Пряко от Париж: животът продължава!

Пряко от Париж: животът продължава!

© Jacky Naegelen, ReutersСлед удара срещу "Шарли Ебдо" кварталът около Площада на републиката за втори път тази година стана прицел на терористична атака. Хладната жестокост на атентаторите шокира Франция, пише Б. Везел в репортаж от Париж. Репортажът е публикуван в "Дойче веле".


На ъгъла на "Рю Оберкампф" и булевард "Ришар Леноар" парижани се натъкват на шокиращо дежа-вю. От едната страна - полицейски заграждения, автомобили със сигнални лампи, въоръжени до зъби антитерористи, а от другата – подвижни телевизионни станции, камери и журналисти, дебнещи потенциални събеседници.


Само километър по-нататък в началото на януари същата гледка можеше да се види след нападението срещу "Шарли Ебдо". Днес сцената се е преместила в близост до авеню "Волтер", където нощес се разигра най-ужасната и най-кървава част от терористичната серия: в клуб "Батаклан".
Броят на жертвите продължава да расте, а в болниците са настанени много тежко ранени хора. Всички се опасяват, че в близките часове може да има и още атентати. Та нали през януари това вече се случи.


Между съчувствието и делника


По обед в събота на лобното място прииждат все повече парижани с цветя, бели и червени рози, които полагат край загражденията. В дъното се вижда червената фасада на "Батаклан", където полицията вече е докарала огромна подвижна лаборатория и е започнала идентифицирането на жертвите. Но все още не е известна съдбата на мнозина изчезнали. Горещите телефони в парижката столица направо прегряват, а дежурните се опитват да отговорят на хилядите тревожни въпроси. Парижки семейства обикалят из болниците в града, издирвайки своите изчезнали деца, отишли предишната вечер на хеви-метъл-концерта.


Съботните парижки вестници излизат на първа страница с кървави фотографии и заглавия като "Шок и ужас". В същото време животът наоколо си тече. Младият касапин в съседното магазинче транжира телешко и в отговор на въпроса ми просто повдига рамене: "Какво ли да направиш срещу подобна лудост?" Лично той не се тревожел нито повече, нито по-малко. Защото тъй или инак не бил в състояние да стори каквото и да било, ако някой ненормалник се втурне с автомат в месарницата му. Питам го дали мрази мюсюлманите. "Не, не, това са глупости. Тук си имаме работа с неколцина налудничави." Оливие, така му е името, не смята, че правителството носи някаква голяма вина: "Какво ли могат да предприемат? Да сложат по едно ченге зад всеки храст? Животът продължава" – с това обобщение Оливие затвърждава впечатлението, че не е човек, който изпада в превъзбуди и фатализъм.

Пряко от Париж: животът продължава!

© Pascal Rossignol, Reuters


"Всеки от нас можеше да се окаже на прицел"


В съседния магазин за вино собственикът Сирил също не вини правителството на Оланд: "Взеха някои правилни мерки, какво друго?" И Сирил смята, че полицията не може да бъде едновременно навсякъде, и ми разказва, че живее точно до ресторанта, където атентатори нанесоха първия си удар в петък вечерта и убиха дванадесет души.


"Имахме гости за вечеря и по едно време чуваме отвън бум-бум-бум. Аз викам на приятелите: Абе тия идиоти да не мислят, че е националният празник с тая пукотевица? После обаче бързо разбрахме, че не били фойерверки, а стрелба с автоматично оръжие. И си рекох наум, че ако приятелите бяха закъснели само с половин час, можеше и те да си идат мърцина."


Сирил също гледа на трагичните събития по-скоро философски. В такъв момент, когато просто ей-тъй можеш да се простиш с живота си, започваш да мислиш за важните неща, казва той. "И нали все гледаме кадрите с нещастните мъртви деца в Средиземно море – същата нелепа смърт…" Според него дълбоките причини за тероризма трябва да се търсят в сбърканата политика по отношение на Ирак и на ужасяващата гражданска война в Сирия. Сирил не обвинява френското правителство заради бомбардировките срещу "Ислямска държава" – друг вариант просто нямало, смята той. Вече е научил, че "Ислямска държава" пое отговорността за терористичните атаки, към нея беше отправено и обвинението на президента Оланд.


Пряко от Париж: животът продължава!

© Staff, Reuters


"Няма да се поддадем на терора!"


Отсреща през улицата дълга опашка се е наредила за кроасани и френски хлебчета пред една шикозна хлебарница. Вярно, че правителството призова парижани по възможност да си стоят у дома, но сякаш мнозина не обръщат внимание на това предупреждение. Не мога да повярвам на очите си колко спокойни и отпуснати са хората наоколо! На опашката разговарям с един млад баща, който се тюхка заради децата си: "Всичко е затворено – училищата, басейните, музеите. Чудим се къде да ги заведем просто." И той е на мнение, че животът трябва да продължи както обикновено. Защо да доставяме на терористите тази радост и да се изпокриваме в миши дупки? Да, правителството предприе масирани мерки срещу тероризма, а през пролетта прокара и закона за подслушването, но какво повече от това да направи? – чуди се и новият ми събеседник. Не можеш просто тъй да вкараш в затвора всеки, който ти се вижда подозрителен, нали? Младият баща слушал сутринта по радиото коментара на някакъв консервативно настроен автор, който предлагал нещо подобно.


"Да подават оставка, всичките! Правителството на Оланд се провали, вътрешният министър да си ходи веднага!" – пали се съседът на опашката. Хората наоколо обаче видимо не са съгласни. "Та нали по този начин ще се огънем пред терористите и страната ще се дестабилизира?" – тихичко коментира една дама с торта в кутия. Клиентите в тази луксозна пекарна са парижани от доброто общество, които в днешния съботен ден са сплотени както около потресението и скръбта си, така и около някакъв колективен фатализъм: "Не бива сега да се нахвърляме срещу всички мюсюлмани! Това е животът, никой не може да предвиди или да предотврати онова, което има да се случва. Но животът продължава!" – под такива изречения сякаш се подписват повечето ми събеседници в съботния ден. И, разбира се, всички те съчувстват от сърце на родителите, изгубили своите деца в "Батаклан". "Това е ужасно, как могат да сторят подобно нещо на дечицата?" – вълнува се една възрастна дама.


Въпрос, който днес остава без отговор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Франсетата да свикват. Отварям Библията и чета:
  Каквото си посадил-това ще пожънеш!

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Нострадамус беше казал нещо за падането на Париж...

 3. 3 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Животът няма да е същият след тези атентати, защото колкото и да са сплотени хората, винаги ще го има страхът. В един такъв момент предрасъдъците излизат наяве и завояват нови симпатизанти. И тук е мястото на правовата и социална държава, държавата на гражданите да бетонира своите основи и да осигури безопасността на своите граждани и общество.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 4. 4 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Този грозен случай трябва да доведе хората до гняв, от който да произтекат адекватни последици. Човек трябва да знае кога да озверее. След това пак ще се лигавим с т.нар. ценности, но моля, не сега, сега тези ценности произвеждат жертвени агнета.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Питам го дали мрази мюсюлманите. "Не, не, това са глупости. Тук си имаме работа с неколцина налудничави."[/quote]

  Тук неколцина, там неколцина и десетилетия наред атентати със стотици и хиляди жертви. А някъде на изток се заформя световен халифат с други неколцина налудничави, привличайки привърженици от цял свят, вкл. от най-развитите държави. Колко заблудени са някои хора и си живеят безгрижно на ръба на пропастта. Когато дойде момент да се усетят, може да е необратимо късно.

 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ако се предадем на терора,това означава,че се отказваме от свободата и демократичните ни ценности,т.е. ставаме роби на страха.
  P.S.Je suis parisienne!

  Tony
 7. 7 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Я по-знаещите да информират, имаше ли цветя пред руското посолство след падането на самолета в Синай.

 8. 8 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално


  Другарят Оланд да се извини и да си подаде оставката, тъй като очевидно е пропуснал да спомене на овцете, че администрацията му е обявила войни.


 9. 9 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#7] от "makadam":

  Що, да не би междувременно някой в Русия да е признал, че това е било терористичен акт?

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Политиците се провалиха. Днешните политици. Получиха от предшествениците си един благоденстващ, уреден континент и поради некадърност, алчност, безмерен егоизъм и сбъркани решения докараха война.
  Както винаги ще платят нормалните хора.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#9:"murttle"]Що, да не би междувременно някой в Русия да е признал, че това е било терористичен акт? [/quote]
  Шарлитата само при атентат ли се появявате, не е ли двуличие?

 12. 12 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Някой от подведомствените НПО-та здраво е списвал в почивен ден.
  Оставете тези напарфюмирани бодрящини и вземете да публикувате видео от страхотния анализ на ерудита Тома Томов днес по БТВ.

  https://goo.gl/8NG90J
 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  Интервюираните звучат доста пораженчески, или пък са им "филтрирани" коментарите...как е възможно да няма нито един от тях, разгневен, или поне леко разтревожен...???

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Явно, трябва да свикваме. Докато не се промени изумително неадекватната политика на ЕС ще е така

 15. 15 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#5:"Читател"]Колко заблудени са някои хора и си живеят безгрижно на ръба на пропастта.[/quote]

  Така е. Само че не хората са глупави, а безмилостната, тотална пропаганда ги обработва да изглеждат глупаци. Приятели от Германия ми разказват, че немците масово искрено вярвали/или заявявали, че вярват/, че спасяват човешки животи и никога не са си задавали въпроса от какво бягат в Турция. Опитите на балканците да им отворят очите завършвали с "Ти си расист".
  Някои проглеждат, но бавно и мъчително.

 16. 16 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално
 17. 17 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#4:"fragment_ot..."]Този грозен случай трябва да доведе хората до гняв, от който да произтекат адекватни последици. [/quote]
  https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11046360_434069383449575_5246413412443914282_n.jpg?oh=4d103e5280a19a5d7e07bfcd621cad35&oe=56C00BBA

 18. 18 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#11] от "makadam":

  Двуличие е да виждаш, че твои сънародници, сред които невръстни дечица, са загинали от бомба, а в същото време да правиш многохилядно честване на октомврийската революция уж като годишнина от някакъв митинг, като го превръщаш в демонстрация на подкрепа към властта си. Ето това е двуличие, гнусно и отблъскващо! От цял свят им казват, че е било бомба, но егото на управляващото човече не може да преглътне тази истина и се чуди как да я заобиколи. Даже пусна пробно и идеята за изходни визи! Засрамете се, байганьовско-русофилската ви завист и злоба към французите няма да промени факта, че те са символ на европейската цивилизация, а ние сме на нейната опашка.

 19. 19 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Като базиран във Франция потвърждаван изцяло статията за атмосферата която властва сега. Няма паника, няма натиск за бързи и оттук почти сигурно неефикасни мерки. Никой не търси виновните там където не са. Както заяви и той не е първият който го казва, премиерът Валс нулева сигурност не съществува. Войната е факт но това не означава, че хората цитирани по-горе трябва и те да грабват автоматите.
  Нашият МП беше казал, че матрИялът бил кофти. И умните хора не го обичали, ама били малко. Във Франция е точно обратното. След мача и след като престояха часове в тревожна неизвестност на стадиона зрителите си тръгнаха, въпреки че бяха предупредени, че навън все още е опасно с Марсилезата на уста. На другата сутрин химнът спонтанно беш изпълнен и от депутатите в НС.
  Та, ни ги окайвате акерим франсетата.
  За ужас на троловете и зомбите в България лозунгите на Великата Френска Революция; "Свобода, равенство, братство" не са изпразнени от съдържание. Именно в дни като сегашните показват своята сила и непреходност.

 20. 20 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1125 Любопитно

  цитат:
  ....Не мога да повярвам на очите си колко спокойни и отпуснати са хората наоколо!....
  ---------
  Да се беше поогледал за близки на загиналите?

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Докато не се забрани ислямът в цяла Европа, атентатите не само ще продължават, но и ще зачестяват! Който не спазва забраната-вън! Всички джамии да се затворят, защото там ги учат да убиват! Имамите да се депортират на момента! Който мюсюлманин отиде за по-дълго в арабска страна, да няма право на връщане! Границите на ЕЗ да са под зверски контрол! Бежанците да се върнат от където са! И нещата ще се успокоят! Всичко друго като единство срещу терора, толерантност и взаимно уважение с мюсюлмани са абсолютно празни приказки, граничещи с предателство на европейските народи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#19] от "kastor":

  Нашите "българи юнаци" недоумяват как "страхливите франсета" не са се изпокрили в миши дупки или не са хванали колове и ножове и вкупом всички към арабския квартал. Толкова ни е далече манталитетът от техния, че, за съжаление, много дълго още Европа ще бъде разделена на Източна и Западна.

 23. 23 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#12] от "Valeria":

  "Ерудитът" Тома Томов който лижеше подметките на зетя на първият партиен и държавен ръковидетл. Син на началникът на концлагера в Ловеч. Пиша го неслучайно.Без ткъв баща щеше да си остане абсолютен анонимник.
  Такива, ако имаха капчица достойство трябваше да последват примерът на поета-партизанин Веселин Андреев.

 24. 24 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Уфффф...има нещо нечистоплътно в цялото това медийно преиграване, след всяка човешка трагедия. Животът продължавал, а какво друго може да се случи???

 25. 25 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#22] от "murttle":

  Абсолютно вярно! И не могат да проумеят нашенците, че именно с този див балкански манталитет на отричане на всичко, тотално черногледство са на този хал. Първи във всички отрицателни статистики в ЕС и последни във всички положителни.

 26. 26 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#6:"Free person"]Ако се предадем на терора,това означава,че се отказваме от свободата и демократичните ни ценности,т.е. ставаме роби на страха.
  P.S.Je suis parisienne! [/quote]

  Като лозунг го докарваш. Хайде кажи ни сега, какво точно искаш да ни споделиш. Какво означава това конкретно, да не ставаме роби на страха?

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  [quote#22:"murttle"]Толкова ни е далече манталитетът от техния, че, за съжаление, много дълго още Европа ще бъде разделена на Източна и Западна.[/quote]
  Няма да бъде разделена! Скоро Западна Европа няма да я има! Поне не във вида, който е сега!Болна е от СПИН! Загубила си е имунната система! Ще остане само Източна Европа, защото има имунна система и реагират много точно на нещата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#23] от "kastor":

  Не бях запозната с биографията му и не виждам какво отношение има към факта, че е начетен и аналитичен, с бърз ум и задълбочени познания - все неща, които липсват на мнозинството журналисти днес.
  Включително и на автора на този крайно неубедителен текст с фалшив обертон, чието заглавие трябваше да е Fool's Paradise.

  https://goo.gl/8NG90J
 30. 30 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#19] от "kastor":
  [quote#19:"kastor"]Та, ни ги окайвате акерим франсетата.
  За ужас на троловете и зомбите в България лозунгите на Великата Френска Революция; "Свобода, равенство, братство" не са изпразнени от съдържание. [/quote]
  Аз лично не ги оплаквам, понеже съм живял във Франция. Свобода, равенство и братство имаше по отношение на араби и негри, но не й към мен. Така че само гледам безчувствено как "свободният брат Кайн, подравнява с ятагана главата на брат си Авел. "

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 31. 31 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1060 Гневно

  [quote#19:"kastor"]Няма паника, няма натиск за бързи и оттук почти сигурно неефикасни мерки. [/quote]

  Това е ужасно...Париж, наистина е упоен с някаква "дрога"...
  Ненормално е да нямаш , дори минимална реакция на инстинктивна защита, след "повторен удар в челото от мотика..."!!!

  Форумът е в будна кома...
 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  [quote#31:"Ghost"]Ненормално е да нямаш , дори минимална реакция на инстинктивна защита, след "повторен удар в челото от мотика..."!!![/quote]
  Писах по-горе: "Западна Европа е болна от СПИН! Няма имунна система!" и това ще я затрие! Източна Европа обаче ще оцелее!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 461 Неутрално

  [quote#5:"Читател"]Колко заблудени са някои хора и си живеят безгрижно на ръба на пропастта[/quote]
  Ти не ги мисли за толкова гламави!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 904 Неутрално

  [quote#28:"InmoInvestments"]Логично е в такава среда от простолюдието да израстнат ксенофоби и расисти. Радикално православие, какво да правиш.... [/quote]
  Интересно, какво "расте" в милионните арабски гета във Франция, според теб ???
  Правите се, че не съществуват, и ???
  Франция ВОЮВА с ИД, но това е някъде далеч, едни самолети, едни ракети, но някъде далеч от чистичките и пухкавите ??? Не, не е далеч ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 36. 36 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Някой каза Нострадамус... хмммм "принцът от изтока..." май така беше

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 37. 37 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Живота продължава. Овчето стадо си блее мантрите. Политиците обещават, че ще нанесат безжалостен удар по ИД в Сирия и Ирак.
  И к`во от туй? Тя заразата е плъзнала из Европа. Ясно ни показаха, че войната не се води само из пясъците на БИ. И ни го показват хора родени в Европа и израстнали в "малкия Алжир", "малкото Мароко" и т.н.

 38. 38 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  Животът продължава, да! След някой друг дени или седмица, и атентатите продължават! Обзалагам се, че до следващия кървав атентат във Франция, този път ще минат по-малко от 10 месеца!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 39. 39 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 616 Неутрално

  http://edition.cnn.com/2015/11/15/world/paris-attacks/index.html

  "At least one of the terrorists who attacked civilians in Paris on Friday entered the European Union hidden among the wave of refugees arriving on European shores."

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 40. 40 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 522 Неутрално

  [quote#12:"Valeria"]Оставете тези напарфюмирани бодрящини и вземете да публикувате видео от страхотния анализ на ерудита Тома Томов днес по БТВ.[/quote]

  Гледах го преди няколко часа на запис. Все едно ме удари товарен влак.
  Помня предното му участие при Жени Марчева по повод въздушните атаки на Русия в Сирия. На въпрос пред прага на трета световна война ли сме, той отговори, че това е чалгаджийски въпрос /оставям без коментар демонстираното превъзходство над наполовина по-млад и зелен откъм години и професионален опит колега/.
  Днес, обаче, бе видимо притеснен. Малко са анализаторите, които си струва да чуеш. Жени Марчева не посмя да зададе чалгаджийския си въпрос отново, но той все пак по някакъв начин й отговори.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 41. 41 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#7] от "makadam":

  Май нямаше, но това означава, че руските мекерета в страната обичат Русия само срещу заплащане. Има толкова про-руски организации и политически партии в тая страна, че е странен този пропуск. Все пак, жертвите бяха невинни граждани и деца, станали жертва на желанието на Путин да защити Асад.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  [quote#7:"makadam"]Я по-знаещите да информират, имаше ли цветя пред руското посолство след падането на самолета в Синай. [/quote]
  Аз лично, много се трогвам от приложението за френско знаме върху снимките на профили в социалните мрежи! "Аз съм шарли" ,"аз съм Париж" ♡ ♡♡ използват се психологически за усилване на въздействието от трагедията!
  Аз преди като пусках линове с видео за жертвите християни заклани на кръстове в Сирия никой не се трогваше даже за вулгарност ми триеха коментарите!Да не говорим ,че това се случва от 5 години

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#19:"kastor"]"Свобода, равенство, братство" не са изпразнени от съдържание. [/quote]
  Човешките права свършват там, където започва капиталът. Няма по-човеконенавистна система от капитализма. Не може да си свободен в обществото, когато си РОБ на работното място!! Не може да си свободен, когато една сатанинска шайка ти продава пари/хартийки, за да прави пари/още хартийки... Не може да си свободен, нито щастлив, когато цялото ти съществуване е сведено до консум и потребление.

 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#12] от "Valeria":
  До коментар [#40] от "tourlache":

  Томов е стара лисица ,много изпечен и сладкодумен манипулатор и дезинформатор.Томов е един от брилянтите на ДС ,Вили Мюнценберг би се гордял с такова произведение като Томов.

  klimentm
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 401 Неутрално

  [quote#46:"ideyazabulgaria"] Днес фанцузите намериха "Калашници" в коли на ИДИЛ. Което показва, че те се въоръжават както от Русия, така и от САЩ[/quote]
  Може да ви е странно, но АК в близкия изток са основно българско, румънско, китайско и старо иракско производство.

 48. 48 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1873 Любопитно

  До коментар [#13] от "Ghost":

  хареса ми че интервюто е взето от дълга опашката за кифли
  Да не имало намаление по случай траура

  гошо
 49. 49 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Как може да има толкова тъпо заглавие и толкова тъпа статия - "животът продължава" ?

  Един атентант - животът продължава, два атентата - животът продължава. До колко ?

 50. 50 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това омаловажава трагедията и сериозността на случилото се. Авторът да се замисли.

 51. 51 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#45] от "klimentm":

  Имам едно наум за всичко /или почти всичко/ което чета, гледам и слушам. Наистина е много трудно да се ориентираш в информационния поток, който ни залива, особено когато нямаш непосредствени впечатления.
  Благодаря за инфото. Казвам го напълно сериозно. Освен, че чух какво каза Томов в днешния сутрешен блок на БиТиВи, се запитах как се озова там, след като последният му разговор с Марчева приключи с "така не се прави" и изкривената усмивка на водещата.
  Париж стана Бейрут, стъклената ваза на демокрацията се счупи, саудитите са виновни, идват лоши времена и като капак - лично обръщение към генерал Борисов. А, да, както и че когато изпращаш млади мъже на фронта, няма място за сълзи. Това е само част, от това което ни се сведе. Нещо ни казва и няма как да го подминем с мълчание.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 52. 52 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#51] от "tourlache":

  На мен, интервюто с Томов ми хареса...

  Форумът е в будна кома...
 53. 53 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#7] от "makadam":

  А Вие защо не сте отишли да поставите цветя пред руското посолство

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#51] от "tourlache":

  Още че и Меркел е виновна(не че не е виновна изобщо) защото на Германската икономика и били нужни 800000 низкоплатени и необразовани работници,което счупи тъпомера,и е последната опорна точка ! Така редува истини,полуистини и откровенни лъжи.

  klimentm
 55. 55 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 349 Неутрално

  [quote#21:"lz2"]Докато не се забрани ислямът в цяла Европа[/quote]


  Готов ли си да се върнеш в средните векове?!!!Да се откажеш от прогреса и свободата си?!Много е лесно да говориш така, но се замисли съвсем мъничко и ще видиш, че това е невъзможно.Дори само заради парите, които движат света.Ще се справиш ли без автомобил, телефон, интернет, и какво ли не друго и ще се съгласиш ли да живееш така?!
  Ех, дай на такива, като теб забрани, но ти си точно от онези, които мислят, че не важат за всички други, само не и за тях самите,нали?!!!

 56. 56 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 349 Неутрално

  [quote#44:"makadam"]Няма по-човеконенавистна система от капитализма[/quote]

  Редиш сълзи за комунизЪма ли?!!!Гадове сте вие комунисти мръсни - опитвате се след всичките злини, които свършихте и които продължавате да правите, да накарате хората да изпитват носталгия по онова скотско съществуване.Режим на ток, опашки за елементарни хранителни продукти, чакане с години за автомобил, невъзможност да напуснеш страната дори за екскурзия, масово следене, доносничене и насаждане на страх, Белене, Ловеч и Скравена - лагери като ГУЛАГ....Искаш ли още?!!!Затвори си лъжливата уста и живей в Северна Корея - там все още е точо така, както го искаш.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ghost":
  [quote#52:"Ghost"]На мен, интервюто с Томов ми хареса...[/quote]

  Не иде реч за харесване, а за съдържание на казаното. Няма място за субективизъм. От всичко избълвано в последните 48 часа, това интервю "стърчи". И предизвиква в мен огромни притеснения. Както споделих, нещо ни се казва извън това, което не ни се казва.
  Впрочем, извън коментираното участие на Тома Томов, изпитвам ужас като чуя извънредни мерки, извънредно затваряне на границите, извънредни закони и, да не дава Бог, извънредно положение. Особено в българските реалности.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 59. 59 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  До коментар [#58] от "tourlache":

  Прави впечатление, че ти, дори и от скоро да си във форума, доста добре се вписваш в него...
  Разсъждаваш трезво и внасяш свежа глътка въздух.
  [quote#58:"tourlache"]нещо ни се казва извън това, което не ни се казва[/quote]
  Много добре казано !!!

  Форумът е в будна кома...
 60. 60 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#54] от "klimentm":

  Скиорът и лавината. Ама чак пък толкова голяма лавина от един-единствен скиор?

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 61. 61 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#53:"bulgarinvstranstvo"]А Вие защо не сте отишли да поставите цветя пред руското посолство [/quote]
  Далече съм, но изпратих писмено съболезнованията си!

 62. 62 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ghost":

  Ценя мнението ти и ти благодаря за подкрепата. Имам и своите недобри моменти в този форум. Казвам го с чувство на съжаление от моя страна.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 63. 63 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 395 Неутрално
 64. 64 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 802 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/15/2649618_video_falshiva_trevoga_predizvika_panika_na_ploshtada/?ref=exclusivenews

  Може би сега авторът ще разбере защо текстът му звучи фалшиво и цинично! ((

  https://goo.gl/8NG90J
 65. 65 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#29] от "Valeria":

  Валерия, на кой свят живееш и по-важно, в коя година??Мазното ченге, носителят на най-мръсното на комунизма, путинския лизач Томов ти наричаш "ерудит". След такива писания ми идва да се застрелям. Искам да е пак 89-та и нещата да се случат по съвършено друг начин и "ерудитите" отдавна да са се преселили в по-добрия свят. Мечтиииииииииии

 66. 66 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#22:"murttle"]Нашите "българи юнаци" недоумяват как "страхливите франсета" не са се изпокрили в миши дупки[/quote]

  Що? Кой се изпокри в миши дупки след атентата в Буново и другите?

 67. 67 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#25:"kastor"]Първи във всички отрицателни статистики в ЕС и последни във всички положителни.[/quote]

  В момента Франция е първа в някои отрицателни статистики. Ай да не се изхвърляме!

 68. 68 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#7] от "makadam":

  А дали ще има карикатури в Шарли за Париж...както имаше за руския самолет...едва ли, въпреки че уж са много отворени към света...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 69. 69 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 802 Неутрално

  [quote#65:"Виктория Пенелопова"]Валерия, на кой свят живееш и по-важно, в коя година?... ...Искам да е пак 89-та[/quote]

  В края на 2015-та, докато доста хора в този форум са заковали в началото на 90-те. По-горе вече казах, не съм запозната с биографията на Томов, но определено прави впечатление на сериозен журналист и всички негови коментари, които съм чела/ слушала са интересни и интелигентни.

  Сериозно ли вярваш, че нещата биха се развили по-различно, ако България можеше да се върне назад?

  https://goo.gl/8NG90J
 70. 70 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#64] от "Valeria":

  Гледам кадрите и инстинктивно покривам лицето си с ръце. Неописуем ужас, след този ад животът няма как да е същия.
  На този фон Оланд, според БНР, е настоял извънредното положение в Париж да продължи 3 месеца.
  Три месеца извънредни мерки?

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 71. 71 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#70] от "tourlache":


  [quote#70:"tourlache"]Три месеца извънредни мерки?[/quote]
  При 12 дни по закон. Тема за размисъл...

 72. 72 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  [quote#4:"fragment_ot..."]Този грозен случай трябва да доведе хората до гняв, от който да произтекат адекватни последици. Човек трябва да знае кога да озверее. След това пак ще се лигавим с т.нар. ценности, но моля, не сега, сега тези ценности произвеждат жертвени агнета. [/quote]
  И ти, и поне 80% от коментиращите тук с подобни коментари показвате, че или не разбирате западната цивилизация, или нямате намерение да възприемете техните норми, а често и двете едновременно. След това недоумявате защо не ви приемали там. Ами прочетете си отново коментарите и помислете, бе хора!
  И освен това точно българите да говорят за това, че "Човек трябва да знае кога да озверее". Същите тези, които никога не озверяват срещу собствените си деспоти на всяко ниво и ако не са едни от тези деспоти, в голямата си част са жертвени агнета. На пръсти се броят хората, които истински се борят за някаква промяна.
  Тук да подчертая, това не е мнението ми за всички българи. Много от тези, които лично познавам, и в България, и в чужбина, са просто хора на световно ниво. Една част от пишещите тук също. За съжаление, доста малка част.

 73. 73 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#70] от "tourlache":

  Да. Ако са само три месеца, пак добре...
  Какво ли ни чака тепърва? Френските служби заявили днес, че по груби изчисления във Франция в момента има към 3000 радикализирани ислямисти, разпръснати в малки клетки. От тях десетина процента са определени като особено опасни.
  Сега ще се окаже, че са ги знаели и поименно през цялото време.
  Бяхме хомо сапиенс, после хомо луденс, сега сме хомо дормиенс.
  В туитър тези минути излизат съобщения, че идилци усилено работят върху биологично оръжие. В Амстердам се чули изстрели, един ранен. На лондонското летище Гатуик пипнали някакъв с граната. В Истанбул някакви изроди празнували вчера парижките нападения, а новият премиер Трюдо препотвърдил намерението си Канада да приеме 25 000 сирийски бежанци... В предградие на Брюксел току-що е стреляно по автобус от градския транспорт...
  Мъчно ми е, че такъв свят оставяме на децата си

  https://goo.gl/8NG90J
 74. 74 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  [quote#73:"Valeria"]В Амстердам се чули изстрели, един ранен.[/quote]
  За изстрелите - става въпрос за стрелба по един мъж, за когото се предполага, че е свързан с криминалните среди. Ранен в крака, така че не го мислете много. Ставали са и стават такива неща и тук, както впрочем и навсякъде по света.

 75. 75 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#71] от "Добрин Велков":

  Вярно, е, че за искане за извънредни мерки над предвидените 12 дни, трябва решение /закон/ на френския парламент.
  Притеснява ме извънредното законодателство. В която и да е страна, не дай Боже, и в нашата. Това означава непредвидени ограничения на обичайните права и свободи на гражданите - право на придвижване, на събиране, на изразяване. Вечерен час, ако решат, което е най-малкото, което може да ни се случи. Зад извънредното полжение са прикрити твърде много диктатури, та да си позволим да вярваме на добрите намерения на нашите собствени - малко от малко ограничени от международен ред и единно пространство.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 76. 76 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#31:"Ghost"]Това е ужасно...Париж, наистина е упоен с някаква "дрога"...
  Ненормално е да нямаш , дори минимална реакция на инстинктивна защита, след "повторен удар в челото от мотика..."!!![/quote]
  Приличат на зомбирани овце, отиващи на заколение. Това разбирам аз от статията и от "реакцията" на парижани, доколкото я има.
  Другото, което тази вечер ми направи впечатление, е изказването на Юнкер пред Г-20, което бе в смисъл на "продължаваме напред, мюсюлманите са ни братя, трябва да помагаме на тези, които търсят закрила".
  На фона на "бежанеца"-камикадзе изказването е повече от цинично.

 77. 77 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#73] от "Valeria":

  Сълзи се стичат по бузите ми. Безмълвна съм.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 78. 78 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 802 Неутрално

  хайде сега... съжалявам, целта ми не беше да те разстроя
  Може пък да се оправят нещата

  След Втората Световна е било направо апокалиптично зле, а само десетина години по-късно започва един от най-приятните периоди на 20-ти век.

  Горе главата. Каквото е, това е.

  https://goo.gl/8NG90J
 79. 79 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#78] от "Valeria":

  Главата е горе, духът също. Просто мразя лепкавата кал под краката си. Благодаря ти за оптимизма, но на този етап и аз не знам къде да го приложа.
  П.П. Много си мила, няма как да не го отбележа.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#74:"Хелиана"]За изстрелите - става въпрос за стрелба по един мъж, за когото се предполага, че е свързан с криминалните среди. Ранен в крака, така че не го мислете много. Ставали са и стават такива неща и тук, както впрочем и навсякъде по света.
  [/quote]

  Нима, скъпа Хелиана, нима това е дребният проблем на Амстердам? А ние просто трябва да приемем, че "стават такива неща и тук"? Един вид да свикваме. Като посвикнем и - воала! - няма да ни притесняват чак толкова, въпросът е само как ги възприемаме, ако не се тръшкаме много-много, можем да си съжителстваме с изстрелите.

 82. 82 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#81] от "yourstruly":

  Дали искаш или не искаш, те си съществуват. И вместо да се косите за ранения в крака в Амстердам, косете се за двамата свидетели по едно октоподско бг дело, на които в рамките на един им се случиха трагични неща. Полицията в Амстердам ще се оправи, тази в Бг никога няма да разкрие истината по въпросните два "битови инцидента".

 83. 83 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#82:"Хелиана"]Полицията в Амстердам ще се оправи, тази в Бг никога няма да разкрие истината по въпросните два "битови инцидента".[/quote]

  Не бързайте да отписвате България, драга Хелиана. Човек предполага, Бог разполага. Врагове и зложелатели много, но накрая дяволът си строшава рогата.

 84. 84 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  [quote#83:"yourstruly"]Не бързайте да отписвате България[/quote]
  Аз никога не съм отписвала България. Просто на фона на хала, на който сме я докарали, е смешно да се кахърим за положението в Амстердам, примерно. В Амстердам, случаят, който коментираме, аз знам със сигурност, че полицията бързо ще намери и накаже виновника. Та няма какво за техните стрелби да се кахърите, кахърете се по-добре за разбитата българска правораздавателна система, която превърна и продължава да превръща страната ни в страна от третия свят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK