, ма? Кой е роб тук?

 36. 36 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#17:"Вонин"]Нямам лицевакнига, нямам проблем [/quote]
  ...
  Имаш предвид сурат тефтер? И аз не го сайдисвам и ми е мирна главата от простотии.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 37. 37 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Странни хора и коментари има тук.

  В статията достатъчно ясно е обяснено кой е Макс и за какво се бори.

  Да ви повторя, че на него като студент-юрист това му е интересно и му е работата. Славата и опитат, който натрупва покрай този случай, не само ще му помогнат да си завърши образованието с отличен, но и му постилат червения килим за бъдещата му кариера.

  А каузата му освен това е правилна, смислена и юридически издържана. На някой това може да му изглежда издребняване, но нещата са сериозни. И всичко, което правите Интернет може, се и ще бъде използвано срещу вас при всеки удобен случай. В повечето време, може да става дума просто за безобидни неща като таргетирана реклама, но границата между невинно и злоупотреба с данните и идентичността ви се прекрачва само с една стъпка.
  Макс не е и няма как да бъде путинист, антиглобалист, комунист или каквото и да е друго подобно, както се опитват тук да го заклеймят някой.

  Като дисклеймър, но и за надеждност, съм длъжен да посоча, че познавам лично Макс и мога само да му се възхищавам за успеха в начинанието му. Колкото от нас, особено критикарите, са успели още като студенти да постигнат такъв глобален ефект? Дори и нищо повече да не свърши в този живот, името му ще остане в архивите и все някога някое от безбройните адвокатски сериали, а защо не и целенасочен филм, ще спомене делото Шремс срещу Фейсбук.

  А на казусът трябва да се обръща внимание най-малкото защото показва, че всеки може да промени системата стига да иска и да е упорит. Нещо от което в България имаме огромна нужда - борбени индивиди с идеали.

  Единственото ми опасение е, че при такъв голям успех, толкова рано в живота, на Макс ще му е доста трудно да повтори подвига си по-късно и навярно ще му е трудно да оценява и да е удовлетворен от дребните успехи и ежедневната си работа. Но пък дано съм лош пророк и той да продължава все напред и нагоре.

 38. 38 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#37:"drumbass"]Единственото ми опасение е, че при такъв голям успех, толкова рано в живота, на Макс ще му е доста трудно да повтори подвига си по-късно и навярно ще му е трудно да оценява и да е удовлетворен от дребните успехи и ежедневната си работа.[/quote]
  Всеки правозащитник знае, че напредъкът е 2 напред, 1 назад в най-добрия случай. В този смисъл успехът не е грандиозен, а само стъпка в правилната посока. Предполагам, че човекът ще продължи да се бори за каузата си.
  Иначе поздравления за мнението.

 39. 39 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 232 Неутрално

  [quote#38:"fatoumata"]Всеки правозащитник знае, че напредъкът е 2 напред, 1 назад в най-добрия случай. В този смисъл успехът не е грандиозен, а само стъпка в правилната посока. Предполагам, че човекът ще продължи да се бори за каузата си.
  Иначе поздравления за мнението. [/quote]

  Благодаря! Мисълта ми бе, че едва ли всеки казус, по който тепърва ще работи, ще доведе до отмяна на европейска директива както и да влияние върху отношенията между ЕС и САЩ, а също и върху поведението на големите компании в ИТ бранша. Зукърбърк не е чувал за мен, но съм убеден, че вече знае кой е Шремс, макар и едва ли да му е почитател

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK