Ню Йорк започна борба за малко тишина в обществения транспорт

Ню Йорк започна борба за малко тишина в обществения транспорт

© ReutersВ обществения транспорт и такситата на Ню Йорк вече е толкова шумно от разговори на пътниците и натрапчиви реклами, че операторът започна кампания, призоваваща за повече тишина.


Компанията New Jersey Transit, отговаряща за автобусите и влаковете от и до Ню Йорк разпространи специални пощенски картички и плакати по превозните средства и в социалните мрежи в интернет. На тях като карикатура е нарисувана жена, която на висок глас казва" … и знаеш ли какво направи той?" с обяснителен надпис: "Вече сте чували тази жена да разказва по телефона с цяло гърло - но иначе "поверително" - интимни или досадни подробности от личния си живот. Говорете по-тихо, не е чак толкова интересно".
 Ню Йорк страда от недостиг на тишина и явно това идва в повече както за пътниците, така и за шофьорите в градския транспорт, пише агенция "Ройтерс". Едновременно в града започнаха две инициативи за осигуряване на повече спокойствие в такситата, автобусите и влаковете,


Комисията за таксита и лимузини на Ню Йорк обмисля как да спре Taxi TV – програмата, излъчвана в повече от 13 500 коли под наем в града. Мониторите на Taxi TV се активират автоматично при влизане на клиент, служат като система за разплащане с кредитни и дебитни карти и позволяват на Комисията да се свързва с шофьорите.


Излъчваните рекламни и информационни клипчета обаче явно са толкова дразнещи, че местните власти планират да ги спрат. Комисията отбелязва, че редовно получава оплаквания за силата на звука и повтарящото се съдържание. "Пътниците твърдят, че бутонът за спиране на звука и бутонът за изключване не работят", обяснява Алън Фромбърг от отдела за връзки с обществеността.


В същото време транспортната компания New Jersey Transit въведе във влаковете си специални "тихи" вагони, които преди бяха достъпни само по време на пиковите часове.


Ню Йорк започна борба за малко тишина в обществения транспорт

© Reuters


Компанията е публикувала специален правилник  за поведение в тях – пътниците се умоляват да не говорят по телефона, музиката от слушалките им не трябва да стига до околните, а разговорите помежду им да бъдат водени тихо.


"Клиентите ценят времето, което могат да прекарат на тишина", отбелязва говорителят на фирмата Джим Смит. "За тях това е шанс да разпуснат напрежението след работа или да се подготвят за изтощителен ден."

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  И тук има нужда от такава кампания. Но най-вече от възпитани родители.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Новатори, браво! Супер досадно е някой или някоя на висок глас да говори, без никакво усещане, че пречи на околните. А пък особено ако имат и проблем със слухът!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1642 Любопитно

  А в София кога?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Ами като ще пускат реклами, тогава да намалят цената на услугата!

 5. 5 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз използвам предпазно средство срещу звуковото проявление на простотията - слушалки.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 6. 6 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 808 Неутрално

  най-обичам като ми е бръмнала главата и да слушам:
  и той какво а ти какво , а знаеш ли какво стана

  и друго
  да пристигнах, багажа си подредих, познавам го. видях тоя и оня

  последното на диаелект и висок глас, не знам от щастие че са в сф или по техния край така си викат от разстояние и по навик го прави и по телефона

  Cogito ergo sum :)
 7. 7 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Защо не направят комикс на негър-викащ с цяло гърло или слушащ музика, а винаги белите хора и/или християните са им на мушката на управляващите в англосаксонските държави ?

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 8. 8 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Понякога че е неприятно неприятно е. Но за това е обществен транспорт. Използват го най-различни хора повечето пъти няма съобразителност и честно казано остава търпението за 15-20 минути.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 9. 9 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 643 Неутрално

  А тук трябва да се проведе кампания срещу пушенето от шофьорите и ватманите и срещу слушането на Миле Китич пак от гореспоменатите.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7385 Неутрално

  А тука трябва да забранят чалгата в обществения транспорт и особено в таксиметровия.

 11. 11 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "angevins":

  A защо трябва да с примиряваме с простотиите, вместо да се борим с тях?

  SAVE EUROPE!!!
 12. 12 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нефертити":
  [quote#3:"Нефертити"]А в София кога?[/quote]

  Струва ми се, че в София, миризмата на пот и чесън по-големият проблем.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 13. 13 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#7] от "Cayo Lara":

  защото г и е страх мишоците.
  Докато щраусът не се отучи да си заравя главата в такива ситуации, винаги голият му г.ъ.з ще е мишена за негърските бастуни

 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#7] от "Cayo Lara":

  Ооох... ситуацията ми е до болка позната... ама не само негрите го правят, за съжаление. И чисто беличките си го позволяват, последните няколко пъти бяха бели жени. Понякога дори не се усещат, понеже чуват лошо в слушалките и несъзнателно започват да викат в опит да подобрят комуникацията.

  Не съм съвсем сигурна и затова продължавам да събирам данни, но според мен, по телефона говорят високо предимно жени, колкото бели толкова и черни, а ако са мъже, то са предимно мургави. За музиката, според мен, са предимно мъже, предимно мургави.

 15. 15 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Безсмислено е да апелираме към родителите да възпитават децата си в дух на културни ценности , след като не е имало кой да възпита тях ! Когато днешните родители бяха деца , техните родители строяха светлия комунизъм и громяха врага , като изпълняваха петилетните планове за три години!Учениците и студентите изучаваха историята на КПСС и БКП и полагаха изпити за това !Всички биваха възпитавани в любов към братския СССР и нямаше време и възможност да приемат културните ценности на света и на предшествениците си.Сега берем плодовете на половинвековно откъсване от реалността . Това , което може и трябва да се направи е да се фиксират конкретни закони и система за прилагането им ! Но при сегашната корупция на отговорните институции не съм оптимист ! Защото плачевното състояние на институциите също е функция на половинвековното безвремие !

 16. 16 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 274 Любопитно

  В това отношение могат да се учат от японците. В обществения транспорт там никой не си позволява да говори на висок глас, нито пък да води разговори по телефона. Дори си намаляват звука на слушалките, за да не притесняват другите пътници наоколо.

 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1678 Весело

  Ей днес в автобуса ми идваше да изхвърля телефона на едно сигане барабар с него . Изкара всички маанета де що имаше и то на говорител и ми вика, че няма слушалки ама слезна на следвщата спирка. Само де не съм го изритал изкъде задите части понеже съм с благ характер.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 18. 18 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 934 Неутрално
 19. 19 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Само за говоренето, нали? Писането на СМС-те, играенето (с изключен звук) и четенето на книга не вредят...


  И не само това - да се вика полиция за нагли същества, дразнещи останалите, включително шофьора! Лично на мен вчера ми се случа да се натъкна на едно грамадно дебело човече, изглеждаше малко луднал. Едва не ми взе мобифона!

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3821 Неутрално

  Мисля че метрото в Ню Йорк превозва дневно над 3 милиона пътници, за огромните маси от хора пътуващи всеки ден, шумът е в поносимите граници, най шумно е на самите спирки на метрото, а вътре във вагоните с малки изключения има ред.

  klimentm
 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1642 Весело

  До коментар [#7] от "Cayo Lara":

  Щото белият е етикет за човек и се възприема като такъв. Другото да не казвам какво е.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  До коментар [#12] от "grand funk railroad":

  ДА, в София миризмата на некъпано със седмици и на пикня е по-големия проблем.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 23. 23 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Същия проблем има в междуградския транспорт.

  Пътувате с автобуса Пловдив-София рано сутрин, и ВИНАГИ има поне една/един, с твърде много безплатни минути в телефона. Започва се едно говорене, което спира на табелата на София. Научавате невероятно интересни подробности от живота на говорещия, изслушвате куп команди които издава към колеги или подчинени и проверява дали са ги изпълнили (емотикон за сарказъм).
  Една госпожа пък говореше безспирно още при качването си,мъкнейки чанти и разни неща; натиснала беше бутона за високоговорител и не само слушахме нея, ами и отстрещната страна - чичка, който правеше нескопосни намеци и комплименти. Вероятно госпожата не знаеше как да спре звука.
  Абе много сме зле в това отношение - телефоните са по-смарт от някои собственици...

 24. 24 Профил на Todor Tanev
  Todor Tanev
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Любимо изпълнение в нашия транспорт ми е при често срещаната ситуация някой пред мен да се качва и просто да си пусне фас-а пред вратата на автобуса/трамвая/тролея, аз да го вдигна и да го му го подам вътре и да кажа:
  - Извинявайте, изпуснахте си нещо...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK