Оланд предлага тотално следене и изолиране на екстремисти

Оланд предлага тотално следене и изолиране на екстремисти

© ReutersВ сряда френското правителство представи законопроект за удължаване на извънредното положение с три месеца, предаде "Монд". Освен срока на действие, в него има още няколко ключови момента: налагането на домашен арест, обиските и свободата на медиите.


– "Действието на мярката домашен арест се разширява до всяко едно лице, за което има сериозни основания да се смята, че поведението му представлява сериозна заплаха за сигурността и обществения ред", гласи текстът, който днес бе съгласуван на заседание на кабинета. Идеята донякъде се припокрива с предложенията на десницата за домашен арест за всички лица, попаднали в така наречения fiche S - списък на хора, представляващи потенциална опасност за националната сигурност. Този списък включва не само предполагаеми терористи, но и техните близки и всички индивиди, които са привлекли вниманието на разузнаването. Броят на хората, попаднали в списъка, е над 11 500 души според "Монд".


На лице, поставено под домашен арест, може да бъде забранено да влиза директно или индиректно в контакт с хора, "заподозрени в подготвяне на актове срещу обществения ред;
- Всяка организация или сдружение, "която участва, подпомага или подстрекава извършването на действия, които са сериозно нарушение на обществения ред, и в която членува лице, което се намира под домашен арест", може да бъде разпусната;


- Извършването на обиск в условията на неотложност (т.е. без съдебна заповед, което е законно при извънредно положение, в каквото Франция се намира в момента) няма да се отнася за парламентарни помещения, адвокатски кантори, офиси на магистрати и за журналистически редакции. Прокурорът, който е начело на дадено разследване, трябва да бъде информиран за всяко решение за обиск. По време на претърсванията ще могат да се правят копия на всички данни от компютри, мобилни телефони и други технологии.


- Проектозаконът премахва член от предишния вариант на закона за извънредното положение (от 3 април 1955 г), който позволява налагане на цензура върху медиите.


Също така правителството планира да увеличи "значително" наказанията за хора, които се опитат да нарушат условията на домашния арест или да избегнат обиска. Предложеният документ не дава повече подробности. Очаква се той да бъде обсъжда в парламента в четвъртък.


Повече правомощия за президента


Промените в закона за извънредното положение не са единствената правна промяна, която френският президент Франсоа Оланд се опитва да постигне след атаките в Париж от 13 ноември. В понеделник той поиска промени в конституцията, които по думите му ще позволят "по-добро управление във времена на криза".


Промените, за които настоява Оланд, са свързани с два члена от основния закон на Франция.:


- чл. 36 се отнася за т.нар. "състояние на обсада" - ако Франция бъде нападната или има въоръжен бунт, този член позволява прехвърляне на определени правомощия на военните. Такова състояние може да бъде обявено само за част от територията, но не и за цялата страна. То включва и създаване на военни съдилища. Под "обсада" обикновено се разбира тежка криза, война или въоръжен бунт. В конституцията обаче не фигурира дефиниция на понятието "извънредно положение". То е регламентирано в закона от 1955 г.


- чл. 16 е един от най-противоречивите в конституцията. Той позволява на президента да бъдат предоставени "изключителни правомощия", "когато институциите на Републиката, независимостта на нацията, целостта на територията или изпълнението на нейните международни задължения се заплашени по сериозен и непосредствен начин и редовното функциониране на публичната конституционна власт е прекъснато".


Според някои критици на исканите от Оланд промени в конституцията, президентът се опитва да получи повече правомощия.

© Reuters

Според някои критици на исканите от Оланд промени в конституцията, президентът се опитва да получи повече правомощия.


Законът за извънредното положение се появява през 1955 г. по време на войната в Алжир. Той гласи, че извънредно положение може да бъде обявено само след консултация на президента с премиера, двете камари на парламента и с конституционния съд на страната. Срокът му на действие е 12 дни. Решение за удължаване може да бъде взето само от парламента, припомня РБК.


Десен завой за социалиста Оланд


Мерките, които поиска в понеделник социалиста Оланд, доста приличат на призивите за по-строг полицейски на неговия предшественик от десницата и възможен опонент на президентските избори през 2017 г. Никола Саркози.


Според Оланд трябва да се позволи хора с двойно гражданство, осъдени за тероризъм, повече да не са граждани на Франция. Сега действащият закон позволява да бъдат отнемани паспортите на лица с двойно гражданство, но само на онези от тях, които не са френски граждани по рождение.


За същата категория лица президентът иска да важи и забрана за влизане в страната, ако те представляват "терористичен риск".


Оланд призова да бъде увеличен бюджетът на силите за сигурност и армията, "за което ще отговарям лично аз".


По думите му в следващите две години ще бъдат създадени нови 5000 места в полицията и няма да има никакви съкращения в армията до 2019г.


Лидерът на десницата и бишв президент Никола Саркозси призова за строг полицейски контрол спрямо лицата, които са потенциална заплаха за сигурността на Франция.

© Reuters

Лидерът на десницата и бишв президент Никола Саркозси призова за строг полицейски контрол спрямо лицата, които са потенциална заплаха за сигурността на Франция.


Оланд иска още засилена охрана на външните граници на ЕС, "защото иначе съюзът просто ще изчезне", както и изграждане още до края на годината на единен европейски регистър на пътуващите със самолети.


Не на последно място президентът призова за разширяване на правомощията на правоохранителните органи за носене на оръжие "в рамките на закона".


Непосредствено след атентатите от петък, Саркози поиска лицата, попаднали във fiche S, да бъдат поставени под по-строг полицейски контрол. Той смята, че те трябва да бъдат поставени под домашен арест и да носят електронни гривни за проследяване.


В речта си пред парламента в понеделник Оланд не само не се противопостави на десницата, но обеща да търси компромиси "в духа на националната единство". Според Жан-Жак Юрвоа, който отговаря за въпросите по сигурността в социалистическата партия, предложението на Саркози за домашен арест "не е превантивна мярка, а обвинителен акт".


Френският "Патриотичен акт"


Реакциите на десницата към предложенията на Оланд за промени в конституцията засега са разнопосочни. Във вторник обаче Саркози подкрепи идеята на своя наследник в конституцията да бъде включено понятието за извънредно положение.


Промените в закона за извънредното положение дават повече права на правоохранителните органи.

© Reuters

Промените в закона за извънредното положение дават повече права на правоохранителните органи.


За разлика от политиците, френските юристи остро се противопоставиха на предложенията на Оланд. Синдикатът на съдиите и този на адвокатите смятат, че самото обявяване на извънредно положение и желанието то да бъде удължено с три месеца е нарушаване на гражданските свободи. Те смятат, че разширяването на правомощията на полицията трябва да може да бъде наблюдавано от независими институции.


Някои сравняват исканите от Оланд промени с "Патриотичния акт" в САЩ, въведен след атентатите от 11 септември. Той разшири правомощията на правоохранителните органи и разузнаването, но бе критикуван, че нарушава човешките права. "Патриотичният акт" бе отменен тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  Ето от това се опасявах, ама вие цъкахте минуси. Никой не смята да ликвидира ИДИЛ. Нито Русия, защото е нужна сухопътна операция, а това съвсем ще загроби икономиката й, нито ЕС и СА", понеже те просто обичат парите.

  Но за сметка на това ще се направи маса тъп ПР и ще се ограничат права, понеже сега му е момента. Годишно от тероризъм в Белия свят загиват по-малко хора, отколкото от задавяне с фъстък, па вие си цъкайте минуси!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако няма да спирате ислямизацията не мисля че има смисъл от ограничаване на човешките свободи.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 3. 3 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Браво на Оланд! Утвърди се като един много добър президент на Франция, точно такъв какъвто е нужен в момента: дискретен и ефикасен.

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 4. 4 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В арабските държави, които изпращат терористи, също няма патриотичен акт. Те си имат корана. За да им се противопоставим трябва да има и съответните мерки от наша странаа. След като вече трайно са се настанили в Европа от поколения е нужно службите да имат повече права и постоянен контрол над лицата, подлежащи на съмнение.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 5. 5 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Има грешка в мисленето ..., на вярващите мюсулмани , не само на екстремистите ! Тя , трансформацията им става така бързо!

 6. 6 Профил на s.o.a.d.
  s.o.a.d.
  Рейтинг: 465 Гневно

  А аз предлагам тотално избиване на екстремисти и/или преди това изолиране в специално пригодени свинарници.
  1.Хранене само със свинска пача, без чесън.
  2.За пиене да им се дава само първак
  3.Спане в общо спално помещение с прасетата
  4.След като умрат от първака, да бъдат давани за храна пак на прасетата, за да не се замърсява земята с тези изроди.

 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 687 Неутрално

  за мен всичко предложено означава единствено и само тотална власт, капсулирана власт.

 8. 8 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело


  А какво ще стане с демократичната консумация на кроасани с кафе ...и тирамису ?


 9. 9 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Докато не дойдат на власт десните, ще процъфтяват безумията на цоциалистите и лудостта на либералите.
  Трябва да се пипа решително, твърдо и безкомпромисно.
  Който иска ислям и джамии да ходи в Саудитска Арабия.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Как можа на Франция да и се случи в този тежък момент точно такъв президент?

  Tony
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1107 Гневно

  Тоя, па...!!!
  Събуди се и започна да плещи глупости...

  Не само, че си отгледаха гробокопачите, поканиха нови орди, но сега ше ограничат и правата на обикновените хора...

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  "Не на последно място президентът призова за разширяване на правомощията на правоохранителните органи за носене на оръжие "в рамките на закона"."
  Какво означава това, че досега правоохранителните органи не са упълномощени по законен ред да носят оръжие? Това е абсурдно. А нашите имат оръжие, но само за парлама, нямат право да го употребяват. Все едно, че го нямат. Без оръжие тези органи са просто едно сдружение на мирни граждани, които са готови да клекнат пред всеки бандит с пушка.

 15. 15 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#8:"kotrag"]А какво ще стане с демократичната консумация на кроасани с кафе ...и тирамису ? [/quote]

  Можеш да продължиш да я извършваш, стига тирамисуто да е халал и да не млящиш силно, с което да безпокоиш правата на малцинствата.

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  А какво правихте до сега?
  Сякаш сега научихте за екстремизъм, екстремисти.
  Шарли се случи на южния полюс!
  Изумен съм от наивността на този социалист!
  Това наивност ли е или чиста глупост?

 17. 17 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1170 Гневно

  Оланд показва зъбки.
  Късно!!!

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 18. 18 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#11:"Free person"]на Франция да и се случи в този тежък момент точно такъв президент?[/quote]
  А може би точно поради "този" президент се случва... таковата.
  Безподобен мишок, който в нощта на кланетата беше буквално избутан на подиума, за да направи някакво изказване, все пак... Изглеждаше тъй, сякаш джихадистите бяха насочили автомати срещу него....
  И това 15-20 минути, след като Обама ВЕЧЕ беше публично декларирал от Белия дом безусловна подкрепа...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 19. 19 Профил на ecn48382982
  ecn48382982
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Мисля,че е време хората да разберат, че живеем в свят, в който има хора, които са цивилизации назад в своето мислене. Хора, които искат да видят света в хаос. И трябва да приемем, че да имаме някои свободи, трябва да се лишим от други. Ако искаме да се чувстваме спокойни когато отидем на концерт или кино трябва да приемем, че не можем да се движим свободно в Европа...

 20. 20 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  [quote#17:"staska ‪‎#Jesuisparis"]Оланд показва зъбки.[/quote]
  По-скоро, полимерни заместители...

  Форумът е в будна кома...
 21. 21 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  И това няма да помогне. Трябва да се въведе колективно наказание, Израел разрушава къщите на семействата на терористите. В случая това не е толкова релевантно, но могат да екстрадират семействата им по права и по крива линия до девето коляно обратно, откъдето са додрапали. Това може би да ги вразуми (поне временно).

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 22. 22 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  "Най-крутите мерки срещу тероризма" вече дават резултати.

  Честито овци !

 23. 23 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Оланд предлага тотално следене и изолиране...[/quote]

  Добре дошли в New World Order! Още малко остава и ще успеят. Най-лесно се контролират и манипулират масите когато им се всява страх!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 24. 24 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  След дъжд качулка ,но все пак е по добре от празни приказки.

 25. 25 Профил на ecn48382982
  ecn48382982
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#11] от "Free person":

  А още по-лошото е,че този е адекватният в двойката Оланд-Меркел в момента...

 26. 26 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alexander97":

  Не е наивност, а политически прагматизъм на един много непопулярен президент

 27. 27 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Утре като нищо ще предложат и превантивно изолиране на потенциално опасните в специализирани охранявани лагери. Сетете се за к'во иде реч.

 28. 28 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#15:"arira_rari"]Можеш да продължиш да я извършваш, стига тирамисуто да е халал и да не млящиш силно, с което да безпокоиш правата на малцинствата.[/quote]

  Чудесно. Малко бях започнал да се притеснявам....В този случай нямам нищо против ''тоталното следене'' на другаря Оландич.
  Убеден съм, че при тези дадености и французите ще са okay.
  Въпрос на разяснителна кампания е само....

 29. 29 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Извънредните мерки,като изключим някои касаещи конкретно тероризма и организации пропагандиращи насилие, са пълна глупост. Опасна глупост с бъдещи последствия....
  П.с. Не мога,обаче, да не аплодирам предложението за отнемането на двойното гражданство на самозабравилите се ислямофашисти...

 30. 30 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#1] от "Позитаник потъна. RIP 1903-2015!":

  Да, искаха да дадат свобода на тъмнозелените, и то наготово, но безплатен обяд няма - когато дават свобода на едни, се отнема от собствената им такава. Такъв им е бил изборът. Моят би бил, лопатата и изриване обратно на тъмнозеления боклук, откъдето е дошъл.

  Прави впечатление и, че се въвежда текст за "въоръжен бунт", а това не означава задължително тероризъм. Бунтът може да е просто на бедните например. Друг е въпроса дали бедните няма да са от тъмнозелените, които си ги пуснаха в дома.

 31. 31 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#3] от "YinYang":

  Напротив !
  Слаба личност !

 32. 33 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това решава проблема със събирането на доказателства с разузнавателни (не определени в закона средства). Големият проблем при представяне на доказателства в съда.

  chavo64
 33. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  Започва се лов на вещици, защото екстремистите няма да се явят в полицията да се запишат системно за следене и подслушване.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  [quote#1:"Позитаник потъна. RIP 1903-2015!"]Ето от това се опасявах, ама вие цъкахте минуси. Никой не смята да ликвидира ИДИЛ.[/quote]
  Много ясно - същото като с онези реклами на препарати за борба с микроби или кашлицата чудовище!Анализите сочат ,че си трябва периодично и методично създаване на страха за да си купувате лекарства и препарати за борба с вашите страхове!

  А иначе истината е друга Ислямска Държава това са хора родени в толерантна Европа с паспорти на ЕС спуснати като башибозук да колят и бесят в Сирия и Ирак ! Сирийците особено християните и кюрдите никъде не бягат а се бият за къщите си! Всеки ден преживяват по един Петък 13 ...
  А джихатите като видяха на къде вървят нещата оплодиха жени и деца и ги пускат пред тях в бежанската вълна!Да не говорим ,че някой от тях са такива здравеняци ,че будят респект даже и сред наши мъжаги ходещи на конкурси за най-силен мъж!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 36 Профил на bond
  bond
  Рейтинг: 402 Неутрално

  При избора си за президент през 2012 г. Оланд предлагаше да се дадат избирателни права и на онези имигранти, които не са френски граждани. 83% от мюсюлманите във Франция гласуваха за него и така той стана президент. Това, което се случва сега е резултат на дълги години погрешна политика, а паническите реакции почти никога не водят до ефективни решения - те имат за цел политически да демонстрират някаква дейност.

  james bond
 36. 37 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  "Освен срока на действие, в него има още няколко ключови момента: налагането на домашен арест, обиските и свободата на медиите."

  Това „assignation à résidence“ като че ли е по-скоро вид интерниране, а не точно домашен арест. Освен ако е придружено и с поставяне на електронна гривна, както предложи бившият президент Саркози.

 37. 38 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 626 Гневно

  Чакам статия за оставката на този! = Чакам от умря писмо...

 38. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Колкото по-твърди са мерките срещу терористи ,то толкова по-бързо ще се нормализира ситуацията.

 39. 40 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Точно по правилата на Гладио - намаляване на демокрацията в Европа с косвени жертви приписани на несъществуващ враг.

 40. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  Право на избор. Или в изолация или депортиране.

  подпис
 41. 42 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Посягането към властта е стъпка към покварата. За съжаление принудата към такова действие е по-силна. Дано да се справи. Аз стискам палци за решителни и ефикасни мерки. Дори съюз с Русия е добро виждане. После пак ще се разделим с нея, ама в момента всички имаме нужда един от друг. Исляма е реална опасност за цялата западна цивилизация. Опасност от това да бъде заличена от тази орда.

 42. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  който се съгласява да жертва свободата си за "повече сигурност", накрая няма нито сигурност, нито свобода.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 43. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4737 Любопитно

  [quote#17:"staska ‪‎#Jesuisparis"]Оланд показва зъбки.
  Късно!!! [/quote]

  По добре късно, отколкото никога. А до колкото за електронната гривна за следене е напълно достатъчна и трябва да стане задължителна за всички чужденци, дори от смесени бракове с излезли присъди дори за кражба на кокошка

 44. 45 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 850 Разстроено

  Айде да ни е честито!

  https://goo.gl/8NG90J
 45. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  При тези обстоятелства всякакви мерки са позволени.След 11 септември в САЩ,хората сами се отказаха от част от правата си и бяха съгласни даже да бъдат подслушвани,за да не се допусне втори такъв ден.

 46. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  "Оланд иска още засилена охрана на външните граници на ЕС, "защото иначе съюзът просто ще изчезне""

  Това би ни засегнало нас пряко и е добро предложение.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 47. 48 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  По-горе имаше няколко силно харесани поста против това че с мерките ще се нарушават граждански права на обикновени хора.

  Освен удължаването на извънредното положение не виждам друго съществено засягащо общи права. В замяна на това има ред мерки, които ще съдействат против тероризма.
  - ще могат да бъдат депортирани хора с двойно гражданство които са родени във Франция. Най-малко за един от терористите чух че е френски гражданин по рождение, но с арабско име
  - ще могат да налагат домашен арест с гривна на заподозрените в тероризъм вместо да ги хрантутят в затворите и поради това да ги пускат на улицата
  - ще налагат забрана за срещи със други заподозрени лица

  Това са все добри мерки, които дано помогнат на Франция, която е толкова обрасла с хамсълаци. Без подобни мерки са като със свалени гащи.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 48. 49 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 790 Любопитно

  До коментар [#46] от "rosiraycheva50._":
  Стадото се отказа, гражданите се възпротивиха и слава Богу наскоро отмениха част от тези тоталитарни безумия.
  Винаги е имало достатъчно добри закони за борба с тероризма и винаги могат да се гласуват нови под граждански контрол. Някои обаче обичат да панират навалицата за да покрият нещо,контролират безнадзорно нещо,нещо да изкарат повече пари.....

 49. 50 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#43] от "Николай Теллалов":
  Никой не може рационално да обори това твърдение ++++++

 50. 51 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#1] от "Позитаник потъна. RIP 1903-2015!":
  Понеже ти не обичаш парите, нали, двуличнико?

 51. 52 Профил на Пенчо Славейков
  Пенчо Славейков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  act = закон, демек „Patriot act“ е „Патриотичен закон“ или „Закон за патриотизма“, ако спазваме родната нотация за именуване на законите, а не „Патриотичния акт“, защото това не е спонтанна проява (акт) на патриотизъм, а законодателна мярка.

  Айде научете го тоя английски най-накрая!

 52. 53 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  [quote#51:"Делян"]Понеже ти не обичаш парите, нали, двуличнико?
  [/quote]

  Обиччам ги и точно, защото си го признавам не съм двуличен. Освен това се съмнявам , че бих иззбрал парите ако ставаше дум за човешки живот

  15.02.1989 - 07.02.2018
 53. 54 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 527 Весело

  [quote#19:"ecn48382982"]И трябва да приемем, че да имаме някои свободи, трябва да се лишим от други.[/quote]

  Да, В Северна Кореятероризъм НЯМА. Отивайте там

 54. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4737 Любопитно


  [quote#43:"Николай Теллалов"]който се съгласява да жертва свободата си за "повече сигурност", накрая няма нито сигурност, нито свобода.
  [/quote]


  А електронната гривна за следене не нарушава свободата на никой друг освен на преснъпника. Като елктронната гривна за джихадист може да бъде с опция откъсване на крайник при нарушаване на периметър

 55. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4737 Любопитно

  [quote#1:"Позитаник потъна. RIP 1903-2015!"]Но за сметка на това ще се направи маса тъп ПР и ще се ограничат права,[/quote]

  А електронната гривна за следене не нарушава свободата И правата на никой друг освен на преснъпника. Като елктронната гривна за джихадист може да бъде с опция откъсване на крайник при нарушаване на периметър

 56. 57 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Толерастите така и не разбраха, че докато не изритат всички правоверни мир няма да има. Никакво подслушване няма да им помогне...

 57. 58 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ограничаването на правата на гражданите и разширяването на правомощията на властта е притеснителен процес. Най-малкото защото, не сте ни оставили с впечатлението, че сте направили всичко, което е било възможно да се направи при досегашните ви правомощия и правов ред! Правомощията ли ви бяха малко, та не изринахте до сега ИД и не разровихте всяко капсулирано гето, в което полицаите ви не смееха да стъпят? Други бяха причините и те няма да се променят с новите ви правомощия.

 58. 59 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2776 Любопитно

  Италианците май бяха на път да маркират всеки новороден с чип(като домашни любимци)!
  По-сигурно следене от това, здраве му кажи, но пък правата на човешката популация “леко ще бъдат накърнени”!
  Ще гледаме на яве “Мinority report”!

  I Want To Believe
 59. 60 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 525 Неутрално

  "съдиите смятат, че самото обявяване на извънредно положение и желанието то да бъде удължено с три месеца е нарушаване на гражданските свободи.". Без намаляване на правата няма справяне с тероризма и с терористите. Има сблъсък на цивилизацията с племената от Африка и Азия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK