Медведев обяви ембарго за турски стоки и фирми в Русия (обновена)

Медведев обяви ембарго за турски стоки и фирми в Русия (обновена)

© ReutersРуският премиер Дмитрий Медведев обяви, че е наредил подготовката на ответни мерки "в икономическата и хуманитарната сфери" срещу Турция след свалянето на руски боен самолет във вторник на границата със Сирия.


Резултат на това какво ще бъде подложено на санкции трябва да има до два дни. 


По думите му, цитирани от РИА "Новости", мерките ще засегнат вноса на турски храни.
Възможна е и забрана на турски компании да извършват дейност на руска територия, добави той.


Вече са предпредприети военни и дипломатически мерки да реагираме на това престъпление, но ще има и още", каза  премиерът на заседание на правителството.


Според Медведев мерките "срещу турската агресия" ще бъдат безсрочни и прекратяването или облекчаването им ще зависи от международното положение и "отношенията ни с Турция".


Министърът на икономиката Алексей Улюкаев каза, че руските санкции няма да противоречат на правилата на Световната търговска организация, в която членуват и двете държави.


Той посочи като евентуална санкция забраната в руски пристанища да влизат турски кораби, а турски самолети да преминават през руското въздушно пространство.


Медведев каза на заседанието, че мерките, които очаква, ще бъдат събрани в един нормативен акт. "В документите ще става дума за въвеждане ограничения и забрани за дейността на икономически структури на Турция на територията на Русия, ограничаване и забрана за стоки, включително хранителни, оказване на на услуги на турски компании и др."


Санкциите ще се основават на закона за специалните икономически мерки от 2006г., който според Медведев бил предвиден "за подобни ситуации".


В този закон се определя спирането на програми за икономическо сътрудничество, ограничаване на финансови и външнотърговски операции, промени в метата, мерки за въздействие в туристическата сфера, превозите и контактите между гражданите.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK