СЗО: Туберкулозата настига СПИН по брой причинени смъртни случаи

СЗО: Туберкулозата настига СПИН по брой причинени смъртни случаи

© ReutersТуберкулозата настига СПИН като една от водещите причини за смърт по света, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от агенция "Ройтерс".


Глобалният доклад за туберкулозата за 2015 г. показва, че 1.1 млн. души са починали от нея миналата година, докато в същото време СПИН е убил 1.2 млн. души. 400 000 от тях са били заразени и с двете болести.


Според д-р Марио Равилионе - директор на програмата на СЗО за туберкулозата, сравнението между данните показва постиженията в третирането на ХИВ, но и непропорционалното финансиране на борбата срещу двете болести.
87% от цялото финансиране в размер на 6.6 млрд. долара, доставено за борба с туберкулозата през 2015 г., идва от националните власти на засегнатите държави, показват данните на СЗО. Данните на ООН показват, че отделените за ХИВ/СПИН фондове са 21 млрд. долара за 2015 г.


Отчасти причината за това е, че ХИВ засяга бедните на ресурси държави в Африка, докато другата болест е разпространена повече в държави като Индия и Китай, където националните власти успяват да финансират борбата с нея.


"Добрата новина е, че лечението на туберкулозата е спасило 43 млн. живота от 2000 година насам", коментира д-р Марио Равилионе – директор на програмата на СЗО за тази болест. През 2014 г. СЗО е регистрирала 6 млн. нови случаи на туберкулоза - много по-малко от 9.6-те млн., отчетени през 2013 г. Според Равилионе въпреки това процентът на смъртни случаи остава "неприемливо висок", при положение че става въпрос за лечима болест.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK