С обиколка на Централна Азия Кери се опитва да намали руското влияние в региона

С обиколка на Централна Азия Кери се опитва да намали руското влияние в региона

© ReutersДържавният секретар на САЩ Джон Кери е на обиколка из петте бивши членки на СССР от Централна Азия (Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан и Туркменистан) на фона на зачестилите предупреждения на Русия, че бойци на "Ислямска държава" могат да проникнат в региона през Афганистан и на намеците на Кремъл, че ще засили военното си присъствие в района, предаде "Ройтерс".


След Украйна и Сирия страните от Централна Азия могат да се превърнат в поле на ново геополитическо съперничество между Москва и Вашингтон, коментира агенцията. Обиколката на Кери е сигнал, че САЩ искат да запазят влиянието си в региона въпреки постепенното си оттегляне от Афганистан.


Визитата на Кери е първата, при която държавен секретар на САЩ посещава всички пет бивши съветски републики от региона в рамките на една обиколка. Казахстан, Киргизстан и Таджикистан са твърди съюзници на Москва, но Таджикистан и Узбекистан показват желание за повече самостоятелност и представляват интерес за САЩ, пише "Ройтерс".
"Кери ще се опита да изолира Москва", заяви Темир Сариев, анализатор от Киргизстан, откъдето започна обиколката на Кери.


В неделя Кери се срещна с лидера на Узбекистан Ислам Каримов, считан на запад за един от най-авторитарните лидери в света. Узбекистан нееднократно е обявявана за една от страните, където се наблюдават най-големи нарушения на човешките права.


В понеделник Кери се срещна с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев. САЩ са най-големият инвеститор в страната, като са налели 21 милиарда долара от обявяването на независимостта през 1991 г., съобщи Назарбаев.

© Reuters

В понеделник Кери се срещна с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев. САЩ са най-големият инвеститор в страната, като са налели 21 милиарда долара от обявяването на независимостта през 1991 г., съобщи Назарбаев.


Срещата между Кери и Каримов е първата от години на толкова високо равнище между САЩ и Узбекистан. Американският държавен секретар беше атакуван от медиите, защото не е поставил изрично въпроса за човешките права в региона, въпреки че по-късно Държавният департамент съобщи, че Кери и Каримов са обсъдили и опазването на човешките права заедно с темите за икономиката и сигурността. В Самарканд Кери имаше среща с външните министри на петте републики, която завърши с общо комюнике. В него САЩ и бившите съветски републики изразяват подкрепата си за Афганистан и за нейното развитие като демократична и мирна държава.


На посещение в Казахстан в понеделник Кери потвърди интересите на САЩ в страната при разговор с лидера й Нурсултан Назарбаев, който успя да привлече големи западни инвестиции, докато в същото време остана в орбитата на Москва. Според Назарбаев САЩ са най-големият чуждестранен инвеститор в страната. По негови думи 500 американски фирми оперират в Казахстан. САЩ са инвестирали около 21 милиарда долара от обявяването на независимостта на страната през 1991 г. Обемът на двустранната търговия за 2014 г, възлиза на 2.4 милиарда долара.


Очаква се в частен разговор Кери да повдигне въпроса за човешките права, но да се въздържи от публични коментари по темата.


В неделя Кери се срещна с петимата външни министри на страните от Централна Азия в Самарканд в Узбекистан.

© Reuters

В неделя Кери се срещна с петимата външни министри на страните от Централна Азия в Самарканд в Узбекистан.


С особен интерес се очаква визитата на американския държавен секретар в Туркменистан, където Кери вероятно ще благослови проекта за доставка на туркменски газ за Пакистан и Индия през Афганистан.


След атаките от 11 септември и американското нахлуване в Афганистан САЩ и Русия поддържат крехък баланс в Централна Азия. Руски войници помагаха в продължение на няколко години на Таджикистан. Москва има военни бази в Таджикистан и Киргизстан.


В същото време Кремъл търпеливо прие създаването на американски въздушни бази в Узбекистан и Киргизстан.


Това крехко равновесие на силите бе поставено на карта след подновените атаки на ислямистки бойци в Афганистан. Превземането на Кундуз – град в северната част на Афганистан, близо до границата с Таджикистан, разтревожи властите в Москва. Те се боят, че терористите могат да използват Централна Азия, за да атакуват Русия.


В последните няколко месеца Русия изпрати още самолети в базата си в Таджикистан. На скорошно събрание на Организацията на независимите държави (ОНД) страните от бившия съветски блок обявиха създаването на общи гранични сили, които могат да бъдат изпратени на границата между Таджикистан и Афганистан.


След края на азиатския си тур Кери ще посети Великобритания, където ще обсъди с колегата си Филип Хамънд ситуацията в Сирия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK