Русия предложи на САЩ сътрудничество в спасяване на пилоти в Сирия

Аш Картър

© Reuters

Аш КартърПредставители на военните на САЩ и Русия ще обсъдят днес в телеконферентна връзка съвместни мерки за подобряване на сигурността и избягване на неволни конфликти и инциденти в небето на Сирия, съобщиха РИА "Новости" и "Ройтерс".


Министърът на отбраната Аш Картър заяви във вторник, че разчита скоро да изработят с руснаците протоколи за авиационна сигурност, регулиращи кой какво прави в Сирия. От своя страна зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов съобщи, че Москва предлага на Вашингтон да си сътрудничат за спасяване екипажите на самолети, които са били свалени или паднали на сирийска територия, независимо на коя държава принадлежат.


Позицията на САЩ е, че няма да ограничат въздушните си операции в Сирия и няма да си сътрудничат с Москва заради подкрепата ѝ за президента Башар ал Асад. Но генералните щабове и командващите операциите в района от двете страни поддържат отворени канали за комуникация.
"Разговорите ни са много професионални и конструктивни и очаквам скоро да доведат до споразумение", каза Картър на брифинг в Бостън. "Макар да продължаваме да се разминаваме по политиката си спрямо Сирия, трябва най-малкото да гарантираме сигурност на нашите пилоти."


На първата видеоконферентна връзка с руснаците на 1 октомври – часове след началото на руската операция, САЩ са предложили въоръжените самолети на двете страни да поддържат безопасна дистанция и да се използват общи честоти за радиокомуникация при аварийни ситуации. Вторият кръг разговори е бил в събота, когато според американски военни самолети на двете страни са били толкова близо в небето над Сирия, че пилотите им са имали визуален контакт.


Анатолий Антонов заяви за РИА "Новости", че руснаците са предложили сътрудничество при спасяване на екипаж, "защото такава беда за съжаление може да се случи не само с нас, но и с екипажите на всеки самолет, на всяка страна, която воюва в небето на Сирия".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK