Саудитска Арабия преследва екстремистите, но не и духовните им водачи

Саудитският крал Салман.

© Reuters

Саудитският крал Салман.Рияд води сериозна битка с джихадистите на местна почва – хиляди са в затвора, на стотици не им е позволено да пътуват, финансовите им потоци са отрязани.


В същото време традиционната религия в Саудитска Арабия се смята за корена на международната джихадистка заплаха, която подпали Близкия изток и удари Париж миналата седмица.


Подходът на страната към духовенството действително повдига някои въпроси, отбелязва "Ройтерс". Рияд атакува идеологията на бойците, проповядващи джихад срещу еретиците и неверниците, но в същото време е в съюз с общност на духовници, която, макар да не призовава към насилие, не е толерантна към точно същите групи хора.
Уахабизмът – ултраконсервативната сунитска школа, смята шиитския ислям за еретичен, приветства концепцията за свещена война и насърчава омразата към неверниците. Уахабитските духовници управляват саудитската съдебна система и имат достатъчно средства да разпространяват учението ѝ в чужбина.


Съвременните джихадистки групировки – сред които са "Ислямска държава" и "Ал Кайда", изповядват екстремна интерпретация на салафитския клон на исляма, в който уахабитските идеи се радват на голямо влияние.


"Мюсюлманите трябва да се държат справедливо с не-мюсюлманите. Те могат да правят бизнес с тях и не бива да ги нападат. Но това не значи, че не трябва да ги мразят и да ги избягват", заяви саудитски проповедник пред "Ройтерс" миналата година.


Правителството стои на границата – то


приема омразата на духовниците и се бори срещу насилието на джихадистите.


Така властите запазват подкрепата на ултраконсервативната част от населението, като в същото време провеждат масови операции срещу бойците.


Преди клането в Париж последователите на "Ислямска държава" извършиха редица атентати в Саудитска Арабия, като се целеха предимно в шиитското малцинство.


Говорителят на саудитското вътрешно министерство ген. Мансур Турки отхвърли идеята, че уахабизмът е проблем сам по себе си и сравни 2144 саудитци, отишли в Сирия, с около 5000 европейски мюсюлмани, които са направи същото.


Той твърди, че хората, привличащи мюсюлманите към "Ислямска държава", живеят в териториите, контролирани от групировката, а не в самото кралство.


Великото мюфтийство и съветът на духовниците – най-висшите уахабитски институции, осъдиха атаките в Париж и от години твърдят, че радикалните бойци са девианти и еретици.


В същото време те открито критикуват шиитското учение  и дори


отказват да приемат, че шиитите са мюсюлмани.


Те проповядват, че джихадът е благословена дейност в защита на исляма срещу неверници и еретици и се различават от военните групировки само по това, че се нуждаят от одобрението на краля и на държавните религиозни институции.


Самата кралска династия зависи от уахабитското духовенство, което да подкрепя легитимността ѝ.   Най-големите исторически заплахи за стабилността на Саудитска Арабия са идвали от съпротивaта на консервативните ѝ слоеве срещу либерализацията.


Армията на основателя на кралството Ибн Сауд се обръща срещу него заради договорите му с не-мюсюлмани. През 1975 г. крал Файсал бива убит от племенника си, който отмъщава за смъртта на брат си. Този брат бива убит от полицай през 1966 г., когато кралят допуска разпространието на телевизията в кралството и това довежда до бунтове.


През 1979 г. група ислямисти, разгневени от навлизането на западните порядки в страната, нападат Великата джамия в Мека. През деветдесетте се провеждат масови ислямистки протести, а през последното десетилетие "Ал Кайда" провежда смъртоносни атаки.


Стрелбите и взризовете, които костваха живота на стотици души, накараха предишният крал Абдулла се заеме с откровената войнственост сред духовниците и да въведе реформи, целящи по-голяма толерантност и заетост на младите саудитци.


Сред тях бе и стипендиантска програма, която прати стотици хиляди саудитци да учат в чужбина, даде повече работни места на жените, бързи реформи на съдебната и образователната системи и забрани дейността на стотици духовници.


Всичко това разгневи уахабитите. Наследникът на Абдулла – крал Салман, се разбира по-добре с духовенството..


Критиците на династията твърдят, че финансираните от държавата проповедници са по-отстъпчиви, отколкото изглеждат, и че


кралят се оправдава с тях, за да си спести провеждането на реформи,


които могат да заплашат властта му.


Те припомнят, че когато управниците на страната са правили отстъпки от страх, това само е засилило нетолерантността на консервативните духовници.


Основен проблем в опитите учението им да бъде смекчено е фактът, че уахабизмът е създаден с основната цел да сложи край на еретичните и грешни вярвания. Освен това през 18-ти век духовниците и принцовете сключват споразумение да си поделят властта. Борбата с който и да е от тези два принципа би била атака срещу фундаменталните вярвания на саудитското общество.


Позицията на държавното духовенство неохотно омеква с годините, като сега дори приема духовниците, които контактуват със Запада и модерните идеи. Междувременно, макар че именно Саудитска Арабия финансира духовници, джамии и медресета по света и макар че салафизмът е разпространен сред мюсюлманите в глобален мащаб, влиянието на Рияд в движението намаля.


Семинарията "Ум ал Кура" в Медина остава един от центровете на салафисткото обучение за международни студенти, но завършилите я не са по-влиятелни или уважавани от обучените в други институции.


"Салафитската сцена е толкова фрагментирана и разнообразна, че саудитците вече не я контролират", казва Стефан Лакру – автор на книги на салафизма и саудитския ислям.


Влиянието на Рияд сред бойците е още по-малко. Джихадистите често се обръщат към текстове на стари уахабитски учени и използват саудитското ораторство в проповедите си, но се подиграват на сегашните духовници в Саудитска Арабия защото ги смятат за марионетки на корумпиран и прозападен режим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  И кой дава парите за европейските джамии?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  СА си е ИД, само че призната от Запада. Ако ИД не бяха решили да водят война срещу цялата човешка цивилизация и те щяха да станат като СА след някоя друга година - Западът щеше легално да им купува петрола и легално да им дава оръжия, а не нелегално, както сега. Дори щеше да ги обяви за приятелска държава в борбата срещу Иран. Но ИД направи грешката да обяви война на човечеството и сега правенето на бизнес с тях е лош ПР...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Саудитска Арабия е люлката на тероризма.

 4. 4 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Преди 3 месеца саудитският крал бе нещо като изгонен от Ривиерата от французите. Факт.

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Мюсюлманите имат голям проблем. И ще им се наложи да си го решават сами. Не може хем да се правят на невинни, хем да проповядват омраза (много от тях не извършват радикални действия, но със сигурност се отнасят със симпатия към "своите" ). Ще им се наложи сами да се изправят срещу ненормалниците сред тях, защото те страдат най-много от този радикализъм. Като оставим настрана кресливите обвинения срещу Запада и демократичните ценности на разни фанатици, които обвиняват за всичко останалите (и Западът е удобна мишена), цифрите говорят красноречиво. За последните сто години стотици хиляди мюсюлмани са загинали от ръката на други мюсюлмани. И това е следствие на радикални идеи и неприемане на другия. или ще се научат да живеят нормално с различните от тях или ще се самозатрият. Трети път няма.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Не е само СА,трябва да се раздели Религията от Държавата.

 7. 7 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 457 Весело

  Естествено. Управлението в Саудитска Арабия е монархо-религиозно. Как иначе ще се контролират васално подчинените.
  Първо им промиват мозъците, след това ги водят на къс синджир. Друг е въпросът, че ако свърши петрола, "господ" ще се отвърне от тях.

 8. 8 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Весело

  При първа възможност минавам на ел. автомобил. Така ще дам моите "два цента" срещу превръщането на петродоларите в оръжие и войни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 9. 9 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Весело

  Вижадл съм саудитци накуп на летището в Истанбул, облечени с бели хавлии, реших, че има сауна на терминала, и излизат оттам. Гледат важно, като нашенски циганин, назначен за чиновник в областната администрация по програма за интеграция.
  Кой глупак роди идеята, че колониите трябва да станат независими, всичките им блага трябваше да са наши, а тези с хавлиите да бачкат за жълти стотинки, под свистящия камшик на назначен от нас надзирател

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 10. 10 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Най-сетне някоя статия да насочи поглед към голямото разделение в Исляма. За средностатистическия коментатор в Дневник разликите между ислямските школи са като между католицизма, протестанството и православието - някакви технически подробности. Докато в Исляма нещата са коренно различни. Уахабизма и салафизма проповядват толкова ненормално радикални тези, че масата сунити и шиити, да не говорим за източно-азиатските школи в Индонезия и Малайзия, нямат почти нищо общо с тях. Разликите са като между православните традиции и онзи корен на мормонското население, в който мъжете все още се женят за по 10 жени, изнасилват момичета на 12 годинки и търгуват стада добитък за булки. Тези хора се водят християни. Просто са радикални и са с промити мозъци, също като уахабистите. Дори в името си първата дума е "фундаменталистка".
  https://en.wikipedia.org/wiki/Fundamentalist_Church_of_Jesus_Christ_of_Latter-Day_Saints

  Проблемът при Исляма е, че адекватните, нормални хора не могат или не искат да се противопоставят на радикалните малоумници. И съответно Ислямът не се реформира.

 11. 11 Профил на Vespertine
  Vespertine
  Рейтинг: 233 Разстроено

  До коментар [#5] от "Олд Шетърхенд":

  Прав си до последната дума, само с тази забележка, че както е техен проблем, така ТЕ искат НИЕ да им решаваме проблема...

 12. 12 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 571 Неутрално
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Не оценявате адекватно положението - на тема религия саудитците не могат да отстъпят. Духовните водачи не са изпратили терористи и главорези, изпратили са ги политици. При опит да се атакува религията им адът ще слезе на земята. Трябва да се разделят едните от другите.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#11] от "Mars Volta":

  Уместна забележка, но както се казва "такъв филм няма". И на това ще им се наложи да се научат, че ако сам не си решиш проблема, няма кой да ти го реши. Още повече че обикновено като се втурнеш да помагаш на някого само ставаш виновен.

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Идеологията, философията е на египтяните, а парите на Саудитска Арабия. Целта е целият свят да принадлежи на исляма. За какво им е и те не знаят, но го искат. Когато си пожелаеш нещо, не забравяй че един ден може и да ти се случи. Буда ни съветва никога, нищо да не искаме. Всички беди всъщност ни помитат като ураган в момента щом кажем: "АЗ ИСКАМ".

 16. 16 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Рияд води сериозна битка с джихадистите на местна почва – хиляди са в затвора, на стотици не им е позволено да пътуват, финансовите им потоци са отрязани.

  Моля ?????????
  не вярвам на нито една дума !

 17. 17 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Абе к'во ми дреме за Саудитска Арабия, в който век искат, в него да си живеят.
  Това сега е някакъв напън да се отклони вниманието от истинските причини за проблемите - терора който Асад отприщи в Сирия срещу сирийците под благия взор на Путин.
  Саудитска Арабия си я има от десетилетия - не е имало кой знае какви проблеми.
  Построили някаква джамия - ами не им давайте.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Любопитно

  До коментар [#9] от "fragment_ot...": "Кой глупак роди идеята, че колониите трябва да станат независими, всичките им блага трябваше да са наши, а тези с хавлиите да бачкат за жълти стотинки, под свистящия камшик на назначен от нас надзирател"

  Медът идва с жилото . Ще има да се радваш нажилен, ама с камшик в ръката - голям кеф, а

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Саудитска Арабия е абсолютен световен рекордьор по провинения, които се наказват със смърт, като най-фрапиращите са обединени в две основни групи: религиозни и сексуални. Сред първите, които се наказват с обезглавяване, са вероотстъпничество, богохулство, идолопоклонничество, магьосничество, атеизъм и дори внос и разпространение на Библията. Сред вторите, които обикновено водят до пребиване с камъни, са изневяра, блудство, секс преди брака, разврат, неподходящо сексуално поведение, хомосексуализъм, лесбийство, содомия, изнасилване (като изнасиленото лице също носи вина). Екзекуциите се извършват публично на площад „Дайра“ в Рияд, известен на Запад като Chop Chop Square („Площад Клъц-клъц“). При кражба извършителят обикновено се разделя с едната или двете си ръце, а при употреба на алкохол му се налага да изтърпи между 50 и 100 удара с камшик на голо. В рамките на черния хумор, наблюдаването на екзекуциите и другите телесни наказания е единственото официално разрешено забавление в кралството.
  http://www.chavdarmihov.com/bg/blog.php?id=9

  Чавдар Михов
 20. 20 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Тия изтърваха духа от бутилката !

  ...и сега ще изпълняват желанията му !!!

 21. 21 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Хахахаха. Преследва ги значи . Или пък е форма на мобилизация ?
  Събират радикалите , въоръжават ги и ги пращат където трябва.

  http://www.usatoday.com/story/news/world/2013/01/21/saudi-inmates-fight-syria-commute-death-sentences/1852629/

  От американски източник , да не кажете , че не е достоверен.

  Dum Spiro, Spero
 22. 22 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  Понеже Мека и Медина, свещените за мюсюлманите градове са в Саудитска Арабия, саудитите, тези потомствени камилари се считат за "най-правоверните" мюсюлмани в света. От друга страна, петролът им дава богатство и икономическа свобода. От трета страна, топлите им връзки със САЩ, в смисъл на някакви съюзници им дава възможността да правят каквото си искат. Защо САЩ не правят никакви опити да "цивилизоват" саудитите, като ги правят с афганците, иракчаните, либийците и сирийците? От това може да се направи правилният извод, че е по-добре арабите да бъдат оставени без външни вмешателства, защото никой не може да им наложи вместо чалмите и чаршафите да носят фракове и цилиндри или да променят традициите си. Арабските държави трябва да бъдат разглеждани само като търговски партньори и нищо друго. Купуват-плащат и купуваш-плащаш.

 23. 23 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Доживях и в Дневник такава статия да прочета....
  Лед тронулся, господа пасажиръй........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 24. 24 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "bobhunter":

  "Целта е целият свят да принадлежи на исляма. За какво им е и те не знаят, но го искат."

  О, много добре знаят- искат да го подчинят на своите закони и своя начин на живот, защото светът отиде много далеч- технологии, култура, свобода, благоденствие...на фона на всичко това ислямският свят изглежда трагично изостанал, и понеже те не могат да наваксат и достигнат съвремието, искат да върнат света в средновековието- така няма да си личи колко са неадекватни.

 25. 25 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 507 Весело

  Изповедта на един християнски бежанец в Саудитска Арабия
  Днес минах нелегално границата и пристигнах в Саудитска Арабия. По пътя изхвърлих личната си карта, издадена от Първо РПУ в Бургас, и казах на граничарите, че съм бежанец от Донбас, който търси спасение от терора на Путин. Веднага ми повярваха и ме качиха на влака за Риад.

  Настаниха ме в 3-звезден хотел, макар че наблизо имаше 5-звезден, и ми казаха, че утре ще ми осигурят апартамент. Сутринта обаче взеха да ми се оправдават, че преместването щяло да се отложи с цял един ден. Това ме вбеси. Стъпках храната, която ми донесоха някакви насълзени правозащитници, плиснах им шишето с минерална вода, изпотроших скапаната хотелска стая, а дивана и фотьойлите изхвърлих направо през терасата. Някакви хора от улицата започнаха да ми крещят, но управителят на хотела им каза, че идвам от район на бойни действия, нося в душата си раните на войната, травмиран съм дълбоко и затова трябва да проявят разбиране. Проявиха.

  В четвъртък изгониха двама арабски пенсионери от общинското им жилище, за да настанят мен. Нахалните старци протестирали, та се наложило да ги измъкват с полиция и сега ще ги съдят за дребно хулиганство. Мен обаче ме чакаха деца с цветя пред входа на блока. Отнякъде се появи крал Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд и си направи селфи с мен. Дадоха ми 2000 долара да си покрия най-важните нужди.

  В петък ме посети социален работник. Донесе ми брошура с първите 10 члена от арабската конституция, преведени на моя майчин украински език и ме попита дали имам нужда от нещо. „Кажи на оня, дето всяка сутрин се дере от минарето на джамията, да намали малко децибелите, че ми пречи да спя“, разпоредих му се аз и той чинно си записа.

  В неделя се разходих да напълня малко окото, но всичките им жени бяха увити като пашкули. Много се ядосах и в понеделник внесох жалба в кметството. Още същия ден директорът на кварталната гимназия написа специално обръщение към ученичките да се въздържат от носенето на бурки, защото така накърняват чувствата ми. Препоръча им занапред да се обличат с изрязани блузки и къси полички, тъй като моята характерологична същност на европеец изисква да гледам цици и бедра. Листовката беше раздадена на родителите за сведение и изпълнение.

  Оплаках се на социалния и от храната. Овнешкото е твърде мазно за деликатния ми стомах, а говеждото ми идва жилаво и си хабя зъбите. Обясних му, че предпочитам крехко месце – свински вратни пържолки, контрафиленца или в краен случай – бутче. Обеща ми да вземе мерки. Сега всички дюнерджии от квартала са инструктирани да не натрапват открито овнешкото месо, за да не ми причиняват душевен смут.

  Не е лесно да си мигрант! Днес трябваше да се тътря цели триста метра, за да си взема социалните помощи – има-няма 2 хиляди долара. Това страшно ме изнерви и си го изкарах на една ученичка. „Що ходиш с бурка ма, нали ти казаха да сложиш мунижуп“, разкрещях й се аз. Тя нещо взе да ми се отваря, та й забих два-три шамара. Мислех да я замъкна в храстите и да я изнасиля, ама като си представих каква мъка ще е, докато я разопаковам, се отказах. После разбрах, че братята й не били о кей от боя, подали жалба в полицията и организирали някаква подписка срещу мен. Наложи се вътрешният министър да ме защити по телевизията. „Трябва да проявим разбиране към християните и да се надяваме утре, когато станат мнозинство в Саудитска Арабия, да имат същото отношение към нас“, заяви той.

  Тази сутрин казах на социалния работник, че умирам от скука и му заповядах да се поразмърдат и да ми организират някакво шоу – гей-парад или нещо от сорта. Той се опули, но му обясних, че вече сме 21-ви век и тук трябва да се налагат новите ценности. „Всеки брак – еднополов, а всеки мъж – майка!“, казах му патетично аз. Не съм сигурен, че ме разбра, но си записа.

  След обяд дойдоха някакви социолози да ме анкетират. Бях откровен с тях и им признах, че дълбоко презирам и ненавиждам страната, която ме прие, но нямам нищо против да ме хранят и да ми дават помощи. Не ми пречи.
  Скандалът с ученичката пак набра скорост и централната телевизия покани на дебат някакви членове на Америка за Саудитска Арабия, Отворено отзад общество и Арабски хелзински комитет. Всички бяха съгласни, че съм обвинен несправедливо, а враговете ми са ксенофоби, расисти, фашисти, атависти, човекоядци и християнофоби. Половината от тях като деца били изнасилвани от бащите си или са спали с майките си. Успокоих се, защото разбрах, че ме мрази утайката на обществото, а прогресивната част ме подкрепя.

  Днес социалният ме попита дали искам да се хвана на някаква работа. Отговорих му, че още не се чувствам интегриран, така че да не ме занимава. Оставам на социалните помощи! Вярно е – 2 000 долара са едно нищо, дето се казва, ама няма как – ще се търпи!
  https://anonybulgaria.wordpress.com/2015/11/14/%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%86/

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 26. 26 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#2] от "fortunes":

  Грешка, а може би не. Може би целта им не е да продават петрол, а истински джихад.
  От как разбичкаха района там, катализираха бежански поток от мюсюлмани, които либерална Европа няма друг избор освен да приеме.
  И без тези мюсюлмани по елементарни изчисления Европа трябва да е с преобладаващо мюсюлманско население до 20 години, просто сега процеса ще бъде ускорен, многократно.

  Fail with honour then succeed by fraud
 27. 27 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#25] от "Sars Saraktos":

  +++++++++

 28. 28 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#24] от "marsena":
  Само че има един проблем - дори да завладеят целия свят, дори да избият всички хора от други религии и да останат само те, веднага ще започнат да спорят кой е по-велик последовател на Мохамед, ще се изпокарат, ще се сбият помежду си и накрая ще се самоунищожат.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 29. 29 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Това сега е някакъв напън да се отклони вниманието от истинските причини за проблемите - терора който Асад отприщи в Сирия срещу сирийците под благия взор на Путин.

  Абсолютно вярно. Когато КГБ използваше и обучаваше сунити да се бият с юдаизма и сатаната от новия свят всички подкрепяха тази идеология защото беше наша. Сега се обърнаха

 30. 30 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#28] от "captainFill":

  Едва ли мислят толкова напред. Всъщност едва ли мислят, повечето от тях. Иначе може би щяха и да си зададат въпроса кой е създал пушките, които ползват, джиповете, които карат, смартфоните, които ползват.. Какво би станало, ако "неверниците" не съществуваха? Щяха още да яхат камили с копия...

  Fail with honour then succeed by fraud
 31. 31 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#28] от "captainFill":

  Е, това вече си е техен проблем. Нас няма да ни има и няма да им пречим да практикуват ценностите си.

 32. 32 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#30] от "#43c6dB":

  " Иначе може би щяха и да си зададат въпроса кой е създал пушките, които ползват, джиповете, които карат, смартфоните, които ползват.."

  Аз пък се чудя защо мюсюлманите не се замислят Кой е сътворил човеците , защо ги е сътворил различни и имат ли те право да ги избиват, след като очевидно Кой е Авторът?

 33. 33 Профил на uoooopsaaa
  uoooopsaaa
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Саудитска арабия изнасят само две неща -Петрол и ТЕРОРИЗЪМ !!! Това го знае целия свят , но това не попречи са САЩ пак да им продадат вчера бомби и оръжие за милиарди долари . Всички си затварят очите че саудитците незаконно са нахлули в Йемен и в момента са подложили на геноцид и унищожение йеменския народ ..

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1085 Весело

  До коментар [#32] от "marsena":

  Еее, ти шегуваш ли се?? Искаш от тях и екзинстенциални теми да обсъждат?? )

  Fail with honour then succeed by fraud
 36. 36 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 845 Любопитно

  [quote#33:"uoooopsaaa"]Саудитска арабия изнасят само две неща -Петрол и ТЕРОРИЗЪМ !!![/quote]
  Горе-долу като Русия, само дето Русия изнася още газ и оръжие.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 37. 37 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Уахабизма май е арабското масонство.

 38. 38 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  Саудитска Арабия преследва екстремистите, но не и духовните им водачи
  #########################

  Хахахахахахххххх, какъв виц!

 39. 39 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Рияд води сериозна битка с джихадистите на местна почва – хиляди са в затвора
  #######################

  Много добре!
  Само дето следва един резонен въпрос - когато в спонсорираните от тия хубави хора медресета по света духовните водачи успяват да нароят местни екстремисти - и тях ли СА вкарва в затвора?

 40. 40 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Чета сайтове, в които пишат и мюсюлмани. 99,99% от тях не чувстват никаква вина за атентатите, имат леко иронично и насмешливо отношение към случилото се, и когато стане дума за ИД започват да говорят за мормоните, все едно мормоните ходят да се взривяват по света. Обвиняват нон стоп Християнството и нито дума, че в исляма има проблеми. И това са мюсюлмани от цял свят, САЩ, Европа, и т.н. Няма абсолютно никакво значение дали са шиити, сунити, уахабити, тяхната цел е само една, да наложат глупавата си религия и да обиждат (или убиват) християни. Така че Ройтерс да ни обяснява как горките шейхове щели да паднат от власт иначе и за това плащали да се строят джамии по целия свят, моля, те искат да властват над целия свят просто, а Ройтерс взел да скърби за тях

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  Горе-долу като Русия, само дето Русия изнася още газ и оръжие.
  #######################

  Хахахахахахххххххх - да /произвеждаш/ и изнасяш свръхтехнологически продукт, като оръжие, било "горе-долу същото, като да изнасяш само петрол"

 42. 42 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Проблемът се нарича уахабизъм. Уахабизма е официална идеология на С. Арабия. Просто и ясно. Само не и за политиците. Също е ясно защо - петролът и ползването на арабите ислямисти в геополитическата битка на САЩ с Русия и Китай. Може би най-добре е тази държава да се разруши. Не може да поддържаш държава чиято идеология проповядвя омраза срещу 90% от населението в света не само християни, но и мюсюлмани /шиити, софисти и прочие/. Иначе проблема остава.

 43. 43 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 900 Неутрално

  [quote#40:"bette"]Чета сайтове, в които пишат и мюсюлмани. 99,99% от тях не чувстват никаква вина за атентатите, имат леко иронично и насмешливо отношение към случилото се, и[/quote]

  Ако ти не изпитваш вина за войната в Ирак и имаш леко насмешливо и иронично отношение към случващото се там, значи ти е грешна преценката.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#36] от "captainFill":

  Така е. Последния път когато го направиха, Чечня от една водеща демокрация стана изностиел на тероризъм по света.

 46. 46 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Преследват ги те, с пачки.

  https://goo.gl/8NG90J
 47. 47 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#35] от "#43c6dB":

  ами да, искам

 48. 48 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#12] от "opasno_lud":

  Комарницки е велик. Винаги улавя нещата и ги предава по неповторим начин.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#10:"Tzvetozar Cherkezov"]Тези хора се водят християни. [/quote]

  мормоните не са християни, категорично.

  иначе, не съм съгласен също с дефиницията за мюсюлмани, но това е много дълга тема.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 564 Любопитно

  Ето един прекрасен анализ:http://www.economic.bg/bg/news/5/islyamska-darzhava-tryabva-da-bade-pobedena-v-siriya-i-irak.html Дано го прочетат властимащите!!!!!!

 51. 51 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До [#43] от Отнесен — 18 ное 2015, 09:47

  Чета сайтове, в които пишат и мюсюлмани. 99,99% от тях не чувстват никаква вина за атентатите, имат леко иронично и насмешливо отношение към случилото се, и- цитат на коментар #40 от bette”


  Ако ти не изпитваш вина за войната в Ирак и имаш леко насмешливо и иронично отношение към случващото се там, значи ти е грешна преценката.

  ----

  Ирак не е модерна цивилизована държава и никога не съм си подавала документите да емигрирам там, за разлика от повечето мюслита, които искат да живеят в Европа?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 52. 52 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Героят на Карл Май добре го е казал в пост 5.

 53. 53 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#40] от "bette":


  Фенове освиркаха минутата мълчание в памет на загиналите от атентатите на мача Турция-Гърция!

  http://gong.bg/football-sviat/euro-2016/video-fenove-osvirkaha-minutata-mylchanie-na-turciia-gyrciia-353267

 54. 54 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 845 Любопитно

  [quote#41:"nenad"]Хахахахахахххххххх - да /произвеждаш/ и изнасяш свръхтехнологически продукт, като оръжие[/quote]
  Станислав Белковски:
  "През 2007 г. тогавашният президент на Русия Дмитрий Медведев и министърът на отбраната Анаторий Сердюков съгласуват програма на чернова за превъоръжаване на руската армия на стойност 600 млрд евро.
  Досега няма официално съобщение какво пише в тази програма. Едно е ясно: добронамерената цел да се възроди военнопромишления комплекс на бившата империя не може да бъде постигната, защото руската военна промишленост е безнадеждно остаряла и вече не може да произвежда съвременна техника. Пример за това са многобройните неуспешни изстрелвания на космически спътници, които са пародия на някогашните съветски технологии. А също и скандално известната ракета "Булава", на която не се подиграват и която не оплакват само тези, които ги мързи да сторят това."

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 55. 55 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Любопитно

  Брех - не мога да повярвам - в два поредни дни статии в Дневник дето да назовават истинските вдъхновители на тероризма.
  Преди няколко месеца, като умря стария им крал - то беше - какъв скромен човек бил, колко простичко щяло да му бъде погребението, бла, бла...

 56. 56 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 303 Неутрално

  "Саудитска Арабия преследва екстремистите, но не и духовните им водачи"
  Ясно. Преливане от пусто в празно, за да се замазват очите на западните съюзници

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  Хубава статия, която за пореден път показва, че коренът на радикалния ислямизъм и тероризъм по света е СА! Това е една отвратителна мракобесна и фундаменталистка държава, която Западът трябва да отбягва и да налага санкции, а не да флиртува с нея!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#3:"foxa5"]Саудитска Арабия е люлката на тероризма.[/quote]

  Абсолютно вярно, ето една прекрасна статия на английски, която дава още информация по темата:

  http://www.huffingtonpost.com/alastair-crooke/isis-wahhabism-saudi-arabia_b_5717157.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА” не може да бъде разбрана, ако не се познава историята на уахабизма в Саудитска Арабия

  Много добър материал на Нuffingtonpost, заслужава си да се прочете, макар че е дълъг. Давам оригиналния линк и превода на български:
  http://www.huffingtonpost.com/alastair-crooke/isis-wahhabism-saudi-arabia_b_5717157.html

  https://anonybulgaria.wordpress.com/2015/05/24/%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D1%80%D0%B0/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#58] от "Иво":

  Опс, извинявам се, Иве, не забелязах, че си пуснал същата статия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 62 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До [#53] от marsena:

  Thanks, турците са ми по-ясни и от саудитците. Турците осигуряват живата сила, а саудитците - финансиране за идеологическа диверсия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 62. 63 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#9] от "fragment_ot...":

  А ти трябваше да робуваш на паша Ердоган. Всяка нация и етнос има своето демократично право на независимост и самоопределение. Ако не бяха националистическите идеи започнали средата на 19 век, и България щеше да е в границите я на Отоманската, я на Руската, я на Австро-унгарската империя. Това "ние", където ще ползваме благата е не само комплесарско, но и доста нагло.

 63. 64 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 701 Неутрално

  След около 3-5 години идва ред за една хубава арабска пролет в Сауд арабия. Войната сунити-шиити стига до ниво държави. Иран напада саудите. Пакистан, като съюзник на саудите, напада Иран. Кюрдистан ще включва северен Ирак и северна Сирия с излаз на Средиземно море. Палестинците ядат пердах, какъвто не са сънували (никой повече няма да ги подкрепя в общата батарма). Мека, Медина в пълно разрушение. Ислямският свят губи най-важния си полюс и започва дезориентация. Ислямското финансиране секва в цял свят поради колапса на саудите. В арабския свят и северна Африка се инсталират окупационни сили и директорски бордове от Запада. Карти и граници се променят с оглед практичност. Това е един логичен и добър Гранд План.

 64. 65 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#9] от "fragment_ot...":

  Ами виж сега сметката на европейци когато са създавали монархиите в БИ е била че ще е по лесно да ги оставят да си мислят че петрола си е техен. Хватката е тази че за да го добиват, преработват, транспортират имат нужда от европейците и американците. Също така с парите си арабите си купуват американски и европейски стоки.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 65. 66 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#24:"marsena"]О, много добре знаят- искат да го подчинят на своите закони и своя начин на живот, защото светът отиде много далеч- технологии, култура, свобода, благоденствие...на фона на всичко това ислямският свят изглежда трагично изостанал, и понеже те не могат да наваксат и достигнат съвремието, искат да върнат света в средновековието- така няма да си личи колко са неадекватни.[/quote]

  браво! точно в десятката!

  reddit.com/r/The_Donald/
 66. 67 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#9] от "fragment_ot...":

  Кой глупак роди идеята, че колониите трябва да станат независими, ...... +++++++++++

  Напълно ви подкрепям. Броят на независимите държави в света не бива да бъде повече от броя на държавите по време на Олимпиадата в Берлин 1936 - около 50-60, а не както сегашната бройка от близо 200. От деколонизацията на Африка най-много страдат самите африканци. През 1960 (тогава е началото на деколонизацията в масов мащаб) Африка произвежда 10% от световния БВП. През 2000 година, континентът произвежда едва 1%, при това този един процент се дължи главно на ЮАР. Мизерията и страданието на хората са най-големи именно поради демонтажа на колониалната система. Африканци и араби никога не са имали държавност и следва да се управлят от западни структури за да има ред и развитие.

 67. 68 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Династията в Саудитска Арабия е толерирана от Вашингтон.
  Всъщност Саудитска Арабия по времето на Буш младши беше най-големия инвеститор в САЩ!
  Това означава, че американците косвено финансират ИДИЛ. В такъв случай да си прибират и бежанците!

  I Want To Believe
 68. 69 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Зад Саудитска Арабия стоят САЩ. Затова никой не закача Саудитска Арабия. И като казвам САЩ не мислете, че това е точно правителството. Не, това са определени политически и икономически кръгове, които са в сянка, но имат влияние при всяко правителство. Буш и компания, например, бяха техни хора и вършеха злодеянията съвсем открито и дори лъжеха съвсем открито. Обама обаче не е техен човек, макар че сред съветницитве му със сигурност има техни хора. Затова при Обама вицетата, Хилъри Кери вършат мръсната работа. Това разбира се е договорка, между тях, най-агресивното лоби, и другите от по-умереното. Но както виждате много разлика в политиката няма. САЩ забърка кашата с мюсюлманите и сега стои отстрани и гледа сеир.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 69. 70 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#24] от "marsena":

  Иво Беров има страхотен материал точно по тази тема. Много дълга статия, но вярна от първата до последната дума:

  Набезите на верското мракобесие http://ivoberov.blog.bg/politika/2012/10/15/nabezite-na-verskoto-mrakobesie.1009953

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 70. 71 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#67] от "transvaal":

  Няма деколонизация! Има само еволюция на формите на колониализъм! През 89-та и ние бяхме колонизирани по последния ъпгрейд на колониализма - форма при която колонизираните са карани да мислят че са свободни, но са икономически зависими, работят само нискотехнологични отрасли и са и политически зависими. Същото както и при колониализма от 19 век. Разликата е, че метрополиите не хабят средства и хора за упражняване на властта и поддържане на реда в колониите. Така е по-евтино, разбирай - ефективно.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 71. 72 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#58] от "Иво":

  Иво, като говорим за тероризъм от една страна, и за защита на европейската култура и сигурност от друга, не е лошо да споменем и защо има радикален ислям, по-скоро защо има условия за зародиша на радикалния ислям в умовете на тези хора.

  Нека да не се правим на отнесени и да кажем кой дърпа конците на регионалните конфликти в Близкия и Далечния Изток от 200 години насам. Не са ли страни като Великобритания, Франция, САЩ и Русия (великите сили) тези, които налагайки колониалната си политика в тези райони и защитавайки геополитическите си интереси (а в някой случай геополитическите си настроения), много често оскверняват обичайте и културата на тези народи, бъркат се във вътрешните им дела, проповядват нещо, което там няма как да устои на нравите и привичките.

  Можем да си говорим много за исляма, радикалния ислям, но в центъра на проблема е само и единствено икономическия интерес. Знаем за Тотал, Шел, БП и много други. Знаем за интереса на Русия от конфликта в Сирия. Нека не се правим на ударени, и да престанем да се месим в естествените движения в тези страни. Политиката на така наречения цивилизационен Запад трябва да е пасивно защитен, а не икономически проактивен. Или просто да си кажем, че ок, изкарваме много пари от тези земи, ще трябва да си плащаме от време на време с някой и друг атентат, а общественото мнение е лесно за манипулация и просто ще го пуснем по магистралата.

 72. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Неутрално

  До коментар [#60] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Няма проблем, ние сме писали коментарите си по едно и също време. Често става така. Важното е повече форумци да я прочетат тази статия...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 74 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#67] от "transvaal":

  Единствения причинител на страдания в този свят ги е донесъл белия човек. Където отиде следват масови избивания, подчинения в робство, унищожаване на месната култура. Кой подкопава демократично избраните правителства в Африка и предизвиква граждански войни, на чия война бе арена Африка преди 1990 година, насаждайки омраза верска, идеологическа или расова? Чие колониално правителство раздели Руанда на два ентоса, за да обслужва собствените си икономически интереси, и това довело до клането от 90-те години? Кой изкуствено създаде държави като Сирия, Ирак и Израел? И много други примери, нека не си затваряме очите, и да чуваме само това, което ни изнася.

 74. 75 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Проблемът с екстремизма в сунитският ислям е,че няма йерархично църковно устройство както е например в християнската църква,където има папа или патриарх.При шиитите има такива авторитети-аятоласите и техните призиви са почти закон за вярващите шиити.Докато при сунитите всеки мюсюлманин може да проповядва.И поради тази причина колкото и да осъждат насилието висши сунитски духовници,то терористите не ги приемат за авторитети и не се съобразяват с мнението им.
  Най-добре би било да се свика някаква международна ислямска конференция с участието на сунитски духовници от цял свят.И която публично да осъди насилието и тероризма.И най-вече публично да заяви,че терористите самоубийци не отиват в рая.Защото това е опорната точка на ислямският тероризъм-промитите мозъци не ги е страх от смъртта,защото си мислят,че отиват в рая.Ако публично се заяви от ислямски духовници,че самоубийството е грях то броят на желаещите да се самоубият като се взривят би намалял значително.

 75. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#67] от "transvaal":

  Написал си много глупости. Човече живеем в 21 век, а не 19 век. Световния ред днес е друг. Прочети хартата на ООН, всеки народ има право на самопределение и независимост. С колониализма е свършено, както преди това с феодализма. Освен това колониализма падна на много места не доброволно, а след воденето на продължителни и кървави войни при които местните народи победиха и изгониха със сила своите бивши колонизатори... примерно Алжир, Виетнам, Индонезия и други.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 77 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Яко воюват с ислямистите, държат ги под непрекъснат обстрел с пачки долари

 77. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#69] от "kihano":

  Или накратко СА има много силно свое лоби в САЩ. И то поне до някъде определя политиката на американците.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 79 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#78] от "Иво":

  А ако погледнем в дълбочина, СА са силни в САЩ, защото така е казала Елизабет.

  https://goo.gl/8NG90J
 79. 80 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Със сигурност СА финансира екстремизъм. По-трудно е да се каже по какъв начин. Самото държавно ръководство, духовенството, отделни финансово влиятелни личност - с/без подкрепата на държавата.

  Лошото е, че не е само СА според мен. Катар, Кувей, Иран, а предполагам и не малко други.

  Отделно, 100% не помага и приятелското отношение на Англия/САЩ/някои европейски държави.

  Абсолютно еднозначно мога да кажа, че не виждам положителен герой в цялата картинка.

  Но се радвам, че в момента поне малко двата враждуващи лагера се балансират. Бобита и Социални позамлъкнаха, защото вече е видно, че Русия не е майка на мира, а Норман и Иън изглеждат градиращо смешни като замитат под килима кирливите ризи на САЩ.

  Та така, ще видим.

  Щом така не може, обратното ще става.
 80. 81 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#78] от "Иво":

  Не е вярно! САЩ държат Саудитска Арабия послушна. Ако не беше послушна, чяха да я разбомбят, както бомбиха Ирак, или Афганистан. На Саудитите това им е пределно ясно. Затова навремето клекнаха и приеха разплащанията за пертола да стават само в долари. Саудитите нямат нищо общо с американското лоби за което говоря. Последното се върти около републиканците и т.н. "ястреби", но нито се припокрива с тях, нито се ограничава само с тях. В това лоби са фамилиите Буш и Клинтън, американските петролни магнати/компании, които имат връзка със саудитите и дори биха могли да действат без знанието на американското правителство, макар че според мен там има "затваряне на очите". В тайните служби на САЩ също има хора на условно да го наречем "републиканското" лоби. Тайните служби на САЩ са такава мрежа, че за тях действително е в сила сентенциата на Буш "Дясната ръка не знае какво прави лявата (но ако научи, не се пречка!)." Същото лоби финансира и неилиберализма и НПО-тата, с които се правят цветните революции. Предполагам, че и терористи наемат, например, снайперисти по площадите, както на майдана. Така че това са хората които главно въдят конфликти по света.
  Франция при Саркози влезе под влияние на същото това лоби. Как точно е станало няма да коментирам, но затова точно Франция сега е под ударите. Саркози може да се каже че също е член на това лоби и като нищо франсетата пак ще го изберат за президент.
  Та именно това американско лоби финансира НПО, политически и икономически демагогии, политически размирици, преврати, тероризъм и войни единствено с цел добиване на повече и по-неограничена власт. Това лоби е истинската заплаха за света, а не ислямистите.
  Лошото е, че това лоби има много заблудени съмишленици в целия свят, много от които на високи постове в правителствата. Има и явни съучастници (Саркози), особено във Великобритания и Западноевропейските страни. Това са пак хора обвързани с ТНК. Така центъра се размива, което позволява той да остане скрит.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 81. 82 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Французите много добре знаят, че Саудитите са коренът на злото, но търгуват здраво с тях! Това го чух в едно френско дискусионно предаване по АРТЕ. Проблемът с тероризма няма да бъде решен, ако не бъде разбомбен Мордор (Риад). Ако Вашингтон даде зелена светлина, залагам това да го направи Иран!Крайно време е!

 82. 83 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иво":

  Световният ред днес е друг само по форма, но не и по същност. Както писах по-горе, коментар 71, има само еволюция на формата на колониализма, но същността му е непроменена. Например, през 19 век Великобритания е налагала на колониите си свободен пазар. Испания и португалия също са налагали свободен пазар с метрополиата в колониите си. В последствие Великобритания договаря с латино колониите свободен пазар в замяна на освобождаване от испанко и португалско владение. А в Китай Великобритания налага също свободен пазар с оръжие - Опиумната война. САЩ налагат с оръжие свободен пазар на Япония (1857 година). В същото време, САЩ и западноевропейските страни прилагат протекционизъм.
  Британската колониална практика е била в колониите да се произвеждат само суровини и нискотехнологични продукти, а високотехнологичните остават за метрополията. Е, сега е същото, МВФ, СБ и СТО налагат свободен пазар на всички, целия Трети свят и на нас. Теорията на която се базират - тази за конкурентните предимства на Д.Рикардо, твърди точно това - всяка страна да се придържа към производството в което има конкурентно предимство и да търгува. Слаборазвитите страни имат конкурентно предимство в нискотехнологичните отрасли. Сиреч теорията директно има казва да се придържат към тези отрасли, така както британците със закон са принъждавали колониите да се придържат.
  После идва "демокрацията", която позволява финансиране на лобита, сваляне на правителства с преврати и "протести" и т.н. и обучаване на политици в лоялност на Запада (на неговите ценности, както се казва).
  Така се поддържат точно отношенията, характерни за метрополията и колониите - икономическа зависимост и изостаналост на колониите и липса на политически суверенитет. Кажи сега не сме ли и ние в групата на колониите.
  Виж, Русия я изпуснаха политически, но все още я държат икономически - русия е суровинен придатък (също британски колониален термин!). Затова се надяват, да я изтощят със санкции, но ефекта може да е точно обратния.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 83. 84 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Игил изповядва идеология и закони на СА, парите сьщо идват от там. Затова Путин и другите кьде щели да се бомбят имат много легитимна цел - един дворец в СА, кьде е развьдника и мозька

 84. 85 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Всъщност т.нар. духовни водачи се ползват с толерантно отношение навсякъде, в Европа също. Май е време това да бъде прекратено.

 85. 86 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Да се бориш срещу проявленията на един проблем, докато подкрепяш причините за неговото съществуване си е форма на лицемерие. И ако консервативна СА може да се надява да държи радикалите под контрол на местна почва, това няма как да се случи в либерална държава. Типичен пример - СА отказа да приема бежанци, заради възможността сред тях да има джихадисти, а либерална Европа не можа да отклони тази вълна, преди да стане ясно и на най-промитите мозъци, каква сериозна грешка е допусната.
  И пак стигаме до лицемерието - отказват да приемат ислямистите, които са си техен продукт, а друг бил длъжен да поема грижата за тях, при това в среда, където няма как да бъдат контролирани ефикасно. Мюсюлманите сами трябва да си решат проблемите и да се реформират, а не да изнасят вътрешните си конфликти в Европа, това последното само би влошило проблемите.

 86. 87 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#83] от "kihano":

  Не без причина Ганди удря точно производствата които е монополизирала Британия по врене на владичеството си. Индия има право да произвежда памук но не и да произвежда масово платове и дрехи за масово потребление (не се броят някакви екзотични платове като брокатите) Той убеждава обикновения индиец да започне сам производството на платове и дрехи (не просо така чекръка на Ганди е и днес на знамето им) както и събирането на сол по късно.

 87. 88 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Саудитските владетели са в разкрачено положение и не са за завиждане. Хем репресират всяка опозиция на своя територия, хем финансират същите фанатици да вършат зулуми другаде.
  На всичко отгоре и цената на петрола е долу, та приходите им са намалели при силно увеличени и увеличаващи се разходи.
  Тази година са на път към световен рекорд за бюджетен дефицит от 20%.
  Ако не са закрилниците им отвъд океана, май вече да са започнали съвсем да издишат (прочутата нефтената стратегия по думите на президента Картър).
  Тази мракобесническа държава и нейните феодални владетели би трябвало да бъдат изключени от световната общност и подложени на твърди санкции, ама не става защото си имат силен закрилник, който иначе претендира за подкрепя демокрацията в цял свят.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 88. 89 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  [quote#88:"Wagner"]Хем репресират всяка опозиция на своя територия, хем финансират същите фанатици да вършат зулуми другаде. [/quote]

  Могат, правят го. Имат си могъщ защитник. Би трябвало мюсулманите сами да си решат проблемите. Но с поддържането на този мракобесен режим нещата само се влошават от година на година. Според мен този гнусен развъдник на тероризъм щатите нарочно го култивират за собствени цели. Няма друго обяснение за почти любовните им взаимоотношения. СА стои над всички останали външнополитически приоритети. Дори да е в крещящо противоречие с интересите на уж съюзниците от Европа. Европейците да го духат. И те го правят. Къде ще ходят. Никакви възражения. Мигат като мишки в трици. Или още по-лошо, припяват в хор на Големия брат. Справка - сервилната Могерини. Ето това руши ЕС по-силно от всичко. Подкопаване на доверието, че такъв тип хора защитават европейските интереси - философския смисъл на съществуването на ЕС се обезсмисля.

 89. 90 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Много смекчаващи вината обстоятелства са изфабрикувани. Това не е вярно. Ако някой слуша проповедите на саудитските имами може да му настръхне косата. Наслоява се умраза и се призовава за джихад към неверниците. Да не говорим простотиите с които пълнят и без това празните глави на ислямистите от рода например че, можеш да пердашиш жена си но така че да не я обезобразяваш, тъй като евентуално може и да ти потрябва. Можеш да я ядеш, но само ако си много гладен. Плодовете и зеленчуците от женски и мъжки род е грях да стоят на едно място в хладилника, мъжете и жените също, защото дявола застава между тях. Това е най мръсната, най нетолерантна и смрадлива държава в света.

 90. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Че то това е държавна политика в СА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK