Примитивните хора също са си недоспивали, доказа изследване

Обичайна сцена от живота на южноамериканско местно население.

© Reuters

Обичайна сцена от живота на южноамериканско местно население.Изолираните и технологично изостанали общества в примитивните африкански и южноамерикански култури всъщност не спят повече от модерните западни общества, показа изследване на научното издание Current Biology, цитирано от "Ройтерс".


Учените са проследили поведението на 94-ма представители на племето Цимане, населяващо Боливия, Хаджа в Танзания и Сан в Намибия за общо 1165 дни. Целта на изследването е да се проследят моделите на съня на хората от примитивните ловни култури.


Въпреки че племената нямат електричество и други придобивки на съвременния свят, те спят по средно 6 часа и 25 мин на ден – толкова време, колкото е обичайно и за представителите на индустриализираните общества.
"По-важното заключение не е, че те спят по-малко, а че със сигурност не спят повече от нас, както ние обичайно си мислим", коментира един от изследователите, професор Джеръм Сийгъл.


Според него хората приемат, че предшествениците им в миналото са спели повече, отколкото ние сега, и че заради модерния живот времето, прекарано в леглото, намалява. Това обаче се оказва мит.


Антропологът от университета в Ню Мексико Ганди Йетиш заявява, че възприеманите за оптимално време сън осем часа вероятно се оказват повече, отколкото организмът ни реално има нужда.


"Тези заключения биха могли да променят традиционните ни разбирания за "нормален" сън",  смята Йетиш.


Тези племена ловуват и сами произвеждат храната си. Начинът им на живот е аналогичен на този на античните човешки общества. Въпреки че нямат електричество обаче, те не си лягат със залеза на слънцето, а остават будни повече от три часа след това. Освен това рядко спят през деня.


Продължителността на съня им варира спрямо сезоните – спят 6 часа през лятото и около 7 часа през зимата.


По време на изследването участниците са носили гривни с вградени устройства, които са засичали кога заспиват и кога се събуждат, като освен това са проследявали и слънчевата светлина, на която са били изложени.


"Посещавах участниците в изследването в техните домове всяка сутрин и провеждах 10-минутни интервюта за това какво правят, преди да си легнат, колко са изморени, какво сънуват и за други фактори, свързани със съня", разказва още професорът, който през това време е живял в палатка в близост до обектите на изследването си.


Самото племе Цимане например от своя страна живее в къщи, построени от издълбани дънери в джунглата. Всяко семейство разполага с градина, в която отглежда растения за прехраната си. Те също са ловци и риболовци.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Весело

  Чукам на дърво,да не чуе меркел

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  сриване на мита за праисторическия рай.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  [quote#2:"Николай Теллалов"]сриване на мита за праисторическия рай.
  [/quote]
  Защо да е "сриване на мита"
  Райското на праисторическия рай
  е липсата на хроничен стрес.
  Защо учените не си довършат изследванията
  и да кажат,че резултатите им се отнасят
  само и единствено до индивиди,
  неподложени на стрес и свързаните с него
  проблеми,включително и такива на съня.

 4. 4 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Защо мислиш. че в едно такова общество не е имало хроничен стрес? Мисля, че събирачеството, лова и риболова са доста непостоянни методи за прехрана, поради което нямаш сигурност дали утре ще има с какво да се нахраниш. А тази постоянна несигурност, едва ли не води и до стрес.

 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Много кахърен бях по тази тема. Щурах се ден и нощ по гори, лесове, стъгди и мегдани и блещех инсомнияшки дзъркели в небитието, защото... голямо гайле ми беше тоз въпрос - по колко ли аджеба са спели древните първобитници? Но днес ще си отспя връз кахлената печка - знам отговора, знам!!!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  [quote#4:"morf"]Мисля, че събирачеството, лова и риболова са доста непостоянни методи за прехрана, поради което нямаш сигурност дали утре ще има с какво да се нахраниш. А тази постоянна несигурност, едва ли не води и до стрес. [/quote]
  Всяко семейство разполага с градина, в която отглежда растения за прехраната си. Те също са ловци и риболовци.
  Хората са се подсигурили ТРОЙНО.
  Градинката,рибата,дивеча....
  Нали не смятаме,че в цялата джунгла,дори и в най-неуспешните откъм лов и риболов дни,няма да се намери нещо за изяждане.
  Впрочем,личинките и насекомите са били и продължават да са част от менюто дори и на съвременните хора-в Азия предимно.
  В джунглата,дал Господ насекоми и личинки,ако не друго.
  Поне откъм храната,стрес няма как да им дойде на тези хора....

 7. 7 Профил на answer_42
  answer_42
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Единственото доказателство за това, че примитивните хора са си недоспивали са няколкото месеца живот на *учените* сред СЪВРЕМЕННИ и уж изолирани племена населяващи Боливия, Хаджа в Танзания и Сан в Намибия. Това не е доказателство, това е предположение, което всеки вкл. и читател на Дневник може да направи.
  Според учените ние сме си мислели, че примитивните хора спят повече, защото нямали ламБи да им светят. Никога не съм си мислел нещо подобно, ама щом *учения* го е казал кой съм аз да му противореча.

 8. 8 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#5] от "moriarti":

  И аз. И мисля, че тези проучвания трябва да продължат и да се разширят и задълбочат! Какво ще ни занимават съ сднешните маловажни проблеми на българите и на бежанците. например, като не знаме дали са си недоспивали туземците в Африка

 9. 9 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Шаманите им са се грижили да ги стряскат пълноценно, за да си подсигурят клиентела за баене и тогавашния аналог на леене на куршум. Вечно сме били стриснати, а според някои виждания, хората обичат да бъдат плашени (Стивън Кинг). И аз споделям това мнение.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А Пеевски колко спи?
  Той е представител на ловците-събирачи, които ловуват и събират дивеч и дренки от националния бюджет и еврофондовете...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 12. 12 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 247 Весело

  ... и ловец съм, и рибар съм...
  Въобще, какъв сън тука? Жега на чалгийката и направо - сложно...

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 13. 13 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#10] от "info111":

  Сън не го е хващал (тоз ми ти мастит хотелиер) ката божи ден, докато не си замери водомера в шахтата. По икиндия го е засърбявало под лопатките (там дето им растат на подобните персони крилцата) и му ставало напрегнато. Къде ракиено време почвал да рипа нервно връз дивана и да напопържа стопанката Спаска и накрая... в тъмнината на младата нощ е хуквал към шахтата. Защото той е знаел колко подли са ВиК службите. Минутка невнимание и после - 5 кубика надписани. А маститите хотелиери най-мразят да плащат.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 14. 14 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#13] от "moriarti":

  Мастит хотелиер да загине докато е проверявал ... водомера на къщата си! При положение, че това е най-малката сметка - за водата, поне за мен, (особено ако нямаш напоителна система и басейн в двора) и може би единствената, която аз почти не проверявам (автоматично си изтеглят парите за нея всеки месец от компанията), само мяркам цифрата в текущото извлечение по разплащателната ми сметка дали е в някакви нормални граници!
  Странна история, ако е истина!
  От друга страна, за да сме обективни инфарктът е голям бич за човечеството и може да застигне всеки навсякъде по принцип, но тук се говори за падане в шахта в собствения му двор, което означава, че този не си е обезопасил къщата, двора и шахтата. А притежава (и трябва да обезопасява) хотелите си! Така като е написано, първопричината за смъртта е падането, след което и идва инфарктът!
  В това аз виждам най-неприятното в цялата тази нелепа смърт, отново - ако наистина е така, както пише.
  Моите съболезнования за близките, и да вземат мерки да си обезопасят шахтата, ако наистина е така!

 15. 15 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Весело

  Ако си нямат поп, не са истински.

 16. 16 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Нещо напоследък зачестиха внушенията, че трябва да спим по-малко. То не бяха примери с преуспели бизнесмени, то не бяха разкази за денонощно работещи стажанти, сега пък това "изследване". Много скъпа стана работната сила, трябва да бъде превъзпитана да яде и спи по-малко, да излиза по-икономична за обслужване, обличане, хранене, но да купува и потребява все повече и по-скъпо.

 17. 17 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#14] от "info111":

  Бе този "инфакт" ще да е в голеееееми кавички. Ако някой ми посочи чист и честен човек, който да се занимава с хотелиерство в Слънчевобрегоравдапоморие... ще стана монах-трапист одма.

  Бог да го прости!, ама...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 18. 18 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#14] от "info111":

  Да почива в мир Стефан и да намери покой.

  Новината е поднесена в "уникалния" стил на часовите вестници и на огромна част от СМИ.

  Стефан беше едър човек. Как ще падне в шахтата? В която има един водомер? Да не би през двора му да минава напорния водопровод от язовир Камчия до Бургас?  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3218 Весело

  6 часа и 25 мин на ден,това е наука.Ако беше врачка щеше да каже -около 6 часа,а при науката няма"около".

 20. 20 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1805 Весело

  О, какви са тези вредоносни изследвания?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 21. 21 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1256 Весело

  До коментар [#20] от "Нефертити":

  Това щях да им го кажа без много изследвания. 6 часа и 24 минути ми е лимита на нощ.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 22. 22 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#5] от "moriarti":
  [quote#5:"moriarti"]Но днес ще си отспя връз кахлената печка - знам отговора, знам!!![/quote]
  Това не е ли мястото на котката?

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 23. 23 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#21] от "Калибър":
  [quote#21:"Калибър"]6 часа и 24 минути ми е лимита на нощ.[/quote]
  Това в случай, че не те събудят разни досадници три часа преди лимита.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 24. 24 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#5] от "moriarti":

  Няма леко - или са ритесняваш за битието, или от екзистенциални проблеми.
  Настроение - загрижено.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 25. 25 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Примитивни са хората, които са опитали да пишат на български език, без някога да са го учили...
  Така е, като маминките им са ги юркали на английски от сутрин до вечер...

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Канех се да карам курс за методите за контрол на стреса. Явно първо трябва да питам преподавателя колко часа спи. Ако каже 6 ч 25мин., значи няма какво да се научи от него.

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#24] от "Алф":

  Аз си мисля, че стреса сами си го създаваме. Сами си намираме причини да се стресираме. Изумително как някои хора раздуват до безкрайност много дребни проблеми и стресират себе си и доколкото успеят и околните. Просто ги влече

 28. 28 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#22] от "staska 27/8":

  Котката е в печката... бараба с подправките. Щото, както знаем твърде добре, първобитните хорица са си мезели с котенца в просъница. Печката (не искам да прозвуча расистки, ама никак) си е моя.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 29. 29 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#28] от "moriarti":
  [quote#28:"moriarti"]първобитните хорица са си мезели с котенца в просъница. [/quote]
  Благодари се, че котаракът ми спи и не ти видя коментара.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 30. 30 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#29] от "staska 27/8":

  Когато се събуди ваший котарак, нека ми се обади. Ще го запозная с господата Копър, Чер пипер, Сминдух и госпожиците Сол и Мерудия (тя е от село, ама е стръвна за котаци). Ще го обгрижват горещо.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 31. 31 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Значи адвоката на Сидеров ни подсказва, че Волен е примитивен човек, нали и той бил недоспал и затова така се държал

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4980 Весело

  Вече се питам кои аджеба са примитивните хора?!

  klimentm
 33. 33 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#30] от "moriarti":

  Уведомих го за Мерудия. Доста е ... склонен.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 34. 34 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#33] от "staska 27/8":

  Ще има сватба. Ще се лее зехтин и вино, ще се удрят тъпани (и оня простак - Вичо, дето ми дължи 3 яйца), ще се пеят тежки песни. Молим, всеки поканен да си носи бърдука.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 35. 35 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1212 Разстроено

  До коментар [#34] от "moriarti":

  Само Сол да не вземе да ревнува, че ще настане котешки ад. Козина ще се разхвърчи, сватбарите ще се разкихат, и ще си еве зайката цялото парти.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 36. 36 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1123 Любопитно

  Ей за това си обичам цивилизацията...тоест, съботите и неделите...

  Форумът е в будна кома...
 37. 37 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#35] от "staska 27/8":

  Ми то сватба без женски кютек сватба ли е?! Начи аз ако требва ше платим на две ромлянки (лично обгрижвани от БългарскиХомоКомитет - БХК) да ни спретнат еротично шоу с елементи на неправителствена дейност. Сол ще си ръси раните отстрани.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 38. 38 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#36] от "Ghost":
  [quote#36:"Ghost"]Ей за това си обичам цивилизацията...тоест, съботите и неделите..[/quote]
  Особено неделите. След тежка събота.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 39. 39 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#37] от "moriarti":

  Резко ме нави. Но трябва да има и кален басейн. Без него не става. Питай БХК-то, те щи кажат.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 40. 40 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Трудно можеш да заспиш ако ти стърже корема, или се чудиш утре с какво ще нахраниш децата или ако се чудиш дали ще мине слон/хипопотам/носорог през колибата нощеска, кво ти спане!

  Спане има там дето нема стрес! А как човек ще си управлява стреса си е въпрос и тема на друг разговор

 41. 41 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1256 Весело

  [quote#37:"moriarti"]Сол ще си ръси раните отстрани.[/quote]

  От мен са дреболиите, наръсени със сол вече.
  Тъкмо си мезя с чери-доматки, собствено производство.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 42. 42 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Като изляза на чист въздух и природа, отначало спя много, като си наваксам- спя по 6 часа. Ако нямам интелектуално натоварване, толкова ми стига.

 43. 43 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#38] от "staska 27/8":

  Аз по-обичам тежките съботи, щото в неделя след такава събота чайките много тропат с крака по балкона... ;-(

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 44. 44 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 563 Гневно

  Изречението "също са си недоспивали" е писано все едно от третокласник от малцинствата.... Правилното е "също не са си диспивали".

  SAVE EUROPE!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK