Оланд поиска още хиляди полицаи, средства за сигурност и промени в Конституцията

Оланд поиска още хиляди полицаи, средства за сигурност и промени в Конституцията

© ReutersПред заседание на двете камари на френския парламент президентът Франсоа Оланд поиска повече разходи за сигурност и отбрана и промени в Конституцията на страната за адекватно справяне с кризисни ситуации.


Според него трябва да се позволи хора с двойно гражданство, осъдени за тероризъм, повече да не са граждани на Франция. За същата категория да важи и забрана за влизане в страната, ако те представляват "терористичен риск".


Оланд призова да бъде увеличен бюджетът на силите за сигурност и армията, "за което ще отговарям лично аз".
"Смятам, че в този случай пактът за сигурност има върховенство над пакта за стабилност", каза държавният глава, имайки предвид правилото в еврозоната да не се надхвърля бюджетният дефицит отвъд 3% от БВП.


По думите му в следващите две години ще бъдат създадени нови 5000 места в полицията и няма да има никакви съкращения в армията до 2019г.


Оланд поиска още засилена охрана на външните граници на ЕС, "защото иначе съюзът просто ще изчезне", както и изграждане още до края на годината на единен европейски регистър на пътуващите със самолети.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK