Върховният съд на Ирландия нареди разследване на практиките на Facebook

Върховният съд на Ирландия нареди разследване на практиките на Facebook

© ReutersВърховният съд на Ирландия нареди на комисията за защита на личните данни да започне разследване на практиките на Facebook, съобщи агенция "Ройтерс".


Социалната мрежа изпраща данните от европейските си потребители на свои сървъри в САЩ, където стандартите за защита не са толкова високи, колкото тези в ЕС.


Досега това прехвърляне на информация бе разрешено от споразумението Safe Harbour.
Преди две седмици обаче най-висшият съд на ЕС обяви правната рамка за невалидна с мотива, че тя не гарантира достатъчна сигурност на европейските граждани.


Историческото решение бе следствие от иск, заведен от австрийския докторант по право Макс Шремс. Жалбата му е подадена в Ирландия, тъй като там се намира европейската централа на Facebook.


Делото стигна до Съда на Европейския съюз, след като Комисията за защита на личните данни в Дъблин отказа да разследва практиките на социалната мрежа, позовавайки се именно на Safe Harbour. След като споразумението бе обявено за невалидно, жалбата на Шремс трябва да бъде разгледана отново. Facebook ще се "включи конструктивно" в разследването, заяви адвокатката на фирмата Роса Фанинг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK