Руския външен министър го хвана срам от думи на Борисов

Сергей Лавров е на мнение, че изказването на Борисов вчера пред Американската търговска камара, е укоримо.

© Reuters

Сергей Лавров е на мнение, че изказването на Борисов вчера пред Американската търговска камара, е укоримо.Руският външен министър Сергей Лавров каза, че би се срамувал, ако беше на мястото на българския премиер Бойко Борисов  заради изказването му пред Американската търговска камара в България вчера.


Думите на Борисов, подразнили Лавров, бяха в контекста на направен от него преглед в българо-американските отношения, в които, според оценката му, България е по-лоялният партньор. Вчера премиерът говори назидателно пред представителите на американския бизнес с думите "толерираме го, дори когато не е много за толериране". 


"Когато има проблем с руски проекти, ние съдействаме незабавно и затова сме в съдилищата за АЕЦ "Белене" и вероятно ще ни съдят и за "Южен поток", и за "Бургас - Александруполис", каза Борисов, цитиран от "Фокус". И продължи (цитатът е по БТА): "Говоря с вас така, защото сме партньори и приятели, не и само когато обядваме, а и когато има проблем. Ако знаете нещо, ми помогнете, ние сме едно - ние сме приятели". "Спираме руски самолети, спираме и три руски проекта, и това ако не са ви партньорите, кои са", попита вчера Борисов.
Прочетох с изумление цитат от изказването на българския министър-председател, който заявява, че България се е отказала в интерес на Съединените щати от реализацията на енергийни проекти с Русия, включително "Южен поток", атомната централа, включително нефтопровода "Бургас Александруполис". И затова сега САЩ трябвало да помогнат на България да получи безвизов режим и т.н. и т.п. Поразително!" каза Лавров пред НТВ.


И допълни, че самият той  би се срамувал пред избирателите си и пред народа си, ако трябва да направи подобно изказване. 


Вижте изказването на Лавров във видеото. Думите, които се отнасят до българския премиер, са през 25-тата минута.  
 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK