Европейската комисия въвежда нови етикети за стоките на израелските заселници

Палестинско село (вляво) и израелско селище (вдясно) в Западния бряг.

© Associated Press

Палестинско село (вляво) и израелско селище (вдясно) в Западния бряг.Европейската комисия е одобрила новите етикети за стоки, произхождащи от израелските селища на Западния бряг, Газа, Източен Ерусалим и Голанските възвишения, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на свои източник.


"Това е техническа, а не политическа мярка", твърди източникът от комисията. "Окупираната територия не е част от суверенната Държава Израел, така че тези стоки не могат да бъдат продавани с етикет "Произведено в Израел".


Новите текстове би трябвало да гласят "Произведено в Западния бряг"  и в тях да присъстват думите "израелско селище", съобщи израелският Канал 10, цитиран от в. "Таймс ъф Израел".
Ако местните фермери не поставят етикета, следващ продавач може да го направи, стига ЕК да има достоверна информация за произхода на стоката, уточнява "Ройтерс".


ЕС не признава, че въпросните територии, завладени от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г., са част от държавата. Там се произвеждат предимно плодове и зеленчуци. Великобритания, Белгия и Дания вече поставят уточняващи етикети на стоките, идващи от Западния бряг.


"Съжаляваме, че ЕС прие по политически причини тази изключителна и дискриминационна стъпка, вдъхновена от движението за бойкот, по време, когато Израел се сблъсква с вълна от тероризъм, насочена срещу всичките му граждани", коментира външното министерство на страната. Посланикът на ЕС в Тел Авив Ларс Фааборг вече бе призован да даде обяснения за мярката.


"Поставянето на етикети на стоките на заселниците няма да помогне за напредъка на политическия процес между Израел и палестинците. Тъкмо напротив – то ще подкрепи отказа на Палестинската автономия да участва в преговорите, които ЕС твърди, че поддържа. Тази стъпка повдига въпроси спрямо ролята, която ЕС иска да играе. Тя може да има последици и върху отношенията между ЕС и Израел", казаха още от министерството.


От икономическа гледна точка, ефектът на мярката вероятно ще е минимален, отбелязва "Ройтерс". Потребителите, които искат да избягват купуването на стоки, произведени от израелските заселници, вече го правят, а тези, които искат да подкрепят Израел, сега може да започнат да търсят въпросните етикети, за да купят стоките.


В Западния бряг има 14 индустриални зони, в които работят над 800 фабрики и ферми, твърдят от Съвета за еврейските селища на Западния бряг "Йеша". В тях работят 15 000 палестински работници, които получават два пъти по-големи заплати, отколкото биха имали в Палестинската автономия, и бойкотът на местните стоки ще навреди и тях, смята съветът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK