САЩ са предлагали правни промени в Европа срещу "Ислямска държава"

САЩ са предлагали правни промени в Европа срещу "Ислямска държава"

© ReutersМинистерството на правосъдието на САЩ е правило конкретни предложения към правителствата в Европа и на други места за това как да се засилят законите си за борбата с тероризма, за да могат да арестуват кандидат-джихадисти или наемници, преди те да се присъединят към групи като "Ислямска държава", според политически документ, видян от "Ройтерс".


Американски държавни служители са изпратили документа до чужди правителствени агенции по-рано тази година като част от общия натиск от страна на администрацията на Обама за проследяване и спиране на потока на европейски бойци, пътуващи за Сирия и Ирак, е заявил източник, запознат с въпроса.


След нападенията в Париж по-рано този месец и засилените мерки за сигурност в Белгия европейските агенции по сигурността са под натиск да възпрепятстват попълването на силите на "Ислямска държава" и за завръщането на бойци в Европа, където те евентуално биха могли да извършат атентат.
Американските власти започнаха да притискат европейските страни да приемат законови промени, насочени към "Ислямска държава", още през 2014 г. Но документът от март 2015 г. описва в детайли стъпките, които Министерството на правосъдието призовава другите правителства да обмислят, включително и съдебно преследване на "бъдещи чуждестранни бойци", преди да заминат за Сирия или Ирак.


Документът призовава правителствата да обмислят възможността да се обяви за престъпление да се пътува до определени места, като тези под контрола на "Ислямска държава", или опити за присъединяване към група, която се счита от чуждо правителство за терористична организация.


"В Съединените щати този подход се оказа много ефективен при пресичане на чуждестранни бойци", се казва в документа.


Не е известно как е бил приет документът на Министерството на правосъдието и дали са били предприети законови промени в чужбина в резултат.


В САЩ разкриването на документа идва в момента на подновен дебат как да се балансира неприкосновеността на личния живот и обществената сигурност, предизвикан от програмата за премахване на визовия режим, който позволява на граждани от предимно европейски страни да посещават свободно САЩ.


Прокурорите в САЩ са използвали закони, забраняващи сделки с чуждестранни въоръжени групировки, за да преследват десетки американски граждани и посетители на страната за престъпления, свързани с "Ислямска държава", докато те все още са на територията на Съединените щати.


Съгласно законодателството на САЩ федералните прокурори не трябва да "установят връзка със специфични терористични дейности", за да обвинят някого в престъпление, а само трябва да покажат, че заподозреният има намерение в бъдеще да "да подкрепи или да се присъдени" към група, която правителството вече е обявила за терористична организация.


Документът призовава другите правителства да обмислят предприемането на подобни мерки за криминализиране на това, което американските прокурори наричат "подготвителни актове" за кандидат-терористи и членове на "Ислямска държава".


Департаментът по вътрешната сигурност на САЩ заяви в доклад през юни, че 64 лица са били арестувани в САЩ между януари 2014 г. и септември 2015 за опит да се присъединят към "Ислямска държава" или за други, "свързани с тероризма дейности", в които участва организацията.


От всички тях агенцията за сигурност съобщи, че 28 лица са били арестувани, тъй като са планирали да предприемат пътуване с цел да се присъединят към "Ислямска държава".


В допълнение към дискусиите с европейски представители Вашингтон е засили натиска върху Турция да направи повече, за да затегне границата си със Сирия заради двупосочното движение на бойци на "Ислямска държава" и други въоръжени групировки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK