Стачка на работниците изправи "Петробрас" пред сериозен недостиг на петрол

Стачка на работниците изправи "Петробрас" пред сериозен недостиг на петрол

© ReutersПродължаваща вече четвърти ден стачка изправи бразилската държавна енергийна компания "Петробрас" пред сериозни проблеми в добива на петрол, съобщи агенция "Ройтерс".


Фирмата обяви, че може да продължи да работи, без клиентите ѝ да бъдат засегнати, в продължение на най-много 10 дни.


"Петробрас" съобщи късно снощи, че добивът в сряда е бил с 6.5% или 140 000 барела по-нисък от обичайните 2.1 млн. барела дневно, след като мениджмънтът е успял да възстанови част от продукцията, която в понеделник и вторник падна със съответно 13% и 8.5%.
Членове на националната федерация на петролните работници (Federação Única dos Petroleiros - FUP) твърдят, че компанията преувеличава загубите.


"Движението ни е ясна и откровена критика срещу икономическите политики на правителството", заяви Дейвид Баселар – профсъюзен активист и представител на работниците в борда на директорите на "Петробрас".


Те искат да спрат планираното разпродаване на активи, да отменят ограниченията в бюджета и да защитят правата на компанията върху наскоро откритите петролни залежи в открито море. "Петробрас" иска да продаде собственост на стойност 50 млрд. долара и да ореже петгодишния си инвестиционен план, който наскоро бе най-големият в света.


Работниците настояват и за 18% увеличение на заплатите, но твърдят, че това не е основната им цел, и отхвърлиха офертата на "Петробрас" за повишение с 8.1%.


Компанията е изправена пред най-голямата си криза в добива, откакто през 1995 г. 32-дневен протест на работниците доведе до недостиг на горива и военна окупация на рафинерии. В същото време "Петробрас" се бори с корупционен скандал и дългове на стойност 130 млрд. долара.


"Това се случва по време на най-лошата икономическа криза в Бразилия от десетилетия", казва Адриано Пиреш – директор на Бразилския институт за инфраструктура, компания, която изследва енергетиката на страната. "Профсъюзите сякаш казват: "Петробрас" е в интензивното, хайде да ѝ изключим системите!"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK