Германците - между съчувствието и страха от имигрантите

Части на германската армия издигат палатъчен лагер в хангар на берлинското летище "Темпелхоф", което вече не се използва.

© Reuters

Части на германската армия издигат палатъчен лагер в хангар на берлинското летище "Темпелхоф", което вече не се използва.Какво се случва в едно градче с 15 000 жители, което посреща по 15 000 бежанци на уикенд? Как се променят настроенията в идиличния баварски градец Фрайласинг, край границата с Австрия, проследи Даниел Хайнрих от "Дойче веле".


Георг Грабнер вече е надхвърлил 50-те. Той е шеф на местната администрация в областта Горна Бавария, край австрийската граница. Природата в този край е приказно красива. Езерото Химзее е наблизо, а алпийските ливади с пасящите по тях крави са само за снимка. Георг Грабнер винаги е обичал работата си и тя винаги му е доставяла удоволствие, но сега той е на ръба на силите си.


Откакто през септември отново беше въведен контролът по границите, в този идиличен край всичко се промени. Само във Фрайласинг пристигат до 15 000 бежанци на уикенд - почти толкова, колкото са и жителите на градчето.
Как да регистрираш толкова много хора още на гарата, веднага след пристигането им? Напълно невъзможно! Ясно било, че са необходими спешни и необичайни решения. И Грабнер не се поколебал да ги вземе. Той наел сградата на една изоставена мебелна къща в индустриалната част на града. "Нито аз, нито полицията бяхме сигурни дали това е правилно", казва той.


Новата транзитна зона


В сградата, която отдавна стои празна, има място за около 2000 души. Именно на това място полицията извършва регистрациите на новопристигащите. "Там те преминават и през пръв медицински преглед", обяснява Грабнер. В старата мебелна къща бежанците получават дрехи, предадени като дарения. Някои от новопристигащите имат спешна нужда от обувки или пуловери. Не са малко тези, които пристигат по тениски или джапанки.


"Хората получават храна и напитки, а след това с влак заминават за различните бежански лагери, уредени в цяла Германия ", разказва още общинският съветник.


Въпреки огромния брой новопристигащи, всичко протича в добра организация. "Работим без почивка, защото бежанците пристигат по всяко време на денонощието. В подобна ситуация не съществува понятие като работно време", добавя Грабнер и признава, че без помощта на доброволците работата просто не би могла да бъде свършена.


"Без доброволците щяхме да сме загубени"


Междувременно армията също оказва подкрепа на общинските власти. Съвместно с полицията, Червения кръст и други помощни организации военнослужещите помагат при раздаването на храната и регистрацията на бежанците. Всичко това обаче едва ли щеше да е възможно без помощта на доброволците.


Един от тях е Маркус Хоенадел. В началото на октомври той трябвало да започне следването си във Вюрцбург. Вместо това 23-годишният младеж днес ръководи инициативата "Фрайласинг помага". "От сутрин до вечер разнасяме пакети на бежанците, които съдържат вода, сандвичи, малко плодове и дребни сладки", разказва той.


Работата е изключително тежка. "През първите седмици бяхме тук по 24 часа на денонощие", спомня си младежът. Георг Грабнер не спира да хвали доброволците като Маркус. Той обаче много добре знае, че те отдавна вече работят на ръба на силите си и отправя ясно послание към политиците: "Нямаме сили да продължим в същото темпо и занапред. Държавата трябва да командирова свои редовни служители, които да се заемат с регистрацията на бежанците."


Настроенията започват да се променят


Хората във Фрайласинг отдавна чакат подкрепа отвън - това ясно личи и от разговорите с местните хора. Те се чувстват безсилни и забравени от политиците в Берлин, а и в Брюксел. Много от тях се страхуват открито да изразят опасенията си за бъдещето, защото се страхуват, че веднага ще ги заклеймят като десни радикалисти. Вместо това предпочитат да се изказват анонимно: "Просто ме е страх какво ни очаква в бъдеще. Нищо няма да е така, както преди. Ще го усетим и по джоба си, и покрай съвместния живот с новодошлите. Тези огромни човешки маси, които сега навлизат в Европа, няма как да не оставят следи в нашето общество". Мъжът, изрекъл тези думи, е в средата на 40-те и по нищо не прилича на хулиган от десния лагер.


Сходни опасения има и Георг Грабнер, само че той ги изказва по-дипломатично: "Все някак ще се справим с тази ситуация. Ако обаче не успеем да интегрираме бежанците, които остават при нас, ще се окажем изправени пред сериозен проблем. Ясно е, че всички, които имат право на убежище, следва да го получат, но е също така ясно е и това, че Германия няма как да приеме всички бежанци", допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Е какво да се разплачем от умиление? Какво геройство проявяват чиновниците от Фрайласинг някъде на границята с Австрия?
  Ами причината за "изхода" на разни по тениски и потници е в самите висши политици на Германия....
  Бай Георг Грабнер от Фрайласинг да им потърси сметка .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Заболелия от чума усеща първо неразположение.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 3. 3 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  хахахах здрави, прави ГВС-та чакат на доброволците да им чистят, оправят леглата. Между другото чак учениците в училищата вързали да помагат на ИДИЛските мъжища, да им чистят и оправят леглата.

  До коментар [#2] от "gripen":

  Имаше имигрант в Залцбург с чума.

 4. 4 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Явно германците нищо не са научили от многогодишното съжителство с тъмните маси от Анадола, а трябваше, сега всички ще береме плодовете на непрекъснатото вменяване на вина на германската нация от евреите

 5. 5 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#4] от "naskom44":

  Има един момент, че последната голяма бежанска вълна беше от югославия и немците с умиление си спомнят за милите югославяни. Колко жалко, че арабите са... ъъъ различни.

 6. 6 Профил на antequera
  antequera
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако има и по някоя по-руса доброволка да прояви доблест и гражданска позиция по бежанския проблем, "бежанците" съвсем ще си харесат новата родина.

 7. 7 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 871 Гневно

  Типично за пасквилите на ДВ, почти не се засяга темата за страха на германците от талибаните. За него е писано малко и е сбутано в края на статията. Иначе, заглавието е гръмко, пфу...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Явно , конфликтът не е ясен за самите германци!
  И причината е вероятно , че мислят бежанците за християни!
  Дали ще се изненадат ,когато започнат да им строят джамии.
  И дали ще се изненадат ,когато ги задължат всички да ходят на джамия!
  А това съсъ сигурност ще стане!
  Нали във всички успешни арабски пролети точно това стана!

 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  "Просто ме е страх какво ни очаква в бъдеще. Нищо няма да е така, както преди. Ще го усетим и по джоба си, и покрай съвместния живот с новодошлите. Тези огромни човешки маси, които сега навлизат в Европа, няма как да не оставят следи в нашето общество"
  ==================
  Докъде стигнахме! Хората със здрав разум се страхуват да изразят свободно и открито мнението си за да не ги обвинят в расизъм и да направят живота им черен.
  Срам за Европа, нарушаваща правата на собствените си граждани!

 10. 10 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Да си между съчувствието и страха е нормално.

  Да си между страха и животинската омраза - не е.

 11. 11 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Мога да си представя шока на тези хора, живеещи в тези приказни немски градчета ...

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#10:"ungeheuer"]Да си между съчувствието и страха е нормално.

  Да си между страха и животинската омраза - не е. [/quote]

  Значи Германия уверено пристъпва към следващата фаза... И тя явно е ненормалност...

 13. 13 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 518 Любопитно

  Шокиран съм.

  Никой не говори, кога тези ще бъдат върнати обратно.

  Никой не говори кога ще им се затвори пътя!

  ЕВРОПА НЕ МОЖЕ ДА ПОЕМЕ ЦЯЛАТА ЧОВЕШКА МЪКА...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 14. 14 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Спрете безконтролното приемане на мигранти, макар и в Германия те остават в Европа.

 15. 15 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#4] от "naskom44":

  много бързо евреите станаха виновни за всичко пак

 16. 16 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#13] от "Вонин":

  За каква мъка все пишете някои? Тук не става дума за бежанци от война, за икономически имигранти. Здрави и прави мъжища, ГВС с айфони и селфи стикове, чакащи доброволци да им чистят, хвърлят вода и храна и палят палатки. Преди месец излезе инфо, че над 600 войници на ИДИЛ са напуснали ИДИЛ и са тръгнали някъде. Познай къде е това някъде?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Да не стане като,храни куче ,да те лае.

 18. 18 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "rosiraycheva50._":

  В немската преса продължават да пишат за най-големия проблем на ордите от ГВС- било им студено...

 19. 19 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ИСТИНАТА Е ЖЕСТОКА:
  децата на бежанците, които така радушно и овчедушно приемат германците, със сигурност след 40 години ще режат главите на внуците им*
  ___________________
  * споко! само на тези които ще отказват да приемат исляма

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 20. 20 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Германците още ли не разбраха, ще съчувстват на погрешните хора! Диви, жестоки, изповядващи варварската идеология на исляма! И прииждат ... ще станат повече от местните?! Вмесо да се притесняват да се организират на бунт и свалят от власт меркелоида!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 21. 21 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "ungeheuer":

  Ако цензурата потиска свободното изразяване на мнението, нормално е това мнение да става все по-радикално.
  И измества съчувствието.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 22. 22 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#15] от "ungeheuer":

  Хм, евреите май дори се опитаха да им помогнат (е, по еврейски, де) - Нетаняху в речта си на 22 октомври съобщи отдавна пазената тайна, че бивш главен мюфтия на Ерусалим бил подтикнал Хитлер да убива евреите, преди това Хитлер искал само да ги изгони!
  Само че меркел отрече и каза, че цялата вина за холокоста е на германците. Сигурно защото иначе излиза, че действията й са ЯВНО продължение на хитлеровата политика...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 23. 23 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Уф, забравих да прикача линк в подкрепа на коментар 22, сори:
  http://radar.bg/bg/2015-10-22/article/19326079_%D0%9D%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D1%85%D1%83_%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B8_%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80__%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82_%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%80%D0%B0.html

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 24. 24 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#22] от "els_g":

  едва ли изперкалия Нетаняху, който за краткосрочна политическа изгода е готов на абсурден ревизионизъм, е същото като "евреите". Изказването му е малоумно и възмути историци, евреи и араби.

 25. 25 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#21] от "els_g":

  не знам за каква цензура говорите, но като цяло историите, достойни за съчувствие, както и престъпленията на мигрантите, идват от реномираните медии, а историите за безумни престъпления, на които може да вярваш само ако не си излизал от вас, са от сайтове като БулТаймс и Брадва. Замислете се

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#24] от "ungeheuer":

  Цитат: "Изказването му е малоумно и възмути историци, евреи и араби."

  Нетаняху е син на историк и никак не е изперкал или малоумен, освен в мечтите на някои толерасти.
  Изказването му е истина и моментът на поднасянето й е много добре подбран. Затова казах, че го е направил типично по еврейски - когато може да обере най-много позитиви

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 28. 28 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#25] от "ungeheuer":

  Цитат: "историите, достойни за съчувствие, както и престъпленията на мигрантите, идват от реномираните медии, а историите за безумни престъпления, на които може да вярваш само ако не си излизал от вас, са от сайтове като БулТаймс и Брадва. Замислете се"

  Точно това правя - замислям се. И установявам, че постингът ви е вътрешно противоречив. Защото, ако има цензура, точно "реномираните" медии ще бъдат подложени на нея, така че е "малоумно" да очаквате от тях истории за "безумни престъпления", нали?
  Така че, връщам ви съвета - Замислете се!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 29. 29 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#28] от "els_g":

  няма чак такава цензура, а аз познавам немалко синове на историци, които нищо не разбират от история и не малко синчета на банкери, които нищо не разбират от банкиране.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK