"Турски поток" също ще пострада от руското ембарго

"Турски поток" е заплашен да повтори съдбата на "Южен поток" само година след обявяването му.

© Reuters

"Турски поток" е заплашен да повтори съдбата на "Южен поток" само година след обявяването му.Проектът за газопровод от Русия през Черно море до Турция и Балканите, известен като "Турски поток", ще попадне под действието на подготвяните от Москва санкции срещу Турция.


Това заяви министърът на икономиката Алексей Улюкаев, цитиран от руските информационни агенции.


"Този проект с нищо не се отличава от който и да било друг и по същия начин е свързан с инвестиционното ни сътрудничество", предава думитe му "Интерфакс".
Освен евентуалното затваряне на руските пристанища и небе за турските кораби и самолети Москва вероятно ще спре работата "по подготовка на сериозни споразумения", добавя министърът. Малко по-рано днес премиерът Дмитрий Медведев нареди до 48 часа да се подготви списък с ответни мерки.


Засега говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов отказва коментар за съдбата на "Турски поток".


Проектът може да бъде замразен точно една година след като президентът Владимир Путин изненадващо обяви в началото на декември 2014 г., че Русия се отказва от "Южен поток". При визита в Турция той съобщи, че заради позицията на Европейския съюз притиснал България да спре работата над газопровода, руснаците започват алтернативен "поток".


По-късно  Алексей Милер, ръководителят на "Газпром", призова ЕС бързо да започне да изгражда насрещна инфраструктура до гръцко-турската граница, защото, когато заработи "Турски поток", няма да се подава газ през Украйна и страните от Югоизточна и Централна Европа трябва да са готови да приемат гориво от ново направление.


От това засега не излиза нищо, защото Анкара така и не е дала окончателно разрешение да започва строителството на подводната част през нейните териториални води. В хода на преговорите Москва се отказа от планираните четири тръби и се опитваше да изгради поне две – една за турския пазар и една за европейския. Последните коментари на запознати с хода на преговорите бяха, че ако "Турски поток" заработи, това ще е с една тръба, а за втората ще се види по-късно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK