Две трети от българите са финансово неграмотни, сочи проучване

Две трети от българите са финансово неграмотни, сочи проучване


Едва един от трима българи може да бъде смятан за финансово грамотен. Около 60% знаят какво е инфлация или лихва, но също толкова не знаят какво е сложна (капитализирана) лихва, а едва 20% - какво е диверсификация на риска.


И това съвсем не са най-лошите данни в Европа.


Такова е заключението на глобално проучване за финансовата грамотност, проведено от рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P) и на компанията за финансова и инвеститорска информация McGraw Hill Financial, представено късно в сряда.
То е основано на данни от анкетата Gallup World Poll, допълнена с 4 въпроса, зададени през 2014 г. на случаен принцип на хора над 15-годишна възраст в 144 държави. За финансово грамотен се определя този, който отговори вярно на поне три въпроса, свързани с взимането на финансови решения: що е лихвен процент, изчисляване на сложна лихва, инфлация и диверсификация (разнообразяване) на притежаваните финансови активи.


В България теста успешно преминават 35%, което ѝ отрежда 72-о място в света. С такъв показател са и страни като намиращите се непосредствено преди нас Шри Ланка, Доминиканска република, Коста Рика Малави и Габон, както и следващите в класацията Кот Д'Ивоар, Бразилия и Кипър.


Това съответства и на средното световно равнище, където двама от трима души са финансово неграмотни, а това прави около 3.4 милиарда души.


Световни лидери са Норвегия, Дания и Швеция със 71% финансово грамотни. Челната десетка (с 63-68%) допълват Израел, Канада, Великобритания, Холандия, Германия, Австралия и Финландия.


Две трети от българите са финансово неграмотни, сочи проучване


България обаче изглежда добре сред съседите си. По-добре се представят Гърция - 45% грамотно население и 30-о място в света, и Сърбия - 38% и 57-о място.


Румъния е антирекордьор в ЕС с едва 22% от възрастното население, отговарящо на критериите, а това ѝ отрежда далечното 124-о място. Зад нея на 125-о място е Македония с 21% финансово грамотни. В същата група на 120-о място и с 24% е Турция.


На Балканите не се представят убедително и Босна и Херцеговина (25% и 104-то място) и особено Албания (14% и 143-то място - една степен по-зле от Афганистан).Авторите на проучването казват, че то е едно от най-обширните на тази тема, правени досега.


Ето още от заключенията:


- в ЕС средно 47% от хората, взели банков заем или пари от друга финансова институция са с ниска финансова грамотност


- образованието има значение – в ЕС 69%, завършили ВУЗ, са финансово грамотни, 54% от завършилите гимназия и 28% от хората с основно училище.


- страните в ЕС с под 50% финансова грамотност (освен България) са още Хърватия, Чехия, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Словакия и Испания


- само 9% от гърците пестят за старини и сред тях 42% са финансово грамотни; в Румъния пестят 15%, а в Португалия – 28%.


- има разлика между финансовата грамотност на мъжете (35%) и жените (30%), в ЕС И САЩ, например, преднината на мъжете достига 8-10 пункта, но в Китай няма разлика.


- чувствителни са различията между страните от Г-7 – от 37% финансова грамотност в Италия до 68% в Канада


- в Китай 61% от пълнолетните не пестят за старини (от тях 72% са с ниска финансова грамотност)


- в Индия 47% от пълнолетните (415 милиона души) нямат банкова сметка и 80% от тях са с ниска финансова грамотност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK