България облекчава процедурите за разрешителни за работа на чужденци

България облекчава процедурите за разрешителни за работа на чужденци

© Юлия ЛазароваБългария ще облекчи процедурите за издаване на разрешително за работа на чужденци.


До 31 януари на съответната година министърът на труда ще издава списък с професиите, за които компаниите ще могат да наемат чужденци от страни извън Европейския съюз с т.нар. синя карта.


Българското правителство иска да съкрати три пъти сроковете за издаване на разрешително за работа на висококвалифицирани чужденци, които са от държави извън Европейския съюз, обяви вицепремиерът  Меглена Кунева преди месеци.
"Да се създаде междуведомствена работна група, която да подготви законодателни промени с цел улесняване на процедурата за издаване на разрешителни за дългосрочно пребиваване на чужди специалисти в страната тип "синя карта", реши на заседание вчера Националния икономически съвет към Министерство на икономиката, гласи съобщение на страницата на министерството.


В групата ще бъдат включени представители на МВнР, МВР, специалните служби, МТСП и МИ. Решението е във връзка с настояване на работодателските организации за улесняване и ускоряване на процедурата за издаване на "синя карта" поради недостига на специалисти, който фирмите изпитват, особено в сектора на технологиите и в областта на машиностроенето.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK