Командосите на Франция: Кои са RAID, BRI, GIGN и GIPN

Командосите на Франция: Кои са RAID, BRI, GIGN и GIPN

© ReutersВ разгара на заложническата криза в концертна зала "Батаклан" на 13 ноември в Париж първи на място пристигат т.нар. Бригади за проучване и интервенция (BRI). Часът е 22:15. В хода на първата операция те помагат на редица зрители, дошли на концерта Eagles of Death Metal да излязат от залата. След по-малко от час към бригадите се присъединяват екипи на RAID, които заемат позиции по етажите на сградата. В 0:20 часа започва и щурмът: тримата терористи откриват огън по полицаите, но са убити или от куршумите, или като задействат коланите си с експлозиви.


От събота насам по-голямата част от операциите по претърсване в цяла Франция са водени от RAID с помощта на GIPN. Те щурмуват и сграда в парижкия квартал Сен Дени на 18 ноември, сряда, където, оказва се, се намира Абделхамид Абаауд, считан за "мозъка" на атентатите ввъв френската столица. Трима души, сред които и Абаауд, са убити в хода на тази акция, 8 са арестувани.


Електронното издание Slate обяснява какво се крие зад акронимите RAID, BRI, GIGN и GIPN и какви са разликите между тях.
1. RAID


Елитните тактически части RAID (от френския акроним за "проучване, помощ, интервенция и възпиране") са създадени през 1985 г., за да противодействат на тежките престъпления, организираната престъпност и тероризма. Сред по-известните им акции са неутрализирането на Мохамед Мера в Тулуза (убил седем души, сред които три еврейски деца и равин) и на Амеди Кулибали (който уби четирима души в магазин за кашер храни в Париж два дни след нападението над "Шарли ебдо"). Тяхната намеса довежда и до ареста на членове на въоръжената групировка Action directe през 1987 г., до обезвреждането на свързаната с "Ал Кайда" терористична клетка "Бандата от Рубе" през 1996 г., и до ликвидирането на нападателя при заложническата криза в детска градина в Ньой през 1993 г.


От събота насам по-голямата част от операциите по претърсване в цяла Франция са водени от Raid.

© Reuters

От събота насам по-голямата част от операциите по претърсване в цяла Франция са водени от Raid.


RAID са основното антитерористично звено на Франция. В задълженията им влиза и събиране на информация за терористични заплахи, включително и следене на подозрителни лица. За разлика от GIGN, Raid са полицейски части. Те имат юрисдикция в 21-те най-близки до Париж департамента. Могат да бъдат изпращани на цялата територия на страната, както показа случаят с "Батаклан". Групите за действие наброяват десетина души, а общият им борй е около 200 командоси за цялата страна.


2. GIGN - еквивалентът на RAID в жандармерията


Най-общо казано частите, известни като GIGN (Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale, интервенционна група на националната жандармерия), са еквивалент на RAID, но в жандармерията. Разликата между тях е най-вече в арената им на действие: жандармерията е по-ефективна в селските райони, полицията – в градска среда. Именно затова части на GIGN са тези, които ликвидират братята Куаши (отговорни за нападението в редакцията на "Шарли ебдо"), скрили се в печатница в Дамартен-ан-Гоел.


Специфична особеност на GIGN е подготовката им за операции в самолети. Сред по-известните им мисии е заложническата криза с полет 8969 на "Ер Франс" от Алжир до Франция. Самолетът трябва да стигне до Париж, но каца да зареди на 26 декември 1994 г. в Марсилия, където е атакуван от спецчастите. Четиримата терористи са убити, но по време на заложническата драма са екзекутирани трима пътници.


Обучение на части на GIGN.

© Associated Press

Обучение на части на GIGN.


Реформа от 2007 г. обединява GIGN и други елитни части. Те имат няколко специфични задачи: противодействие на въздушния и морския тероризъм; проникване в сгради, особено при заложнически драми с големи мащаби; интервенции във влакове, както и в особени среди като атомни централи, затвори, пустини, планини и гористи местности.


Подобно на RAID, и GIGN могат да се намесват при операции за задържане на заподозрени.


3. GIPN: Десет групи за намеса при особено рискови ситуации


След заложническата криза на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., Франция, подобно на редица други страни, решава да създаде специализирани антитерористични звена. Първата подобна група се появява през същата година.


Задачите на тези части са да се намесват при заложнически кризи, при арести и неутрализиране на нападатели, при метежи и при всяка ситуация, която крие потенциално висок риск.


Представители на GIPN арестуват предполагаем член на радикална групировка в Рубе, 2012 г.

© Associated Press

Представители на GIPN арестуват предполагаем член на радикална групировка в Рубе, 2012 г.


От 2011 г. GIPN (групи за интервенция на националната полиция) и RAID са на подчинение на Силите за интервенция на националната полиция (FIPN). Когато двете елитни части действат съгласувано, операцията се ръководи от директора на RAID.


GIPN разполагат с десет екипи с около 20 души във всеки от тях или общо с 200 обучени полицаи. Особеното при тях е, че са регионални тактически звена, като екипи има и в две от отвъдморските територии на Франция: Нова Каледония и Реюнион.


4. BRI: Специализирани в борбата с организираната престъпност


Бригадите за проучване и интервенция (BRI) са един от трите компонента във FIPN заедно с RAID и GIPN. Първата бригада е създадена през 1977 г. в Лион. Броят им в момента е 15.


Екипи на BRI при операцията в парижкия квартал Сен Дени от 18 ноември 2015 г.

© Reuters

Екипи на BRI при операцията в парижкия квартал Сен Дени от 18 ноември 2015 г.


Основните им мисии са задържане на престъпници, участващи в тежки престъпления като въоръжен грабеж, заложнически кризи и отвличания. BRI оперират в 20-те района на Париж.


Най-известната мисия на бригадите е проследяването и последвалите операции след нападението над "Шарли Ебдо" през януари 2015 г. BRI първи пристигат пред магазина за кашер храни и заедно с RAID неутрализират Амеди Кулибали.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 642 Неутрално

  "Те имат юрисдикция в 21-те най-близки до Париж департамента. Могат да бъдат изпращани на цялата територия на страната, както показа случаят с "Батаклан". "


  Това не го разбрах, "Батаклан" не е ли в Париж?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Командосите на Франция ги видяхме колко струват във България .Трима български селяни ,пребиха петима командоси .

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  обикновените им полицаи са само над 1.80 ,ходят поне по 3 ма ,въоръжени са с по 2 пистолета, а обикновено на всяко голямо кръстовище в туристимеските квартали можеш да видиш големи бусове с по 11-12 полицаи ,тежко въоръжени ,вкл с автомати и помпи , правеше впечатление веднъж ,че отиваха на якция 12 буса пълни с полицаи и се движеха в колона по околовръстното без да вдигат много шум ,в средната колона от няколко колони коли ,като всички коли се о тдръпваха ,така ,че да им дадат път , добра организация на работа , с явно подготвени хора

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#2] от "lout66":

  не си попаднал на точните хора

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Форумните специалисти се смееха на френската полиция.
  Поне организацията и подготовката им да имаше "нашата полиция ни пази"!

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Скоро ще им се наложи да разширят спектъра.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#2] от "lout66":

  да, добре. български селяни са пребили френски командоси...

  комуне, ако френски командос те хване за гушата ще оставиш кафява диря от София до 2020-та година...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Чудя се как тия идиоти - брадатите - успяват да имат толкова диаболични идеи, че да занимават цели държави и хиляди хора с пъклените си мисли...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Бе командосите са си много добри и подготвени, но недостатък е това, че за операцията като тази в Батаклан се губи ценно време докато политиците се натуткат да вземат крайното решение. Четох интервю на бившия им шеф при Саркози който разказа, че решенията за такава криза се вземат от хора над вътрешния министър. Тоест от премиера и президента.

 10. 10 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Много баби - хилаво бебе.
  С огромно уважение към Франция, но анализът на причините за събитията показва огромна нужда от ефикасно разузнаване, а не от 4 "различни" еквивалента на сили за действие.

 11. 11 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Командосите им не са проблем. Добре обучени професионалисти. С агентурата нещата явно не са чак толкова блестящи. Щото дойде ли се до намеса на такива специални подразделения, обикновено ситуацията вече е критична. Впрочем, лесно се критикува отстрани. А за сравнение с тукашното ниво изобщо не е нужно да говорим. Можем само да се молим и да се надяваме да не ни се случват подобни терористични нападения. Сигурно не сме приоритетна цел, но никога не се знае...

 12. 12 Профил на ecn48382982
  ecn48382982
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дневник малко се е пообъркал. RAID са командосите на полицията, които имат правомощия във всички градовете, а не само в тези 21 региона близо до Париж.
  GIGN са техният еквивалент в жандармерията и имат правомощия извън градовете, в департаментите, които не са в Европа, но и когато има френски заложници в други държави. Точно те бяха пратени вчера в Мали. И всъщност те са първите, които са създадени след Мюнхен 1972 г. и се водят най-елитните командоси на Франция.

 13. 13 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Щом им трябва повече от час за да се отзоват в квартал на Париж, въобще не ми ги хвали.
  Да не са пътували пеша?
  Нямат ли 24/7 екип в бойна готовност в Париж?
  Нямат ли хеликоптери и коли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Много стегната организация,специално подбрани хора,видяхме,че действат ефективно,стига да има добро разузнаване.Но това може да си го позволи само една богата държава.

  Tony
 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Аз не ги разбрах нещо тези структури. Бихте ли ми разяснили с евроатлантическа терминология?
  Тези четири организации аналог на нашите SWOT ли са или са нещо по-различно?

 16. 16 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#13] от "vtl53383951":

  Глупости! Полицията е на място и влиза в залата за по-малко от 10 минути след получаването на сигнала. Трима от специалната бригада са се отзовали без нареждане. Пълният състав на бригадата пристига след още 10 минути. BRI са били извикани да разследват край Стад дьо Франс защото за GIPG е нямало работа (терористите са се взривили).
  Пристигайки на място, касапницата е минала, а убиецът останал на партера да довършва ранените е бил свален от комисаря на БРИ още към 22 часа. Другите двама терористи са на първия етаж и държат заложници. В 22ч15 няма стрелба.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#15:"Фьодор Венедиктович Езерский"]Тези четири организации аналог на нашите SWOT ли са или са нещо по-различно[/quote]

  SWAT де... само анализи са ми в главата събота сутринта

 18. 18 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#17] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Хаха, как те пуснаха да пишеш тука?

  Жената е покана за щастие
 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#18] от "bgpainter":

  Ами..... Мина ми наказанието. Ще видим кога ще е следващото ))))

 20. 20 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 264 Неутрално

  GIGN би трябвало да ги знае всеки, който е играл Counter-Strike Четвъртият скин на контратерористите са те. Другите три са немските GSG-9 (създадени след атентатите от олимпийските игри през 1972), британските Special Air Service и американските Seal Team Six.

 21. 21 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Кои са тези "нашите"?

  Иначе френските спец части са едни от най-добрите в света. Може би има няколко държави с идентични възможнисти по това отношение.

 22. 22 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#15] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Простичко казано, GIGN са елитните спец части на армията. Обезвреждат ситуации във въздуха, във водата, в пустинята, в планината и в чужбина където има френски граждани с риск за живота.

  GIPN, RAID и BRI са спец части на полицията - първите на на националната полиция, последните на съдебна полиция.

  GIPN е еквивалент на GIGN, но за градска среда. GIPN са групи на областен принцип.
  За 21те департамента градска среда в областта на Париж, компетентни са спец частите RAID. Реформа от тази година, поставя RAID начело на полицейските спец части, а областните GIPN стават областни спец части на RAID.

  BRI са разследващите специалисти на съдебна полиция. Те също могат да сформират спец части за ситуации със заложници, където да правят преговори за тяхното освобождаване. За изключително гъста градска среда като 20те арондисмона на Париж, спец бригада на BRI е компетентна в ситуации на тежка престъпност.

  При изключителни ситуации RAID и BRI работят с GIGN.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 23. 23 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Проблемът никога не е бил в спец частите. Всяка държава ги има и (поне тези на НАТО) са със сравнима подготовка. Никой обучаван 6 месеца в пустинята селяндур не може да излезе срещу тях.
  Въпросът е, че за да са ефективни спец частите, трябва да има добро разузнаване. Което явно липсва, въпреки цялата налична технология.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 24. 24 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#16] от "mi6kro":

  Пълни глупости!
  Ти вярваш ли си?
  Доста си заблуден, ако мислиш, че 26 минути за да се отзоват полицията на мястото е нормално!

  9.49pm Gunmen arrive in lobby and open fire
  10.15pm Police arrive, lock down building and kill one of the attackers. Two gunmen take hostages upstairs
  00.20pm Police assault results in gunmen detonating suicide belts

  http://www.theguardian.com/world/2015/nov/20/bataclan-witnesses-recount-horror-paris-attacks
  https://en.wikipedia.org/wiki/November_2015_Paris_attacks

 25. 25 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#16] от "mi6kro":

  BRI влизат първи.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 26. 26 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#15] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Основната разлика е, че като се уволнят, не стават бандити.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 27. 27 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ние хубаво знаем кои какъв е от службите
  но не знаем кои какъв е от противниците за да се пазим
  вълци единаци джихадисти талибани
  сивите вълци

 28. 28 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  кои е кралят слънце
  или работят за републиката на лъжливите политици

 29. 29 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  принцът и принцесата в семеиството са децата
  а политиците лъжат семеиствата и децата в републиките

 30. 30 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#21:"popovp"]Кои са тези "нашите"? [/quote]

  Ми нашите са американците, разбира се. Няма като някой рубладжия да споменавам "Алфа" или "Вимпел"

 31. 31 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Сега, сериозно питам. Всичките тези четири служби аналогични на нашите ГДБОП ли са или някои от тях са от контраразузнаването, аналогично на нашата ДАНС?
  По конкретно, кой е прекият началник? Министъра на вътрешните работи или на някоя от службите е Премиерът (Президента, доколкото все пак са президентска република)?

 32. 32 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 316 Неутрално

  На книга изглеждат впечатляващо,но...практиката показва друго. Френската полиция като цяло е пълна с араби и негри с мусулманско вероизповедание- потенциялни предатели.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 33. 34 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  за да са толкова добре екипирани и толкова добри и са на служба от много години значи не трвябва да има престъпност в европа и оръжията да са под строг контрол и хората да живеят свободно
  но щом са толкова добре екипирани и добри значи има престъпност и хората не са свободни

 34. 35 Профил на Krasimir Koev
  Krasimir Koev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В Бг няма нито SWOT нито SWAT

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 36 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#22] от "mi6kro":

  Благодаря Ви, помогнахте ми да разбера по-добре статията. Позволете ми само една дребна езикова забележка - на български не се казва "съдебна полиция" - "police judiciaire" се превежда като "криминална полиция".

 36. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Тука пък НСО пази само народните любимци.

 37. 38 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Бих добавил, че GIGN е на двойно подчинение - М-во на отбраната и МВР, като първото носи изцяло отговорност за обучението, дисциплината и кадровото израстване на личния състав. По тази причина, тяхната подготовка е на практика сходна с тази на тази на армейския Спецназ. В оперативно отношение са подчинени на МВР. Забележете отличната координация и тясната специализация на отделните компоненти на френските специални сили. Мнението за многото баби и хилавото бебе в конкретния случай ми се струва неуместно.

 38. 39 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#31:"Фьодор Венедиктович Езерский"]Сега, сериозно питам. Всичките тези четири служби аналогични на нашите ГДБОП ли са или някои от тях са от контраразузнаването, аналогично на нашата ДАНС? [/quote]
  Това са специални групи за задържане и обезвреждане на опасни престъпници и терористи.Българският им аналог е СОБТ-Специализиран отряд за борба с тероризма.

 39. 40 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Ами не знам дали дневник са го публикували, но при щурма на 18 ноември, когато се самоуби 'мозъка' е допусната огромна грешка. Отряда е трябвало да проникне във апартамента чрез взрив на вратата и бързо нахлуване, т.е. изненадващо. Проблема е че вратата е издържала взрива и се стига до ожесточена престрелка, самоубийствени взривове и какво ли не, само дето не е паднал блока. Доста слабо изпълнение което не довежда до никакви арести, а можеше и доста по професионално да се изпълни и да ги заловят живи.

 40. 41 Профил на опит
  опит
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аааа т'ва от тия ли са, бе, дето двама братя от село Мечка и един техен прЕател полицай от местната кръчма биха 5 от тях и вкараха трима в болница, а други двама търтиха да бягат и немоат ги стигна по полетата на Северна България? А презедента ни и тия от министерствата се чудиха как да се извиняват на колегите си от Франция. Как да обясниш, че петима от специалните им части са били бити като маче у дирек от 3-ма селяни, защото ги помислили, че им крадат люцерната. хахахахахха смяяяяхх...

 41. 42 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  "Разликата между тях е най-вече в арената им на действие: жандармерията е по-ефективна в селските райони, полицията – в градска среда. "

  Демек служебните им автомобили са SUV?

  I Want To Believe
 42. 43 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  дебитни карти за всеки европеец с 50 евро на ден и да спазва 10те божи заповеди
  които не ги спазва да ги спазва принудително под контрол докато се научи
  500 млн европеици по 50 евро по 12 месеца ето го бюджета на европа

 43. 44 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#2] от "lout66":

  верно си ГОЛЕМ СЕЛЯНИН

 44. 45 Профил на souler
  souler
  Рейтинг: 367 Неутрално

  35 korki
  — 21 ное 2015, 21:56
  В Бг няма нито SWOT нито SWAT

  Така е - у нас има ГЛАД.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Само мъртвата риба следва течението.
 45. 46 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 521 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK