Половината унгарски фирми не могат да намерят квалифицирани работници

Инженерите са сред най-търсените специалисти.

© Reuters

Инженерите са сред най-търсените специалисти.Половината работодатели в Унгария не могат да намерят квалифицирания персонал, от който се нуждаят, показва проучване на компанията Manpower Group, цитирано от "Ройтерс".


Германската техническа фирма TUV Rheinland е търсила инженер за специализирана позиция в продължение на две години и половина. Мениджърът по човешките ресурси Тимея Калина признава, че загубата на опитни служители е голям проблем.


"Трудно е да привлечем човек, който да започне да си върши работата перфектно от първия ден", казва тя. "Бих казала, че шансовете за това са нулеви." Средното време, което фирмата отделя за търсене на инженер, е 2-3 месеца, а по-специфичните позиции се запълват още по-трудно.
Около половин милион души са емигрирали в търсене на по-добри работни места в Западна Европа. Населението на Унгария е около 10 млн.


"В центровете за услуги тук са нужни няколкостотин работници", казва Ласло Далани – мениджър за Унгария и Словения в Manpower Group. "В информационния сектор има 20 000 незаети позиции, пропастта в автомобилната индустрия също е стигнала десетки хиляди."


Незаетите длъжности са разнообразни – от IT експерти и счетоводители до работници и шофьори, но инженерите са сред най-търсените.


Проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2012 г. показва, че унгарските ученици се справят по-зле от връстниците си в математиката и точните науки, макар че има подобрение в способностите им за четене. Въпреки това във всички категории те са под средното ниво.


Едно от най-честите оплаквания на работодателите е липсата на практическо обучение в университетите. В същото време за пръв път от десетилетие консултантската фирма Deloitte започна кампания, целяща да убеди студентите да останат в Будапеща, след като завършат висшето си образование.


Лайош Антал – директорът за Унгария и Централна Европа за услуги, свързани с киберсигурността, твърди, че само мащабни реформи в образователната система ще решат проблема. "Трябва да отделим много повече ресурси за издирването на правилните хора, да създадем по-широка мрежа, да търсим през граница и дори да наемаме служители от чужбина."


По-рано тази година пътните превозвачи сключиха сделка с правителството на премиера Виктор Орбан държавата да обучи 6000 шофьори. "Проучванията ни показват, че на страната не ѝ достигат между 20 000 и 22 000 шофьори", казва Петер Ердей от Асоциацията на пътните превозвачи. "Това вече пречи на растежа на професията. Камионите си стоят и не се правят инвестиции за купуване на още, тъй като компаниите нямат екипи, които да ги карат."


Близостта на по-богатата съседка от еврозоната – Австрия, е допълнителен проблем за западната част на Унгария. От Erste Bank твърдят, че са търсят подходящ кандидат за позиция в продажбите в продължение шест месеца, а в някои случаи - една година.


През април тази година правителството на Орбан започна програма на стойност 100 млн. форинта (около 320 000 евро), която цели да убеди младите емигранти да се върнат у дома. Тя им предоставя самолетен билет и 100 000 форинта (320 евро) месечно за битови разходи в рамките на една година.


Макар безработицата в Унгария да намаля значително в последните години, това се дължи предимно на заетостта на неквалифицираните работници. 226 000 души са наети в програми за обществена заетост, а 114 200 души са регистрирани като работещи в чужбина.


Така безработицата падна до 6.4% през септември. Когато премиерът Виктор Орбан пое властта през 2010 г. след осем години управление на социалистите, тя бе над 10%.


Анализаторката Мариан Трипон от CIB Bank – унгарският отдел на Intesa Sanpaolо, твърди, че по-голямата част от увеличаването на заетостта се дължи на тези два фактора. А ако се изключи влиянието на програмите за обществена заетост, безработицата ще стигне повече от 11%.


"Недостигът на работници може да има сериозни дългосрочни последствия", казва тя. "Едно от основните предизвикателства пред унгарската икономическа политика е да увеличи потенциалния растеж. Това ще изисква борба със структурните проблеми на трудовия пазар."

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  "Трудно е да привлечем човек, който да започне да си върши работата перфектно от първия ден", казва тя. "Бих казала, че шансовете за това са нулеви."

  Перфектно? От първия ден? На ново място?

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#1:"Beyond"]
  Перфектно? От първия ден? На ново място? [/quote]

  Естествено, в страните от соца инвестицията в ЧР е непознато явление.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Да вдигнат заплатите и ще намерят.

 4. 4 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Трудно е да привлечем човек, който да започне да си върши работата перфектно от първия ден"

  Това винаги е невъзможно. Затова всеки нов служител бива обучаван.

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Търсили са инженер да навива крана ли? - според снимката!

 6. 6 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#2:"majorman"]Естествено, в страните от соца инвестицията в ЧР е непознато явление. [/quote]
  Това не е вярно. В България, преди години, съм бил на многократно повече курсове, отколкото съм бил откакто работя на Запад.

 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  [quote#1:"Beyond"]Перфектно? От първия ден? На ново място? [/quote]
  Мдааа, и по възможност за без пари...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Австрия е на една крачка от Будапеща, а там заплатите за специалисти , вероятно са 2-3 -4 пъти по високи.

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  А от менпауър замисляли ли са се, че няма как да наемат български ИТ спец за мижави пари, като обичайно го аутсорсват за 2 пъти по-голяма сума, а остатъка от заплатата се прибира именно от менпауър? Алооо- в България не ядем доматите с колците Менпауър предлага заплащане 1000 евро по аутсорсинг на български ИТ спец в центъра на айбием в Прага/ Чехия/ Да видим кой български ИТ спец ще се съгласи на това

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Така безработицата падна до 6.4% през септември. Когато премиерът Виктор Орбан пое властта през 2010 г. след осем години управление на социалистите, тя бе над 10%.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Ами плащайте бре унгарци! Плащайте и ще дойдат инженерите. Не можеш да даваш 1000 Евро и да искаш да ти бачкат най-добрите...

  Време е тази професия да си върне авторитета, защото половината свят се крепи на нея.

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  "Едно от най-честите оплаквания на работодателите е липсата на практическо обучение в университетите"
  Човек най-добре се учи в практиката. Работодателите ще трябва да се заемат с практическото обучение на работниците.Само че те не искат да губят, трябва им човек, който веднага да започне да им снася пари. Същите са и нашите работодатели, които искат квалифицирани кадри за жълти стотинки. Добре, че у нас няма развито производство, та нямат нужда от много персонал. "Кадрите решават всичко" е много на място в съвременния свят. Недостигът на квалифицирана работна ръка тепърва ще е проблем за работодателите.

 13. 13 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#11] от "vari":

  не е така, вижте какво изисква държавата в Унгария от работодателя, и ще ви стане ясно колко остава за заплати.

 14. 14 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 714 Весело

  Може да им пратим няколкостотин пресно уволнени милиционери. Имаме в излишък обаче са много взискателни откъм бонуси.

  EU now have 1 GB empty space
 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  У нас е същото. И не става въпрос само за заплатите, въпреки че тук са обидно ниски. Поколението счита, че върховното постижение е да си играе с телефона.

 16. 16 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#13] от "ungeheuer":

  дали е повече от това, което иска държавата в Швеция примерно? И все пак да си инженер в Швеция е авторитетно и добре платено!

  И даже са често едни и същи фирми, които оперират в различните държави. Просто масовата корпоративна практика е в източна европа да се плащат много ниски заплати, точно както в Азия се плащат не ниски, а направо мизерни заплати.

  Води ли това до по-ниска цена на стоката? Не! Води до по-дебели офшорни банкови сметки, на които никога няма да бъдат платени данъци.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Ами значи приемат афганистанци и си решават проблема.

 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  [quote#11:"vari"]Време е тази професия да си върне авторитета, защото половината свят се крепи на нея.[/quote]
  ... а останалата половина кой я поддържа, за да продължи да съществува и да я има, или тя просто си кара ей така, от само себе си...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#16] от "vari":

  такава е практиката, защото пазарът е такъв. А пазарът е такъв, защото не е либерализиран и местни феодали държат в подчинение огромна част от работната ръка. Западните фирми идват и плащат малко над сегашните заплати (да не са луди да плащат повече), но поне обикновено ги плащат редовно. А не когато им скимне и не с ваучери за супермаркетите на Ковачки (във фирмите на Ковачки).

  А за Швеция - там срещу данъците получаваш нещо - Швеция е пазарна икономика, а не соц-рай, както някои си мислят. А в Унгария получаваш стадион в градчето на Орбан, за повече публика от населението му.

 20. 20 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#16] от "vari":

  и като не се платят данъци какво, тия пари няма да бъдат изхарчени ли?

 21. 21 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  [quote#17:"rosiraycheva50._"]Ами значи приемат афганистанци и си решават проблема. [/quote]
  Когато един авганистанец, който и да е той, разглоби, ремонтира и сглоби една електронна дизелова помпа, без да вкара в нея една кофа пясък или пръст и най-вече без да си остави ръцете в тази помпа, да заповядат.
  Въобще няма да говоря за контролните с-ми на самолети, централи, рафинерии и пр. и пр...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 22. 22 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 545 Неутрално

  проблема както на унгария така и на европа е между краката на двата пола и последвалото вьзпитание и образование на децата

 23. 23 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  А бе то в Германия има дефицит от около 100 000 души инженери, какво остава за Унгария.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 24. 24 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#14] от "ASTYLE":

  Те хората търсят умни кадри............

 25. 25 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Пред 70-та писаха за швейцарския полицай, че е добре подготвен и добре платен. Поради тая причина престъпността не замърсява околния пейсаж. После се допълни, че добрата заплата има за какво да се изхарчи, т.е., че там има всичко. И е добре изграден механизъм.
  До коментар [#22] от "dearblue":

  Тъй че проблемът не е само между краката...

 26. 26 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Тази кризисна ситуация с липса на квалифицирана работна ръка дали не е резултат от оградите на южните унгарски граници срещу бежанци от Близкия изток.
  Пада им се на унгарците, като се затвориха за хилядите квалифицирани инженерни и други кадри от Сирия, Ирак, Афганистан и други подобни огнища на цивилизацията.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#7] от "traveler1":

  "Шефа е голям симпатяга, само че плащането е слабото му място"...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 28. 28 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поредната глупава статия от типа "а може и имигрантите да са отговора за нашите проблме" насочена срещу "непослушните". За тези икономически фетишисти, който витаят в облаците колкото и комунетата явно, такова нещо като насърчаване на раждаемостта не е приоритет защото печалбата не се получава за един мандат, колкото им е кръгозора.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 29. 29 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#15] от "stedim":

  Точно в кинтите е проблемът. Инженерска заплата под четри-пет бона е неприемлива за читав, а читавите умеят да си подреждат нещата и знаят езици и психологически трикове при пазарлък и прочие.

  Има разни дето по същия начин пищят, че нямало програмисти - давали два бона и нямало кадри. Е кви два бона бе, хахах, дайте шес-седем и глейте дали няма програмисти.

  Use your Illusion
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK