Президентите на Китай и Тайван ще се срещнат за пръв път от шестдесет години

Съобщението за планираната среща доведе до протести в Тайпе

© Reuters

Съобщението за планираната среща доведе до протести в ТайпеПрезидентите на Китай и Тайван ще проведат първата си среща от края на китайската гражданска война през 1949 г., съобщи агенция "Ройтерс".


Си Цзинпин и Ма Инцзеу ще се срещнат в събота в Сингапур, седмици преди изборите за държавен глава през януари. В тях се конкурират управляващата прокитайска Националистическа партия (Kuomintang – KMT) на Ма и опозиционната Демократична прогресивна партия (ДПП), която се стреми към независимост от Китай. Проучванията предвиждат победа за ДПП.


Пекин нееднократно е твърдял, че няма да се намесва в изборите, но срещата със сигурност ще изпрати послание, че добрите отношения между двете страни могат да продължат само ако островът остане под властта на националистите.
Подобряването на отношенията с Пекин бе сред основните цели на президента Ма, откакто пое поста през 2008 г. Той подписа редица бизнес и туристически споразумения, макар че двете страни не са разрешили политическите си разногласия.


Администрацията на президента Ма съобщи, че целта на срещата е да "поддържа статуквото" и че няма да подписва споразумения или да прави общи изявления с китайския си колега. В интервю за "Ройтерс" на 1 октомври той твърди, че Тайван не е готов да обсъжда обединение с Китай.


На самата среща двамата лидери ще се обръщат един към друг с "господине", съобщи Чжан Чжиун – председателят на агенцията по въпросите за Тайван към китайското правителство. Това се налага, тъй като нито един от тях не признава другия за легитимен държавен глава.


Кандидатката на ДПП Цай Инвен заяви, че съобщението е абсолютно неочаквано и че начинът, по който е взето това решение, е "прибързан", "хаотичен" и "вреден за демокрацията в Тайван". Говорителят на партията Чън Юн Пън нарече времето на срещата "подозрително". "Как могат хората да не приемат това като политическа операция, целяща да повлияе на изборите?"


Цай е заявявала, че приветства диалога с китайските лидери, но Пекин отказва да има отношения с нея, пише Би Би Си. Тя бе министър на политиката към континентален Китай между 2000 и 2004 г. и не се ползва с доверието на Пекин, тъй като работеше за обявяване на формална независимост.


Властта в Тайпе е установена след края на Гражданската война, когато националистите на Чан Кайшъ се оттеглят на острова и създават "Република Китай", по-известна като Тайван. Народна република Китай на континента и Тайван не се признават взаимно. Пекин приема Тайван за отцепила се провинция, която трябва да бъде присъединена към територията на държавата.


През 1971 г. Тайван губи мястото си в ООН за сметка на Китай, а през 1993 г. са проведени първите двустранни преговори между тях. През 2005 г. Пекин прие закон, който направи обявяването на независимост от Тайван незаконно, и заплаши с военни действия, ако това се случи. В същото време напоследък антикитайските настроения на острова се засилват, особено сред младите тайванци.


Няма подписан договор, който формално да слага край на гражданската война, припомня в. South China Morning Post.


САЩ вероятно ще следят срещата с повишено внимание. Вашингтон установи дипломатически отношения с Пекин през 1979 г., но има и поети задължения да съдейства в отбраната на Тайван, писа в. Wall Street Journal.


Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че е прекалено рано срещата да се нарича "повратна точка" в отношенията между двете страни, но приветства инициативата за намаляване на напрежението между тях. Вашингтон приема политиката на Пекин, че съществува само "един Китай", и признава местната власт, но освен това има дипломатически, културни и военни връзки с Тайпе.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  След толкова години все пак е положителна крачка!

  Tony
 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  Е това е новината на деня!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  [quote#3:"Никола Георгиев"]За справка, България:
  Bulgaria:
  7,712[/quote]

  Система?

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Няма подписан договор, който формално да слага край на гражданската война

  Че коя гражданска война е приключвала с договор?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 6. 6 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  След случилото се с Хонгконг през последните 5 г. и с новите генерации израснали с идеята за Тайван като истинска родина, присъединяването към континентален комунистически Китай изглежда все по-нереално....

 7. 7 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#4] от "Beyond":

  Олигархична, от латино тип. Характерен за някои "бивши" соц територии.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 8. 8 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#4] от "Beyond":
  "Система"?
  - Олигархична фасадна демокрация,легитимираща на международно ниво една ОПГ.....

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  "Народна република Китай на континента и Тайван не се признават взаимно. Пекин приема Тайван за отцепила се провинция, която трябва да бъде присъединена към територията на държавата."

  Нещо повече... "Тайван" не е призната като държава от ООН, както и от мнозинството държави по света, включително ЕС и България. Ние признаваме истинския Китай НРК, а не отцепниците сепаратисти от Китайско Тайпе. Всъщност Китайско Тайпе е призната само от около 20 държави повечето от които са го направили заради пари дадени им от тайванците и тези държави са основно в Тихия океан и Централна Америка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#9:"Иво"]Нещо повече... "Тайван" не е призната като държава от ООН,[/quote]

  Естествено, че 'Тайван' не е признат като държава, даже и от самите тайванци. Официалното му име е 'Република Китай' и впрочем Е бил признат от ООН като легитимното китайско правителство чак до 70-те години на XX-и век.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 11. 11 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "националистите на Чан Кайшъ се оттеглят на острова и създават "Република Китай", по-известна като Тайван"

  Това фактологически не е вярно. Република Китай се създава през 1912г. след китайската революция, свалила императорската власт. Територията й намалява драстично в края на 40-те, когато комунистите завладяват цялата й континетнтална част и Република Китай остава само с остров Тайван и някои архипелази. Не е създадена през 1949г. и до 70-те призната от ООН като легитимната китайска власт.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 12. 12 Профил на gzw14434665
  gzw14434665
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#9:"Иво"]
  "Народна република Китай на континента и Тайван не се признават взаимно. Пекин приема Тайван за отцепила се провинция, която трябва да бъде присъединена към територията на държавата."

  Нещо повече... "Тайван" не е призната като държава от ООН, както и от мнозинството държави по света, включително ЕС и България. Ние признаваме истинския Китай НРК, а не отцепниците сепаратисти от Китайско Тайпе. Всъщност Китайско Тайпе е призната само от около 20 държави повечето от които са го направили заради пари дадени им от тайванците и тези държави са основно в Тихия океан и Централна Америка.[/quote]

  Да, но в "китайско тайпе" се живее много по-добре от Китай, има демокрация и свобода на словото, народът сам избира управниците си и затова заслужава повече уважение от КНР!

  НЕЗАВИСИМОСТ ЗА ХОНКОНГ, ТАЙВАН И ТИБЕТ!

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#10] от "philologist":

  Точно така бил е член на ООН, но едно време... вече не е. И едва ли скоро ще бъде.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  [quote#12:"gzw14434665"]Да, но в "китайско тайпе" се живее много по-добре от Китай, има демокрация и свобода на словото, народът сам избира управниците си и затова заслужава повече уважение от КНР! [/quote]

  Ти си уважавай който искаш. България и ЕС си уважават Китай и си имат добри отношения с КНР. ЕС припознава като китайска държава именно КНР.

  [quote#12:"gzw14434665"]НЕЗАВИСИМОСТ ЗА ХОНКОНГ, ТАЙВАН И ТИБЕТ! [/quote]

  Няма как да има независимост за Хонк Конг и Тибет, като те са част от Китай. И целия свят включително ЕС признава китайския суверенитет над тези китайски провинции и територии. А, Тайван е временно отделена китайска провинция. Има вероятност в бъдеще тя отново да стане част от КНР, надявам се само това да стане по мирен и дипломатичен път.

  И се надявам също така след време Китай (КНР) също да стане свободна и демократична държава със свобода на словото и по-голяма политическа свобода.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Бизнес.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  [quote#15:"Никола Георгиев"]Republic Of China (Тайван) е остатъкът от Китай, който не е бил окупиран от преврата на комунистите. [/quote]

  По-скоро е имало гражданска война, а не преврат. И тъй, като китайските комунисти са имали по-голяма подкрепа от населението, особено селското, което е било по-голямата част от цялото население на страната накрая те побеждават. Освен това много китайци особено селяните са били разочаровани от националистите от Гоминдана заради корупцията разяла техния режим.

  [quote#15:"Никола Георгиев"]Подобно предателство към демокрацията цивилизованите държави правят на доста пъти през миналия век след Втората Световна: [/quote]

  Ники, не забравяй, че Китайско Тайпе (Тайван) става демократична държава едва през 90-те години на миналия век, преди това е имало авторитарен режим на Гоминдана в Тайпе.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":Иво, да прибавим- след Японо-китайската война 1895 Тайван е японско владение до 1945. Япония извършва модернизацията на острова и така поставя основите на по-сетнешния му напредък. Тайван е обединен с континентален Китай само 4 години от 20-ти век /1945-1949/.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#18] от "patsis":

  Да, това също е вярно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK