Полша и балтийските държави се споразумяха за първия си общ газопровод

Полша и балтийските държави се споразумяха за първия си общ газопровод

© ReutersВаршава и трите балтийски държави подписаха споразумение за изграждането на газов интерконектор между Полша и Литва, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.


Това ще бъде първият газопровод, свързващ източната част на Балтийско море с континентална Европа.


Целта на проекта е да интегрира системите за доставка на газ в балтийските държави към пазарите в Европа. Той е част от стратегията на Брюксел нито един европейски регион да не остава изолиран. След като бъде изграден тръбопроводът между Естония и Финландия (Балтикконектор), Хелзинки също ще се възползва от полските доставки. Проектът е на стойност 558 млн. евро, като 305 млн. от тях са европейски грантове.
Строежът на газопровода между Полша и Литва трябва да приключи до декември 2019 г. Конекторът е с обща дължина 534 км, като по него могат да се изпращат 2.4 млрд. куб. м. газ от Полша към Литва годишно и 1 мрлд. куб. м. в обратната посока.


Вчера литовското правителство предложи държавната фирма "Литгас" да има право да продава и в чужбина втечнения природен газ, който купува от норвежката "Статойл". Миналата година в град Клайпеда започна работа първият терминал за приемане на кораби с втечнен природен газ, а Вилнюс и Осло подписаха споразумение за доставка на 540 млн. куб. м. газ годишно. Ако парламентът одобри предложението, Литва ще може да доставя втечнен газ към полската мрежа.


"Днес направихме нещо много по-голямо от това да прекратим енергийната изолация на балтийските държави. Днес придвижихме региона напред заедно. Днес се споразумяхме за европейска инфраструктура, която ще ни обедини, вместо да ни разделя", коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK