Русия е тествала да се изключи от интернет

Русия е тествала да се изключи от интернет

© ReutersПрез пролетта на 2015 г. руското Министерство на съобщенията и регулаторът Роскомнадзор са провели експеримент, свързан с пълното изключване на Русия от интернет. Опитът е приключил без успех – въпреки виртуалното изключване от магистралните канали към глобалната мрежа информацията продължавала да напуска руската територия.


Това разказва Андрей Семериков, генерален директор на "Эр-Телеком", един от провайдърите в страната, цитиран от РБК. Представител на регулатора казва, че думите на Семериков са невярно интерпретирани от журналистите "и в сегашния му вид няма смисъл да бъдат коментирани".


През юли 2014 г. от министерството съобщиха на страницата си, че по заръка на президента Владимир Путин са провели "учения за защита на руския сегмент на интернет". Тогава било проверено може ли да бъдат изключени от връзка с мрежата сайтове с домейн .ru и .рф отвън, т.е. в резултат на санкции от чужбина. Затова и в тези тестове участвали силовите структури – контраразузнаването, Федералната служба за охрана, министерствата на отбраната и вътрешните работи, както и Роскомнадзор. През октомври резултатите са били докладвани на Путин и е решено Русия да създаде дублиращи елементи на инфраструктурата, както и да се провеждат редовни "учения" с Федералната служба за сигурност.
Пролетният експеримент обаче е представлявал опит за спиране на достъпа отвътре навън, а не за защита от външно въздействие.


Експериментът представлявал моделиране на ситуация, в която Русия би се оказала отрязана от интернет връзки със света, разказва Семериков. Според Cnews.ru от Роскомнадзор изпращали на големите оператори указания да блокират определени магистрални канали чрез системите им за управление на трафика (DPI). Но връзката с мрежата оставала отворена вероятно заради малките интернет доставчици, защото те или не разполагат с DPI, или използват спътникови канали, където се създава своеобразна паралелна обща връзка на руския и чуждестранния интернет, обяснява РБК.


Тези доставчици на интернет и кабелна телевизия работят почти на уведомителен режим и не се контролират плътно от държавата. Семериков твърди, че става дума за близо 11 000 провайдъри, които често не изпълняват нарежданията на Роскомнадзор за блокиране на определени сайтове, разпространяват пиратско съдържание и нелицензирани в Русия телевизии и са използвани като канали за Ddos атаки. По думите му има райони, където този сегмент контролира 62% от местния достъп до интернет и 45% - до кабелна телевизия.


В сряда московски съд нареди завинаги да бъдат блокирани десетина сайта, на които имало нелицензирано съдържание, а освен това този седмица е подаден иск срещу един от най-популярните торент тракери RuTracker, който по данни на Liveinternet се ползва месечно от около 14 милиона потребители.


Първото в историята на Русия "пожизнено блокиране" засяга торент тракера Rutor.org (23.2 млн. посещения през септември според Similarweb), както и имена като Bobfilm.net, Kinozal.tv, Tushkan.net, Tvserial-online.net. Общият брой на посетителите на блокираните сайтове през миналия месец е бил повече от 75 милиона.


Торент тракерът веднага премина на т.нар. огледални версии като X-tor.org, New-rutor.org и др., а потребителите се научават да заобикалят блокирането чрез достъпни методи като VPN. Въпреки това действията на регулатора са се отразили на посещаемостта му, защото през април Rutorg.org е имал почти 70 милиона потребители.


По изчисления на специалисти от клъстера РАЭК/Медиа в руския сегмент на интернет работят над 5000 места с нелицензирано съдържание, печелещи до 70 милиона долара годишно само от реклама.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK