Германия ще задължи банките да предлагат разплащателни сметки на имигрантите

Германия ще задължи банките да предлагат разплащателни сметки на имигрантите

© ReutersПравителството на Германия предлага законопроект, с който ще помогне на стотиците хиляди имигранти в страната да си открият банкови сметки, предаде "Ройтерс".


Според новите правила всеки ще има право на основни банкови услуги, включително бездомниците и хората, които попадат под Женевската конвенция за статута на бежанците.


Това означава, че във всяка банка имигрантите ще могат да внасят и теглят пари, да извършват парични преводи, да плащат с карти и т.н.
Германия очаква до края на годината между 800 000 и 1 милион имигранти. Много от тях идват от конфликтни точки на света като Африка и Близкия изток. Предоставянето на достъп на хората, търсещи убежище, до разплащателни сметки се счита за ключова стъпка за интегрирането им в обществото.


"Хората, които нямат банкова сметка, имат много големи трудности на пазара на труда. Намирането на апартамент също е проблем за тях", обяснява правосъдният министър Хайко Маас.


Досега само няколко държавни спестовни каси приемаха да обслужват имигранти. Другите банки често връщат хората, търсещи убежище, тъй като те нямат постоянен адрес или им липсват документи, изисквани от финансовите институции.


Според проектозакона, който трябва да бъде одобрен от парламента, за да влезе в сила, всички банки, които предлагат разплащателни сметки, ще трябва да обслужват много по-широк кръг клиенти.


Миналия месец Федералния финансов надзор Bafin съобщи, че ще разреши на банките да приемат по-широк набор от документи, като например удостоверения, издавани от германските имиграционни власти.


Освен това новият проектозакон задължава банките да бъдат по-прозрачни по отношение на събираните такси и улеснява процедурата, през която минават потребителите, когато искат да сменят своята банка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK