Лондон удвоява финансирането за киберотбрана заради "Ислямска държава"

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн.

© Reuters

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн.Ислямска държава" планира "смъртоносни" хакерски атаки срещу британската инфраструктура, съобщи финансовият министър Джордж Озбърн пред Централата за правителствени комуникации, съобщи Би Би Си.


Заради това Великобритания ще удвои финансирането за киберотбрана, така че то ще стигне 1.9 млрд. лири до 2020 г. Разузнаването следи заплахите срещу общо 450 компании, работещи в сферата на енергетиката, водоснабдяването и отбраната.


"От банките до автомобилите ни, от армията от училищата ни, всичко, което е онлайн, е на прицел", каза той. Те все още не могат да осъществяват такива нападения, уточни Озбърн. "Но знаем, че го искат и правят всичко по силите си, за да го постигнат."
"Няма как залозите да са по-високи. Ако енергийната мрежа, въздушният трафик или болниците ни станат жертва на онлайн атаки, ще понесем не само икономически щети, ще изгубим и човешки животи", заяви Озбърн.


Финансирането на киберотбраната скача в момента, в който Озбърн успя да убеди колегите си от кабинета да намалят правителствените разходи с около 24% до 2019-2020 г., припомня в. "Гардиън".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK