Лейбъристите се разбунтуваха срещу лидера си заради ударите по "Ислямска държава"

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обяви, че няма да подкрепи разширяване на ударите срещу "Ислямска държава" в Сирия.

© Reuters

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обяви, че няма да подкрепи разширяване на ударите срещу "Ислямска държава" в Сирия.Няколко високопоставени членове на основната опозиционна Лейбъристка партия във Великобритания може да подадат оставка, ако бъдат принудени да гласуват в съответствие с изгледите на техния лидер, че страната не трябва да разширява въздушните си удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, предаде в петък Би Би Си.


Два месеца след като крайнолевият депутат Джеръми Корбин бе избран за лидер, лейбъристите са дълбоко разделени по въпроси като външната политика и сигурността, което ограничава възможностите им да противодействат на управляващите консерватори.


Опитите на премиера Дейвид Камерън да убеди депутатите да подкрепят разширяване на въздушните удари разкри допълнителни деления в партията, след като Корбин излезе с обръщение, че не може да подкрепи по-големи военни действия.
Някои депутати от лейбъристите са съгласни с Камерън, който трябва да убеди някои членове на опозицията и някои скептични депутати в собствената си партия, ако иска да спечели парламентарно мнозинство за разширяване на въздушната кампания срещу "Ислямска държава".


Пред Би Би Си неназован член на "кабинета в сянка" на Корбин предупреди, че високопоставени членове на партията може да се разбунтуват и да подадат оставки, след като стана известна позицията на лидера на лейбъристите.


По-късно Хилъри Бен, секретар по външната политика на лейбъристите, заяви, че трябва да се очакват такива различия, когато се обмислят военни действия, и въпреки че той е за разширяването на въздушните удари, зачита правото на Корбин да изрази своето мнение.


"Всеки човек в края на краищата ще достигне своето решение за това, което те смятат, че е правилното нещо да се направи и аз уважавам това", каза той, добавяйки, че партията ще продължи обсъждането на позицията си в понеделник.


"Каквито и различия да имаме по въпроса какво трябва да се направи в Сирия, ние сме обединени зад Джеръми", допълни Бен.


Камерън загуби по-ранно гласуване в парламента за започването на въздушни удари срещу сирийския президент Башар Асад през 2013 г.


За момента британските ВВС могат да бомбардират само цели на "Ислямска държава" в Ирак.


И докато Камерън може да очаква подкрепата на по-голямата част от своята партия, не е така с останалите членове на парламента. Според Би Би Си лейбъристите, които гласуваха против решението през 2013 г., вече са по-склонни да го подкрепят, но може да се нуждаят от повече убеждаване.


Шотландската национална партия вече обяви, че най-вероятно няма да подкрепи искането.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK