Израел временно ограничи дипломатическите връзки с Европейския съюз (обновена)

Премиерът на Израел Бенджамин Нетаняху.

© Reuters

Премиерът на Израел Бенджамин Нетаняху.Израел временно прекратява дипломатическите връзки с представители и институции на Европейския съюз, събщи агенция "Асошиейтед прес". Решението е на министър-председателя Бенджамин Нетаняху, след като ЕС реши, че стоките за износ от Западния бряг трябва да са маркирани със специален етикет.


По-късно стана известно, че прекъсването на дипломатическите връзки ще се отнася за политическия процес по преговорите с Палестина. Контактът се прекъсва само с институциите и представителитена ЕС, които имат отношение по процеса, макар че не са посочени конкретни имена.


ЕС прие, че стоките, които са произведени от израелци на Западния бряг, трябва да бъдат маркирани отделно като такива. Това важи и за стоките от източен Йерусалим и района Голан, които са зони на териториален диспут и като такива не са признати от ЕС като част от Израел. Според Европа е редно стоките, които са произведени в спорните райони, да са отличени с отделен етикет и важат задължително за храна и козметика. За останалите типове стоки са препоръчителни.
Според Нетаняху решението е "лицемерно" и индикира двоен стандарт. "ЕС реши да сложи етикет само на Израел и ние сме сме готови да приемем факта, че Европа реши да сложи етикет на страната, която е атакувана от терористи", коментира приемерът на Израел преди няколко дни преди решението да бъде официализирано.


Представители на външното министерство на страната уточняват, че Израел ще продължи дипломатическите си контакти с държавите-членки на ЕС. Тя обаче няма да комуникира с Европейския съюз като единно тяло и с неговите представители и институции. Това ще продължи да е така, докато не приключи "процес по преоценка", който Нетаняху поиска по отношение на ролята на ЕС в преговорите между Израел и Палестина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK